Slovenija

Italija noče niti slišati pomislekov glede plinskih terminalov

Brdo pri Kranju, 19. 10. 2012 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je kot alternativo plinskim terminalom izpostavil Južni tok. Njegov italijanski kolega Corrado Clini pa je jasno povedal, da je gradnja terminala v Žavljah le še notranja zadeva Italije.

Plinski terminal v Tržaškem zalivu
Plinski terminal v Tržaškem zalivu FOTO: POP TV

Ministri Slovenije in Italije so danes na Brdu pri Kranju govorili tudi o načrtovani gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Slovenski minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je po pogovorih povedal, da je bil tokrat narejen le "posnetek stanja", kakšnih konkretnih napovedi za naprej pa ni bilo na nobeni strani.

Slovenija sicer po njegovih besedah pozdravlja italijansko pobudo za širše trilateralne pogovore o energetski oskrbi v severnem Jadranu in bo v njih z veseljem sodelovala. Slovenija je poleg tega danes ponovila svoje nasprotovanje načrtovanim plinskim terminalom, kot alternativo pa izpostavila Južni tok, ki lahko po njeni oceni na dolgi rok zagotovi dovolj plina za ta del Evrope.

Toda Italijani so drugačnih misli. Italijanski minister za okolje in zaščito naravnih virov in morja Corrado Clini je jasno povedal, da je gradnja terminala v Žavljah, za katerega je okoljevarstveno poročilo že sprejeto, tako z okoljskih, varstvenih kot tudi prometnih vidikov le še notranja zadeva Italije.

Drugače pa je s projektoma gradnje off-shore terminala in povezanega plinovoda, za katera je to poročilo še v izdelavi, napredek pa ovira tudi močno nasprotovanje lokalne skupnosti. Kot je pojasnil Clini, okoljska ocena še ni zaključena tudi zaradi problematike definicije varnostnega območja, ki bi lahko imelo vpliv na ozemeljske vode Slovenije in Hrvaške. Bogoviča je seznanil, da za zdaj nima časovnice, kdaj naj bi se postopek končal.

Na vprašanje, kako bodo postopali, če bosta Slovenija in Hrvaška tudi po tristranskem srečanju še vedno proti terminalom, pa je Clini poudaril, da "bomo to videli pozneje, naprej pa se moramo pogovoriti". Vloga, ki jo lahko odigra severni Jadran v prihodnjem energetskem sistemu, je zelo pomembna, je bil še prepričan italijanski minister. "Tri države si na zelo majhnem območju delimo isto morje, ki je med drugim zelo pomembno za transport naftnih proizvodov in za energetske instalacije," je poudaril Clini.

O morebitnih tožbah niso govorili

Glede morebitnih tožb Slovenije proti Italiji zaradi spornih terminalov – med drugim se je omenjala tožba pred Sodiščem EU – je Bogovič danes razkril le, da je bil opravljen "skrben pregled dokumentacije, osnov, ki so lahko podlaga za takšno tožbo", a da se vlada s tem vprašanjem za zdaj še ni ukvarjala. Tožb danes sicer niso omenjali.

