Slovenija

Velika poraba v šolstvu: bi učitelj moral imeti več učencev?

Ljubljana, 08. 10. 2015 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pokojnine in socialni transferji so največji izziv za vzdržnost slovenskih javnih financ v prihodnosti, ugotavlja tehnična misija IMF. Glede zdravstva so ugotovili, da je javna poraba relativno visoka. Pri šolstvu pa so ugotovili, da je javna poraba četrta najvišja v deležu BDP v EU.

Pokojnine in socialni transferji so največji izziv za vzdržnost slovenskih javnih financ v prihodnosti, ugotavlja tehnična misija IMF, ki se je spomladi mudila v Sloveniji. Namen obiska je bila sicer podpora pri pripravi pregleda učinkovitosti javne porabe. Poročilo izpostavlja tudi nekatere primere neučinkovite porabe na področju izobraževanja.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Splošna ugotovitev strokovnjakov IMF je, da je javnofinančni položaj Slovenije še vedno krhek in da terja dodatne ukrepe za uravnoteženje javnih financ, da bi Slovenija tako obrnila trend naraščanja javnega dolga. Prav tako izpostavlja večkrat omenjeno dejstvo, da so bili javnofinančni ukrepi do zdaj večinoma osredotočeni na kratkoročne varčevalne ukrepe in splošne horizontalne reze porabe.

Manjka torej celovitih strukturnih prilagoditev javne porabe, obenem pa pritisk raznih družbenih skupin na odpravo kriznih varčevalnih ukrepov narašča. V tej luči je po oceni IMF potrebna temeljita revizija javne porabe, ki se je v času krize, med letoma 2008 in 2013, povečala za pet odstotkov BDP.

Ta rast je bila po navedbah IMF predvsem posledica velikega padca BDP na eni strani ter rasti tekoče porabe namesto investicijskih odhodkov na drugi. V tem kontekstu IMF opozarja na primerjalno razmeroma visoke plače v delu javnega sektorja ob nižjem deležu zaposlenih v javnem sektorju glede na povprečje EU.

Proces pregleda javne porabe je vlada začela, tako kot v drugih državah pa je njegov poudarek na področjih, ki predstavljajo največji del javne porabe. V Sloveniji gre za področja pokojnin in socialnih transferjev, zdravstva in izobraževanja.

Neučinkovita poraba denarja v zdravstvu 

Ministrstvo za finance je objavilo tudi poročilo IMF glede zdravstva. V poročilu za to področje ugotavlja nekatere neučinkovitosti pri porabi javnega denarja. Med drugim izpostavljajo zanašanje na (pre)drage bolnišnične in specialistične oskrbe ter široke pravice bolnikov v primarnem zdravstvu.

Zadnje spremembe v zdravstvuso prinesle znižanje cen zdravil in oklestile proračune bolnišnic.
Zadnje spremembe v zdravstvuso prinesle znižanje cen zdravil in oklestile proračune bolnišnic. FOTO: Thinkstock

Med področji, kjer je misija IMF zaznala neučinkovito porabo javnega zdravstvenega denarja, izpostavljajo preširoke pravice na področju primarnega zdravstvenega varstva, kar po njihovih ugotovitvah izhaja iz pretekle zgodovine.

Prav tako naj bi bilo na področju ambulantne dejavnosti sodelovanje z zasebnim sektorjem nezadostno, kakovost opravljenih storitev pa se razlikuje od izvajalca do izvajalca, pri čemer boljši oz. bolj učinkoviti za to niso nagrajeni. Pri izbiri zdravljenja pa se pogosto ne upošteva dokazana stroškovna učinkovitost in dejanska klinična učinkovitost, opozarjajo.

Ministrstvo za zdravje še letos pričakuje analizo Svetovne zdravstvene organizacije o stanju v našem zdravstvenem sistemu.

Med področji, kjer strokovnjaki IMF vidijo možnosti za spremembe, je okrepitev primarne zdravstvene ravni tako, da bi širili mrežo zdravnikov na primarni ravni in vanjo vključili širši nabor storitev. Kot primer izpostavljajo obravnavo kroničnih bolezenskih stanj in zgodnje zaznavanje nenalezljivih bolezni. Predlagajo tudi izdelavo bolj učinkovitega sistema plačevanja bolnišnic in uvedbo bolj primernega sistema doplačil ter prenovo košarice zdravstvenih pravic.

