Slovenija

Manipulacija ali ogrožanje šolstva?

Ljubljana, 23. 10. 2007 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./STA/D.Š.
Komentarji
86

Cukjati je prejel 71.000 podpisov v podporo javnemu šolstvu. Minister Zver meni, da je prišlo do manipulacij, sindikati menijo, da gre za ogrožanje šolstva.

Cukjati je sprejel predstavnike organizacij.
Cukjati je sprejel predstavnike organizacij. FOTO: Dz-rs.si

Predsednik državnega zbora France Cukjati je danes sprejel glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimirja Štruklja, sekretarja Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) Bojana Hribarja, namestnika predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Jerneja Štromajerja in predsednika Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Roka Hodeja.

Poslanci bi morali zavrniti zakon, ki nima dovolj širokega konsenza. V situaciji, ko očitno konsenza ni, pa bi državljankam in državljanom morali omogočiti, da sami presodijo o tem vprašanju. Branimir Štrukelj

Predstavniki organizacij so Cukjatiju izročili 71.299 podpisov proti predlaganim spremembam Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Pod poziv poslancem "Za kakovostno javno šolstvo" so se, poleg 16. civilno-družbenih organizacij, podpisali tudi državljanke in državljani. Predsednik SVIZ-a Štrukelj je ob tem izrazil željo, da bi poslanke in poslanci, pred glasovanjem o noveli zakona ponovno razmislili. Prepričan je namreč, da bi bilo potrebno glede sprememb zakona doseči širše soglasje.

Cukjati je pojasnil, da bo o prejetih podpisih nemudoma obvestil poslance. Na novinarsko vprašanje o primernosti referenduma o noveli ZOFVI, ki ga napovedujejo v opoziciji, pa je Cukjati menil, da referendum ni potreben, saj "imamo že kar veliko teh referendumov".

Zakaj zbiranje podpisov?

Kot je znano, so se sindikati odločili zbrati podpise predvsem zato, ker se bojijo, da bo predlagano 100-odstotno financiranje zasebnega šolstva vzpodbudilo ustanavljanje novih zasebnih zavodov in prehod učiteljskega kadra iz javnih v zasebne šole. Pobudniki zbiranja podpisov pod pobudo "Za kakovostno javno šolstvo" izražajo tudi skrb, da bi predlagane spremembe zakona ogrozile javno šolstvo.

Poslanci bi morali razmisliti

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Štrukelj je ob predaji podpisov opozoril, da novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) nima niti podpore večine stroke niti socialnih partnerjev. "In, kot kaže, tudi ne večinske podpore državljank in državljanov," poudarja. Glavni tajnik SVIZ je ponovil znana stališča, da spremembe financiranja zasebnih zavodov "otežujejo javnim šolam zagotavljati kakovostno izobrazbo".

V DOS so se odzvali na ministrove trditve, da se s predlogom novele zakona ukinjajo šolnine. Predsednik DOS Rok Hodej je namreč prepričan, da "spremembe ZOFVI ne predvidevajo ukinitve vseh šolnin, saj se le-te skrivajo pod drugim izrazom". Gre za dodatek za nadstandard, kjer niso predvidene omejitve pri njegovi višini. Hodej meni tudi, da se v srednje šole vpeljuje "glavarino" oz. financiranje po številu udeležencev, kar po njegovih besedah "lahko zniža kakovost izobraževanja".

Sekretar Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) Bojan Hribar je opozoril na pomanjkanje dialoga od samega začetka postopka priprave in sprejemanja zakona. Po njegovem predlog novele ZOFVI ruši razmerje med javnim in zasebnim šolstvom, novi temelji, na katerem stojijo predvidene spremembe, pa dolgoročno "ogrožajo kvaliteto javnega šolstva".

Namestnik predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Jernej Štromajer je podporo ŠOS zbiranju podpisov za javno šolstvo pojasnil s pogledom, da je na šolstvo "treba gledati celostno". Razložil je tudi, da podpisi - skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) so jih zbrali okoli 20.000 - pričajo o visoki podpori obstoječemu zakonu tudi med študenti.

