Slovenija

'Najboljše, kar Evropa premore'

Škofije, 22. 12. 2007 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zaključni slovesnosti ob širitvi schengenskega območja je Portugalska Sloveniji simbolično predala "štafeto" predsedovanja EU.

Na mejnem prehodu Škofije na slovensko-italijanski meji so se zaključile uradne slovesnosti ob širitvi schengenskega območja na devet novih držav, med njimi Slovenijo.

Slovenski premier Janez Janša je na slovesnosti od portugalskega kolega Joseja Socratesa simbolično prevzel "štafeto" predsedovanja EU.
Slovenski premier Janez Janša je na slovesnosti od portugalskega kolega Joseja Socratesa simbolično prevzel "štafeto" predsedovanja EU. FOTO: Reuters

Slovesnosti so se med drugimi udeležili predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsedujoči EU, portugalski premier Jose Socrates in vsi notranji ministri novih držav, slovesnost pa je odprl slovenski premier Janez Janša. Zbrane so nagovorili še koprski župan Boris Popovič, župana Milj Nerio Nesladek in predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine Riccardo Illy.

Uradna slovesnost ob širitvi schengna se je začela z nagovorom slovenskega premiera Janše, zbrane so zatem nagovorili še italijanski notranji minister Giulinao Amato, predsednik Evropske komisije Barroso ter portugalski premier Socrates.

Janša: "Evropa se bo še širila"

Slovenija je prva med novimi članicami prevzela evro, zdaj ste vstopili v schengen, čaka vas predsedovanje Evropski uniji. Slovenija je lahko vzgled vsem, zlasti državam Zahodnega Balkana. Jose Manuel Barroso, predsednik Evropske komisije na Škofijah

Slovenija "vstopa v schengenski prostor, prostor večje svobode in varnosti," je poudaril slovenski premier Janez Janša. "Danes je velik praznik," je še dejal in ocenil, da je "veliko razlogov, da lahko današnjemu dnevu rečemo zgodovinski".

Slovenski premier je na slovesnosti na Škofijah, ki se je začela s himnami Slovenije, Italije in EU, izpostavil, da si pred 15 leti nihče "ni upal niti sanjati" tega, kar se dogaja danes. "Padajo fizične meje (...) dogaja se tisto, kar je ključno za združeno Evropo," je poudaril.

Pri tem je tudi izpostavil, da združevanje Evrope še ni končano. "Evropa se bo še širila," je dejal in opozoril predvsem na pomen stabilizacije Zahodnega Balkana, "kar bo eden največjih izzivov slovenskega predsedovanja Svetu EU".

Jose Socrates, portugalski premier: "Danes praznujemo najboljše, kar Evropa premore, praznujemo vrednote, ki so vedno navdihovale evropsko združevanje."
Jose Socrates, portugalski premier: "Danes praznujemo najboljše, kar Evropa premore, praznujemo vrednote, ki so vedno navdihovale evropsko združevanje." FOTO: Reuters

Socrates: "Najboljše, kar Evropa premore"

"S to slovesnostjo končujemo portugalsko predsedovanje Evropski uniji. Ne vem, kako bi ga lahko na boljši način," je danes na slovesnosti ob širitvi schengna na mejnem prehodu Škofije izjavil trenutno še predsedujoči EU, portugalski premier Jose Socrates.

"Danes praznujemo najboljše, kar Evropa premore, praznujemo vrednote, ki so vedno navdihovale evropsko združevanje,"
je ponosno dejal portugalski premier.

"Vesel sem, da je konec portugalskega predsedovanja, tudi zato, ker smo izpolnili vse cilje - izpeljali smo vrh z Brazilijo, sklenili smo Lizbonsko pogodbo, izpeljali vrh z Afriko, dosegli dogovor o Galileu in na koncu še širitev schengna," je še dejal Socrates.

Portugalska Sloveniji predala "štafeto" predsedovanja

Pri tem je slovenskemu premieru Janezu Janši predal "štafeto" predsedovanja EU. "Želimo, da tudi vam uspe. Portugalska vas bo podpirala z vsem srcem," je še dejal portugalski premier.

