Slovenija

IVZ: Pri cepljenju je šlo za zdravstveno napako

Kranj/Ljubljana, 21. 11. 2013 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
41

Po cepljenju 22 otrok s starim cepivom so na IVZ ugotovili, da v kranjskem zdravstvenem domu niso upoštevali napotka, da se mora datum veljavnosti preverjati pri vseh postopkih hranjenja in izdajanja ter neposredno pred cepljenjem.

V rutinskem programu cepljenja se za zaščito proti ošpicam, mumpsu in rdečkam dajeta dva odmerka cepiva. Prvega otroci dobijo po dopolnjenem 12. mesecu starosti, drugega praviloma pred vstopom v osnovno šolo oziroma v okolje, kjer je večje tveganje za pojav in širjenje bolezni.

V Zdravstvenem domu Kranj so od 13. septembra do 12. novembra 22 otrok cepili s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ki mu je za dva meseca pretekel rok trajanja. Starše so obvestili takoj, ko so ugotovili, da je cepivu pretekel rok.

Po besedah direktorice kranjskega zdravstvenega doma Lilijane Gantar Žure se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti zdravnikov. "'Prvič smo oddelek selili, tako da so več mesecev delali v izrednih razmerah," prav tako so kadrovsko podhranjeni, je sredi novembra povedala za SVET.

Vodja zdravstvene nege Jože Prestor je za 24ur.com danes povedal, da so po obvestilu nekateri starši prišli preverit zdravstveno kartoteko otroka in ugotovili, da je vse v redu. Nekaj dni po spornem cepljenju proti ošpicam, mumpsu in rdečkam so prejeli poročilo proizvajalca o raziskavah o škodljivosti in učinkih pretečenega cepiva, ki je bila delana na 1200 vzorcih, in niso ugotovili večjih odstopanj.

Na IVZ priporočajo vnovično cepljenje otrok

Od Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so dobili navodilo, naj otroke štiri tedne po prvem cepljenju še enkrat cepijo, da bi zagotovili učinek, obenem pa ne bi potrebovali vnovičnega cepljenja ob vstopu v šolo. Nekateri starši so tudi želeli, da bi preverili, ali je bilo cepljenje uspešno, zato so jih v zdravstvenem domu napotili na Zavod za zdravstveno varstvo Kranj, kjer pa niso prejeli zahteve za tovrstno analizo. Tudi nezaželenih učinkov po cepljenju v zdravstvenem domu niso ugotovili.

Datum veljavnosti cepiva je treba preveriti neposredno pred cepljenjem. Zdravnik mora preveriti oznake in ujemanje oznak na zunanji ovojnini in viali s cepivom, datum veljavnosti cepiva in ugotoviti morebitne vidne spremembe (fotografija je simbolična).
Datum veljavnosti cepiva je treba preveriti neposredno pred cepljenjem. Zdravnik mora preveriti oznake in ujemanje oznak na zunanji ovojnini in viali s cepivom, datum veljavnosti cepiva in ugotoviti morebitne vidne spremembe (fotografija je simbolična). FOTO: Thinkstock
V rutinskem programu cepljenja se za zaščito proti ošpicam, mumpsu in rdečkam dajeta dva odmerka cepiva. Prvega otroci dobijo po dopolnjenem 12. mesecu starosti, drugega praviloma pred vstopom v osnovno šolo oziroma v okolje, kjer je večje tveganje za pojav in širjenje bolezni.

Na IVZ so od kranjskega zdravstvenega doma prejeli poročilo o napakah pri cepljenju. Po preučitvi so odkrili, da je šlo za zdravstveno napako, ''ki pomeni odstopanje od pričakovanih norm zdravstvene stroke''. Ugotovili so, da v zdravstvenem domu niso upoštevali napotka, da se mora datum veljavnosti cepiva preverjati pri vseh postopkih hranjenja in izdajanja ter neposredno pred cepljenjem.

Ocenjujejo, da ni bila zmanjšana varnost uporabe, kar je potrdil tudi proizvajalec cepiva, priporočajo pa vnovično cepljenje pri vseh otrocih, ki so prejeli cepivo s pretečenim rokom. Med prvim in drugim odmerkom cepiva morajo preteči vsaj štirje tedni, z njim pa bodo otroci pridobili zaščito pred omenjenimi boleznimi in ne bodo potrebovali drugega odmerka cepiva, ki bi ga po programu prejeli pred vstopom v šolo.

Na IVZ še predlagajo zdravstvenemu domu, naj dogodek natančno dokumentirajo v zdravstvenih kartotekah in cepilnih knjižicah otrok, da ustrezno izvedejo predajo cepiva s pretečenim rokom in v najkrajšem možnem času uvedejo standarde dobre prakse, tako skladiščenja cepiva kot izvajanja cepljenja.

