Slovenija

Izbrisani lahko začnejo urejati svoje statuse

Ljubljana, 24. 07. 2010 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izbrisani, ki niso bili upravičeni do dopolnilnih odločb in večinoma nimajo urejenega statusa, lahko sedaj to spremenijo. Veljati je namreč začela novela zakona o izbrisanih. V pomoč jim bodo brošure MNZ.

Amnesty International-4
Amnesty International-4 FOTO: Dare Čekeliš

Z današnjim dnem začenja veljati novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ, ki ureja status tistih izbrisanih, ki niso bili upravičeni do dopolnilnih odločb in večinoma nimajo urejenega statusa.

Izbrisani bodo po vložiti vloge in izpolnjevanju zakonskih pogojev v individualnem postopku lahko pridobili dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji za naprej ter s posebno dopolnilno odločbo legalizacijo njihovega bivanja v Sloveniji od izbrisa dalje. Izbrisani, ki niso bili upravičeni do izdaje dopolnilnih odločb, bodo imeli tri leta časa za vložitev zahtevkov.

Predlog prinaša tudi novost na področju upravičencev. Vključuje namreč tudi otroke izbrisanih, ki pogosto niso imeli urejenega statusa v Sloveniji, kar je v nasprotju s konvencijo o pravicah otroka in načelom varstva koristi otrok.

Novela tudi določa, da se dovoljenje za stalno prebivanje ne izda osebi, ki ji je kot tujcu zavrnjena izdaja dovoljenja za bivanje. Gre za osebe, ki so bile obsojene ali so v kazenskem postopku za kaznivo dejanje genocida, hudodelstva zoper človečnost ali vojnega hudodelstva.

Novela, ki jo je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, je bila v DZ sprejeta 8. marca. Štiri dni zatem so poslanci SDS in SNS v DZ vložili zahtevo za razpis referenduma o noveli, vendar so slednjega preprečili poslanci koalicije, ki so v DZ izglasovali sklep, da DZ zahtevo za referendum pošlje v presojo ustavnemu sodišču. To je svojo odločitev, in sicer da referendum o noveli ni mogoč, javnosti sporočili 15. junija.

Ministrstvo za notranje zadeve je v nadaljevanju aktivnosti za izvajanje zakona o izbrisanih pripravilo posebno informativno brošuro, v kateri bodo izbrisani lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom ureditve njihovega statusa.

