Slovenija

Iz Ljubljane do Izole za 65 centov

Ljubljana, 13. 10. 2015 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
229

Ob odprtju prvih dveh hitrih polnilnic za polnenje električnih avtomobilov – na bencinskem servisu OMV Lopata in bencinskem servisu Petrol Tepanje – smo preverili, koliko električnih vozil je v Sloveniji, kje lahko polnijo ter koliko vse skupaj stane. Za primer: iz Ljubljane do Izole smo prišli zastonj, v primeru, če bi avto polnili doma, pa za največ 65 centov.

Cene pogonskih goriv so se spet zvišale, v svetu odmeva afera dizelgate, nekatera mesta zapirajo svoja središča za promet, vsi bolj stremimo k čistejšemu okolju. Morda je zdaj ravno pravi čas, da predstavimo zanimivo, vendar še ne toliko uveljavljeno stvar - električna vozila.

V Sloveniji električnih vozil še malo

Po 6. členu Zakona o letni dajatvi za uporabo vozil v cestnem prometu se letna dajetev ne plačuje za motorna vozila, ki imajo vgrajen samo električni motor. Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za promet

Z Ministrstva za infrastrukturo, Direktorata za promet, so za 24ur.com sporočili, da je bilo v Sloveniji do 31. avgusta letos registriranih 548 vozil na električni pogon, od tega 250 avtomobilov. Majhno število električnih vozil je mogoče posledica tudi dokaj visokih cen, vendar tudi tu država priskoči na pomoč. Eko sklad je namreč objavil razpis, preko katerega lahko občani za nakup električnega vozila pridobijo od 2.000 do 5.000 evrov nepovratne finančne spodbude. Hkrati pa lahko zaprosijo tudi za ugoden kredit Eko sklada. Oba razpisa sta objavljena na spletni strani, rok za oddajo vlog pa je do konca leta.

Električnih polnilnic vedno več

Kljub temu, da je delež električnih vozil v Sloveniji še majhen, pa se infrastruktura oziroma električne polnilnice že širijo po vsej državi. S Petrola so za 24ur.com sporočili, da imajo polnilnice na bencinskih servisih in pri partnerjih razporejene na celotnem ozemlju Slovenije. ''V Ljubljani na bencinskih servisih na Celovški cesti in v Zalogu. Ob tem še pred hotelom Slon, Termoelektrarno Toplarne Ljubljana, na parkirišču Kemijskega inštituta in pred trgovino Hofer na Chengdujski ulici. Preko polnilnic na bencinskih servisih v Slovenski Bistrici, Kopru, Krškem in Dulu na avtocesti v bližini Trebnjega je strateško pokrita celotna Slovenija. Ob tem Petrol kot dobavitelj, oziroma partner pri postavitvi električnih polnilnic, omogoča električno mobilnost tudi v manjših krajih po vsej Sloveniji. Od Primorske, preko Gorenjske in drugih krajev,'' so sporočili.

Električna polnilnica na Vrhniki.
Električna polnilnica na Vrhniki. FOTO: N.S.

V začetku septembra je Petrol s partnerji postavil prvo univerzalno hitro polnilnico v ljubljanskem BTC. Ta omogoča polnjenje praznega akumulatorja do polnosti 80 odstotkov v vseh avtomobilih in po vseh standardih v manj kot 30 minutah. Seveda, če gre za avtomobile s kapaciteto akumulatorjev od 18 do 24 kWh, torej avtomobile srednjega, sorazmerno dostopnega cenovnega razreda.

Polnilnice so kompatibilne z vsemi, tako imenovanimi električnimi avtomobili druge generacije, oziroma avtomobili, ki lahko za priključitev na polnilnico uporabijo priključek Type 2. Hitra polnilnica v ljubljanskem BTC in tiste, ki bodo do konca leta stale na Petrolovih bencinskih servisih na slovenskem avtocestnem križu pa omogočajo polnjenje preko standardnih priključkov Type 2, ChaDemo in CSS. ''Žal nekatere starejše električne avtomobile in tiste, ki se polnijo preko vtičnic »šuko« na njih ne bo mogoče polniti,'' je sporočil Aleksander Salkič iz Petrola.