Zdravniška zbornica: Ni šlo za napako, zaradi katere bi trpelo zdravje ljudi

Na Zdravniški zbornici (ZZS) priporočajo izvršitev internega strokovnega nadzora v kranjskem zdravstvenem domu in sprejetje ukrepov za preprečitev tovrstnih dogodkov. ''Če je v postopku prišlo do napake, ki terja disciplinski ali celo kak drug postopek, potem se postopek izvede. Veliko napak pa je takih, da gre za splet okoliščin in ne za krivdo posameznika. Kakovost se izboljšuje tako, da se odpravljajo razlogi za napake. Kaznovanje je samo en ukrep, pa še ni vedno najbolj učinkovit. V primeru ni šlo za napako, zaradi katere bi trpelo zdravje ljudi. Ni nujno, da je šlo za zdravniško napako, ker je vprašanje, če je napako zagrešil zdravnik. Šlo je za zdravstveno napako,'' je poudarila predsednica Odbora za pravno etična vprašanja pri ZZS, Danica Rotar Pavlič.

Po dogodku je nadzor opravil tudi zdravstveni inšpektorat, ki bo zdravstvenemu domu naložil odpravo neskladnosti glede skladiščenja, obveščena je bila agencija za zdravila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obiskovalecsmetisca
21. 11. 2013 23.21
+5
....kdo bo odstopil in kdo odgovarjal??
LockheedMartin
21. 11. 2013 20.32
-4
pred 100 leti je bila 20% možnost, da umrete že ob rojstvu, pol so vas čakale še bolezni kot so gripa, pljučnica, tuberkuloza, bolezni prebavil, srčne bolezni, rak... danes so vse naštete (razen raka) močno upadle (sploh v zahodnem svetu). s pomočjo programov cepljenja so izkoreninili (ali skoraj izkoreninili) bolezni kot so mumps, tetanus, meningitis, davica, polio itd... za polovico bolezni verjetno še slišali niste. vse to zaradi razvoja medicine in farmacevtske industrije.. na podlagi česa potem komentator spodaj, ki je napisal da je cepljenje genocid nad človeštvom, dobi 30x "palec gor"??? zgleda da je polovica Slovencev mentalno omejenih... in taki se pol z Američanov norca delajo, ker nas ne najdejo na zemljevidu...
pikapolonica1234
21. 11. 2013 22.53
+2
Kaj pa če tvoj otrok dobi meningitis kot posledico cepljenja? No, da ne omenjam tega, da so bolezni začele upadati veliko pred uvedbo cepljenj - z malce truda se da najti verodostojne vire - predvsem zaradi boljših življenjskih razemer, higiene, čiste vode, ...
Ramzess
21. 11. 2013 20.01
+1
Napaka ja, ja seveda, pa kaj še.
layers
21. 11. 2013 19.28
+10
kr delajte skodo otrokom, in se naslednjim generacijam, cepite jih, pa se cip jim dajte
Ramzess
21. 11. 2013 19.59
-1
Kako veš da jim zdaj ne, čipa ne dajo kar skozi iglo zraven.
Frane Šajn
21. 11. 2013 19.24
+5
IN KDO BO TEM ZMEDENIM MEDECINARJEM ENKRAT DOPOVEDAL , DA PAČ NE VZGAJATE MORSKIH PRŠIČKOV IN POTEPUŠKIH PSO TEMVEČ SVOJE OTROKE, KI JIH NEIZMERNO LJUBITE IN CENITE TER , DA ,"ŠE TAK OSEL NE MORE DVAKRAT NA LED"!
Ramzess
21. 11. 2013 20.00
+3
piko112
21. 11. 2013 18.34
+11
Ponovno cepljenje z ponovno starim cepivom da vidijo če je po večijem odmerku kakšna posledica
periot22
21. 11. 2013 18.34
+11
Velikoooo preveččččč je zdravstvenih napak!!!!!!!!!!!!!!
aaeeii
21. 11. 2013 18.12
+9
Sam še to morjo povedat, da so testiral, pa s pretečenmu rokom cepli, tam nekje.... daleč.... kjer jih ne poznamo, da zdej vejo, kakšen je učinek. Aja, pa ker testnih zajčkov ne poznamo, je pa tako vse OK. Sankcije za odgovorne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gavrane20
21. 11. 2013 17.55
+24
Ce napisem resnico in povem da je ceplenje samo zarad profita in da nima nobenega dobrega vpliva kvecjemu slabsga sm zbrisan .. ce napisem da ljudje bi mogl pazt na hrano in rekreacijo zadostno kolicino ciste tekoce vode sm zbrisan .. ok svoboda govora na vrhuncu ... ko bo prsu sodni dan se prpravte novinarji prvi boste v vrsti poleg elite ..
skorumpiranpolitik
21. 11. 2013 17.36
+31
Obvezno cepljenje ukinte! Smo edina država v EU, ki ga imamo in tudi ne priznavamo homeoppatije, zaradi zdravniških mafiozotov in lobijev farmacije!
