Slovenija

Gratel bo tožil MOL

Ljubljana, 07. 03. 2007 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gratel bo zaradi razveljavitve soglasja za gradnjo optičnega telekomunikacijskega omrežja vložil tožbo.

Kljub razveljavitvi soglasja je Gratel nadaljeval z deli
Kljub razveljavitvi soglasja je Gratel nadaljeval z deli FOTO: POP TV

Podjetje Gratel bo na pristojno sodišče v Ljubljani vložilo upravno tožbo zoper odločbo Mestne občine Ljubljana, s katero je župan Zoran Janković v ponedeljek razveljavil soglasja občine k izvedbi del pri gradnji optičnega telekomunikacijskega omrežja do leta 2009, so sporočili iz omenjenega podjetja. Vložili bodo tudi predlog za odpravo odločbe po nadzorstveni pravici in predlog za odlog izvršitve odločbe. Prepričani, da je župan z izdajo odločbe neprimerno posegel v veljavno in zakonito odločbo o zapori cest, ki jo je izdala v okviru svojih pristojnosti in pooblastil nekdanja županja.

Nadaljevanje del je nedopustno

Janković je podjetju Gratel razveljavil soglasja za gradnjo optičnega kabla
Janković je podjetju Gratel razveljavil soglasja za gradnjo optičnega kabla FOTO: POP TV

Gratel je sicer danes kljub razveljavitvi soglasja nadaljeval z izvajanjem del, kar je po mnenju MOL nedopustno. "Nedopustno je, da v glavnem mestu na odločbe župana nekdo reagira z besedami: nadaljujemo z deli," je poudaril podžupan Jani Moederndorfer. "Župan je soglasje preklical, torej soglasja ni," je dejal podžupan. O nadaljnjih ukrepih se bodo na MOL odločili po temeljiti proučitvi razmer.


Dela niso v skladu s predpisi

Če bi se takšen projekt izvajal strokovno in v skladu z vsemi predpisi in dogovori, bi lahko tekel normalno naprej, je poudaril. Oddelek za gospodarske javne službe in promet je opozarjal, da dela niso dogovorjena in izvajana v skladu s predpisi in da Gratel dela izvaja premalo globoko, preozko in preblizu mestnih vodov. S tem je po Moederndorferjevih besedah mogoča poškodba obstoječih vodov. "Nedopustno je, da bo morala MOL v primeru okvar na mestnih vodih zaprositi Gratel, če lahko prek mestne zemlje vstopa do mestnih vodov," je ocenil podžupan.

Nekdanja županja Danica Simšič je sporne dokumente podpisala tik pred predajo poslov sedanjemu županu
Nekdanja županja Danica Simšič je sporne dokumente podpisala tik pred predajo poslov sedanjemu županu FOTO: POP TV

Prepričan je, da je v tem primeru odprta vrsta vprašanj, ki so nelogična in nenormalna. "Vsak razumen človek bi že zdavnaj reagiral," je dejal Moederndorfer. Spomnil je, da se je na to opozarjalo že pred letom in pol, vendar vse do danes ta vprašanja niso razčiščena. "Gratel je šel nerazumno skozi neke postopke, ki sploh niso običajni, in te stvari še ugotavljamo," je pojasnil. Po Moederndorferjevih besedah je to tudi eden od razlogov za umik soglasja, ki je škodljivo za MOL.

Uradnega odgovora Gratela na odločitev župana Jankovića na MOL še niso dobili, Moederndorfer pa tudi ni seznanjen, da bi se kdorkoli z MOL v tem tednu pogovarjal z direktorjem Gratela. O odločitvah podjetja so seznanjeni iz medijev, ki naj bi jih MOL tudi obvestila o nadaljnjih korakih, je dejal.

