Slovenija

Letališče Jožeta Pučnika bolj evropsko ime

Ljubljana, 07. 06. 2007 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letališče Brnik je po novem Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Odzivi na preimenovanje so različni.

Na brniškem letališču Jožeta Pučnika Ljubljana poteka prva temeljita prenova potniških terminalov zadnjih desetletjih
Na brniškem letališču Jožeta Pučnika Ljubljana poteka prva temeljita prenova potniških terminalov zadnjih desetletjih FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je danes sprejela sklep o preimenovanju letališča Brnik v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, je po seji vlade povedal vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak. Letališče je vlada preimenovala na predlog družbe Aerodrom Ljubljana, je zapisano v vladnem gradivu.

V SDS v celoti podpiramo odločitev vlade, da Letališče Brnik poimenuje po dr. Jožetu Pučniku. Po mojem mnenju bi se to moralo zgoditi že bistveno prej. Kajti dr. Jože Pučnik ni bil kdor koli, dr. Jože Pučnik je bil človek velikega formata. Zaveden Slovenec, predvsem pa velik demokrat, ki je postavljal temelje demokracije v Sloveniji. Menim, da bi moral biti vsak Slovenec ponosen na to, da se letališče poimenuje po tako velikem človeku. Eva Irgl, poslanka SDS

Vlada je sklenila, da dobi letališče ob svoji prenovi, ki vzpostavlja standarde EU, tudi primerno ime. Zelo pomembno je, da se ime Jožeta Pučnika zaradi njegove izredne zgodovinske vloge ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem imenuje pomemben objekt državnega pomena, je zapisano v gradivih vlade.

Letališče, najsodobnejša infrastruktura, ki povezuje državo s svetom, hkrati pa se po prenovitvi tudi vključuje v standarde Evropske unije, je še posebej primerno za to, da bo nosilo ime Jožeta Pučnika, vlada še navaja v gradivu.