Petrol v Sloveniji neposredno upravlja enajst dvojnih 22 kWh polnilnic in eno hitro polnilnico AC 43 kWh in DC 50 kWh s priključki Type2, CSS in ChaDemo. Ob tem na bencinskem servisu v Kozini delujejo tudi polnilnice Tesla supercharger.
SODO d.o.o. bo do konca letošnjega leta postavil še 26 hitrih polnilnic na avtocestno omrežje v Sloveniji. ''Tudi v bodoče bo na svojih bencinskih servisih in pri partnerjih postavljal nove polnilnice ter zagotavljal obsežen nabor storitev upravljanja in vzdrževanja,'' so sporočili iz Petrola in dodali, da je polnjenje električnih vozil na njihovih polnilnih mestih trenutno brezplačno.

Do konca leta bo 12 hitrih polnilnic postavljenih tudi na bencinskih servisih OMV, in sicer na bencinskih servisih Lopata, Ravbarkomanda Vzhod in Zahod, Dravsko polje Jug in Sever, Radovljica Vzhod in Zahod, Šempas, Lukovica, Dobrenje Vzhod in Zahod in Grabonoš. ''Vse načrtovane polnilnice bodo hitre in primerne za vse električne avtomobile, polnjenje pa bo trenutno brezplačno,'' so sporočili iz OMV Slovenija.

Kje še lahko polnimo električne avtomobile?

Polnjenje električnih avtomobilov pa ne omogočata le Petrol in OMV, pač pa tudi posamezne občine.

OBČINAŠTEVILO PARKIRIŠČŠTEVILO POLNILNIC
Nova Gorica11
Ajdovščina/3
Postojna//
Piran41
Koper1515
Kranj/1
Ljubljana1414
Celje/3
Maribor224
Murska Sobota22
Novo mesto11
Občino Novo Gorico je investicija stala 8.000 evrov, Mursko Soboto 3.150 evrov, Koper 12.000 evrov, občino Novo mesto pa 5.000 evrov.

V Postojni trenutno ni javnih parkirnih mest za električna vozila kot tudi ni javnih polnilnic. ''Občina Postojna je dvakrat neuspešno kandidirala za izgradnjo polnilnic na programu IPA SI-HR s projektom Elektro mobilni most Slovenija-Hrvaška (Ljubljana-Postojna-Cres), kjer smo med drugim hoteli postaviti pri postojnskem letališču tudi pilotsko polnilnico na veter. Trudili se bomo, da bi ta projekt lahko še enkrat prijavili za izvedbo,'' so sporočili.

V Piranu imajo štiri parkirišča namenjena električnim vozilom.
V Piranu imajo štiri parkirišča namenjena električnim vozilom. FOTO: Občina Piran

V Piranu so štiri brezplačna parkirna mesta s polnilnico, in sicer ob vstopu v samo mesto. V bližnji prihodnosti pa načrtujejo postavitev javne polnilnice še v Portorožu in Luciji.

V občini Jesenice parkirišč, namenjenih izključno električnim avtomobilom, nimajo, prav tako nimajo niti polnilnih postaj zanje.

Na območju mestne občine Kranj imajo trenutno eno delujočo polnilnico za električna vozila, postavljena pa je v okviru prostorov podjetja Alpetour Remont na Laborah (nasproti bencinskega servisa). Oktobra bo družba Gorenjske elektrarne začela postavljati prvo zeleno polnilnico za hitro polnjenje električnih avtomobilov na lokaciji trgovskega centra Merkur Primskovo v Kranju, kjer na strehi objekta že deluje njihova fotonapetostna elektrarna. 

Polnenje je sicer trenutno še brezplačno, lastniki električnih avtomobilov pa lahko svoje jeklene konjičke polnijo tudi doma, na navadni šuko vtičnici. Polnenje je sicer večurno, cena pa odvisna od električnega ponudnika. So pa na Petrolu izračunali, da bi za okoli 100 kilometrov porabili od 57 centov.