Gratel: Gre za oviranje projekta

Gratel ima vsa potrebna dovoljenja za gradnjo optičnega omrežja v Ljubljani, so v torkovem sporočilu za javnost zapisali v podjetju. Županovo odločitev so označili za neverodostojno in povsem nerazumljivo oviranje projekta, ki bo Ljubljani omogočil vrhunski optični komunikacijski sistem. Odločili so se nadaljevati dela, saj bo ustavitev del povzročila družbi veliko gospodarsko škodo v obliki neposredne škode in izgubljenega dobička, ki bi jo sicer morali uveljavljati od ljubljanske občine, je v torkovi izjavi za javnost zapisala družba.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jjjkkklll
08. 03. 2007 09.47
Zarukanec si ti, ki ščitiš Jankoviča, ki zavira razvoj konkurence in razvoj Ljubljane. Gratel koplje tam, kjer lahko in v skladu s pravili. Res je. Mene zanima optika. In bom že potrpel, če se bom moral nekaj časa izogibati razkopanim delom ceste.
brankob@avtomatika.com
08. 03. 2007 09.38
V bistvu je bilo vse skupaj pričakovano, vsaj IMHO. Zoki ne bi težil, če ne bi mislil,d a nima ozadja, Gratel je rinil naprej do izrecne preprečitve, ker ima pač v rokah podpisano pogodbo, sedaj pa mu ostane tožba za utrpljeno škodo. Temu verjetno sledi kak tožba MOL za vzpostavitev opravljenih tras v zahtevano stanje itd. Po moje bi zoki rad igral na izčrpavanje, ker Gratel ne more verjetno čakat v neskončnost. Lahko pa odleti kaka neugodna tožba na kako EU sodišče in se enačbe obrnejo...
majoneza123@gmail.com
08. 03. 2007 00.39
toncek in ostali nasprotniki optike, pojdite nekam visoko v hribe kjer ni elektrike, interneta, vode in se povezite s kozmosom. dosezite visjo raven vasega duha,blabla (mogoce vam Drnovsek pri tem lahko kako pomaga), nam ubogim ovcam pa pustite veselje do hitrega interneta in 140 TV kanalov.
Rogue505@gmail.com
08. 03. 2007 00.26
A pa vi zarukanci sploh veste kaj počne Gratel? K nalogi so pristopili kot otroci v peskovniku (nekvalitetno, pozimi jim bo vse popokalo), kopljejo kjer se jim zljubi včasih tudi brez opozoril, da folk ne more s parkirišč, itn. Obnašate se kot pijanci... samo, da je optika, ostalo ni važno.
Tonček Balonček
07. 03. 2007 23.19
Ne msilim opt.kabla samega ampak PVC cevi, ki jih vodijo po kleteh. Poglej kaj dela ta Gratel v živo!
hhelena.si@gmail.com
07. 03. 2007 21.50
Gratel bo naredil kot Puh na plazu in naslednji župan mu bo vse plačal!
K_K
07. 03. 2007 21.34
Tonček Balonček | 07.03.2007 | 21:06 ..... pa če imam do hiše 10 centimetrski optični kabel! ..... bumbar, še nikoli videl optični kabel 'v živo' ?!
pop1966
07. 03. 2007 21.34
Jaz pa dam županu čisto prav. Med drugim je naloga župana, da skrbi za red v "hiši". Če se kdo ne obnaša ali dela v skladu s pravili , ga je treba opozorit ali pa bolj trdo ukrepat dokler se ne popravi. Sem videl po Šiški kakšno puščajo za sabo teli Gratelovci. Če so teli vzel v roke kakšen načrt sem papež. Tkole še jaz po svojem vrtu ne kopljem. Ste pa naivni, da se postite manipulirat Gratelu zaradi ene optike. Za vse je red, pa naj bo še za njih. Me zanima če bi nekdo po vašem ril tako, kot oni rijejo po Ljubljani, kva bi mu rekli? Naredi kot je treba, al pa nehaj in bo drug naredil kot je treba, pa še za škodo bi ga tožil. O bivši županji pa kdaj drugič.... Da reče, da je mogoče pomotoma vrgla pogodbo v smeti , zraven se pa reži....
hl0d
07. 03. 2007 21.32
kasn 10 centimeterski opticni kabel :>>>
Tonček Balonček
07. 03. 2007 21.06
Teh podatkov je že tako ali tako preveč, 99 je ničvrednih! Še za prenos po paricah juporabnih podatkov ni dovolj. Tako kot imamo 120 TV programov, 100 radijskih in kakih 30 TV postaj, pa vse skupaj še za enega ni, pa če imam do hiše 10 centimetrski optični kabel!
mbbirdy@gmail.com
07. 03. 2007 20.28
Sem 100-odstotno za konkurenco Telekomu, saj je to za nas uporabnike dobro (višja hitrost, nižja cena). Edino malo se mi zdi čudno, da so se pri Gratelu upali iti kopat za tako veliko investicijo brez pogodbe v rokah. Super je, da bi mesto dobilo optiko in s tem hiter prenos podatkov , premaknili so tudi okoreli telekom, da končno nekaj naredi za uporabnike, ne da jih samo nateguje kot že 35 let. Res je tudi, da mi polaganje optike z uničevanjem afalta ni všeč. ni mi pa všeč, da pri Telekomu skačejo od veselja zaradi zaustavitve, saj bodo zdaj spet monopolisti. Morda pa so prispevali manjkajočih, če se ne motim - 43 mio EUR v občinsko blagajno in zmagali. A kje smo mi klinč**i uporabniki Siola, ki žal Uploadamo maile s polžjo hitrostjo zaprte pipe po 0,384 kb/s. Najprej denar, potem nič, potem pa smo na koncu raja s počasnim uploadom.
svecka@email.si
07. 03. 2007 20.26
Zoki je jezen ker ne bo dobil denarja od Telekoma, to je to, ja zoki pejd raj drek kidat!
IT_kritik
07. 03. 2007 19.16
Občina je dobila novo molzno kravo če mene vprašate. Sigurno bo prišlo do kakšne poravnave. Sigurno si jo občina zelo želi :)
tomi.passion@gmail.com
07. 03. 2007 19.11
Dragi Zoran. Če ne želiš, da Gratel koplje, vzemi sam lopato v roko in horuk v nove čase. Ljubljana je mesto meščank in meščanov in ne tvoja last. Kot je že bilo rečeno, moj glas gre k brezplačnemu internetu!
hl0d
07. 03. 2007 18.44
hehe nker pa ni nc napisan da je bilo MOL-u placano vec kot miljon evrov odskodnine zdej pa kr neki serjejo
damirg@email.si
07. 03. 2007 17.43
volja ljudstva je: hocemo optiko.
sunet@email.si
07. 03. 2007 15.59
...tu nekaj smrdi,zakaj se jim je gratel toliko zameril,mogoče se pa moramo drugače vprašat:kaj je telekom prišepnil zokiju...no ta smrad je denar