Slovenija

Prvi šolski dan

Ljubljana, 01. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skoraj 170 tisoč učencev in dijakov je sedlo v šolske klopi, med njimi tudi več kot 17 tisoč prvošolčkov.

Letos poleg prvošolcev rumene rutice nosijo tudi drugošolci
Letos poleg prvošolcev rumene rutice nosijo tudi drugošolci FOTO: Dare Čekeliš

Šolski prag je prestopilo 168.629 učencev, od tega 17.580 prvošolčkov, ki pa so jim letos z rumenimi ruticami delali družbo tudi drugošolčki, ki so tako opozarjali ostale, da naj bodo v naslednjih dneh v cestnem prometu še posebej pozorni nanje. Vpisanih srednješolcev je 101.160.

Ministra in županja so pospremili šolarje

Šolski minister Milan Zver in notranji minister Dragutin Mate sta na križišču Celovške in Gasilske ulice v Ljubljani spremljala šolarje na varni poti v šolo, ter obiskala še OŠ Spodnja Šiška. Ministra je na obisku spremljala tudi direktorica direktorata za osnovno šolstvo Mojca Škrinjar, ki je pred 15. julijem, ko je prevzela vodstvo direktorata, ravnateljevala prav na tej šoli.

Za varno pot v šolo skrbijo policisti in prostovoljci
Za varno pot v šolo skrbijo policisti in prostovoljci FOTO: Dare Čekeliš

Državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc je obiskala Škofijsko gimnazijo v Mariboru, v. d. direktorata za srednje šolstvo Janez Mežan pa je obiskal Gimnazijo Novo mesto. Tudi direktor direktorata za šport Damir Karpljuk je pozdravil učence, in sicer tiste z OŠ Antona Ukmarja v Kopru. Ljubljanska županja Danica Simšič pa je na Viški cesti pred OŠ VIČ spremljala otroke na poti v šolo.

Policisti in prostovoljci skrbijo za varnost na cesti

Ob začetku šolskega leta je sicer potrebna posebna skrb za varnosti šolarjev na cesti. Za varno pot šolarjev je po vsej državi skrbelo okoli 1000 policistov, mestnih redarjev in prostovoljcev. Promet v okolici šol in na nevarnih odsekih šolskih poti bodo policisti poostreno nadzorovali še dva tedna, vse pa opozarjajo na previdno vožnjo.

Kot sta pred začetkom pouka poudarila Zver in Mate, so otroci v prometu zelo nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje. Zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu, ki s svojim vedenjem vplivajo tudi na to, ali bodo tudi otroci postali nekoč odgovorni vozniki.

šolar
šolar FOTO: Dare Čekeliš

Tudi letos policisti zagotavljajo varnost otrok, pomagajo pa tudi prostovoljci, ki vsako leto pospremijo v šolo najmlajše. Osrednjo pozornost namenjajo umirjanju prometa, zlasti nadzoru hitrosti vozil v okolici šol, pozorni pa so tudi na varno hojo otrok in varno prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi ter na brezhibnost koles in drugih prevoznih sredstev otrok.

Policisti opravljajo tudi poostrene nadzore tehnične brezhibnosti vozil, s katerimi se učenci prevažajo v šolo in iz šole domov ter preverjajo uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok pri vozilih, s katerimi so starši pripeljali otroke v šolo.

Spremembe v pravilnika o ocenjevanju znanja

Učenci v šoli
Učenci v šoli FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa bodo v naslednjem šolskem letu v veljavi nekateri "prevetreni" pravilniki in zakoni. Tako so uvedene denimo spremembe v nacionalnem preverjanju znanja. Preverjanja na koncu tretjega razreda ne bo več, po šestem bo prostovoljno, po devetem obvezno. Tretji predmet na preverjanju ne bo več izbirni, pač pa ga bo vsako leto določil minister.

Učence in dijake pa bolj kot spremembe v preverjanu znanja zanimajo spremembe pravilnika o ocenjevanju znanja. Za učence je med drugim nova določba, da učenci 14 dni pred ocenjevalno konferenco ne pišejo izdelkov za oceno, razen če gre za ponovitev ocenjevanja pisnih izdelkov. Če je na podlagi pisnega izdelka tretjina ali več izdelkov učencev v oddelku oziroma polovica ali več izdelkov v učni skupini za izvedbo nivojskega pouka, ocenjenih negativno, se pisno ocenjevanje enkrat ponovi, razen za učence, ki so bili prvič ocenjeni s pozitivno oceno in ponovnega pisnega ocenjevanja ne želijo. Srednješolci bodo odslej morali biti seznanjeni s kriteriji ocenjevanja, z mejami za ocene in točkovnikom, saj je poudarjena predvsem javnost ocenjevanja.

Kako bo letos potekal pouk?

Novo šolsko leto se je za 180 dijakov gimnazije v Slovenskih Konjicah začelo z vstopom v povsem novo šolsko poslopje, ki je bilo zgrajeno v manj kot letu dni. Vrednost naložbe je 780 milijonov tolarjev, pri čemer je polovico denarja prispevala država, za preostali del pa je občina najela kredit, ki bo odplačan v desetih letih.

Osnovnošolci in srednješolci bodo 30. novembra zaključili prvo ocenjevalno obdobje, 10. marca drugo in 23. junija zaključili s poukom (učenci devetega razreda že 15. julija, zaključni letniki pa 24. maja). Za učence 1. razreda sicer prvo ocenjevalno obdobje traja od 1. septembra do 10. marca, drugo ocenjevalno obdobje pa od 11. marca do 24. junija. Splošna in poklicna matura se bosta v šolskem letu 2005/06 začeli prej kot letos, namreč 27. maja.

Jesenske počitnice bodo potekale med 31. oktobrom in 6. novembrom, novoletne počitnice pa bodo med 26. decembrom in 2. januarjem. Ljubljančani in Mariborčani bodo odšli na zimske počitnice med 20. in 26. februarjem, ostali pa teden dni kasneje. Prvomajske počitnice bodo potekale med 27. aprilom in 2. majem.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou