Slovenija

VIDEO: Kar tretjina slovenskih pekarn in slaščičarn daje transmaščobe v rogljičke, piškote, bureke ...

Ljubljana, 21. 10. 2016 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija se je prvič lotila velike raziskave prehrambenih maščob. Prve ugotovitve raziskave, ki bo trajala tri leta, so postale javne danes. In sicer je najbolj presenetljiva in za javnost pomembna ugotovitev, da kar tretjina slovenskih pekarn in slaščičarn uporablja transmaščobe.

Več videovsebin
  • VIDEO: Zdrave in nezdrave maščobe
    01:15
    VIDEO: Zdrave in nezdrave maščobe
  • Rajko Vidrih o margarinah
    03:20
    Rajko Vidrih o margarinah
  • Igor Pravst o ugotovitvah v pekarnah in slaščičarnah
    03:24
    Igor Pravst o ugotovitvah v pekarnah in slaščičarnah
  • Iz SVETA: Transmaščobe, naš sladki sovražnik
    02:09
    Iz SVETA: Transmaščobe, naš sladki sovražnik
  • Iz 24UR: Transmaščobe dokazano škodijo zdravju
    02:47
    Iz 24UR: Transmaščobe dokazano škodijo zdravju
  • Iz 24UR ZVEČER: Transmaščobe v živilih
    05:49
    Iz 24UR ZVEČER: Transmaščobe v živilih

Inšpektorji za varno hrano so v 34 pekarnah in slaščičarnah odvzeli 56 vzorcev, od tega je bilo 34 različnih industrijskih margarin in več kot tretjina je vsebovala več kot dva odstotka transmaščob. "Nekatere celo 10," pravi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. 

''Kar pri 38 odstotkih v vzorčenje vključenih nosilcev živilske dejavnosti smo našli maščobe, ki so vsebovale več kot dva odstotka transmaščob. Ti rezultati kažejo, da se kljub dokazanih tveganjih za zdravje delno hidrogenirane rastlinske maščobe še vedno uporabljajo pri proizvodnji nepredpakiranih živil, vsaj v pekarstvu in slaščičarstvu. Običajno so tovrstne maščobe cenejše, manj občutljive na procese staranja in zato podaljšujejo obstojnost živil, hkrati pa tudi ugodno vplivajo na senzorične lastnosti izdelkov, tudi okus. Živilski obrati jih lahko kupujejo v veleprodaji na debelo, saj je šlo večinoma za večja pakiranja, namenjena živilskim obratom. Ker smo potrdili ustrezno navajanje sestavin tudi pri maščobah, ki se prodajajo na debelo, to pomeni da živilski obrati z ustreznim postopkom izbora surovin že lahko razmeroma dobro obvladujejo prisotnost trans maščob v končnih živilih, brez dragih laboratorijskih analiz,'' je poudaril. Dodali so, da obrati niso bili v nikakršnem prekršku, zato je imena nesmiselno izpostavljati. 

Kako jih prepoznati?

Transmaščobe so maščobe, ki se jih je treba čim bolj izogibati, saj zdravju močno škodujejo, opozarjajo strokovnjaki, saj transmaščobe  povišujejo slab in znižujejo dober holesterol. Kako se jim izognete, kako jih prepoznate? Na izdelkih v trgovinah so transmaščobe zapisane kot "delno hidrogenirane maščobe". Pravst je opozoril, da zelo malo ljudi bere deklaracije, a bi jih morali, saj si tako lahko izbiramo živila, ki vsebujejo manj maščob in več prehranskih vlaknin. 

A če jih pri napolitankah, nekaterih slanih izdelkih, čipsu, palčkah, ribicah ... ki jih kupite v trgovini, lahko prepoznate, ker je to zapisano na deklaraciji, pa jih je praktično nemogoče prepoznati v pekarnah in slaščičarnah, kjer na rogljičkih, bureku, pecivu ni napisov, katero maščobo natanko vsebujejo. 

Transmaščobe (nad dva odstotka vsebnosti) so že prepovedane na Danskem, v Švici, Avstriji, na Islandiji, Madžarskem, Norveškem; v roku treh let naj bi jih s prodajnih polic spravili celo Američani. Tudi v Sloveniji je že pripravljen osnutek zakona, ki bo prepovedal izdelke z več kot dva odstotka transmaščob. Omejitev bi veljala tudi za živila iz drugih držav, predpis bi bil lahko sprejet v prvi polovici drugega leta, je povedala predstavnica ministrstva za zdravje. 

