Slovenija

Izbrisani poslali 5845 vlog za izplačilo odškodnin, dobili so 17,5 milijona evrov

Ljubljana, 26. 02. 2015 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mineva 23 let odkar je država 25.671 prebivalcev Slovenije iz tedanjih republik SFRJ, za katere je začel veljati zakon o tujcih, izbrisala iz registra stalnega prebivalstva. S tem so izgubili nekatere socialne pravice, nekateri pa so morali tudi zapustiti Slovenijo.

Izbrisani-1
Izbrisani-1 FOTO: Damjan Žibert

Upravne enote so do torka prejele 5845 vlog za izplačilo odškodnin po zakonu o odškodninah za izbrisane. Odločile so o 91,1 odstotka vlog, pri čemer so ugodile 4338 (81,4 odstotka) prosilcem in jim skupaj priznale za nekaj več kot 17,5 milijona evrov odškodnin. Ravno danes sicer mineva 23 let od izbrisa.

Od 18. junija lani, ko se je začel izvajati zakon o odškodninah za izbrisane, pa do torka so po podatkih ministrstva za javno upravo upravne enote od omenjenih priznanih nekaj več kot 17,5 milijona evrov odškodnin izplačale nekaj več kot 4,4 milijona evrov, od tega 426.060 evrov v letošnjem letu. V proračunu 2015 je sicer za ta namen zagotovljenih sedem milijonov.

Če se izbrisani ne strinjajo z višino odškodnine, kot jim jo v upravnem postopku namenja zakon, lahko odškodnino zahtevajo tudi preko sodišča, pri čemer pa odškodnina ne sme preseči trikratnika zneska, ki bi ga dobili v upravnem postopku. Po podatkih državnega pravobranilstva, ki v omenjenih primerih zastopa državo, so jim sodišča do ponedeljka posredovala 22 takšnih tožb, v katerih izbrisani tožniki skupaj zahtevajo nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Po podatkih pravobranilstva sodišča do zdaj sicer niso odločila še v nobeni od zadev.

Ravno danes sicer mineva 23 let od takrat, ko je država 25.671 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, za katere je začel veljati zakon o tujcih, izbrisala iz registra stalnega prebivalstva in jih prenesla v t. i. pasivno evidenco. S tem so izgubili nekatere socialne pravice, nekateri pa so morali tudi zapustiti Slovenijo.

Od izbrisa do danes so potekale različne aktivnosti za ureditev njihovega položaja, pri čemer so bile odločilne odločitve ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice. To je Sloveniji leta 2012 tudi naložilo pripravo sheme za izplačilo odškodnin, ki jo prinaša zakon o odškodninah za izbrisane.

Nekateri zagovorniki ureditve vprašanja izbrisanih so sicer v razpravah o izbrisanih v preteklih letih zagotavljali, da odškodnin ne bo, kar pa se ni uresničilo. Na drugi strani pa se, kot kaže, tudi ne bodo uresničile napovedi, da bi lahko odškodnine dosegle pol milijarde evrov. Pod vprašajem so tudi napovedi državnih organov iz začetka izvajanja zakona o odškodninah za izbrisane, da bi lahko odškodnine zahtevalo 12.000 ljudi, država pa da naj bi jim izplačala 130 milijonov evrov.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1