Strokovnjaki IMF sicer ugotavljajo, da je - kljub zadnjim reformam - javna poraba za zdravstvo v Sloveniji relativno visoka, če jo primerjajo z dohodkovno podobnimi državami. Kot navajajo, naj bi izdatki za zdravstvo v luči staranja prebivalstva in rasti izdatkov do leta 2060 poskočila s 6,3 na 8,2 odstotka BDP. Ob tem pa izpostavljajo, da so zadnje spremembe v zdravstvu prinesle znižanje cen zdravil in oklestile proračune bolnišnic.

Kakovost opravljenih storitev se razlikuje od izvajalca do izvajalca, pravijo strokovnjaki.
Kakovost opravljenih storitev se razlikuje od izvajalca do izvajalca, pravijo strokovnjaki. FOTO: Thinkstock

Izidi zdravljenja so sicer v Sloveniji relativno dobri kljub nekaterim neučinkovitostim, še navajajo strokovnjaki IMF, ki izpostavljajo, da ima naša država najvišjo pričakovano življenjsko dobo (71 let) prebivalstva med državami srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope, porabimo pa tudi kar 30 odstotkov več sredstev za zdravstvo kot primerljive države.

Preveč zaposlenih v šolstvu

V poročilu za šolstvo pa je IMF ugotovil, da je javna poraba za izobraževanje v Sloveniji četrta najvišja v deležu BDP v EU. Predlagajo več možnosti racionalizacije, na primer povečanje števila učencev na učitelja ali prevetritev ugodnosti za študente.

Razlog za visoko raven porabe v IMF vidijo v veliki masi za plače ter v manjši meri v porabi za material in storitve. To po oceni sklada napeljuje na preveliko število zaposlenih v sektorju. IMF meni, da je v luči trenda rasti števila zaposlenih v sektorju ob padanju števila vključenih v izobraževanje prostor za zmanjšanje števila zaposlenih brez negativnih učinkov na rezultate.

Učiteljica popravlja teste
Učiteljica popravlja teste FOTO: Thinkstock

Kot so izpostavili, se je med leti 2000 in 2012 število zaposlenih v izobraževanju povišalo za 27 odstotkov ob istočasnem zmanjšanju števila šolajočih se za pet odstotkov. Največja odstopanja med številom zaposlenih in številom šolajočih so zaznali na področju terciarnega in osnovnošolskega izobraževanja.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je poudarila, da poročilo daje določena priporočila in jih kot taka tudi jemljejo. Po njenih besedah se zavedajo, da je v Sloveniji treba upoštevati "zatečeno geografsko razpršenost in umeščenost šol, lokalno pomembnost šol in hkrati tudi nov generacijski prirast".
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