Nimajo pa vse napolitanke, palčke, ribice transmaščob. Mnogi proizvajalci so se že osvestili in zamenjali maščobo, ki jo uporabljajo. Sloveniji je lani oči odprl danski profesor Steen Stender: od leta 2012 do 2014 se je na našem trgu količina izdelkov s tansmaščobami celo potrojila. In še to: več kot 92 odstotkov proizvodov s transmaščobami, ki so na slovenskih trgovskih policah, je uvoženih - predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije.

Napolitanke
Napolitanke FOTO: POP TV

V okviru projekta so namreč izvedli zelo natančen popis stanja 1690 različnih živil, poslikali so embalaže in kakšna je sestava živil. Lani smo ugotovili, da je uporaba delno hidrogenerirane maščob precej večja, kot so predvidevali. Pogosto so jih našli v jušnih koncentratih, čipsu, smetani, žitnih ploščicah, desertih, namazih, pripravljenih solatah ... A dobra novica je, da so proizvajalci že začeli izločati transmaščobe, kar so ugotovili pri letošnjem odvzemu vzorcev, je povedal Pravst.

Dobra novica: margarine na trgovskih policah skoraj brez transmaščob

O posameznih blagovnih znamkah ne morejo govoriti.

Dobra novica je tudi, da so z raziskavo ugotovili, da margarine v slovenski maloprodaji, torej margarine na naših trgovskih policah, praktično več ne vsebujejo transmaščob. Analizirali so vse margarine in margarinam podobne izdelke (iz raziskave so izvzeli izdelke, v katerih je poleg rastlinskih maščob tudi maslo), ki jih lahko kupite v maloprodaji in od skupno 43 analiziranih je le ena takšna, ki je še vedno na trgovskih policah in vsebuje transmaščobe. Pravst je dejal, da je sporna margarina margarina za peko v večjem pakiranju in tudi med najcenejšimi.

Rajko Vidrih z biotehniške fakultete, kjer so opravili analize, je dejal: ''Pomembne količine transmaščob smo dejansko našli le v dveh vzorcih, pri katerih so prisotnost delno hidrogenirane maščobe na seznamu sestavin navedli tudi sami proizvajalci. V vseh ostalih 41 vzorcih smo našli manj kot en odstotek transmaščob. Takšne nizke količine trans maščob so tudi sicer lahko naravno prisotne v rastlinskih oljih, ki so bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, in ne predstavljajo tveganja za zdravje.''

Kokosovo in palmino olje  to ni zdrava alternativa

Kaj pa vse bolj popularna palmino in kokosovo olje, ki ju zadnja leta mnogi uvajajo v svojo prehrano, misleč, da sta zelo zdrava. S tehnološkega vidika sta to olji, ki sta najbolj primerni za termično obdelavo. Žal pa ne tudi s prehranskega vidika. Kajti čeprav sta kokosovo in palmino olje rastlinskega izvora, so v njiju nasičene maščobe. Ki jih moramo zelo omejiti, priporočajo strokovnjaki. 

Sicer pa človeško telo maščobe potrebuje. Zato so radikalne diete povsem brez maščob slaba odločitev. Maščobe potrebujemo za absorbcijo vitaminov A, D, E in K, maščobe sodelujejo pri razvoju možganov, potrebujejo jo naše celice, žolč. Zdrave maščobe pomagajo pri ohranjanju zdravega srca in žil ... Zato maščobe jejmo! Pomembno pa je, katere maščobe. Maščoba namreč ni enaka maščobi. Slovenci pojemo preveč slabih maščob. 

Naše telo nujno potrebuje maščobe. A katere?

Treba je ločiti med popolno in delno hidrogenirano rastlinsko maščobo. Pri popolni transmaščob ni, ampak pri tem postopku nastanejo nasičene maščobe. Transmaščobe so bolj nevarne, a problematične so tudi nasičene maščobe. Tudi praksa, da zamenjamo delno hidrogenerirane s popolnoma hidrogenerirano palmino maščobo, ni dobra, saj želimo iz prehrane odstranjevati tudi nasičeno maščobo.