Predstavniki organizacij so Cukjatiju izročili 71.299 podpisov proti predlaganim spremembam.
Predstavniki organizacij so Cukjatiju izročili 71.299 podpisov proti predlaganim spremembam. FOTO: Dz-rs.si

Zver: Prišlo je do manipulacije

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je ocenil, da je zbiranje podpisov na splošno legitimna oblika angažmaja, vendar je po njegovem mnenju v tem primeru prišlo do manipulacij. Ljudje so namreč podpisovali dokument, v katerem je veliko netočnosti, kot npr. ta, da se bo uvajala "glavarina". Poleg tega "bi tudi mi lahko šli v podobno akcijo; vklopili bi strankarsko mašinerijo in zbrali 70.000 podpisov čez noč". Minister je prepričan, da je bilo prostora za dialog dovolj.

Svetovni trendi gredo v podpiranje zasebnega šolstva, je pojasnil Zver, poleg tega pa po njegovem mnenju "ne drži, da bi s 100-odstotnim financiranjem prikrajšali javno mrežo". Zver misli, da je celo nasprotno, saj zasebni investitor "prinaša ogromno resursov, zlasti materialnih". To pa po njegovem pomeni, da bo lahko država prihranila del sredstev in jih prerazporedila na javne zavode.

Šolski minister pojasnjuje, da gredo svetovni trendi v podporo zasebnega šolstva.
Šolski minister pojasnjuje, da gredo svetovni trendi v podporo zasebnega šolstva. FOTO: POP TV

Nesprejemljivost peticije

Na pobudo se je odzvalo tudi Društvo katoliških pedagogov Slovenije, ki spremembe zakonodaje podpira. V razpravo o spremembah sistema financiranja zasebnih šol pa so se vključili tudi predstavniki dijakov zasebnih srednješolskih zavodov. Predsednik dijaške skupnosti Gimnazije Antona Martina Slomška iz Maribora Blaž Kosi je v odprtem pismu opozoril na nesprejemljivost peticije.

"Dijaki zasebnih srednjih šol smo prepričani, da predlagani zakon v ničemer ne ogroža pozitivnih vrednot, kvalitet in organiziranosti javnega srednjega šolstva, odpravlja pa neupravičeno več let diskriminirano zasebno srednje šolstvo," je zapisal Kosi. Prav tako opozarja, da dosedanja ureditev predstavlja veliko dodatno finančno obremenitev za starše otrok, ki obiskujejo zasebne zavode. Nasprotovanje predlogu in izražanje bojazni o privilegiranosti zasebnega šolstva po mnenju Kosija predstavlja "popoln nesmisel" in "kršenje temeljnih človekovih pravic".