evasle
09. 10. 2015 18.11
+3
Naslov bi moral biti: Velika poraba v javni upravi: bi občine morale imeti več prebivalcev?
Brabus
09. 10. 2015 07.06
+8
IMF tudi ugotavlja, da se v Sloveniji nenormalno krade, ali se mi samo sanja???
windmaster
09. 10. 2015 06.28
+7
Slovensko javnost seveda še kako zanima kolikšno plačo imajo tile "strokovnjaki" iz IMF, ki pišejo take oslarije, kako varčevati na naših malčkih? In pa, nikjer ne vidimo priporočila naj se končno ukinejo visokošolski programi ki na trg lansirajo nezaposlive kadre. Prav tako nikjer ne vidimo priporočila za strožji nadzor nad samovoljno delitvijo denarja iz šolskega žepa, za visoke honorarje profesorjev, ki presegajo mejo zravega razuma!
motorka57
09. 10. 2015 06.34
+5
TAKO JE . Tem pisunom je naročen,kaj naj napišejo,da se neb kak visok honorar z imenom in priimkom kje najdu !!
Marijan Ton?i? 1
09. 10. 2015 11.29
+4
Nadzor naših bank so baje izvajali Madžarski študentje ekonomije. Cena njihove ure je bila blizu 200 EUR. Cena naši študentov strojništva ali ekonomije, ki strežejo kavo ali čistijo šipe na bencinskih servisih pa je okoli 4 EUR. Kar smo izvolili to imamo.
Bugi Majstr
09. 10. 2015 04.57
+9
ni problem v tem da bi treba zmanšat število učiteljev oziroma povečat število otrok v razredu..problem je v glupem zakonu in nevemkakšnih pravic otrok ki lahko učitelju serjejo po glavi pa jim nesme nič rečt..kaj šele da ga sklofta ko bika ker je neuzgojen..
Bugi Majstr
09. 10. 2015 04.58
+8
zadnji čas da učitelji dobijo pooblastilo da uzgajajo otroka..ne pa da otrok v vrtcu zateži uzgojitelci ker ga je grdo pogledala z odvetnikom..to je narobe svet..
CURVANORD Zanetti
09. 10. 2015 11.02
-2
Mene nihče ni klofutal če sem bil poreden in mojih otrok tudi nihče ne bo klufotav,so bili drugi primerni ukrepi da smo se umirili,Ti MLADENČ BOGI TVOJI OTROCI ČE MISLIŠ IZVAJAT NASILJE NAD NJIMI
Ravenstein
09. 10. 2015 04.17
+3
Mladih je vedno manj, torej je smiselno tudi zmanjšati kader.
jeznidiplomat
08. 10. 2015 23.46
+5
Prejšnji dan pa novica, da pri nas študira 50% mladih, kar je močno nad povprečjem EU. Torej, če več ljudi hodi v šolo, to ne more biti zastonj?! Sicer pa se mi zdi (dolgoročno) kakršno koli varčevanje v šolstvu, tako kot v zdravstvu, ena večjih neumnosti in to lahko samo bedak predlaga. Naj bo denar smotrno in utemeljeno porabljen, 100 otrok na učitelja kar nekje pod drevesi pa naj imajo v kakšnih manj civiliziranih državah (na primer takih, od koder prihajajo takšna "priporočila").
pika016
08. 10. 2015 23.09
+11
Ko takole berem komentarje, ki blatijo učitelje in njihovo delo, me ne čudi, da je je toliko nespoštovanja do nas s strani učencev. Koliko negativnosti leti na nas s strani staršev, ki se nenehno vtikajo v naše delo, so nespoštljivi,da ne rečem nesramni. Otroci pa nevzgojeni, ne spoštujejo avtoritete, nič ne bi delali imeli pa same petke. Tudi normativi gredo marsikomu v nos. Kar na pridejo v razred in bodo videli,kako se v razredu dela. Vsako leto imamo v razredih več otrok z učnimi težavami, odločbami..,ki zahtevajo naš čas, prilagoditve poleg ostalih"normalnih" otrok. Pa še o plačah. Sam dobim okoli 1000 eurov (včasih manj, včasih več,odvisno od meseca) + 200 eur za prehrano in potne stroške. . Ker smo na šolah omejeni pri porabi materiala,veliko stvari kupimo sami. Me zanima v kateri službi delajo to. Rajši poglejte koliko denarja je spolzelo skozi roke gospodarstvenikov, pa ni nobeden nič kriv. Vodilni na bankah so brez vprašanj delili milijonske kredite. Davkoplačevalci smo pa tiho, vlada pa je tako ali tako nesposobna, da bi kaj ukrenila. Izgovarja se na zakone- KDO PA ZAKONE PIŠE?
Marijan Ton?i? 1
09. 10. 2015 11.36
+2
Gabrov sindrom je bil, da mora na gimnazije vsaj 40% učencev, ker je ta bolj poceni. Iz prve roke vam povem, da je glavarina gimnazijca za jurja višja od glavarine elektronika ali strojnika. In nenazadnje elektrotehnik ali strojnitehnik gresta lahko samo na visoko šolo, gimnazijc pa na univerzitetni. Kakšen bo to strojnik, ki ni sposoben pod reflektorjem razstaviti in sestaviti kolesa z morojem?