Poleg terminalov sta Bogovič in Clini danes govorila še o povezavah med pristanišči v severnem Jadranu, predvsem glede projekta proge Divača–Koper, za katerega je Slovenija Italiji že poslala potrebno gradivo in zdaj čaka na presojo čezmejnih vplivov na okolje, ki jo pričakuje v kratkem.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
22. 10. 2012 01.49
-1
Ves čas že trdim, da vojaška ladja Ankaran ne bo zmogla vsega sama. Naj J.J. dokupi še dve ali tri križarke in nekaj rušilcev. Ter kakih 30 bojnih helikopterjev. Najbolje 'Apache'. Pa ne brez oborožitve, kot Patrie, da sedaj z njimi ne moremo udariti niti čez Karavanke. Kje šele kam dlje. Čas je rano pravi. Tisti denar, ki ga za obveznice ponujajo Amerikanci, bi lahko poslali kar v vojaški opremi in oborožitvi. Slovenija pa bo primerno opremljena tudi precej lažje dobila sredstva za vračilo in izhod iz krize. Nekaj deset tisoč madžarskih vojnih ujetnikov denimo, ki bi se lotili obnove in nadgradnje prometne infrastrukture, bi vsekakor dalo dovolj zagona za novo gospodarsko rast.
porka.malorka
21. 10. 2012 18.19
Pa naj zgradijo. S Mi pa samo par zolj in bodo odnehali
hrast66
21. 10. 2012 00.55
+1
Da nismo izgradili drugega tira bi bilo potrebno vse predsednike vlad od Petrleta naprej sankcionirati. Kako more Pahor sploh kandidirati za predsednika države? 10 let ne bi smel zasesti državne službe. Italijani še vedno mislijo, da je vse Jadransko morje njihovo in se tako tudi obnašajo. Dvoboj med Slovenijo in Hrvaško, zaradi piranskega zaliva, gre samo Italijanom v dobro.
andisej
20. 10. 2012 08.10
+4
imam predlog . Dajmo zgradimo ob meji z Italijo nuklearko z največjo močjo . . Bomo videli kako bodo Italijani zadovoljni
sherlock2
20. 10. 2012 10.08
+6
A veš zakaj je v okolici Krškega največ gob. Ni zaradi sevanja pač pa zaradi tega, ker ni makaronarjev, ki vsevpreg kot termiti zmeljejo in pobrcajo po naših gozdovih.
andisej
20. 10. 2012 12.29
sherlock2
20. 10. 2012 06.43
+9
Poleg terminalov sta Bogovič in Clini danes govorila še o povezavah med pristanišči v severnem Jadranu, predvsem glede projekta proge Divača–Koper, za katerega je Slovenija Italiji že poslala potrebno gradivo in zdaj čaka na presojo čezmejnih vplivov na okolje, ki jo pričakuje v kratkem.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Ma kaj za hudiča bi imel ekološki vpliv drugi tir na makaronarje...ovce bed.aki ,,kret..eni hudičevi, ker bi MORAL !!! biti zgrajen že pred 25-30 leti...ovce nemarne in dušmani zraven. Zdaj pa ko je državni projekt že napravljen in jaz sem ga osebno držal v rokah pa predvideva skoraj 20km premočrtne podzemeljske proge tako, da to ni še en tir ob obstoječem tiru, kot bi si mnogi predstavljali. Vsakdo ...oziroma vsaka druga država bi že imela drugi tir na našem mestu le naše ovce frdamane si morajo prej napolnit svoje lačne goltance in pokrasti še kar je malega ostalo. Nenazadnje smo slovenceljni klečeči pohleven narod...mal pobrskajte po zgodovini...sram me je.
sherlock2
20. 10. 2012 06.59
+5
Presoja in čezmenji vpliv bo verjetno tak...slo kleči in kadi hrvatom in makaronarjem,,,frdamana mentaliteta...ej praslovan.. kdo te je plavati učil ?
el-komandante
20. 10. 2012 01.03
+4
mislim da bodo italijani prej preštevali everske dobičke s tega terminala kot se bodo naši javni paraziti zmenili kdo je pristojen da poda kako pritožbo in izvedli javni razpis za okoljevarstveno študijo :))) ------------------------------------------------ vdimujeresnica........presss
CtrlDelete
19. 10. 2012 21.58
+5
Ubogovič je pač brez moči in to je dejstvo!
Northwest
19. 10. 2012 19.31
+4
Mar bomo res pred vsemi pokleknili?
Peteberg
19. 10. 2012 19.35
-5
Ja pa saj delajo na svojem in ne vem kva nas to briga kot , da nimamo drugih skrbi kako priti iz krize pa se vtikamo tam kjer nas nič ne briga
Tago
19. 10. 2012 18.15
+7
Prav če nočejo Italijani nič slišati,Kaj pa evropske institucije,glede na to,da sta obe državi članici EU?
rekapaka
19. 10. 2012 17.52
+7
Če so "prodali" Blejski otok, bodo pa še Piranski zaliv. Važno, da so procenti!
ZakoniZdravja
19. 10. 2012 17.43
+11
Logicno da nebo tak kot hoce slovenija to je logika in eu enakopravnost je samo igra :-)
odpisan2x
19. 10. 2012 17.13
+4
ste se dobr pogajali in očitno hotl preveč,nekje pač mora biti plinski terminal-se vam pa zamalo zdi ker vas nihče resno ne jemlje, pa provizij nebo
upornik22
19. 10. 2012 16.40
+19
zakaj ne zgradijo terminal bolj južno ,tam kjer je predsednik doma na sicilji?
Follow me
19. 10. 2012 15.48
+9
Slovenija proti Italiji nima šans.
SilverBullet
19. 10. 2012 16.19
+7