Podpisi proti spremembam
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Angel_of_Darkness
25. 10. 2007 21.16
Nejc, saj, ko boš malo začel razmišljati s svojo glavo in ne glavo, ki ti jo desničarska stranka določi ter gledati svet iz druge perspektive, ti bo jasno, kaj ti hočem povedati. Verouk ni obvezen v nobeni šoli (no za škofijsko gimnazijo nisem ravno prepričan, ker ne vem, kaj točno vsebuje predmet Vera in kultura), ker smo se MI zbunili in ta predlog zavrnili. Obnašaš se kot klerikalec, ki sem jih videl na posnetem protestu v Ameriki na YouTubeu...edinole malo bolj zgovoren si. To je pa tudi vse. Bedarije prodajajo predlagatelji tega zakona, nejc. Ne jaz. In ravno tako se mi zdi, da je popolnoma nesmiselno tebi karkoli govorit, ker ti ne potegne...
Uporabnik113189
25. 10. 2007 20.53
nejc.olup, potem ko se boš pomiril in prenehal vse okrog sebe obkladati z idioti in bedaki, bi ti povedal v razmislek sledeče. Preprosta resnica je da živimo v Sloveniji. Ne nam nakladat o najboljših sistemih na svetu, ne Finskega ali Ameriškega nam ni mar, ker točno vemo, da se bo ta novi sistem v naših razmerah spremenil v neko veliko svinjarijo, tako kot se ja ta nora demokracija. Vsi smo reveži, nekaj bogatašev se pa iz nas dela norca..V kolikor kdorkoli želi spremembe, od tistega pričakojemo družben konsenz in trdna zagotovila, da ne bo zopet vse ena velika prevara..Skratka tej vladi nihče ne verjame, da bodo spremebe prinesle kaj dobrega, to je vsa resnica..
Angel_of_Darkness
25. 10. 2007 15.31
nejc.olup: S čim vsiljuje RKC v šole? S prejšnjimi predlogi o obveznem verouku in sedaj s tem, ker so zaigrali na noto "Da bodo otroci imeli izbiro in svobodo pri izbiri šole ter poučevanje v skladu z verskimi vrednotami jadajadajada" - ne vem kako točno je šlo, ampak je bilo precej podobno temu. IN kaj to pomeni drugega kot to, da se hoče RKC prislinit v šole? In ne ne dajem za primer samo Amerike, ampak vse države, ki imajo uveljavljene tudi zasebne šole. Razen nekaterih izjem kot je Finska. Problem, Nejc.Olup je v tem, da v tem predlogu zakona ne vidim nikakršnega izboljšanja šolstva, ampak samo priskledništvo in manipulacijo. S kakšnim načinom črne magije bodo določili, kdo lahko gre v te šole? Kako bodo ločili zrna od plevela med profesorji? Kako bodo omejili število vpisanih, da bodo obdržali nizko razmerje učencev na učitelja? Če dobijo toliko denarja od države ali celo manj, kako bodo nabavili najsodobnejšo opremo in učne pripomočke? itd. Še veliko takih vprašanj je, ki kažejo na to, kar sem prej rekel - priskledništvo in manipulacija ter nič drugega. Problem, dragi Nejc, je v tem, da je to indoktrinacija otrok. Manipulacija otrok 1. vrste, ki je po državni ustavi prepovedana. Javne šole so še vedno dokaj nepolitično obarvane in ne silijo nikogar v nobeno stran (levo ali desno) vse se odvija doma pri starših in pa po svobodni volji otroka.
hinko.murovec@siol.net
24. 10. 2007 14.45
Exim, 13:54, čeprav deluješ kot nekakšen sindikalist RKCja, bi bilo tvoje vsesplošno zmerjanje in poniževanje drugače mislečih lahko malo bolj na nivoju. Končno si menda nekakšen dr. in bi moral imeti vsaj osnovne pojme o kulturi, pa tega do danes še nisem zasledil. Stvar je zelo enostavna.Privat - zasebno je privat in zasebno in pika. Tu nima državni proračun kaj sodelovati in je tudi financiranje privat in zasebno. Možno bi bilo enako kot v primeru šolanja na javnih šolah po enakih kriterijih dodeljevat štipendije posameznikom glede na finančni status družine. Seveda pa bi bil to že pravi čudež, saj za plačevanje privat - zasebne šole praviloma rabiš toliko, da si sigurno nad minimumom ali cenzusom, ki ga določa zakon za državljane. Torej gre za zahrbtno vrinjanje Cerkve v življenje ljudi in črpanje skupnega denarja za to posiljevanje. Cerkev naj si lepo sama pridobi denar od svojih vernikov in Vatikana. Glede recimo šol , ki se omenjajo v sklopu recimo " Gorenja " , tu je stvar drugačna, tu ne gre več za osnovno šolsko izobrazbo , ampak za šolanje na višji stopnji točno določenega profila, ki ima tudi praviloma v samem Gorenju zagotovljeno zaposlitev. To je popolnoma drug nivo, drugačen cilj in ni prvenstveno pralnica možgan mladih komaj 5-6 letnikov. Exim, če hočeš imet otroka, ki bo obvladal 10 božjih zapovedi in rožni venec bolje od fizike in zgodovine sveta potem ga pač pošlji v kak samostan, bo deležen še kvalitetne spolne vzgoje.LP