Ugodnosti za lastnike električnih vozil

V MO Ljubljana razmišljajo o dovoljenju souporabe t.i. rumenih pasov (ki so namenjeni avtobusom in taksijem), možnost vožnje po Slovenski cesti, po cesti na Grad, kjer bo prav tako ena izmed polnilnic. Prav tako razmišljajo o cenejši uporabi plačilnih parkirnih prostorov in tudi parkirnih hiš, ki so v lasti MOL.

Okolju in denarnici prijazne vrednosti z električnim avtomobilom.
Okolju in denarnici prijazne vrednosti z električnim avtomobilom. FOTO: petrol.si

V MO Maribor so '''po sklepu Mestnega sveta Mestne občine Maribor, vozila na električni pogon in vozila na stisnjen zemeljski plin (CNG-METAN), ki ustavijo na označenem postajališču, na parkirnem mestu ob občinski cesti, kjer je parkiranje plačljivo, oproščena plačila parkirnine. Parkina mesta so tako tudi označena'' .

Da bi v bodoče imeli v središču mesta imetniki električnih vozil zastonj parkiranje na območju plačljivega sistema, pa razmišljajo tudi v murskosoboški občini. 

Polnjenje avtomobila.
Polnjenje avtomobila. FOTO: N.S.

Vtisi iz prve roke

Električni avtomobil sem sicer preizkusila tudi sama. Moj je tako postal za cel konec tedna. In kako se obnese? Na videz zelo simpatičen manjši avtomobil s prostorno notranjostjo. Začetek potovanja smo začeli v Ljubljani in čeprav je bila baterija polna smo se prvič ustavili na Vrhniki, kjer smo poizkusili polnenje. Zastonj parkirišče in polnilnica sta samevala. Avto smo dali polniti in odšli na enourni sprehod. Ko smo se vrnili je bila baterija napolnjena za okoli 12 odstotkov, ravno toliko, kolikor smo jih porabili do Logatca po avtocestnem klancu. Vožnja po avtocesti je bila sicer umirjena, saj je avto narejen bolj za mestno vožnjo, a smo pot do Izole opravili brez dodatnega postanka, saj se je baterija na avtocesti od Kozine do Kopra tudi polnila, ker smo šli navzdol. Smo pa na cilj kljub temu prišli s še vedno skoraj 25 odstotno kapaciteto, kar je bil tudi naš namen, saj smo v garaži avto priklopili na vtičnico, kjer se je polnil celo noč.

Trenutno najbolj pogoste polnilnice na Petrolovih bencinskih servisih določenim avtomobilom zagotavljajo sorazmerno hitro polnjenje, le enkrat počasnejše, kot na univerzalnih hitrih polnilnicah, ki bodo postavljene na slovenskem avtocestnem križu.

Naslednji dan smo prevozili dobršen del Istre. Polnili smo le enkrat, in sicer pred portoroškim hotelom, kjer imajo dve polnilni mesti in parkirišči, ki pa sta bili zasedeni, vendar ne z električnimi avtomobili. Tako so nam hotelski uslužbenci prijazno umaknili avtomobile in nam omogočili brezplačno polnenje. Vožnja po istrskih vasicah je bila prijetna, avto je okreten, pospeški boljši kot bi pričakovali, baterija pa se je pri vožnji navkreber praznila, pri vožnji navzdol pa regenerirala. Na cilj smo prišli z napol prazno baterijo, ki pa smo jo čez noč napolnili v celoti.

Zadnji dan nas je čakala težja preizkušnja. Iz Izole smo se odpravili v Ajdovščino. Vožnja je bila umirjena, program pa nastavljen na najbolj ekonomičen program, kar pomeni najbolj varčno vožnjo. Vozili smo okoli 90 kilometrov na uro, na Rebernicah pa smo pri vožnji v dolino baterijo regenerirali. Tudi v Ajdovščini ni bilo težko najti polnilnice, ki je samevala. Avto smo polnili dobri dve uri in se odpeljali naprej, proti Ilirski Bistrici. Ko smo prišli na cilj, smo imeli baterije še za nekaj kilometrov, ravno dovolj, da bi se lahko na poti nazaj ustavili v Pivki, kjer je tudi polnilnica, vendar smo se odločili, da preizkusimo še pomožni agregat s pogonom na gorivo. Gre za zanimivo opcijo, ki pa izniči poslanstvo električnega avtomobila.