Janša se je Socratesu in Portugalski zahvalil za sodelovanje v triu, "še posebej z dvema tako izkušenima članicama, Nemčijo in Portugalsko, ki sta znali narediti strateške premike. Slovenija bo nadaljevala po tej poti. Nadaljevala bo optimizem po podpisu Lizbonske pogodbe," je dejal Janša in obljubil, da si bo Slovenija med predsedovanjem EU prizadevala, da bo Lizbonska pogodba čimprej ratificirana.

Jose Socrates in Janez Janša
Jose Socrates in Janez Janša FOTO: Reuters

Še posebej se je zahvalil Portugalski za njen prispevek pri širitvi schengenskega območja. Portugalska ni pokazala le dobre volje, ampak je ponudila tudi konkretne rešitve. To je bilo po Janševih besedah tudi odločilno, "da danes lahko slavimo širitev schengna". Portugalska je namreč zaradi zamud pri uvajanju schengenskega inofrmacijskega sistema nove generacije (SIS II) kandidatkam za članstvo v schengnu ponudila uporabo svojega nacionalnega sistema (SISone4all), s čimer je bilo mogoče schengensko širitev izpeljati še letos.

Socrates je Janši ob simbolični predaji predsedovanja EU izročil tudi astro navigacijski pripomoček, "za lažje vodenje". Janša pa je Socratesu poklonil knjigo Primoža Trubarja iz leta 1561.

Barroso: "S padcem meje je Evropa močnejša"

Jose Manuel Barroso med današnjim govorom na Škofijah
Jose Manuel Barroso med današnjim govorom na Škofijah FOTO: Reuters
Jose Manuel Barroso je izpostavil pomen padca meje, "na kateri se je pred 20 leti še streljalo na ljudi". Gre za velik politični pomen evropskega združevanja, ki pa posameznim ljudem prinaša tudi povsem konkretne rezultate v smislu gospodarskih priložnosti. "Evropa je s tem močnejša," je poudaril Barroso, hkrati pa opozoril tudi na delo portugalske vlade, ki je omogočila širitev schengna v začrtanem roku.

Barroso je še poudaril pomen padca meje med Slovenijo in Italijo, ki sta po njegovih besedah obe pionirski državi; Italija je bila vedno v ospredju evropskega združevanja, Slovenija pa je prva - in edina - iz nekdanje Jugoslavije, ki je vstopila v EU, prva nova članica, ki je prevzela evro, in prva izmed novih članic EU, ki bo predsedovala povezavi.

Slovesno na meji med Avstrijo, Madžarsko in Slovaško


V Hegyeshalomu na avstrijsko-madžarski meji v bližini Slovaške je bila dopoldne slovesnost ob razširitvi schengenskega območja, ki sta se je poleg predstavnikov Avstrije, Madžarske in Slovaške udeležila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsedujoči EU, portugalski premier Jose Socrates.
Slovesnost na tromeji med Nemčijo, Poljsko in Češko.
Slovesnost na tromeji med Nemčijo, Poljsko in Češko. FOTO: Reuters

Madžarski premier Ferenc Gyurcsany je na slovesnosti dejal, da je "Madžarska pripravljena zagotavljati varnost Evrope, saj svoboda pomeni tudi odgovornost".

Dejansko pada železna zavesa po celi Evropi. Vsi se še spomnimo čakanja pred mejo, strah pred prečkanjem meje, ki zdaj preprosto izginja. To je resnično velik premik. Evropski komisar Janez Potočnik