Najbolj zdrave so nenasičene maščobe, ki so v ribah, oljčnem olju, repične in lanenem olju, oreščkih, semenih, avokadu, tofuju ... Tretjino od vseh maščob naj bi zaužili nasičenih maščob (a jih žal veliko več). Zato nasvet: nasičene maščobe uživajmo v naravni obliki – v mleku, maslu, mesu, manj pa v procesiranih izdelkih, kot so hrenovke, salame, paštete, piškoti ... Transmaščobam, ki so v cvrtju, nekaterih napolitankah, slanih palčkah, prestah, rogljičkih, vafljih, pa se izogibajmo. Zelo namreč vplivajo na razvoj srčnožilnih bolezni, bolezni centralnoživčnega sistema, rakave bolezni ...

V veliki raziskavi o maščobah sodelujejo Inštitut za nutricionistiko, Biotehniška Fakulteta Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za zdravje, jutri pa boste v rubriki 24UR INŠPEKTOR lahko videli vse o tej temi. Kako so delali raziskave v laboratoriju, vse podatke, vse nasvete strokovnjakov in tudi konkretne napotke, kako kuhati zdravo. S skrito kamero je bila ekipa tudi na terenu. Kaj je ugotovila? Več v 24UR INŠPEKTOR v soboto v oddaji 24UR. 

24UR INŠPEKTOR
24UR INŠPEKTOR FOTO: POP TV

Pritiski?

Pravst je dejal, da se sofinancerji projekta ne vmešavajo v sam raziskovalni projekt, zato ni prišlo do vplivov na raziskavo. Zelo pogosto se tudi v tujini raziskave izvajajo v javno-zasebnem partnerstvu iz vidika financiranja. Poudaril je, da pri margarinah ni bilo izjem, saj so nabrali vse vzorce, ki so navoljo v slovenskih trgovinah. Pri obratih pa so vzorce pobrali inšpektorji uprave za varno hrano. Prav tako nimamo zadržkov pri objavi rezultatov.

Kako nastanejo transmaščobe?

Postopki proizvodnje olj in maščob, pri katerih ne nastajajo delno hidrogenirane maščobe, so precej dražji.

Naravno se pojavljajo v živilih živalskega izvora (meso, mleko, mlečni izdelki, loj), vendar v dokaj majhnih količinah od dveh do petih odstotkih. Pravzaprav gre za nenasičene maščobne kisline, vendar je večina nenasičenih maščobnih kislin v naravi v cis obliki. Imeni cis in trans se sicer v kemiji nanašata na položaj vodikovih radikalov, vezanih na verigo maščobne kisline. Tudi pri cvrtju pride do prehajanja nenasičenih maščobnih kislin iz cis v trans obliko, njihov nastanek pa je odvisen od vrste olja, trajanja in temperature.

Tako so znanstveniki priporočali maščobe neživalskega izvora in priporočali rastlinska olja, a v teh so po navedbah inštituta nenasičene maščobne kisline občutljivejše, saj se hitro pokvarijo. Zato so s kemijskim postopkom ''delne hidrogenizacije nenasičenih maščobnih kislin, pripravili stabilnejše maščobne kisline in omogočili uporabo le teh za pripravo številnih drugih živil (na primer margarina, rastlinska mast za peko). Na ta način so rastlinskim oljem izboljšali obstojnost, podaljšali življenjsko dobo in praktičnost uporabe, saj so pri sobni temperaturi še vedno v poltrdem stanju''. Uporaba se je zato v 80 letih prejšnjega stoletja zelo hitro razširila, je dejal Pravst, saj so bile margarine nadomestek za maslo. Nato so ugotovili, da so maščobe škodljive in od takrat naprej so jih začeli odgovorni proizvajalci izločati. Obstajajo postopki, pri katerih se transmaščobe ne proizvajajo. 

Zajtrk
Zajtrk FOTO: Thinkstock

Težava je, ker pri postopku hidrogenacije nastaja kar nekaj transmaščobnih kislin. V takšnih, delno hidrogeniranih rastlinskih maščobah je približno 15 odstotkov trans nasičenih maščobnih kislin glede na celotno vsebnost maščobe. To velja na primer za margarine, katerim niso zmanjšali deleža teh maščob. 

Največ transmaščob lahko najdemo v mastnih živilih živalskega izvora, ocvrti hrani - v krofih, čipsu, ocvrtem mesu, krompirčku ... Pozorni moramo biti tudi na hidrogenirane rastlinske maščobe, ki so pogosto sestavina nekaterih predelanih živil, na primer. peciv, namazov, slaščic. Njihova vsebnost mora biti navedena med sestavinami. ''Bistveno bolj škodljive učinke imajo transmaščobne kisline, ki nastanejo s hidrogenacijo rastlinskih olj, kot tiste, ki so naravno prisotne v živilih živalskega izvora,'' še dodajajo na inštitutu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
21. 10. 2016 21.32
+1
pop greznica
21. 10. 2016 19.32
+9
Če hočemo biti taki prešiči kot američani moramo to jesti. Še dobro da nas bodo pohopsale njihove korporacije. Zahvala za to gre predvsem trenutni vladi.
JE-BI-GA
21. 10. 2016 20.07
+2
Lojze Prdel je tudi za mosato, se colnga takoj poveča za 5 jurjev in razredči sranje iz briketov na puding !
FoglofffTunekkk
21. 10. 2016 19.29
+5
Čujte, šmarnica tote transeksualne maščobe fse raztopi !!!
akmt
21. 10. 2016 22.09
+1
Transsex in transmascobe to je v bistvu isto
DAEMONIUM
21. 10. 2016 18.34
+5
Saj morajo slovqnsku upokojenci cim vec tega pojesti da cim hitreje odidejo na oni svet in se resijo crkovanja ob levohfasistifnih
DAEMONIUM
21. 10. 2016 18.35
+0
nitro557
21. 10. 2016 18.19
+1
zakaj pa mislite da je tok fino? :p ziber ne bi bilo če bi dal soyo notri...
Uporabnik443897
21. 10. 2016 18.16
+18
Pa kak članek je to, povejte pri komu ste ugotivili, katgeri artikli in čigavi ne pa neko zavajanje folka. Pred sabo ima piškote in piše da je zraven " maslene maščoba " in jaz naj vem kaj jee to. Ime pekaren, kot ime kriminačca, kot ime dilerja al pa TIHO !!!
Uporabnik443897
21. 10. 2016 18.16
+2
Pa kak članek je to, povejte pri komu ste ugotivili, kateri artikli in čigavi ne pa neko zavajanje folka. Pred sabo ima piškote in piše da je zraven " maslena maščoba " in jaz naj vem kaj jee to. Ime pekaren, kot ime kriminalca, kot ime dilerja al pa TIHO !!!
I G N O R A N T
21. 10. 2016 16.27
+3
Jejte severno morske ribe in boste zdravi kot ribe
akmt
21. 10. 2016 22.07
nikhrast
21. 10. 2016 15.58
+3
Še Slovenija transmaščobe ven, tako sprejema severno-ameriške standarde.
piko112
21. 10. 2016 15.54
+2
A se čudite? Jst se ne. Vedno vsi iščejo najcenejši izdelek. Za kvaliteto pa vsi rečejo saj je isto.
Cimpa
21. 10. 2016 16.14
+3
spostovani na 24ur.com, vi ste le del totalne zmesnjave, pa ne le to, namenoma jo ustvarjate. omenjate rak in podobne posledice obenem ne moretd razkriti imena! ce vam jih ne dajo kje je vase raziskovalno novinarstvo???? genijalno hitri ste ko treba ugotoviti kaj jejo kardashianovi kot kaksne strupe in pri komu jemo mi. vas in cas portal bi bilo treba prepovedati prej kot taksne izdelke na policah.
FAUSTOS1
21. 10. 2016 15.44
-1
TOREJ V PROCENTIH JIH 66% ODSTOTKOV NE DODAJA TRANSMAŠČOB, NEKAJ PA JIH DODAJE A ŠE V MEJI 2%.SKLEP ZELO ŠKODLJIVIH JE POTEM LE MAJHEN ODSTOTEK CCA 10-15%.PANIKA NI POTREBNA JE PA DOBRO PREČITAT KAJ KAKO ŽIVILO VSEBUJE. 5 5 7
Dabon
21. 10. 2016 15.32
+17