Preko različnih aplikacij lahko preverimo, kje so <a href = "http://www.polni.si/" target="_blank"> električne polnilnice</a> in ali so <a href = "http://www.elektro-crpalke.si/" target="_blank"> zasedene</a>.
Preko različnih aplikacij lahko preverimo, kje so <a href = "http://www.polni.si/" target="_blank"> električne polnilnice</a> in ali so <a href = "http://www.elektro-crpalke.si/" target="_blank"> zasedene</a>. FOTO: N.S.

Če potegnemo pod črto, je električni avtomobil izredno primeren za mestno vožnjo ter vse vožnje okoli 100 kilometrov, kdor bi želel večji doseg, pa bi moral svojo pot še bolj načrtovati, ampak z mrežo hitrih polnilnic, ki se odpirajo, bo tudi to vedno lažje.

Kako koli, poudariti je vsekakor treba, da je pri električnih avtomobilih potrebno načrtovanje in prilagajanje, kar pa mogoče odtehta, če primerjamo stroške vožnje. Električne avtomobile lahko praktično polnimo že po celi državi in to brezplačno, v nasprotju z zelo dragimi pogonskimi gorivi. Res je, da je vložek v nakup električnega avtomobila visok, je pa vožnja zelo poceni, tudi če upoštevamo servise, ki pri električnih vozilih praktično niso potrebni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
16. 10. 2015 17.52
"skupaj glave dati " o vseh onih, ki o tem odločajo -v celotni Europi in naj se ELEKTRIČNI avtomobili pocenijo za najmanj 50% od sedanje cene. Z to sicer do zdaj skoraj "insinuirano" gesto bi se morali "veljaki" v Europi zavedati, da z električnimi avtomobili bomo imeli boljši zrak in ob tem se bo razvijalo zdravo (zeleno) okolje z vsemi abundancami, ki spadajo vmes in ne pozabit - veliko manj odpadkov-bi bilo . Poleg navedenega naša dežela bi morala razvijati (čimprej, ko je mogoče) turizem za petične goste & obenem razvijati tudi medicinsko zdravstveni turizem,ker imamo pogoje za to realizirati- le prave volje baje NI dovolj ; če bi prešli na električne avtomobile brez dvoma bi bilo naše okolje čisto a ne pozabit - vzporedno s tem, ko želimo ohranjati čisto in zdravo okolje moramo bolje danes kakor ju3 urediti trajno, da se kamionski TOVOR iz cest preseliti na železnice- pa bi lahko reklamirali, to našo deželo kot izvirno deželico in iz nje znali tržiti vse tisto kar je pomembno za zdravo življenje-& daj zdrav duh v zdravem telesu, pa mora biti kontinuirano prisoten pa zadostna sinergija vsega pozitivnega in Lp
Nowotny
15. 10. 2015 09.15
+1
vse lepo pa prav... razložite: kakšen je vpliv odpadlih baterij na okolje. Kje končajo te baterije? Kdo jih razgrajuje? Je trenutna tehnologija, že v takški fazi, da bi lahko nadomestila zamenjavo vsega obstoječega voznega parka, VSEH VOZNIKOV, tudi tistih, ki jih je največ, s bolj PLITVO DENARNICO? Kako je v tem primeru s preskrbo z EL. energijo. Kakšen je finančni plan države, ki bo v primeru pregoda na elekrtični pogon, pričela zaračunavati trošarino na el. energijo. Kar pomeni, da boste plačevali po zgledu sedanjega modela, vsaj 50 % višjo el. energijo... Vprašanj je še več, država na to ne ponuja, nobenega resnega odgovora. Ni strategije. Niti nisem zasledil v javnosti študij, z jasnim odgovorom na.. KAKO. Vlaganje v infrastrukturo, bo enormn strošek... Po sedaj znanih podatkih, z izrectno električnimi avtomobili razpolaga v Sloveniji, samo peščica.. nekaj entuzijastov in nekaj primerkov visoke smetane, ki se preserava, z kvazi EKO. Tem se namenjajo subvencije za nakup vozila, ter ugodni ECO krediti, raja pa medtem nima niti za domača jabčka več. Država pa nima denarja niti za ceste. 