euro
24. 10. 2007 14.24
Po ustavi so starši odgovorni za vzgojo svojih otrok, zato nočemo, da jih dosedanji marksisti vzgajajo v brezboštvu in v liberalizmu brez človeških vrednost. Še vedno prisotno vsiljevanje ateizma pa sodobni in demokratični svet ne more razumeti.
exim@t-2.net
24. 10. 2007 13.54
Kar Štrukelj, Kučanov hlapec, naredi, jaz predlagam, da Vlada naredi drugače za 180 stopinj! Še tole me muči: ali bi lahko va času komunajzarjev in LDS vladavine ljudje lahko zbirali podpise? Vidite, kakšno demokracijo imamo?! Še vedno majhno, a vseeno tisto iz časov osamosvojitve, čeprav bo poteklo še veliko vode, celo generacije se bodo zamenjale, da bodo kučanovci, drnovci, titovci, mačkovci in ostali -ciji izgubili še zadnjo nedolžnost.
Uporabnik113189
24. 10. 2007 12.01
bogdana, samo v razmislek, kriteriji za kasnejšo uspešnost otrok po dokončani šoli so zelo različni. Sami šolniki priznavajo, da se praviloma odličnjaki v življenju kasneje ne izkažejo kot najbolj uspešni. Življenje samo pa je dolgo ZELO dolgo. Kako bo v prihodnosti, ali bodo tvoji otroci z opranimi možgani sodelovali v zločinih nad drugače mislečimi ne veš..Neka šola, ki s svojim programom omejuje širino znanja in ustvarja neko elito je že v osnovi vir nestrpnosti do drugih. Nekaj so pričakovanja, drugo pa je REALNOST. Čeprav pričakuješ od šole dober rezultat, ni nikjer garancije da takšen tudi v resnici bo.
Angel_of_Darkness
24. 10. 2007 11.50
barbika51: Argumentiraj svojo ugotovitev, da se bodo otroci lažje odločali... Vsi zagovorniki samo nekaj flancate, argumentov pa nikjer. To je problem vseh klerikalcev po svetu. Takoj, ko jih nekaj konkretnega vprašaš, obmolknejo ali pa bleknejo: "O tem pa res nisem razmišljal". In kdor pravi, da to ni zakon, ki RKC omogoča odprtje šol (kar je bilo med vrsticami povedano že ob objavi predloga), je ovca, da večje ni. RKC indoktrinacija v šolah odpade! Saj nismo Talibani, da bomo sedaj ustvarjali Jezusovo vojsko. To je manipulacija otrok - zagotavljanje desničarskih volilcev za prihodnost. To ustvari veliko politično neravnovesje in ta v naravi niso v redu. Kot sem že prej povedal: Javna šola: -zastonj šola -dobiva finance iz državnega proračuna -odprta za vse sloje -ob pravilnih pristopih in sodelovanjem učencev nudi zelo dobro izobraževanje -visoko razmerje učenec:učitelj Zasebna šola: -ima direktorja za ravnatelja -finance dobiva iz šolnin -obiskujejo jih premožnejši sloji (zaradi šolnin) -nizko razmerje učenec:učitelj -najkvalitetnejši učiteljski kader -... Če ste pripravljeni plačevati (ob 0% državni podpori zavodu) šolnine po 500€+/letnik, potem naj jih kar odprejo. Dokler pa omenjajo državno finančno podporo pa ni to nič drugega kot politično/RKC priskledništvo in zavajanje ljudstva v obliki blaginje za človeka.
bogdana.brilj@email.si
24. 10. 2007 10.44
Najbrž se vsi strinjamo, da je dobra šola potrebna in vsi bi se radi izobraževali v najboljših. Množičnosti ponudnikov se ni bati, ker bomo državljani od tega imeli korist. Končno smo se zavezali vseživljenjskemu učenju. Če si kot podjetje 'in', si učeča se organizacija. Torej podpiram 100% financiranje šolstva in natančen nadzor nad vsemi izvajalci, tako v zasebnem, kot javnem šolstvu. Kot starš že tako globoko čutim, kaj pomeni 'brezplačna' šola in kakšno breme je za povprečno globok žep. Po rezultatih mature sodeč, so javni zavodi tako osovražene RKC zelo kakovostni in ko otroci zrasejo, jih tja gotovo vpišem.