Novi potniški terminali bodo omogočali neposreden izstop in vstop potnikov na letala iz letališke zgradbe.
Novi potniški terminali bodo omogočali neposreden izstop in vstop potnikov na letala iz letališke zgradbe. FOTO: Dare Čekeliš
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DragicaJ
14. 06. 2007 12.32
Spoštovani g.Krištof Gašprinc Kolikor je meni znano, je vlada objavila razpis za preimenovanje letališča Brnik. Zakaj niste predlagali imen, ki jih navajate? Preveč je v navadi, da pri nas vsi vpijejo, ko je "prepozno". Tudi način kritike je po mojem mnenju pod nivojem. Za vse krivite politiko, ki ji jemljete vse pravice odločanja. Če smatrate, da je bil g.Jože Pučnik samo politik, potem ga ne poznate. Bil je velik človekoljub in demokrat, ni posvetil življenja maščevanju, pač pa graditvi demokratične družbe. Tudi zaradi njega lahko danes prebiramo to, kar prebiramo na različnih forumih. Še najmanj pa se mi zdi pomembno, ali vam bo slabo, ko boste prišli v službo, ker vas moti ime družbe. Dragica Jazbec Jesenobvo 24a Čemšenik
Bosko.Buha@gmail.com
11. 06. 2007 08.53
-1
Ve debate o Brniku mi niso dale miru. Mogoče bi kazalo z naslednjo vlado letališče preimenovati po predsedniku prve slovenske narodne vlade - Borisu Kidriču! :-)
albertinum@excite.com
09. 06. 2007 11.13
+1
Na anketi je dobrih 10.000 glasov in 85 odstotkov jih je proti poimenovanju letališča po nekdanjem članu SDS. Vidi se, da ljudstvo ne mara več diktatorja Janše, saj čedalje bolj vidi njegove koruptivne in samopašne poteze.
tomi.passion@gmail.com
09. 06. 2007 10.06
reklakazala. Pozdravljen v letu 2007. Sicer pa je vsem jasno, da so bili resnični izdajalci tisti v partizanskih vrstah. ZAradi tega imamo danes več kot 600 odkritih in še mnogo neodkritih prikritih grobišč. Povdarek je na prikritih. Likvidatorji so bili partizani in komunisti, ki so v imenu svoje resnice in revolucije "počistili" slovensko inteligenco in uspešne tovarnarje, da so razvili svojo "inteligenco" in se prikradli do premoženja. NAto je sledilo poneumljanje ljudi, ki je trajalo 60 let in v tej dobi so ljudje, tudi zaradi strahu, pričeli verjeti komunistom. To je znan psihološki pojav, sindrom, ko npr. žrtev, ki je bila ugrabljena, po določenem času prične celo vzpostavljati osebno vez in navezanost na ugrabitelja. Skratka, če bi partizani bili tisti pravi junaki, ne bi bilo prikritih grobišč, še posebno ne bi bilo v njih otrok. Vse civilizirane države sveta sodijo obdolženim in jih obtožijo na podlagi neizpodbitnih dokazov. Pri nas se to pač ni zgodilo. Sicer pa, če nikogar ni motili, da smo imeli Titovo ulico, Titov trg itd. itd., zakaj bi ga motilo dejstvo, da je letališče poimenovano po velikem Slovencu. Morda ga pa moti zgolj in samo to, da je to predlagala ta vlada.
albertinum@excite.com
09. 06. 2007 09.54
Nepotizem Janševe vlade. Kmalu bodo začeli po članih SDS poimenovati ulice in mesta. Diktatorska banda.
gogi_bam@hotmail.com
08. 06. 2007 23.37
sploh nevete gdo je biu on pa ste neki pametni:) ce nebi blo njega bi bli še zdei una smrdliva jugoslavija:D
hecate
08. 06. 2007 21.34
-1
BEDARIJAAAAAA!!! sliš se grdo, preveč dolgo za izgovorit...uglavnem BEDARIJA!
autumn.sphere@gmail.com
08. 06. 2007 21.31
Pa česa trapastega se bo še spomnila zdajšnja vlada ... Kje zaboga so Pučnika pobrali?? Sicer pa SDS, pričakovano :S Komentar Irglove je pa tudi tako zelo mimo, da če že drugega ne, je z moje strani požela salve smeha.
gasparimaja
08. 06. 2007 16.53
+0
IDIOTI!!!!! DEJMO BIT SE VECJE BUDALE, CE SE DA!!!!!!!!! Al pa ce bi ga pustili tko kot je kot ga ze vecina pozna... ce ne pa dali tako ime, za katerega bojo vsi na SVETU vedli, kdo to je.... No offence, sej Pučnik je cool, ampak ne za Brnik!!!!!! vodilni - dejte se malo, cisto malo, nehat igrat pa dejte za par stotink sekunde razmisljat, pa ceprav prvic in zadnjic v zivljenju.... dejte nehat delat idiote iz vseh nas, no... prosim.....??
bjonda36@hotmail.com
08. 06. 2007 16.19
No torej, jajc nimam..........izpostavljat se pa nočem, da kak metek ne zaide..... ;) Sm pa takoj za kako peticijo.......tam se pa podpišem, pa še svojo sliko dam gor........
kgbar2002@yahoo.com
08. 06. 2007 16.11
+1