KAJ MI TE PODATKE SEDAJ NAVAJA INŠPEKTORAT PO TOLKIH LETIH UŽIVANJU KROFOV IN VSEGA OSTALEGA, ČE UGOTOVITE KRŠITEV KAJ ŠE DELA INŠPEKCIJA A BOM JAS NAVADNI DRŽAVLJAN UKREPAL KO POJMA NIMAM O TEH ZADEVAH.. MISLIM PA SI ,DA POJEM MARSIKAJ ŠE DOBR DA ĆLOVEŠKO TELO PRENESE MARSIKAJ ......... GROZA...... SEM Z MB . TU JE ŠIPTARSKIH PEKARN VEDNO VEČ, ŽE V VSAKI ULICI PA NOBENEGA NADZORA .......
METKA102
21. 10. 2016 17.53
+7
Če ne bodo imele prometa, jih bodo zaprli.
akmt
21. 10. 2016 22.06
+2
Prometa jim.ne dela.kruh.ampak beli prasek.pekarna je samo kamuflaza, a ne veste tega?
NajboljsiBoguniverzuma
21. 10. 2016 15.16
+11
Nekateri ste mi prav smešni, ali so te škodljive snovi prisotne samo v tej hrani? Kaj pa razni Mcd, BK; KFC ( ok, tega ni pri nas), instant vrečke, razne kocke, koncentrati?
TheTruth4u
21. 10. 2016 15.07
+1
Seznam teh pokvarjenih pekarn?
Svalbard
21. 10. 2016 15.09
+3
Uporabnik215111
21. 10. 2016 15.48
+8
Lastniki teh pekarn nosijo bele kapice na glavi
šavrin
21. 10. 2016 15.06
+4
Pač globalizacija in dober zaslužek z eksotičnimi izdelki in prepričlive reklame so pustile pri porabnikoh določene rezultate. Jasno je le to, da laboratorijsk izkazi potrjujejo da poleg kokosovega olja z največ nasičenimi nezdravimi maščobami v povprečju preko 82 % sledijo palmovo olje i aršidovo olje, na drugi strani pa imajo najmanj nasičenih maščobnih kiskin oljčno olje srednja vrednost 84% sledi sončnično in olje koruznih kalčkov. Tukaj pa je potrebno povdarit da ima kvlitetno oljčno olje ima v svoji sestavi (povprečno) 75 % enkrat nenasičene oleinske maščobe -omega 9 , sledi 8 % linolne kisline omega 6 in cca 1% linolenske omega 3 kisline, poleg tega je oljčno olje bogato z polifenoli in naravnim klorofilom kot dobrimi antioksidanti in skvalenom. Ni zastonj dokazana trditev o mediteranski prehrani, kot eni najbolj zdravih, saj vsebuje visoko porabo oljčnega olja, zmerno uporabo vina predvsem rdečega in zajetno porabo sezonske zelejnajve in sadja. Vse imamo doma, stavr je osebne in preudarne odločitve.
srecnii
21. 10. 2016 14.48
+8
Toti Balkansko pocarijo in pomije naj kr sami jejo.
akmt
21. 10. 2016 14.48
+16
Kdo pa se kupuje piskote v pekarnah?? So cisto brez okusa itak.Bureka pa Slovenci ne jemo
dirtmcgirt
21. 10. 2016 14.50
+4
darlok
21. 10. 2016 14.47
+0
Če bi prebral vse članek na 24ur o zdravi/slabi hrani, umivanju rok, gibanju, preverjanju madežev na telesu za morebitni rak ipd, ki so bili objavljeni v zadnjih treh letih in se jih tudi do ponatankosti držal, bi mi zmanjkalo časa za življenje. Nakup bureka mi zdaj vzame nekaj minut, sedaj bi mi pa dosti več, saj bi moral prebrati vse sestavine, jih preveriti, nato pa iti v drugo burekđinico in še tam poskušati srečo z "zdravimi" sestavinami. Dosti bolj zdravo živi človek, ki je kar njemu paše in ima zagotovljeno službo (recimo naša javna uprava), kot pa nekdo, ki se trudi prehranjevat čimbolj zdravo, a trepeta za svojo službo oz. je niti nima (lenuhi so tu izvzeti) in se sekira kako bo preživel družino, navkljub temu, da dela priložnostna dela (tudi na črno, če je treba).
hibou
21. 10. 2016 14.43
+5
Meni se zdi to eden boljših člankov za 24 h
tedoVV2HCmedo
21. 10. 2016 14.38
+6
Spet članek, v katerem si piše, da nekdo dela nekaj slabega, nič pa ne piše, kdo je ta človek ali podjetje. Zato je brezzveze to brati in pričakovati izboljšave. Kot da bi rekli: k nam bodo enkrat prišli nezemljani. Kaj ti to pomaga, če ne veš, kdaj se bo to zgodilo.