KLIPAN71
24. 10. 2007 09.11
Tej vladi se res že meša. Ko določeni segment družbe ni z čim zadovoljen oz. se z tem ne strinja so vedno krive "manipulacije" in nestrinjanje ipd. Vsi vemo, da je zakon pisan na kožo RKC-ju. Pa menda ja ne bomo davkoplačevalci plačevali 100% njihovih šol, ko pa je RKC največji veleposestnik in nabogatejša ustanova v Sloveniji???!!! Naj imajo svoje šole, ampak naj si jih sami plačajo!!!!!!
barbika51@gmail.com
24. 10. 2007 07.52
sem sto odstotno za zasebno šolstvo. otroci se bodo lažje odločali, kam se bodo vpisali, ne bo več sprejemnih izpitov.
orangensaft
24. 10. 2007 07.22
Tudi slovenija bi rada prišla na nivo američanov, nemcev, italijanov in še koga. pa ne v kvaliteti, ampak po neumnosti naših otrok. četrtina otrok v 1.letniku sr. šole ne znat. pa zato ni krivo osnovno šolstvo ampak predvem vzgoja doma. komu od modernih staršev pa se še da ukvarjat s svojimi otroci? sem pa absolutno proti 100% financiranju zasebnega šolstva, ker bi se lahko zasebne šole financirale še z dodatnimi sredstvi, pri javnih šolah pa se srečujemo tudi z nevzdržnimi delovnimi pogoji in omejenimi finančnimi sredvi, zaradi česar stanja ni mogoče izboljšat. Se ne spomnim, na keri šoli (okolica lj), so se srečali s situacijo povečanja števila otrok in s premalo učilnicami, zaradi česar pouk poteka tudi po učiteljskih kabinetih. Naj se financirajo take zadeve. Sicer pa se mi ob naših politikih in njihovem vodenju države že obrača želodec. Samo 20000km2 imamo, samo 2000000 ljudi, pa še to bojo uničli.
Angel_of_Darkness
24. 10. 2007 05.40
nejc.olup: Popolnoma si zgrešil poanto tistega "Kako bodo določali, kdo gre lahko na zasebno šolo in kdo ne." Zasebne šole so že po definiciji nek zaključen, zaseben zavod, ki je namenjen "eliti". To pomeni, kdor ima keš, lahko pošlje svojega otroka tja. Če nima, potem javna šola. Enako je v Ameriki, enako je v tujini. Socialno šibkejši ne bi nič lažje hodili v zasebno šolo kot sedaj v javno šolo. Od kod ti to?
killi-123@hotmail.com
24. 10. 2007 01.07
nejc, wrote: Da me ne boste takoj pojedli,samo nakazujem,kako siroko se to lahko razvije. Ocitno si to ispustil. Mogoce so to zate bedarije,zame je samo izmenjava mnenj. Drzava lahko prepove solnine.Toda sola z renomejem se ne bo ukvarjala s sprejemnimi izpiti,ce lahko kaj potegne iz tega. Par javnih sol bo tako ali tako padlo,ker ze ucencev ni dosti. Skepticen sem na vsako pobudo o solstvu,ze zaradi tega ,kar se je dogajalo do sedaj.Noben od mojih otrok ni koncal sole po enakem postopku.Pri enem uvedene tocke pa ukinjene,uvedeni exterci ,pa ne veljajo.Drugu naredi preskok razreda in stagnira celo leto.Nima extercev,nima mature,ob vpisu na faks mora dodatno delati maturo. To je nora hisa. Na sestankih ze ravnatelji niso znali pojasniti pravil. Kaj bo v prihodnje?Privatna sola pod zverom,katero zrusi gaber in zopet v krogu?
cakalnica3
24. 10. 2007 00.52
Šolnine. Tu lahko država naredi svoje. Prepove, omeji ... Če se že primerjamo s tujino, ne smemo gledati samo sisteme, kjer imajo takšne visoke šolnine. Marsikje po Evropi imajo veliko zasebnih šol, pa marsikje (skoraj) nič šolnin. Sistemi so pač različni. Zdi se mi zelo dobro, da bi država z omejitvami poskrbela tudi za socialno šibkejše. Da pa kakšna šola lahko propade, pa tudi ni slabo. Ali ni to spodbuda - v skrajni fazi - za dobro delo. Tudi za šolstvo bi se mi zdelo zelo slabo, če bi država za vse poskrbela. Zdi se mi, da pred časom sploh nisi smel otroka vpisati v OŠ drugje, kakor v svojem okraju. Zakaj ne bi imel pravice izbire? In če je neka javna ali zasebna šola res slaba, zakaj ne bi propadla? Ljudje smo pač taki, da če ni treba, se včasih ne pretegnemo. Tudi v šolah je lahko tako - tudi tam so le ljudje.
killi-123@hotmail.com