falcon11
08. 10. 2015 22.43
+11
V javni upravi imamo tri vrste zaposlenih ljudi. 1Tisti, ki delajo, 2 Tisti, ki ne delajo, in tisti, ki delajo škodo. Najprej se je treba znebiti tistih, ki delajo škodo. Vendar je tudi to težko, kajti delaveca v javni upravi je nemogoče postaviti na cesto in vedno več je tistih, ki trdijo: " V javni upravi me nikoli ne morejo tako malo plačati, kakor jaz lahko malo delam." To je naša realnost, kot v socializmu, ko sta se za hrbtom delavca skriva dva nedelavca. Bomo videli, kdo bo imel toliko jajc, da bo ta začaran krog prekinil in verjamite, prvi bodo skočili tisti, ki ne delajo nič, oziroma jutri njegovega delovnega mesta ne bi nihče pogrešal.
bojer
08. 10. 2015 21.59
+16
Z javno porabo in v javnem sektorju bo res potrebno nekaj postorit. Nimam namena komentirati ne števila in ne plač. Vem le to, da kar nekaj zadev ne funkcionira, so pa povezane z javno porabo in zaposlenimi. Saj ni res pa je (oseba je bila 30 let ločena po vseh pravilih in ko pride na upravno enoto ugotovi, da ima še vedno status poročene osebe; ali druga zgodba, razdelitev neke parcele katere sta lastnik fizična oseba in država se vleče 8 let in še vedno ne kaže, da bi se kaj spremenilo). Ponekod je gotovo ozko grlo, ponekod so prenizke plače,.... vendar za tako "šlamparijo" so plače previsoke in poraba v javnem sektorju prav tako.
Bojan-F
08. 10. 2015 21.43
-3
Dilema javni sektor - zasebni sektor je isto kot jajce - kokos ...
Bojan-F
08. 10. 2015 21.47
+1
... sicer pa obstajajo zelo vitke drzave ... Somalija, Afganistan, Čad, Sudan, ...
Bojan-F
08. 10. 2015 21.48
+1
... preselis dejavnost tja in ti ni potrebno delati skoraj za nobenega.
Sofijaaaaaa
08. 10. 2015 21.23
-3
Moja sestra, uči v osnovni šoli angleščino, ima 1400 evr plače, popolnoma nezadovoljna z plačo, takle mamo...
overlord580
08. 10. 2015 22.46
+12
Če bi zavist gorela... Sam imam 800 e na mesec, s katerimi nikakor nisem zadovoljen. Raje bi imel 1400, tvoji sestri pa bi privoščil 2000. lp.
Nevtralenxxx
09. 10. 2015 07.38
+2
ČE IMA 1400 EUR PLAČE,JE LAHKO SAMO TIHO IN PRIDNO DELA. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rde?kar
08. 10. 2015 21.17
+1
Manj učiteljev.
evasle
08. 10. 2015 21.16
+24
A res? Javno upravo so kaj pogledali? Dokler ima 2 mio prebivalcev 212 občin in 15 ministrstev, pa nešteto uradov, agencij, pogoltnih ambasad, nešteto gospodarskih lopovov z nevrnjenimi milijoni, naj bodo lepo tiho, nesposobneži. Iščejo novo žrtev za kredit?
iGURT
08. 10. 2015 21.21
+18
Skunk Works
08. 10. 2015 23.54
+6
marston
08. 10. 2015 20.25
+2
ITF dela za velike, samo preberite kaj pravijo za drugi tir. Če bomo njih poslušal, se nam ne piše nič dobrega. Preberite knjigo Izpoved ekonomskega morilca.
Slo Legende
08. 10. 2015 20.20
-12
Denar mora iti za razvoj ne pa za podpiranje lenih učiteljev. Socializem dela vse narobe zato pa nikjer ne funkcionira in povsod napravi revščino. Ta sistem je tako zabit in tako zloben, to vemo Slovenci še kako dobro.
Kapitol
08. 10. 2015 20.26
+3
Očitno ne vemo sicer ne bi tako volili....
Kapitol
08. 10. 2015 20.18
+4
Dejstvo je, da z mladino ne moreš delati sedem, osem ur, ker človek to dolgo ne zdrži, lahko pa se ostale dejavnosti organizirajo tako da je delavnik 8 ur. Sicer pa je razkorak med (razen izjem) učinkovitostjo in efektivnostjo v JS in gospodarstvu že tako veliko , da eden drugega večinoma ne razumemo več, parktično živimo vsak v svojem svetu. Dokler bo pšlo tako bomo pa videli....
vdolinitihi
08. 10. 2015 22.16
+7
Saj je tako - 40-urni delovnik, en dan 8 ur, drugi 5, tretji 10 ... nanese 40, enkrat več, drugič manj, z vsemi dodatnimi deli, ki jih zahteva od nas zakon, pa tudi "rešimo" tiste proste dni, ki jih je več, kot ima kdo dopusta. Letos npr. je takih dni 47, odštejte dopust, dobite dneve, ki jih "prinašamo notri". Učitelji nimamo nobenih težav z delovnim časom, če je zakonito organiziran, več besed je v javnosti, ki ne pozna organiziranosti dela. So pa kakšne izjeme, to pa, ampak ni povsod tako.