Pred tem sta se v petek že zvrstili dve tovrstni slovesnosti in sicer prva na mejnem prehodu Žitava/Zittau med Nemčijo, Poljsko in Češko, ki ji je popoldne sledila slovesnost v pristanišču v estonski prestolnici Tallinn. Danes se bodo dopoldne slovesnosti nadaljevale na mejnem prehodu Berg med Slovaško in Avstrijo in na mejnem prehodu Hegyeshalom med Avstrijo in Madžarsko, nato pa bo na vrsti še slovesnost na Škofijah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 12. 2007 22.10
Pa kako smo izgubi Istro in Pulo, če je pa nikoli nismo imeli. Še današnje meje so plod dogovarjanja velesil po vojni, seveda na podlagi aktivnega boja proti fašistom, sicer bi bila meja z njimi še zdaj pri Planini in pod Triglavom. Slovenci so živeli marsikod, gospodarili so jim pa vedno tujci!!! Očitno bodo tudi mejo s Hrvaško začrtati neki veliki, drugi gospodarji, kajti sosedje se ne bomo zmenili "ma baš ništa", pa če Janša še tako dobro obvlda srbohrvaščino. Sploh je zanimivo, da revolucionarjem običajno ni bilo nič treba znati, razen Castra in Cheguevare, so bili več ali manj vsi izmeno naravno nadarjeni, da ne rečem geniji.
ugrica
23. 12. 2007 17.50
Proces združevanja EU je ena najbol pametnih zadev,če prav se združuje z velikim sistemskimi napakami.S takim načinom združevanja,dobiva EU obličje bivše titove Jugoslavije.Tito je etična nasprotja reševal z ideologijo bratstva pa edinstva,ceno katero je največ plačala Slovenija,ter isto časno tudi zgubila Slovenija.Zgubili smo celo Istro s Pulo vred.Vendar Slovenca zato ne boli glava. V 10-tih letih po Titovi smrti je Jugoslavija raspadla prav iz navedenih vzrokov po prihodo Miloševiča na oblast.V bodoči prspektivi stoji EU pred to nevarnostjo.Pomislite če pride na oblast v evropi kakšen Miloševič,Mosolinij,Hitler ,ali gdo z ideologijo podobno teh teranov.Korenine teh telebano v evropi so še zmeraj žive,le da so malo poniknale in čakajo na priložnosti.Kako se je Slovenija zavarovala proti takim presenečanjem.Nikakor,kod se nismo znali zavarovati v Jugoslaviji in smo slepo nasedali ideologiji bratstva pa edinstva,kar nam danes Hrvaška z ožitkom daja odgovore glede Istre.Ravno tako se danes obnašamo v EU.Smo pač Janezi.Sinovi Hlapcev. Iz zgodovine se ne znamo učiti. V vaših komentarjih pa opažam,da je vam bol važno kdo zna govoriti angleško in druge tuje jezike.Temelni problemi,ki pa ostajajo vas pa ne zanimajo.Ceno zato pa lahko jutri plačujejo naši potomci.
Tonček Balonček
23. 12. 2007 11.49
Takim jackom kot je naš Janez pa res ni treba znati tujih jezikov. Saj ni Tito, ki je govoril nemško, rusko in francosko, tako da je včasih uradne prevajalce kar odrinil, če so se kaj "zmotili"... Saj tudi Kučan ni znal angleško! Mogoče, če bi bil vodja gibanja neuvrčenih, za Evropo pa to ni potrebno! Na teh srečanjih je pomembno, da poznaš osnovne besede kot npr. sodelovanje, napredek, večerja, ženske, helikopter,.šampanjec, teroristi, bančni račun in podobno, pa kar gre!
Globin
23. 12. 2007 11.39
Janezek, kakšen tečaj angleščine ti ne bi škodil...Sicer pa ti tudi Slovenščina ne leži najbolje - vse drugo na stran, samo ne obvladovanje angleščine ob predsedovanju EU? -Meni je kar nerodno zaradi njega - in bi mi bilo ne glede na to kdo bi bil, to je NEDOPUSTNO!
srecna
23. 12. 2007 09.37
Prebrala sem vse vase komentarje , zdaj me pa zanima kaj mislite oz. kje in kaksno Slovenijo oziroma bolje receno njene navadne ljudi - vidite cez 5-10 let?
xzamiel@hotmail.com