DZ - Vlada - Perdsednik RS, nasploh politika nima kaj iskati v takih primerih, čeprav je država 51 lastnik Aerodroma Ljubljana d.d. Že 19 let delam na Brniku in resnično mi postane slabo ob misli, da bom hodil na delo v "Ustanovo" imenovono po politiku. Dr. Jože Pučnik je s svojimi dejanji dokazal, da je velik sin slovenskega naroda, vendar v "aviciji" je bil le potnik - torej je predlog Vlade "mimo", predvsem pa je nesmiselno, da zaposleni na AL nismo imeli pri tem nobene alternative - bedno in povsem nedemokratično... Naj Vlada, če že, mora predlaga nekaj imen npr.; že večkrat omenjeni Edvard Rusijan, Herman Potočnik (vesoljska postaja), ... no poiščejo se pač ljudje iz "aviacije" in ljudje odločijo. Enostavno in "čisto", kakršnokoli drugačno pot je treba obsoditi. Med prebiranjem nisem zasledil komentarjev sodelavcev, ki bi se podpisali z imenom in priimkom, kar sicer ni ravno običaj na spletnih forumih, vendar če kdorkoli hoče resno podati svoje mnenje je seveda nujno, da vemo s kom imamo opravka. Torej "...imeti jajca...", kje se že to sliši - aja v parlamentu RS... No lepo Vas pozdravlja, Krištof Gašpirc - delavec Aerodroma Ljubljana d.d., Letališče Brnik,
dusankiss
08. 06. 2007 16.03
+1
Tole je bolj komunistično ime za letališče kot evropsko!!Kaj pa če bi blo kar letališče Edvarda Kardelja ali pa Staneta Dolanca? Ne morm vrjet ....in to kar čez noč, "ko jebe" državljane kaj si mislimo,kmal nam bodo začel ukazovat kdaj gremo lahko na veliko potrebo.
Borut Kozan
08. 06. 2007 15.31
kje so vsi tisti stari vojaki SDS. Ma ne bo zdaj menda v prvi bojni vrsti stala gospodična Eva Irgl z novo šminko.
m&k
08. 06. 2007 15.26
...ha, ha, kaj naj rečem, tele ideje naše vlade me samo še nasmejijo...Kaj pa letelišče Edvarda Rusjana, če se že mora preimenovat??? Ga mogoče kdo na vladi pozna ? Po g.Pučniku pa naj poimenujejo ulico sedeža svoje stranke ( SDS ), pa je...
Denis Hrasovec
08. 06. 2007 15.23
Jože Pučnik international.....hm....on je pa res naš znani slovenski letalec....in tudi pomembna slovenska osebnost brez katere nebi mogli...res ne... če nebi bilo njega morda nebi bilo stranke SDS! Tako ne more biti!!!!
malasutra@gmail.com
08. 06. 2007 14.57
kot rečeno: ta vlada se v zadnjem času ukvarja s provokacijami, korupcijo, demontažo vitalnih institucij države in s simbolnim uveljavljanjem moči. mi pa te bebce mastno plačujemo za delo, ki ga bodisi ne opravljajo bodisi ga opravljajo vsem nam (tudi jj jurišnikom) v škodo. posiljevalci in posilneži. koga zanima pučnik???? po mojem krepke večine niti malo.
Zakon1
08. 06. 2007 14.47
To je še ena fora vlade, da da ljudstvu iger, da bi pozabilo na kruh. Pučnik je interni simbol janševe SDS (es d' es) in NIKDAR NE BO NIKAKRŠEN SIMBOL VSEH SLOVENCEV. Za SDS je naredil veliko, za Slovenijo in Slovence pač še zdaleč ne toliko pozitivnega, kot bi SDS rada prikazala. Pučnik je bil predstavnik struje, ki je izrazito pripomogla k razdvojevanju Slovencev, k sprevračanju pozitivnih dogodkov iz Slovenske zgodovine in k poveličevanju domobranstva in belogardizma, ki sta bila "pripadnika" antičloveške nacistične in fašistične struje, ki je za časa II. SV in pred njo nameravala konkretno uničiti in asimilirati slovenski narod in vse Slovence. In ko je JLA napadla Slovenijo, jo je Pučnik ucvrl v Nemčijo, kjer je varno počakal razplet, potem pa se vrnil polnih ust in lepih besed o svojem prispevku za zmago Slovenije. Jaoooo!. ... Žal ..., ne zasluži si, da bi neka ulica nosila njegov naziv, kaj šele trg in kaj šele letališče. ... Spomin nanj naj bo interne narave SDS-a. To je to!
Rijad Proši?
08. 06. 2007 14.43
Glede na to, da je dejansko toliko ljudi proti temu, da se letališče imenuje Jože Pučnik, bi ga morali takoj poimenovati kot je bil.
hupek
08. 06. 2007 14.35
Naj se gre solit ta naša vlada, s čim se ukvarjajo, kot da nimajo kaj bolj pametnega za delat in/ali reševat. Če pa že glih morajo dati novo ime letališču, pa naj Pučnika postavijo v vrsto, ker ima zgodovina Slovenije veliko pomembnih imen!!!!!!!!!!
reklakazala
08. 06. 2007 13.52
+1
Zakaj zagovorniki domobrancev in JJ-a vztrajno sprašujete tardeče, če bi bilo ime Letališče M. Kučana boljše? Saj niso tega predlagali. Niste mi čisto jasni... Poleg tega pa, kar se 2. SV tiče: greš v hosto proti okupatorju se borit, pa te jebejo eni, ki so se prodali okupatorju, pa jih potem vse skupaj premagaš... Kaj, jaz bi jih tudi vse v fojbe pometal. Vojne niso lepa reč, dragi moji in kar so sejali, so obilno poželi...