75% cestišč ali več je v Sloveniji popolnoma uničenih. Popravilo je nemogoče. Edina moznost je nova izgradnja. Niti ni programa kdaj. Zato edina alternativa za Slovenijo ni el. avtomobil, ampak, stari, dobri konj! Roko na srce, edini primerek, kjer te država ne udari s nepotrebno trošarino, goriva pa je dovolj.
blablaaaafefef
14. 10. 2015 22.46
+2
ja in ko kupiš ta avto ga preplačaš da se ti nikoli ne povrne
medo90
14. 10. 2015 11.41
+6
Dejte novinarji realne podatke. Koliko kw ste porabili za pot? Napišite koliko je cena enega kw. In po vsem tem nam ne prodajate bučke. Elektrika je prihodnost in tudi sam jo podpiram, vem pa kako se izračuna poraba el. energije in tudi koliko stane. Sedaj so še brezplačne polnice na javnih mestih. Kaj pa doma? Koliko je strošek baterije, ali jo imaš v najemu , ali je tvoja, in koliko km ima življensko dobo, oz. let? To so podatki, ki te prizemljijo. Je resnica, če odšteješ vrednost nakupa vozila, ki je totalno pretirana, da je to najceneje, tudi če polniš doma. Če pa v kalkulacijo všteješ vse in pa stroške baterije je pa matematika na drugi strani.
medo90
14. 10. 2015 12.31
+1
Ja hvala. Se opravičujem za napako. Ampak še zmeram bi rad realno cifro glede stroška porabljene energije.
mimtim
14. 10. 2015 12.37
+1
Poraba je zelo različna in vpliva veliko dejavnikov kot so teža vozila, moč motorja, klanec, hitrost, št. potnikov, gretje, ....Težko je podati neko številko, vsak je zgodba zase. Povprečje porabe EV jev je od 14-18 kWh na 100 km pri cca 100 km/h.
wolfterier
14. 10. 2015 16.21
+3
Pa veste,koliko stane avto,ki ima vsaj podobno velikost in zmogljivost kot Golf...
mentorhercul
14. 10. 2015 11.17
+0
Ja in kaj sedaj, podarite mi enega..................da bom imel pozitivni izračun.
Emtisunce
14. 10. 2015 11.09
+2
Ko izračunaš strošek EL avtka = nakup + vzdrževanje + filanje, hitro lahko ugotoviš, da je cena skoraj x2 glede na tisto kar imamo sedaj. Moraš biti fejst ekološki moron za tako odločitev prehoda na EL avto. Tudi z masovno EL avto proizvodnjo dvomim da bodo šle cene dol, glede na izkušnje v EU prej gor. Izhajajoč iz izkušenj V EU itak velja karkoli v EU x2 + EKO x2 + sodobna tehnologija x2 + ... = raje ne seštevajte in ostanite tistem kar imate.
dostmam1
14. 10. 2015 10.05
+6
Hja, mi je pa čudna investicija posameznih občin za te polnilnice. Za eno polnilnico pride investicija v Novi Gorici 8000€, v Murski Soboti 1575€, v Kopru 800€, v Novem mestu pa 5000€. Razlika kar 10x-na???
Kukulkan
14. 10. 2015 09.21
+4
Zdaj bo vlada ceno štroma dvignila ne glede če mate takšn auto ali ne
bananos
14. 10. 2015 08.38
slabe podatke imate....tudi na Bledu je polnilnica...
nemod
14. 10. 2015 08.15
+4
Podpiram, več električnih vozil = manjša cena 100oktanskega bencina = več veselja za ljubitelje V8 mašinc :D
MIZANTROP
14. 10. 2015 08.11
+9
