Slovenija

Začele so se poletne počitnice!

Ljubljana, 22. 06. 2018 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šolarji so v letošnjem šolskem letu zadnjič sedli v šolske klopi. Pred njimi so poletne počitnice, ki bodo trajale kar dva meseca in pol. Številne organizacije so za učence v poletnih dneh pripravile delavnice, tabore in izlete.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zadnji šolski dan
    02:01
    Iz SVETA: Zadnji šolski dan
  • Iz 24UR: Začetek počitnic
    02:18
    Iz 24UR: Začetek počitnic

Za šolarje po vsej državi se je zaključilo šolsko leto. Učenci so prejeli zaključna spričevala in zakorakali v poletne počitnice, ki bodo trajale kar dva meseca in pol. V šolske klopi bodo znova sedli 3. septembra. 

Pred poletjem je učenkam in učencem ter vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju lepe in sproščene počitnice zaželela ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. V poslanici je učencem čestitala za dosežen uspeh in poudarila, da so si zaslužili "poletno brezskrbnost, potepanja, raziskovanja, branja, morda kakšne drobne iskrice in nova spoznanja".

Pri tem je dodala, da je znanje najmočnejše orodje, s katerim lahko spreminjajo svet, in učencem zaželela, da med počitnicami ne bi bili samo digitalni in da naj gredo tudi v naravo, med knjige in da svoj čas posvetijo druženju s prijatelji.

Pozabila ni niti na zaposlene v vzgoji in izobraževanju ter se jim zahvalila za njihov trud, za nesebično pomoč, za vse spodbude in priložnosti, ki jih nudijo mladim. "Ni enostavno povedati, pokazati in dokazati, kako pomembna je vaša vloga in kako prav je, da vam pri tem zaupamo," je poudarila ministrica.

(Slika je simbolna.)
(Slika je simbolna.) FOTO: iStock

Poletne šole, delavnice, tabori in izleti, tudi za otroke iz revnejših družin in otroke s posebnimi potrebami

Med poletnimi počitnicami so številne organizacije pripravile delavnice, poletne šole, izlete in letovanja. V Ljubljani delavnice pripravljajo na Radiu Študent pod imenom Radijska pustolovščina, v kateri bodo raziskali skrivnosti radia in se naučili radijskega govora ter radijske tehnike. Spoznali bodo tudi različne novinarske prijeme, od intervjuja do poročanja, ter imeli priložnost izbirati glasbo, ki se bo vrtela na radijskih sprejemnikih.

Na Socialni akademiji pripravljajo karierne delavnice za srednješolce, v zadnjih dveh tednih pa bodo tu na voljo tudi delavnice v slovenskem znakovnem jeziku za gluhe in naglušne otroke.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje tradicionalno organizira preživljanje počitnic v Kranjski Gori in Zambratiji. Za najstnike pa so tu potovanja v Lizbono, London, Neapelj in Berlin. Poleg tega v Ljubljani organizirajo brezplačna počitniška varstva za otroke od 1. do 5. razreda.

Poseben petdnevni program počitnic z vodenjem, delavnicami in srečanji z živalmi so pripravili tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Zveza prijateljev mladine Maribor v Domu ustvarjalnosti mladih pripravlja različne ustvarjalne delavnice, bralni kotiček, igralnico in dodatne tedenske tematske delavnice. Prav tako se bodo vsak dan odpravili na izlet. Tudi v Društvu prijateljev mladine Koper v času počitnic pripravljajo vrsto programov za popestritev poletnih dni učencev iz Kopra in Ankarana.

Za otroke iz revnejših družin že vrsto let skrbijo dobrodelne organizacije, kot je Rdeči križ Slovenije. Ta pripravlja letovanja za mlade na Debelem rtiču in v Punatu na Krku. Slovenska Karitas pa bo otrokom in mladostnikom iz revnejših družin omogočila počitnice v Portorožu.

Rdeči križ Slovenije pripravlja letovanja za otroke na Debelem rtiču.
Rdeči križ Slovenije pripravlja letovanja za otroke na Debelem rtiču. FOTO: 24ur.com

V Zvezi Sonček skrbijo za to, da so aktivnih in zanimivih počitnic deležni tudi tisti, ki so zaradi svoje invalidnosti nemalokrat odrinjeni na rob družbe in si počitnikovanj zaradi različnih razlogov ne morejo privoščiti. Zveza čez poletje organizira programe obnovitvene rehabilitacije, zdravstveno-terapevtske kolonije in počitniški program za otroke.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije pa že drugo leto zapored skupaj z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko organizira poletni tabor Od senzorja do svetovnega spleta, ki je prilagojen učencem z diagnozo Aspergerjev sindrom.

V tem šolskem letu je osnovno šolo obiskovalo nekaj manj kot 180.000 učencev, srednje šole pa okoli 74.000 dijakov. Devetošolci so sicer šolo končali že 15. junija, že pred tem so šolo zaključili maturanti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 06. 2018 12.17
Ta prispevek je ena sama reklama za te tiste in one delavnice, itd., saj je ok ampak pustite otrokom počitnice po lastni želji.
Bojan-F
22. 06. 2018 12.52
-3
Vsem solarjem in solnikom cestitam za vlozen trud v preteklem solskem letu ... biti 13. solski sistem na svetu ni od muh! ...
Bojan-F
22. 06. 2018 13.02
-1
... kje so sosedje, svetilniki in drugi orientirji po Education Index (OZN) ... 5. Nemcija ... 11. Svica ... 15. Ceska ... 16. Estonija ... 26. Hungary ... 31. Avstrija ... 35. Italija ... 37. Argentina ... 41. Hrvaska ... itd.
Bojan-F
22. 06. 2018 13.19
+0
... kje smo mi, sosedje, svetilniki in drugi orientirji po splosnem znanju ucencev in studentov (PISA-OECD 2015) ... 5. Estonija ... 12. Slovenija ... 13. Nemcija ... 15. Svica ... 27. Avstrija ... 30. Ceska ... 31. ZDA ... 33. Italija ... 36. Hrvaska ... 38. Hungary ... 40. Argentina ... itd.
Bojan-F
22. 06. 2018 13.20
-1
U_2000
22. 06. 2018 11.01
+12
VSEM SOLARJEM ZELIM LEPE POCITNICE!