23. 12. 2007 07.44
V prvem odstavku si samo povedal kaj se bo morda zgodilo. Kar še ni noben konkreten argument. Sem že gledal tisti dokumentarc in me ni prepričal glede valute in pomembnosti. Ravno v tem je štos, meje se še vedno varuje, samo ne tako fizično kot dosedaj, so pa zato zadnje meje EU toliko bolj varovane. Oye.now: Da ne bo nesporazumov, vem in razumem na kaj ciljaš. Sklepanje kako in kdaj kaj morda bo je glede na i zkušnje in zgradbo pravilno. Ampak vseeno, sem mnenja, da bo EU dolgoročno dobra poteza.
kriss714@amis.net
23. 12. 2007 02.33
Oye, rdeča srbska krastača se je kuhala od leta 45 do leta 91, pa še do danes niso spucani vsi ostanki.
oye.now@gmail.com
23. 12. 2007 01.51
@xzamiel : Veš kako žabico skuhaš? Tako da jo počasi segrevaš. Večja postaja vlada, slabše je. S tem ko smo postali člani EU, se je vlada samo povečala (predlagam ti ogled razvoja vlade ZDA). Počasi nas segrevajo in ko se bomo nekega dne končno zavedali, bo že prepozno, saj bomo že skuhani. 'Drugače pa me sprememba valute niti malo ne moti.' Pozanimaj se o monetarni politiki WB, ECB, ... Priporočam ogled dokumentarca 'The Money Masters'. Menim, da je logično, da ima vsak narod svoje meje dobro zavarovane. Zakaj za boga se toliko govori o terorizmu, toliko enega strahu zaradi al kajde in podobnih terorističnih mrež in potem se vsi politiki smejejo in veselijo zaradi padlih meja. Čudno, ne? EU ne moreš primerjati z ZDA, lahko jo primerjaš (po različnosti kultur, narodov) samo z SZ, Jugoslavijo ipd. ZDA je samostojna država, v EU je pa polno različnih narodov in kultur.
kriss714@amis.net
22. 12. 2007 23.01
Strelka, boste pa tardeči čivkali, tako kot do zdaj. ;-)
strelka23
22. 12. 2007 22.56
Res lepo,da padajo meje ampak čez dve leti bomo brez ptičkov na Primorskem malo pozneje pa v celi Sloveniji.
Tonček Balonček
22. 12. 2007 21.11
Vsaka vlada je več kot očitno boljša od prejšnje, zato že nestrpno pričakujem (čeprav vem, da vsi delajo dobro, raje odlično!) nove rekonstrukcije, še bolj pa nove vlade drugo jesen, saj nam je vendar v največje veselje, da se puščamo presenetiti, kot z darili za praznike!
Tonček Balonček
22. 12. 2007 21.06
xzamiel, če upoštevam še ničle, sem v življenji zamenjal že blizui deset valut in kar nekqj potnih listov, tako da se mi zdi vse skupaj smešno kot osnova za državljansko zavest. Če bi naši dedki in babice, npr. s Primorske, svojo državljansko vzgojo poslušali v šolah, bi bili popolnoma zmededi, saj so zamenjali po pet, sedem ali še več dražvljanstev... na srečo pa so ohranili zdravo pamet!! O izbrisanih, tej civilizacijski maniri likvidacij iz 90-tih let ne bi Se pa spet nihče ničesar ne sominja, ne kdo, ne kdaj, ne kje, in ne kako?! Kar zgodilo se je, samo od sebe! Bo zrihtal resnico Janša?! Kakšne denar je v obtoki sploh ni važno, več ali manj itak polujemo s karticami, numerično, če si pa veliko v tujini, je to skrajno nepomembno! Starejši smo s temi prehodi iz valute v valuto in predstavami o redu velikosti (bili so časi z 10 in več odstotno mesečno inflacijo) popolnoma suvereni. Tudi z ostalimi zadevami!
nabla
22. 12. 2007 20.54
Moro se popolnoma strinjam s tabo, sej take vlade od osamosvojitve nismo še imeli. Pri nas je žal tako, da kdor hoče narediti spremembo na bolje (JJ v tem primeru ) ga takoj oblatijo. Ja ja , 50 let komunizma se še danespremočno čuti in ne da "odstranit" v enem mandatu kot bi to rad JJ storil. JJ žal, ne morem pomagati saj so pri nas še vedno prisotni boljševiki.