24. 10. 2007 00.36
Vidis,pa sva pri stvari. Sole z renomejem,ali visokim reitingom,bodo lahko nabijale solnine. Ostale, slabe,zasebne sole padejo. Pade tudi nekaj javnih sol. Ampak,zakon je sprejet,da bodo sole vsem dosegljive. Kako si lahko povprecen drzavljan privosci placilo 5-6000 eu solnine s mizerno placo. In smo pri delitvi ali neenakopravnosti.
cakalnica3
24. 10. 2007 00.27
Točno. Rečem, država ima nadzor. Vsi prosvetarji, ki so delali v zadnjih letih strokovni izpit vedo, da je v zakonodaji zagroženo, da bo država odtegnila svoj prispevek, če se ne bi zasebnik držal pravil. Je vredno tvegati? Recimo, da ima ena približno normalna šola (srednja) kakšnih 150 zaposlenih. Ker jih je večina univerzitetno izobražena, je za to potrebno ogromno denarja ... Kar se manjšanja generacij tiče ... Če so zasebne šole dobre, zakaj bi jih prepovedovali. Če so slabe, se nanje ne bodo vpisovali. Če bo "pobralo" kakšno javno šolo, jo pač bo. Ob zmanjševanju otrok, bo tako ali tako "šel" kakšen vrtec, OŠ, srednja šola, dijaški dom, ... Če je problem to, da je zaradi javnih šol manj učiteljskih mest na javnih šolah, pa je tudi precej enostransko gledano. Saj tudi zasebne šole potrebujejo učitelje ... Seveda, država pa mora ohranjati nadzor nad programi, nad plačami zaposlenih. Če pa država na račun zasebnih prihrani kakšen evro, pa tudi ne bo škoda.
killi-123@hotmail.com
24. 10. 2007 00.15
cakalnica3, saj ti dam prav,toda manipulacije in izigravanje zakona bodo sledile. Poglej,ze sedaj je solarjev premalo.V parih solah po Lj. je samo 1 prvi razred,ostalo po 2 ,z 15 ucenci. Mi pa se sirimo in hocemo vec sol. Prva leta bo mogoce privatna sola se (reciva)zastonj. Avtomatsko z dobro propagando,bo le ta postala placljiva,na koncu bos lahko placeval kot za yale,harward in ostale sole v tujini. Saj po njih se zgledujemo. Rekel bos,da bo drzava imela nadzor. Ko bo drzava navohala denar(mislim da ga je ze__) bo pozno.
cakalnica3
24. 10. 2007 00.03
Dragi prvoborec ... Jaz vidim stvari takole. Pojavi se zasebnik. Država se z njim dogovori, da mu financira program po pravilih, ki veljajo za druge javne šole. Ostanejo stroški stavbe, vzdrževanja ... Če imaš hišo, veš da to veliko stane. Torej, tudi država v tem primeru precej prihrani. Država še zaveže zasebnika za program, ki ga lahko kontrolira, kontrolira lahko tudi plače, ki se od tistih v javni šoli ne smejo razlikovati. Država lahko da še druge pogoje ... Kakor sem videl v časopisju, rezultati mature na zasebnih šolah niso slabi. Državi je verjetno v interesu imeti dobre šole - tako javne kot zasebne. Težko pa si predstavljam, da bo nekdo šel ustanavljat gimnazije za neki profit, saj če hoče imeti dobre rezultate, mora dobro delati. In po vrhu vsega si mora še prizadevati, da bo pokril vse tiste stroške, ki mu jih država ne krije. Če bi jaz šel bogatet, bi si našel drugo področje in ne šolo. Pa še to. Če se ljudje vpisujejo na zasebne šole (Waldorfska, Eurošola, RKC ...), pa naj se. Nikakor ne vidim, da bi nekdo tukaj bogatel ...
cakalnica3
23. 10. 2007 23.54
Glede fakultet ... Problem je po mojem ta, ker se da tu zaslužiti velike denarje, pa se morda o tem premalo govori in premalo vidi. Kar se pa tiče učenje korana ... Zaradi mene ga lahko na kakšni zasebni muslimanski šoli tudi imajo. Vendar pričakujem, da bo nekdo, ki bo končal muslimansko gimnazijo (če se vrnemo v srednje šole) poznal tudi tiste vsebine, ki jih je treba znati na koncu kakšne javne gimnazije. Ali morda še drugače. Mene ne moti, če bi tudi na kakšni javni šoli uvedli kakšen krožek "učenje o koranu, budizmu, krščanstvu" ... Država ima z zakonodajo in z inšpekcijami tako ali tako lahko nadzira zasebnike. Zdi pa se mi pomembno, da ima država nadzor, ki ga ima že sedaj in da še naprej ostanejo tudi plače zaposlenih zakonsko določene in enake, tako na zasebnih, kakor tudi na javnih šolah.