Brošuro bodo prejele vse upravne enote v državi in vsa diplomatsko-konzularna predstavništva Slovenije v tistih državah bivše Jugoslavije, kjer predstavništva imamo, je v petek pojasnila direktorica direktorata za migracije in integracijo Nina Gregori.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
23. 02. 2011 12.13
LDS išče volilce zato je pa tako da lahkourejajo držvljanstvo po 20letih.kaj so pa delali do sedaj.Vsa ta leta so pa živeli na račun ki ga plačujemo mi vsi.Imajo pa privilegije kod bi bili prvoborci.
Buena Vita
24. 07. 2010 23.31
Buena Vita
24. 07. 2010 20.25
ŽALOSTNO,ŽALOSTNO,ŽALASTNO
Buena Vita
24. 07. 2010 19.57
BENJAMIN CERCE KAR NAJ ME PRIJAVIJO,ŠE ŠTEVILKO SVOJIH ČEVLJEV JIM NAPIŠEM, NE MARAM IN NE PRENESEM LAŽNIVCEV IN PREVARANTOV,IN VEČINA PREBRISANIH SO PREVARANTI,, VSI POŠTENI SO SEBI IN DRUŽINAM STATUS UREDILI PO VELJAVNIH ZAKONIH DRŽAVE SLOVENIJE ,BREZ LAŽI IN IZSILJEVANJA,
Buena Vita
24. 07. 2010 19.54
ŠE V TOMOS JE TREBA POGLEDATI,,,KOLIKO JE BILO TAM ZAČASNO PRIJAVLJENIH,,VSE ZARADI VEČJE PLAČE DA NE GOVORIMO O LUKI KOPER
Buena Vita
24. 07. 2010 19.52
bivši mehano v izoli je imel več kot trtetjino začasno prijavljenih delovk,in vse zaradi večje plače in otroških dodatkov zakaj nismo slovenske matere bile deležne teh privilegijev,,mar naši otroci so bili tretjerazredni in niso bili vredni otroškega dodatka,TAKEGA NORMALNEGA,NE,NAŠIM OTROKOM SE JE GLIH DA KAJ DALO,ZA OČI NAMAZAT
Buena Vita
24. 07. 2010 19.48
na obali imajo hoteli še vse podatke kdo je bil začasno prijavljen ,koliko so na ta račun prejemali večje dohodke in še zastonj so bivali in hranili se v naseljih,ali sobah s katerimi so hotelske firme razpolagale
Buena Vita
24. 07. 2010 19.45
kresalova ni mlada,kresalova je pokvarjena,,noče slišati da nioso zbrisani,da so prebrisani,naj si ženska pokvarjena priskrbi plačilne liste prebrisancev,,,naj vidi koliko večje plače so dobivali ker so bili začasno prijavljeni koliko otroških dodatkov so na ta račun pokasirali,kaj je teško ministrrcci preveriti podatke ,, in naj še ta pokvarjena ministrica pove slovencem da je zavajanje in okoriščanje na tuj račun kaznivo,mar ne pravi sama da se zakon mora spoštovati,blm
19lump80
24. 07. 2010 19.41
Toncek Baloncek izdajalci ja.Tudi taki so med temi kao izbrisanimi,ki so v casu vojne posredovali razne podatke v beograd.
am_staff
24. 07. 2010 19.15
Kaj se greste, če nekdo ne sprejema nobenega načina kako bo uredil svoj status, tega ni kriva država, je pa dolžnost države, da izžene vse tiste, ki se ne mislijo podrejati ustavnemu redu države in s svojo prisotnostjo žaliti državavo in državljane, ki spoštujejo pravni red. Nekdo noče biti lojalen državi, v kateri živi, zato naj ostane v tej državi izbrisan. Zavedati se morajo, da je JUGA šla v cogrunt in da so iz nje nastale nove samostojne države, pa če je to prav ljudem iz nekdanjih republik Juge.
Milivoje Hajdukovi?
24. 07. 2010 18.39
Kaj ne vidite, da razen mene izbrisani nočejo z vami komentirati. Vi ste obremanjeni sami s seboj in z vašimi državljanstvi. Zamisliti si ne morete kako se prijetno in svobodno počutim ko nisem z vami. Probleme imate z službami z stavkami in vašimi plačami, dejansko prepolni ste državljanskih bremen. Vi le uživajte v vaši domovini, kajti to vam je vse, kmalu bo tudi to minilo. V stilu vašega rodnega pesnika vam povem resnico, samo v drugi različici: "TA DEŽELCA JE MOJA, PA VENDAR MOJA NI, KDOR ZA MANO PRIDE JE TUDI ZAPUSTI."
snifff
24. 07. 2010 18.05
Svinjarija ki je mogoča le v republiki banani, tako preimenovani v Slovenijo. Kresalova je pa očitno premlada da bi vedela kaj se dogajalo leta 91. 98% izbrisanih, je želelo sedeti na dveh stollčkih in ni verjelo v Slovenijo, danes pa bodo prejeli zadetek na lotu, definitivno pa je v času recesije najugodnejši čas za nagrade. To o nagrajevanju so pa sposobni reševati samo politiki, ki še razen stegovanja jezika, niso okusili kako je zaslužiti debar z delom. BEDA!!!
Tonček Balonček
24. 07. 2010 18.01
xes, to smo bili že pod nacisti in fašisti, vsaj pošteni in donoljubni verni del naroda!
Tonček Balonček
24. 07. 2010 16.40
Zakaj pa Avstrijci po plebiscitu na Koroškem niso izbrisali nobenega Slovenca? Pa kakšni izdajalci Slovenije, saj smo takrat imeli že večstrankarski sistem, zakaj bi bilo izprisan zaradi drugačnega političnega prepričanja?
19lump80
24. 07. 2010 14.49
Tistim parim odstotkom,ki jim je bila storjena krivica,naj se poplaca,drugim nacionalisticnim voluharjem in izdajalcem slovenije pa...
Emil Možina
24. 07. 2010 14.26
konstruktor
24. 07. 2010 12.40
Pa še pole za vlogo jim bomo šenkali, jest jo pa za otroške doklade moram lepo kupiti......
xes
24. 07. 2010 12.38
Tisocletne sanje slovencev se uresnicujejo, postajamo hlapci v svoji drzavi ....
RobinHood
24. 07. 2010 12.37
RES komaj čakam da je konec šolskih počitnic.
Kritik19
24. 07. 2010 12.27
Država bo zamrznila plače v JS in pokojnine, tako da bo dovolj denarja za prebrisane. Za 1% tistih, ki se jim je dejansko zgodila krivica so izvzeti.