lordvader
21. 11. 2013 19.11
+7
Podpišem. Toda s tem ni mogoče uspeti, ker v komunistični državi Sloveniji, kjer posameznikove pravice (tudi do zdravja in življenja) niso priznane. Ustavno sodišče je o tem že enkrat odločilo. V tujini je odgovornost dana staršem, kar je tudi prav. Če lahko vzgajamo otroke, je prav tudi da odločamo o njihovem zdravju, ne pa, da si to pravico odločanja vzame država.
klldmoll
21. 11. 2013 19.16
škrlatni pajaci so tudi oblastniško prodane "duše" ! .........
skorumpiranpolitik
21. 11. 2013 17.26
+20
Vsakemu doejncu, ki so ga cepli takoj na račun 10.000 EUR! Pa obvezno cepljenje ukiniti!
klldmoll
21. 11. 2013 19.17
-1
skorumpiranpolitik je tudi na ZZS skorumpiranim zdravnikom "PEL" LAUDE ! .........
blaaaaaablaaaaaaa
21. 11. 2013 17.19
+4
Pravilo 6P..:S
Helianthus
21. 11. 2013 19.12
-1
Ja res, očitno tega nihče več ne upošteva, nimajo časa???!!
modelx
21. 11. 2013 17.05
-21
vsi, ki pljuvate po cepljenju: a ste priprvljeni nositi vso finančno breme izbruhov okužb? ampak tistega, ki nastane na državni ravni, če veste,, kaj to pomeni. se vam ne sajnja, kaj bi pomenil en val črnih koz.
b4rdy
21. 11. 2013 17.26
+16
črne koze? veš da je bolezen izginila,takoj ko so nehal cepit? ne veš? pozanimaj se...vsi plačujemo v zdravstveno blagajno...in ti bi,da starši nosijo breme..kdo ga pa zdaj,ko je otrok poškodovan od cepiv? Ti mogoče?
LockheedMartin
21. 11. 2013 18.35
+5
b4rdy črne koze je WHO z intenzivno kampanjo cepljenja izkoreninila leta 1979, ko je bil v Somaliji zabeležen zadnji primer te bolezni. v ZDA npr. so jo s cepljenjem izkoreninili že leta 1897, v Evropi (zahod) 20 let pozneje, zadnji večji izbruh v Evropi pa je bil prav v Jugoslaviji. bolje bi blo, če bi napisal, da so nehal cepit takoj ko je bolezen izginila... pa še 14 plusov dobiš na komentar, naš narod je očitno totalno zabit.
Helianthus
21. 11. 2013 19.12
+1
Tuberkuloza je tudi izginila v Sloveniji, pa so se ponovno pojavili primeri in število še celo narašča!!! Pa ne cepijo več...
LockheedMartin
21. 11. 2013 19.50
+5
tuberkuloza ni nikoli izginila, so pa leta 2005 pri nas ukinili obvezno cepljenje zaradi upada primerov tuberkuloze (17 na 100.000 prebivalcev). dajte no vsaj preverit informacije preden začnete komentirat.
ho?emVšolo
21. 11. 2013 16.57
+22
Če pa ne cepiš otrok, pa dobiš kazen. Absurd!
al-inja
21. 11. 2013 19.54
+1
Mene zanima, ali bo kdo sedaj dobil kazen za to, kar se je zgodilo? Kdo odgovarja v tem primeru? Posledic mogoče sedaj ni videti, kdo pa garantira, da jih kasneje ne bo???
bohlojz
21. 11. 2013 16.57
+18
tudi jaz sem preobremenjen,ma vidim datum na jogurtu-to so vsemogočni packoni
Helianthus
21. 11. 2013 16.56
+14
Aja zdaj se bo pa to pometlo pod preprogo ??? Ko grem cepit otroka, vedno preverim etiketo na cepivu( njegov izvor in rok trajanja!) ... Je že večkrat prišlo do kiksa.
AlternativeFacts
21. 11. 2013 16.46
+11
Preobremenjeni, ali nepismeni?
aaeeii
21. 11. 2013 18.08
+12
al-inja
21. 11. 2013 19.55
+1
Se strinjam aaeeii! Je bilo očitno škoda starih zalog za stran...
gangsterist
21. 11. 2013 16.45
+17
se je napaka zgodila zaradi preobremenjenosti zdravnikov. a to je odgovor. da so mojega otroka cepili s tem zaradi malomarnosti, bi dobil dohtar 10 takih doz
Slovenka
21. 11. 2013 19.19
+2
Če bi dobila odrasla oseba 30 cepiv v enem dnevu je to isto kot dobi novorojenček z enim cepivom. Torej začne se nad 30 ;)
Entropy
21. 11. 2013 16.41
+33
Cepljenje je genocid nad celotno evolucijo človeškega telesa!! V cepivu je 80 do 100 sestavin,ki jih nobeden zdravnik,kateri vas bo cepil ne pozna!Ker so poslovna skrivnost. In ni važno ali je rok trajanja uporaben ali ne.To je in bo ostal KEMIČNI KOKTEL,katerega vbrizgavajo v še ne razvit imunski sistem otrok.
Peace&Love
21. 11. 2013 16.41
+31
cepiva so strup