nihče pa ne pove, da je treba mesečno plačati 170€ obrabnine akumulatorja. Prav tako nihče ne pove, da je treba za proizvodnjo elektrike nekje kuriti premog, zajeziti reke, četudi bi elektriko pridobivali iz sončnih elektrarn, je treba panele sončne elektrarne nekje narediti, seveda pa pri tem uporabiti umazano tehnologijo.
gruber74
14. 10. 2015 08.28
+1
dostmam1
14. 10. 2015 09.40
+2
Res je @Mizantrop. Poleg tega pa ni nič kaj ekološko skladiščenje in uničevanje iztrošenih akumulatorjev. Nekako mi električni avtomobili ne potegnejo ne z ekološkega, ne cenovnega vidika.
vstajnik1941
14. 10. 2015 07.48
+4
Bedast članek - verjetno plačan od lobijev!
maijster
14. 10. 2015 07.10
+0
zapište še raje stroške teh vozil ko se kvarijo ali pa to da ena takšna polnilnica stane nekaj sto tisoč evrov in če ko bo to nekoč vse tako kot vi pišete ne bo več nič tako poceni kajti malo preberite ali pa vsaj prepišite kaj o tej temi iz znanstvenih revij povejte mi če bo nekdo pokril te polnilnice po sloveniji ter vložil milijone evrov v to od kot se mu bo povrnil vložek če se bomo vozili zastonj ???? da ne govorim o servisih za takšna vozila in bateriji v teh vozilih ki je vredna polovice avtomobila,......in sam avto bo vsaj 2x dražji od najcenejšega becinarja in da boš dobil povrnjen vložek boš moral z elektro avtom prevoziti na tisoče km
Debely
14. 10. 2015 07.29
+2
Zakaj je vedno vse v denarju? Človeška pogoltnost zares ne pozna nobene meje.
JosipBrozDrugi
14. 10. 2015 07.03
+6
Slab izračun, ki ne upošteva marsičesa. Se je kdo vprašal, npr., kolika je življenjska doba akumulatorjev, ki niso poceni? Potem ostane še problem, ki praktično izniči "konkurenčnost" elektrike proti naftnimi derivati. To je omejena avtonomija.
Antipolitik
13. 10. 2015 23.47
-1
Če odmisliš mesečne bencinske stroške, dodaš eko sklad in ugoden kredit, te stane ceneje kot bilokateri avto. Fora je edino, da bi morale biti polnilnice vsepovsod kjer folk parkira (recmo ko greš v nakupe, ali službo). S časom bo tudi to.
SmejemSe
13. 10. 2015 22.04
+8
Kdaj bo vlak na elektriko od LJ do Izole? Aja...
LLLEPI
13. 10. 2015 22.21
+8
OB svetem nikoli.A mislis da se bos zaston vozil po teh izracunih bi morala bit karta za polovico ceneja 30 centov.Koga tukaj farbate
Antipolitik
13. 10. 2015 23.48
-3
Amm vlak je na elektriko lol. :) Samo se premika velika tonaža v primerjavi z avtomobilom.
Mau..vau
13. 10. 2015 21.53
+9
jaz sem navdusen nad vso to novo tehnologijo....sam tu vidm se zaenkrat en problem glede masovne uporabe...predastavljajte si,da v casu turisticne sezone pridejo vsi turisti z el.avtomobili in vsak more cakat cca 30 minut za polnjenje baterije...ne vem do kam bi segale kolone avtomobilov....verjetno do samega centra EU - Bruslja....
LLLEPI
13. 10. 2015 22.05
-2
TaPravi?ni
14. 10. 2015 08.03
kot so kolone na bencinskih črpalkah tako bodo tudi tam, pa ja venda ne bo večno samo ena polnilnica in tako dolg čakanja..
yokerxdinterfan
13. 10. 2015 20.55
+4
mene bolj zanima kako bo z baterijo čez 5 let, torej koliko km naredim z enim polnjenjem pri kakšni hitrosti, koliko dodatna teža ter vklop različnih porabnikov vpliva na porabo ter sama pot, torej ali vozim v kalenc gor,koliko časa bom stvar polnil, potem sama temperatura okolja kakšen je vpliv na zmogljivost le te in podobno, no pa saj podobna vprašanja me bojo zanimala za čas ko si avto lastim ne samo čez pet let, ampak v razmislek
