Slovenija

Bralci Maga že odjavljajo naročnino?

Ljubljana, 12. 12. 2007 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino, pravi predstavnik novinarjev Maga.

S pomočjo tajkunskih povezav si SD želi podrediti Mag, pravi Grims
S pomočjo tajkunskih povezav si SD želi podrediti Mag, pravi Grims FOTO: POP TV

Poslanec SDS Branko Grims pravi, da si politični krog s Socialnimi demokrati na čelu, ki je "politično sponzoriral blatenje Slovenije v tujini" z neresnicami o omejevanju medijske svobode s strani predsednika vlade Janeza Janše, sedaj s pomočjo tajkunskih povezav podreja revijo Mag.

"Žalostno je tudi, da v primeru revije Mag ni novinarske solidarnosti," je še dejal in dodal, da je bil omenjeni tednik "oaza svobodne misli".

Grims je pojasnil, da je torkova seja odbora za kulturo pokazala, da je vsebina peticije zoper cenzuro in pritiske na novinarje, ki jo je podpisalo 571 slovenskih novinarjev, neresnična.

Na seji so bili predstavljeni dokumenti, ki to dokazujejo, je dejal. Ob tem je omenil dokument o lastništvu medijev v Sloveniji. "Na tem dokumentu vlade ni," je poudaril. Dodal je še, da opozicija z očitki o vladnem nadzoru medijev deluje v skladu z rekom "primite tatu", da ljudje ne bi opazili, kaj počne sama.

Zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino, pravi predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar
Zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino, pravi predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar FOTO: POP TV


Zaradi novega urednika že prve odjave naročnikov Maga

Predstavnik zastopstva novinarjev tednika Mag Igor Kršinar je glede predloga nadzornega sveta Dela, naj bo novi odgovorni urednik tednika Veso Stojanov, dejal, "da si ne predstavlja, da bi podprl nekoga, ki je bil predlagan za to, da bi jih kaznoval, ker so se uprli politično motiviranim pritiskom nadzornega sveta". Ob tem je poudaril, da zaradi predloga nadzornega sveta mnogi bralci Maga že odjavljajo naročnino.

Stojanov pa meni, da je naloga uredništva, "da naredi časopis za čim širši spekter bralstva", medtem ko je na strani bralcev odločitev, ali bodo sprejemali tak časopis.

Kršinar je prepričan, da skuša predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem v svojem sporu s predsednikom vlade Janezom Janše uporabiti tudi novinarje in s pomočjo novinarjev nastopiti proti Janši. Ob tem poudarja, da imajo novinarji pravico do svojega stališča, ki jim ga ne more odvzeti niti nadzorni svet niti odgovorni urednik.


Kršinar je pojasnil, da je javnosti znano mnenje novinarjev Maga, da je bil Šurla zamenjan, ker se je uprl političnim pritiskom. Pri tem je poudaril, da so za novega odgovornega urednika predlagala nekoga, ki je celo član nadzornega sveta. "Gre za politični prevzem tednika Mag," je še dodal.

Po njegovem mnenju je tednik dolga leta predstavljal relevantna politična mnenja, ki v drugih medijih niso mogla biti izražena. "Na čelo Maga sedaj prihaja oseba s popolnoma drugačnim svetovnonazorskim vrednostnim sistemom," je dejal in dodal, "da Stojanov pod krinko večje pluralnosti napoveduje kadrovske okrepitve". Ob tem je Kršinar poudaril, da je bil tednik že do sedaj dovolj pluralen.

Predstavnik zastopstva novinarjev je dejal, da že prihajajo prve odpovedi naročnikov. "Bralca lažje izgubiš kot pridobiš," je pojasnil. Dodal je še, da je cilj nadzornega sveta doseči politično motivirane spremembe v uredniški politiki. Po Kršinarjevih besedah nadzornike Dela predvsem moti pisanje o managerskih prevzemih podjetij.

'Imenovanje Stojanova je politično-kapitalski izbris Maga'


Novinarji Maga v današnjem javnem pismu protestirajo zaradi "nameravanega političnega prevzema tednika". "Vsiljena diametralno nasprotna uredniška politika bo uničila najpomembnejše, kar Mag predstavlja vse od svoje ustanovitve: drugačen pogled na razmere v družbi od prevladujočega v slovenskem medijskem prostoru," so zapisali novinarji Maga.

Javni spor med predsednico in podpredsednikom nadzornega sveta Dela, Andrijano Starina Kosem in Stojanom Zdolškom, ter v. d. odgovornega urednika Maga Silvestrom Šurlo je po mnenju upravnega odbora Združenja članov nadzornih svetov "neustrezna praksa korporativnega upravljanja pri zagotavljanju neodvisnega nadzora nad poslovanjem in upravo družbe".