nabla
22. 12. 2007 20.43
Prvo Borec, govoriš neumnosti. Primerjati Jugoslavijo z Evropo res ni smiselno (sploh pa brezpredmetno) in skrajno nelogično, mimogrede, Jugoslavija je obstajala v drugem časovnem obdobju. In tisti koš na napačno stran postavil.
xzamiel@hotmail.com
22. 12. 2007 20.11
Tonček: Smešno mi je, da že veš kaj bi bilo, če bi imeli Pahorja, Ropa itd na čelu. Oye.now: Sam se imam za patriota in ljubitelja slovenije ter slo. zgodovine. Vseeno se pa nestrinjam s tabo. Z vstopom v EU nismo izgubili neodvisnost, ker notranja politika še vedno ostaja naša. Prilagajajo se samo stvari, ki so v končni fazi pomembne za složno delovanje gospodarske/industrijske rasti, trgovine, ekonomije in tako dalje. No ja, saj upam ,da se ne motim. Vseeno pa ne obtožujem, če česa 100% ne vem. Sicer mi je valuta € zelo všeč, še bolj pa bi mi bilo, če bi vsaka država na svoji valuti € imela svoje znake. Npr slovenski € bi imel Cankarja, Prešerna itd na bankovcih in bi bili vsepovsod priznani. Drugače pa me sprememba valute niti malo ne moti. Glede mej...jah, to zna biti dvorezni meč. Je veliko plusov, ker so meje "padle", ZNA in ponavljam ZNA se pa pojaviti luknja čez npr 10 let? Ampak žal se nikamor ne pride, če s ustavimo, ker se bi bali kaj je čez 10 let. Res je pa, da močno upam, da EU ne bo postala nova amerika ali SZ ali kaj podobnega. Sicer, če smo realni, strogo gledano je že, ampak upam ,da se ve kaj dejansko mislim. Komaj čakam šok terapijo, ki pride naslednjo leto z novo vlado, aaah.
Tonček Balonček
22. 12. 2007 20.10
Če ne bi bil Portugalski prispevek tako velik in imeniten kot je bil, mi včeraj ne bi proslavljali, zapomnite si to! Italija je bila pa itak zmeraj prva, ki je podirala meje, nazadnje aprila 41. Tisto žico okoli Ljubljane ji oprostimo, saj smo lahko švercali, kot v komunizmu! Človek se pač vsega navadi, se prilagodi! Tiste talce in ostale pomrle po taboriščih smo že pozabili, imamo preveč svojih kosti! Živela Evropa!
kriss714@amis.net
22. 12. 2007 19.47
Črvoborac, res je veliko nesramnih podgan prilezlo na plano. V začetku devetdesetih so se pa še po luknjah skrivale in se tresle pred revanšizmom. Bo treba deratizirat.
oye.now@gmail.com
22. 12. 2007 19.46
"Dejansko pada železna zavesa po celi Evropi. Vsi se še spomnimo čakanja pred mejo, strah pred prečkanjem meje, ki zdaj preprosto izginja. To je resnično velik premik." g. Janez Potočnik, še ne veste, da je železna zavesa padla, ko je razpadla Sovjetska zveza? In ja, to je bil resnično velik premik (države so postajale samostojne in neodvisne). Železna zavesa nima nobene veze s tem, kar se danes dogaja!
Milan Hišan
22. 12. 2007 19.38
doki007 Nekam sumljivo velikokrat omenjaš droge. Da nimaš ti kaj z .....
Tonček Balonček
22. 12. 2007 19.36
Za božične praznike se je vedno čakalo, zdaj na Obrežju, včasih pa v Rosenheimu ali še kje! Ali pa na jesenicah in v Sežani, ko so potovali še z vlaki. Zdaj bomo plačevali kar sproti in čakanja ne bo več, kaj bo pa poleti na Dragonji in v Sečivljah ter še kje pa živ bog ne ve. Saj bo počasi tudi to le še preteklost, potrpljenje, pa bo! Čakali bomo le še za v Sirijo in v Irak, ostalo bo pa šengen! Pred sroletji si čakal na vsakm mostu ali pred mestnim obzidjem, čas gre naprej, še dobro, da imamo sanjsko vlado, sicer bi šel proces gotovo počasneje! Če bi vladal Rop ali Pahor, sploh ne bi prišli čez mejo, ali pa šele za prvega maja, z malo sreče na dan OF!