Slovenija

Ivan Cankar skozi statistične oči

Ljubljana, 11. 12. 2018 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva 100 let od smrti enega najbolj prepričljivih slovenskih pisateljev, pesnikov in dramatikov Ivana Cankarja. Čeprav je preteklo že toliko let, ime Ivan še vedno ostaja tretje najpogostejše ime v Sloveniji. Zanimiva je tudi druga statistika, ki se navezuje na življenje in delo našega velikega pisca.

Da je Ivan Cankar zaznamoval slovensko pisano besedo in kulturo, kaže tudi to, da se po njem imenujejo ulice, šole, trgi, poti, drevoredi ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ime Ivan

Vseh Ivanov je po podatkih z začetka leta 2018 v Sloveniji 17.406, kar pomeni tretje najpogostejše moško ime pri nas. Stari so povprečno 63,4 leta, torej je priljubljenost imena padla. V današnjih časih se starši redko odločijo, da bodo sina poimenovali Ivan. Tako se je na primer lani rodilo le 15 fantov, ki je dobilo to ime.

Ivan je bilo eno najpriljubljenejših oziroma najpogostejših moških imen do konca petdesetih let. V desetletju 1951–1960 je bilo drugo najpogostejše ime. Desetletje prej je bilo tretje, med tistimi, ki so se rodili do začetka 2. svetovne vojne, pa peto najpogostejše ime. Do začetka 60. let prejšnjega stoletja se je torej rodilo 71 odstotkov vseh Ivanov, ki so 1. januarja 2018 živeli v Sloveniji. V zadnjih 20 letih se je letno število novorojenčkov, ki so dobili ime Ivan, glede na prejšnja leta močno zmanjšalo: bilo jih je le še od 5 do 18, kažejo statistični podatki Sursa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako je ime Ivan porazdeljeno po regijah? V koroški in goriški statistični regiji so najbolj navdušeni nad imenom, saj je po pogostnosti na prvem mestu med vsemi moškimi imeni. Zelo visoko se uvršča še v podravski, savinjski, zasavski, posavski, obalno-kraški – na drugo ali tretje mesto. V primorsko-notranjski statistični regiji je ime zasedlo četrto mesto. Najmanj pa je ime všeč Gorenjcem – po pogostosti je šele na 29. mestu, beležijo podatki Sursa.

V Sloveniji trenutno ni prebivalca, ki bi bil z imenom in priimkom soimenjak Ivana Cankarja. Surs

Priimek Cankar

V Sloveniji je na začetku leta 2018 živelo 434 prebivalcev s priimkom Cankar, kar ta priimek uvršča na 773. mesto po pogostnosti. V pomurski, posavski in primorsko-notranjski statistični regiji pa se priimek sploh ne pojavlja. Največ Cankarjev prebiva v osrednjeslovenski regiji – 240, najpogostejši pa je priimek v gorenjski statistični regiji – tam sicer živi 149 Cankarjev, kar priimek uvršča na 209. mesto po pogostnosti, so sporočili s Sursa.

V Sloveniji je več spomenikov Ivana Cankarja.
V Sloveniji je več spomenikov Ivana Cankarja. FOTO: Kanal A

Na klancu

Ivan Cankar se je rodil v hiši Na klancu na Vrhniki. Na klancu je tudi poimenoval svoj kratki simbolistični roman, ki ga je označil za svoj prvi večji uspeh pri širši javnosti in za eno svojih najizrazitejših del. V Sloveniji imamo tako sedem naselij, v katerih se eden od njihovih delov imenuje Na klancu. Skupaj imajo 90 hišnih številk, na njih živi 296 prebivalcev. Največ prebivalcev živi Na klancu na Vrhniki, in sicer 107. Danes je na tem delu Vrhnike 31 hišnih številk, beleži podatke Surs.

Kava

Verjetno ni veliko Slovencev, ki ne bi poznali Cankarjeve črtice Skodelica kave. Zato morda nekaj zanimivih podatkov o kavi. Prava kava, črna, dišeča, je bila v Cankarjevih časih priboljšek, ki so si ga lahko privoščili le premožnejši.

Danes je dostopna skoraj vsem. Za kilogram pražene mlete kave v trgovini smo morali v 2017 odšteti povprečno 8,2, za skodelico črne kave v lokalu pa povprečno 1,2 evra. Prebivalec Slovenije kupi v trgovini povprečno malo več kot 3 kilograme kave na leto. Slovenija je v 2017 uvozila 16.800 ton kave, največ, skoraj tretjino, je uvozila iz Brazilije, kažejo podatki Sursa.

Bankovec za 10.000 tolarjev s podobo Ivana Cankarja
Bankovec za 10.000 tolarjev s podobo Ivana Cankarja FOTO: Thinkstock

Ivan Cankar je upodobljen na bankovcu za slovenski tolar z vrednostjo 10.000 tolarjev. Revalorizirana vrednost z dne 8. oktobra 1991, ko je slovenski tolar začel veljati, bi bila danes 505 evrov. Približno toliko je v letu 1991 znašala tudi povprečna mesečna neto plača, beleži Surs.

Pljučnica

Po nekaterih podatkih je Ivan Cankar pri 42 letih umrl zaradi pljučnice, ki je še danes nevarna bolezen. V zadnjih desetih letih je zaradi nje v Sloveniji na leto umrlo približno 650 ljudi, kažejo podatki Nijz.

Vrhnika–Ljubljana

V naselju Vrhnika je na začetku leta 2018 prebivalo 8.700 ljudi, v občini Vrhnika pa skoraj 17.000. Njihova povprečna starost je bila približno 42 let. Na začetku leta 2018 je v občini Vrhnika živela tudi stoletnica, torej ženska, rojena v letu Cankarjeve smrti.

Poleg Vrhnike in Dunaja je bila pomembno mesto v življenju Ivana Cankarja tudi Ljubljana. Za številne prebivalce Vrhnike je Ljubljana pomembna tudi danes. Leta 2017 se je iz občine Vrhnika v občino Ljubljana vozilo na delo 47 odstotkov delovno aktivnih oseb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.