Jasno je, da gre pri uredniških spremembah na Magu predvsem za "politični prevzem revije oz. glede na že objavljena stališča bodočega odgovornega urednika celo za revolucionarni prevzem," menijo novinarji Maga. Zato so v javnem pismu pozvali slovensko javnost, predstavnike države in civilne družbe, naj jih podprejo v boju zoper politično-kapitalski izbris tednika.

Mag, ki izhaja od leta 1995, je nastal kot odgovor na medijsko enoumje, saj so bila v njej predstavljena stališča iz drugačnega miselnega spektra, ki v drugih medijih niso mogla biti izražena, v pismu navajajo novinarji tednika. "V obdobju pridruževanja Slovenije evroatlantskim povezavam je Mag odločno zagovarjal članstvo tako v EU kot Natu. Kandidat za novega odgovornega urednika Veso Stojanov je denimo v svojih člankih Natu nasprotoval, poleg tega izhaja iz drugega miselnega kroga kot dosedanji bralci Maga," navajajo novinarji Maga.

Predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Grega Repovž je pojasnil, da društvo pred mnenjem novinarjev Maga o predlogu ne bo oblikovalo stališča o novem odgovornem uredniku. Po njegovih besedah so enako ravnali tudi ob zamenjavi odgovornih urednikov na Delu in STA.


Novinarji poudarjajo, da se je pod sedanjim lastnikom prodaja tednika povečala za približno polovico. "Največji porast smo zaznali prav v obdobju, odkar je njeno urejanje prevzel Silvester Šurla. Prodaja zadnjih številk je presegla 14.000 izvodov, kar je glede na razmere na trgu političnih magazinov izjemen uspeh. Očitno pa to ni prepričalo članov nadzornega sveta Dela, da bi urednika, ki se je že izkazal za uspešnega, potrdili za odgovornega urednika Maga," ocenjujejo.

Novinarji - podpisani Igor Kršinar, Brigite Ferlič Žgajnar, Nenad Glücks, Biserka Karneža Cerjak in Silvester Šurla - opisujejo tudi politične pritiske, ki naj bi jih na v.d. odgovornega urednika Šurlo izvajala predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem in podpredsednik Stojan Zdolšek.