505 sa crtom
13. 10. 2015 21.12
+2
e-Golf: na papirju doseg 180km...realno pa je cca 110km. Ob res skrbni in nezahtevni (ravnina) vožnji cca 135km. Čakamo, da vidimo kako bo mraz vplival na baterijo... Pospeški so pa idealni...
505 sa crtom
13. 10. 2015 21.15
+5
Če greš po AC 130 km/h pa pade doseg na cca 85km
LLLEPI
13. 10. 2015 22.06
+5
Teo Bunta
13. 10. 2015 23.32
+2
Stare baterije se prodajajo za hranilnike lastnikom sončnih elektrarn, podjetjem za UPS ali hušam za rezevo, če zmanjka elektrike iz omežja. V ZDA je cena LEafovih baterij trenutno med 2000 in 2900$. Sicer Li baterija ima še po tem, ko ni za v avto ker se zmanjša za 20% avtonomije uporabna še tam 20 do 25 let za rezervo.... 30.000 ciklo traja,da pade na 30% nazivne kapacitete. CEna baterij pa tak rapidno pada, da je težko povedati, kakšna bo čez 5 let. PRedvidevam tam 20% trenutne cene (Chevrolet Bolt je objavil, da ga baterije stanejo 145$ za 1 kWh.. pred dvemi leti je vila povprečna cena 300€... TEsla napoveduje 100$ za svoje prve baterije....Kaj bo 2020 je vprašanje.
METKA102
13. 10. 2015 20.33
+5
Električna vozila so sigurno stvar prihodnosti, le nekaj mislim, da se bo spremenilo. Cena elektrike za avtomobile. Bodo že pogruntali nove dajatve, da bo vožnja enako draga, le počakati je treba, da bo el. vozil dovolj, da se bo začelo. Kot vedno, kratko potegnemo mi.
gripson
13. 10. 2015 20.38
+7
Ja, kot pred leti gorilniki na olje, potem peči ne pelete....najprej morajo dobiti določen % uporabnikov, potem pa hop po žepu...
steirer5
13. 10. 2015 21.13
+1
In zakaj komplicirata? Kdor prvi seje, prvi zanje! A mislita kupiti el. avto za naslednjih 50 let?
Teo Bunta
13. 10. 2015 20.22
+16
Berem tukaj veliko komentarej, ki nimajo veliko z resnico. 1. Cena električnih vozil? Primerjajmo npr VW Up. Dizel 12.000€, eUp 19.000€.... Obresti električnega 1.5% (eko sklad) a za dizel 6% (porsche)... Obrok za električnega (brez pologa) 170€, a za dizel 140€..... Cestnina za električnega NULA a za dizel 10€/ mesec. Ostane 20€ razlike mesečno. Kaj pa menjave olja, filtrov, servisi??? Se pravi BREZ GORIVA je električni cenejši. Kot je tudi Tesla S cenejši od primerljivih bencinskih vozil. Električna vozila so cenejša od PRIMERLJIVIH naftnih. Leaf lahko rimerjamo z dobro opremljenim Golfom... Kredit za Leafa je 260€ mesečno... Za Golfa ni dosti manj. 2. Sam vozim 4 leta električnega kitajca za 98€ mesečno brez pologa.... tudi 400kilometrov dnevno naredim (polnim se na navadni vtičnici pri svojih strankah, na obiskih)... avto se v eni uri napolni za dobrih 30 - 35 kilometrov. Sodelavec gre 3 krat tedensko Maribor - Ljubljana- Maribor in dnevno prihrani 30€ za gorivo (ne štejemo servise in ostale stroške vzdrževanja). Kredit mu je 98€ mesečno. Čista zmaga. 3. Parkiranje je v Mariboru brezplačno za električne v celem mestu na vseh parkirnih mestih ob censti (bela cona). Ni veliko denarja, ampak je dober občutek - zaloputnem vrata in grem... OStali iščejo drobiž in parkomat. 