yokerxdinterfan
08. 10. 2015 20.13
+15
raje nej spremenijo učni načrt, da bo mularija kaj odnesla ker danes so važne ocene in ne koliko je nekdo dejansko odnesel
vdolinitihi
08. 10. 2015 22.19
+4
Kakor kje, vidim pa, da je v OŠ preveč podrobnosti, saj ko pridejo v srednjo, ne vedo, ne poznajo, prvič slišijo ... npr. za teloh, februar kot najkrajši mesec ... skratka osnove!
sejbobols
08. 10. 2015 20.01
+15
Nekje sem prebral, da so počitnice tisti čas, ko starši ugotovijo, da imajo učitelji še prenizke plače! :) Tri (dokaj pridne) otroke imam in verjamem, da bi se mi pri 20 takšnih gladko "odpeljalo"! Pa še bi povišali normativ???
vdolinitihi
08. 10. 2015 22.20
+3
balasena
08. 10. 2015 22.52
MOj komentar so brisali... po moje moderator ni razumel, kaj pišem. Žalostno.
proofreader
08. 10. 2015 19.43
-2
Štrukelj bo spet lagal o povprečnem številu učencev v razredu.
Slo Legende
08. 10. 2015 20.22
-4
Strukelj je mali predsednik vlade. Narod ne razume kako lahko en šolnik napol vodi vlado, trosi enormne gore denarja svojim socialistom in jih pri tem še podpira??
vdolinitihi
08. 10. 2015 22.20
+0
miha1987
08. 10. 2015 19.28
+16
Resnično ne razumem kaj se dogaja v nekaterih glavah piscev komentarjev. Menim, da bi bilo najbolje, da damo v razrede po 60 učencev. Učilnice posledično (zaradi prevelikega števila učencev) preselimo na prosto (s tem prihranimo še pri kurjavi in razsvetljavi) in bi bil problem rešen. Koliko bodo pa učenci znali..., to pa pač ni več pomembno. Plače učiteljev, kot tudi medicinskih sester, policistov..., so javno dostopni in osnove niti približno ne dosegajo plač, ki jih nekateri tako veselo pišete. Učiteljica, tik pred penzijo z vsemi napredovanji dobi 1450 eurov plače (kar, da ne bo pomote niti približno ni slaba plača). Če kdo želi takšno plačo, za delo, ki ga opravljajo učitelji, naj pa gre študirat in naj ne komentira v prazno. Se pa kot učitelj popolnoma strinjam z uvedbo 40urnega delovnika, saj bom s tem dejansko delal manj kot trenutno.
soniksk
08. 10. 2015 19.36
-1
Je to učiteljica v osnovni šoli? ki ima kakšno izobrazbo? Ker v Sloveniji so nažalost v osnovnih šolah nekateri učitelji, ki nimajo niti višje dokončane. Če meniš da si bolj sposoben in si zaslužiš višjo plačo se lahko preizkusiš v privat sektorju pa boš videl kakšne plače so tam. Slovenija ni Avstrija.
lobata
08. 10. 2015 20.26
+3
Zdaj pa dost teh " butastih"komentarjev. Ali sploh veš, kakšno izobrazbo mora imeti danes učiteljica.Ti kar povem: 4 leta študija in ko diplomira, mora opraviti še eno leto magisterija. Pa še pol prakso., itd.....Potem ima naziv diplomirana profesorica razrednega pouka. Včasih pa so po štirih letih učiteljišča lahko že učile.
lobata
08. 10. 2015 20.27
+1
Kr vsi ekaj ugibate in komentirajte. Ljudje, prvo se prepričajte, potem pišite, da ne bo to Vaše pisanje izpadlo " kozlarija", pa oprostite, ampak tako pač je.
reci1
08. 10. 2015 20.53
+8
LOBATA, morda ne veš, da pred onimi iz učiteljišča smo imeli "rešpekt", teh danes pa nihče ne "šmirglja", ker so jim odvzeli suverenost nad učenci.
1xy
08. 10. 2015 20.58
+1
hahaha......a nimamo bolonjskega sistema in to pomeni 3 leta študija???.......še dobro, da ima učiteljska klika svoj sistem študija.........in potem magisterij.......kar velja ZA VSE univerzitetne programe.......mater, bi vas dala študirat eno NARAVOSLOVNO vedo.........pol bi se lahko hršili, da ste trpeli isusove muke.......ta študij, je pa tipa FDV......
balasena
08. 10. 2015 21.16
+6
Ta magisterij je čist enako kot nekaj let nazaj navaden diplomski študij ;) in ni pravi magisterij iz prejšnjih časov.
vdolinitihi
08. 10. 2015 22.24
+3
Miha 1987,pa saj imamo 40-urni delovnik! Mislil si verjetno na 8 ur prisotnosti v šoli vsak dan? Gotovo bi imel manj dela, ampak to ni to, saj veš, kaj naj govorim o vsem drugem delu doma in na dejavnostih ... ker ljudje ne verjamejo, da sploh še kaj delamo kot pouk. Samo da se razumeva, mi že imamo 40-urni delovnik in ga pošteno oddelamo.