Navajajo, da sta nadzornika izražala pripombe glede nekaterih prispevkov in intervjuvancev ter zahtevala drugačno politično vsebino. "Zlasti so ju motili članki o spornih menedžerskih odkupih podjetij, o preobratu v aferi Sova, intervju s predsednico LDS Katarino Kresal in koprskim županom Borisom Popovičem," so zapisali.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neti
14. 12. 2007 00.52
peca, ..I_ _I._I...I._ _ .I._.I._I..._II ._ _ .I_ _ _ I_ _..I_..I._.I._I..._II _.I.I_I..II Peca dobro gre, le da Manji uspe ..
Luka Kovi? 1
13. 12. 2007 23.52
Neti: morse code bo za manjo in njej podobno razmišljajoče v svoji najbolj razširjeni obliki uporabe ta trenutek najprimernejši: ...---... (prevod SOS save our souls - rešite naše duše. Na Titaniku bi rekli: saj je še nekaj časa september 1008 je še daleč počasi se pomikajte proti rešilnim čolnom.
neti
13. 12. 2007 21.57
Prašek, tudi tako bi šlo, samo da se malo razume.
neti
13. 12. 2007 20.11
Oh Manja si pa dobro mimo pihnila, veš. Scer ti lahko tudi odgovorim v notnem zapisu, lažje pa v R-V code ali Morse Code, nobena težava. Umetnica pa bom postala, ko me boš saj malo razumela. Lp
Prvo Bore
13. 12. 2007 19.49
Popravek mojega posta Pred pol leta so potrjevali ,da bo desna stranka zmagala na volitvah 2008 , sedaj pa bi že šli z nami v koalicijo !
Prvo Bore
13. 12. 2007 19.40
Ja ja, kakšen premik na političini sceni !!! LOL Pred pol leta bo desna stranka, sedaj pa bi že šli z nami v koalicijo ! Saj nobena akademija znanosti Ti ne pomaga, če si že po naravi neumen. Hudič je to, kaj nekateri sanjajo ponoči, ko bi vsaj doživljali orgazme, da imajo kaj od tega.
Luka Kovi? 1
13. 12. 2007 19.39
prašek : tudi jaz upam, da ne bo prišlo do koalicije med SDS in SD, a kdo ve? Počakajmo Program SD in seveda kadrovske rešitve ,mandatarja Pahorja. času,čas! Dejstvo je, da velike koalicije po svetu bolj ali manj funkcionirajo. meni ta ideja sicer ni všeč - politika SDS bi se morala spremeniti do neprepoznavnosti - kar na značaj vodje ni pričajovati. edina možnost je, da delež volilcev pade na malenkost. za oblikovanje koalicije, ki bi bila močna in uspešna obstaja kar nekaj možnosti. Vendar bi bilo zelo lepo če bi se Slovenci nekako povezali v prizadevanjih za boljše , morda bomo končno uspeli preseči delitve . Manja: Tudi na področju izobraževanja vladajo tržne razmere. Je pa grdo študente katere koli fakultete okvalificirati kot fijskerske konje kot sem zasledil si pravnica - 90% študentov prava je praviloma postane fijakerskih konjev v upravah (državnih) ali drugih ) želim ti, da se izogneš tej usodi, a to zahteva trud in razmišljanje, sodim, da vam slednjega ne primanjkuje je pa problem, da to v SDS ni zaželjeno. Ne sodi, da ne boš sojen! Pozdrav vsem!
politik70
13. 12. 2007 19.31
Draga Manja Zapomni si da politik 70 ma toliko jajc , da če bi te hotel povabiti na pijačo , bi to že zdavnaj storil. Ampak poanta je v temu , da ti spet nisi odgovorila na vprašanje! Pa brez zamere Prašek je imel prav. Pozdrav Politik 70
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 19.30
prašek, veš prašek, ko si na vrhu priljubljenosti te ponavadi odžagajo:P ampak ne verjamem, da bo z mano podobno:) Drugače pa bo teorija že kmalu praksa. Potem bova lahko skupaj na pjački, ti s kakim rdečim koktejlčkom jaz pa z Moto koktejlom; seveda je modre barve;)
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 19.19
Politik 70, niti me ne zanima, preberi moje poste nazaj, pa boš videl zakaj sem napisala določene odgovore. Tudi tebi ne gre, očitno. Kak odgovor pa bi ti od mene rad, nimam časa za pjačo; če to misliš:)
politik70
13. 12. 2007 19.11
Manja pa ne ve kaj je Neti študirala( Neti re po.....) Je Prašek kar prav imel.Ne gre ti in ne gre pa že vse ti je povedala. Pretrd oreh je tole za Manjo. Kaj če bi ti še malo namignil ? Ne . Ker tudi ti ne odgovarjaš na vprašanja! Pozdrav ☼ ☼ ☼ Politik70
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 18.37
Draga Neti, torej ... umetnica? peca, lepo da si me spomnila kje je kdo študiral a vedi, da nekateri celo razmišljajo na FDVju , večina pa je fjakarskih konjev, ki trzajo na sladkorček. Prašek, žal se moram strinjati z peco...res bo velika koalicija...sicer pa je Pahor in JJ že dolgo sodelujeta, le priveski ala Golobič kreirajo zdrahe. Pa lep večer vsem:)
Luka Kovi? 1
13. 12. 2007 18.12
prašek dobričina si, jaz jim ne bi dal nič - na žalost bodo prišli v DZ. Tudi če si iz imena črtajo en S - enega so pred leti že - jih nočem videti v v levem blokuku, čeprav se nekaj šušlja o veliki koaliciji.
Luka Kovi? 1
13. 12. 2007 17.04
ah ja manja kranjc grmx je sociolog in je šttudiral na tisti levičarski FDV - pa JJ tudi pa še kdo, ki je danes oblikovalec vaših misli. in da, 2008 bo trenutek resnice za SD kot kažejo ankete okrog 40%. Žeim srečno! anoreksija je huda stvar. a bo ves podmladek SDS na dnevu odprtih vrat na FDV - lahko vam koristi!?
neti
13. 12. 2007 15.40
Prašek hvala, tudi dvojka še pride, samo trojka je nevarno blizu ..
neti
13. 12. 2007 14.55
Draga Manja, Na zastavljeno vprašenje ti odgovorim; Proti Soncu in ljubezni ☼ ☼ ☼ ..
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 14.48
no Neti saj si tu, katera smer?
neti
13. 12. 2007 14.42
Prašek, lep pozdrav tudi tebi in hvala. Veš ni ženski prepir, samo mala menjava mnenj; ena tema več tirnic ali ena tirnica več mnenj, tako preprosto je to, pa malo težje razumljivo .. Lp Neti!
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 14.17
neti, hvale vredno a mnenje je enako, torej katera smer?
neti
13. 12. 2007 13.48
Manja, si ti tudi Fulbrightova štipendistka? Ja no pravijo, da je Yale kar dobra univerza, kaj porečeš ti?