4. Baterije. ?? VW, Nissan dajo 8 let garancije. Če ti v 8 letih pade na 80% nazivne dobiš nove. Najemnine seveda ni - to ima samo Renault, zato nič ne proda. Stare baterije se lepo prodajajo za UPS, sončne elektrarne, zalogovnik energije za hiše in vikende. Najmanjša življnska doba je 2000 ciklov. Kdo dela 100 km vsak dan ima najmanj 5 let mir. EU povprečje je 35 na dan (12.000 na leto)... to je 8-10 let trajanja baterij. 5. Električni avto ima lahko 0g CO2, če se dogovorite z dobaviteljem energije, da vam dostavljajo zeleno ali modro elektriko (odvisno od ponudnika), ki je samo iz OVE virov. Lahko imaš doma sončni kolektor in polniš vozilo... Sicer... če bi samo iz TEŠa polnil si enih 50% boljši od bencinerja. Učinkovitost TEŠa je 49%, izgube v omrežju 11%.. učinkovitost e avtomobila 90%.. dobiš enih 30%, a bencinski je pod 20% 6. Zaproizvodnjo 3.8 litrov bencina povprečna evropsla rafinerija porabi 7.2kWh elektrike... S to elektriko se jaz voziim cca 100kilometrov. Kaj jasno? Če gremo vsi na električne avte, bo elektrike več. Dejstvo. 7..... ma, dost je zaenkrat... Ne bit ovca pod vplivom naftnih lobijev. $ leta nisem dal evra v Dubaj.... Denar ostane doma.... SLO uvaža letno 2 milijarde za naftne derivate!!! to gre iz države v tujino... da se Dubaj zida. 8. Prašni delci? Preberite si malo.... vask 4 umrli v EU zaradi prašnih delcev iz prometa..... VW in ostali dizli... 9. hrup? po dr. Lepu v SLO cca 200 milijonov letno stroškov zaradi hrupa prometa.... Rabimo te stroške? Negativn o e vozilih pišejo osebe povezane z naftno avto industrijo in neinformirani... .
mackon08
13. 10. 2015 20.35
+6
Teo Bunta To kar si napisal je res. Tak avto je primeren samo za takšno vožnjo kot si jo ti opisal. Se pravi več postankov in tudi čas moraš imeti med postankom, to je edini način da se avto splača.
Teo Bunta
13. 10. 2015 21.08
+2
Nimam časa... Imam sestanek... avto dam na vtičnico... ko je konec sestanka se peljem....Za samo polnjenje recimo dnevno povprečno porabim 5 minut (kabel ven, kabel not)... Ne čakam nikoli, da se avto polni. Delam svoje delo. V komadu se peljem... tam do 160 km... če je ravno 190 bi šlo... Seveda govorimo o navadnih 10 ali 16A šuko vtičnicah, ki so v vsaki pisarni, domu......
steirer5
13. 10. 2015 21.20
+4
Povprecno dobro situirana druzina ima tako ali tako dva avta. Za v sluzbo, vsaki dan zadostuje( mogoce za oba partnerja?) el. avto.
soniksk
13. 10. 2015 22.29
+12
kdo bo pa kupil eUpa? To je avto majhen kot Piki, za kakšno žensko 1,50m bi še šlo kaj več pa ne. Napisali ste: "polnim se na navadni vtičnici pri svojih strankah, na obiskih..." To me spominja na tiste kadilce, ki ne kadijo, vendar vedno tečnarijo za cigareto. Da bi si jo pa sami kupili pa ne. Pri meni že nebi polnili zastonj. Cela primerjava je za lase privlečena, ker nek normalen avto Golf dizel stane 20.000€, električni golf pa 40.000€ in da si ga malo opremiš je takoj 43.000€ in tudi če dobiš subvencijo 5000€ je to še vedno 38.000€. Razlika je prevelika in doseg e vozil premajhen.
soniksk
13. 10. 2015 22.46
+8
za 9.000€ dobiš novega fiat punto, ostalih 9000€(ker je e-Up 18.000€) pa kdor ne vozi veliko ima za 8 let plačano servise, gorivo in še registracijo.
bananos
14. 10. 2015 08.48
Teo Bunta, konkretno kateri avto imaš ti? Ker naredim dnevno ca. 40-50 kilometrov, bi mi prišel tak prav, pa še polnilnico imam v sosednji ulici v službi.