Slovenija

Izgovori brez konca in kraja

Kočevje, 07. 03. 2010 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nataša Repovž/D.L.
Komentarji
210

Enajst delavcev kočevske Prenove, ki že sedem dni gladovno stavkajo, bo – če bo treba – odšlo protestirat pred ministrstvo za delo. Naj država vidi, komu ne pomaga, kdo leto in pol ni dobil plačila, ki mu pripada.

Direktor Prenove Zoran Perkovič, ki se zdaj izgovarja na druge podizvajalce, jim je – tako pravijo delavci iz Bosne in Srbije – leto in pol namesto redne plače na roke izplačeval 10, 20 ali 50 evrov.

Stavkajo iz obupa

11 delavcev kočevske Prenove se je iz obupa odločilo za gladovno stavko.
11 delavcev kočevske Prenove se je iz obupa odločilo za gladovno stavko. FOTO: POP TV

Že sedmi dan v mrazu, spijo na najdenih žimninicah pri minus devetih stopinjah, saj so jih iz stanovanja vrgli, ker niso mogli plačevati najemnine. A kako bi jo plačevali, če že poldrugo leto nimajo niti za en obrok hrane. Iz obupa gladovno stavkajo.

"Tu imamo sklenjene pogodbe. Če ne bo rešitve, če nas nihče od pristojnih ne bo obiskal, smo pripravljeni mi obiskati ministrstvo za delo," je v njihovem imenu povedal 29-letni Mevludin Mostarlić iz Bosne.

Gladovna stavka
Gladovna stavka FOTO: POP TV

Enajstim delavcem Zoran Perkovič dolguje od tri do deset tisoč evrov. V njegovem podjetju Prenova so nekateri delali več let. "Zdaj mi je dolžan okoli 7.000 evrov," je dejal Patrik Ištvan iz Srbije. Njegov rojak Jožef Lukač pri Perkoviču dela tretje leto. "Sinu dolguje 2.500, meni od 6.500 do 7.000 evrov. Naredil sem 1.836 delovnih ur," je povedal.

Brez plač, brez zavarovanja, brez plačanih prispevkov so že 14 mesecev. Namesto plače jim je Perkovič včasih dnevno, drugič mesečno izplačeval po nekaj deset evrov – na roko. "To je naš listek! Če država lahko to dopusti ... brez podpisa, žiga …," Mostarlić pokaže plačilno listo podjetja.

Hrano in oblačila so jim ponudili domačini, tudi Rdeči križ. A delavci hočejo le svoje plače. Spijejo čaj, mleko in to je vse. "Ni pošteno. Če ljudje delajo, jim je treba plačati," je prepričan domačin Srečko Begič.

Kočevski župnik Tone Gnidovec jih je obiskal drugi dan gladovne stavke. "Jaz jih v tem popolnoma razumem. Res pa je, da tudi z njihovim delodajalcem sočustvujem, kajti to je veriga. Podizvajalci ne dobija plačanega dela in ne morejo tudi svojih delavcev plačati," je pojasnil.

Že tako skromno življenje je zdaj skrčeno na golo preživetje. "Nimamo kopalnice, ne moremo se umivati, briti, tuširati. Po mojem takšnega primera ni nikjer v Evropi!" je dejal Mostralić. Mislimo resno, ob odhodu še enkrat poudarijo delavci, želimo si pogovorov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
08. 03. 2010 18.55
Vi ne vidite, jaz pa ker sam delodajalec ni pravočasno ukrepal kakor mu nalaga zakon o finančnem poslovanju in zakon o gospodarskih družbah. Niti inšpektor ni ukrepal kot bi moral, ko so se delavci pritožili.
franceljtancelj
08. 03. 2010 18.22
Trebo je nardit tak zakon, za S.P.-je! uni odgovarja z vsem premoženjem ministri pa za stanje vsak na svojem področju s svojim življenjem. pol se bodo pa taki hici lepo počas nehali.
realll
08. 03. 2010 13.17
Vpište u youtube : SPREMEMBE SO POTREBNE
dednidol
08. 03. 2010 12.07
Pa sej ne morem verjet!!! BANDA! Nabasan zaprt kurnik z lisico, ne pa pravna država. ŽE v ranjki Avstro-ogrski monarhiji je blo vse pošlihtan, tko, kuker je treba.Od plave krvi do tazadnega oglarja al pa bajtarja v Kočevskih gozdovih Če je škripnl, hop cefizel, prec grunt na boben. Boga mi, ni blo glih velik Martinou Krpanov Ej, narod. Zdej pa , kot da bi tornado skoz in skoz uleku po Sloveniji Use gre u božjo ma...ter!!!!!
SEBASTI
08. 03. 2010 11.34
Zakaj se sploh ubadamo s tem ? Država je v službi kapitala in dokler bo tako bo lahko vsak sral po delavcih kolikor se mu zahotelo. Naši vrli politiki pa seveda ne bodo naredili nič, ker to ni v njihovem interesu. Pač imajo več od kakega kapitalista, ki vsake toliko primakne kakšno kuverto, kot pa od poštenega delavca. Tukaj imamo sedaj rezultate naše vsemogočne "levice".
Gavrane20
08. 03. 2010 11.24
no djmo a se bomo zbral tko k u grciji usi na ulce ? ne pa da tuki komentiramo z mano vred .. gremo na ulce pred parlament usi ce pa se zmerm to ne bo dovol se gremo pa zbrat se enkrat ampak z to razliko da razbijemo pokrademo use trgovine u ljubljani celju mariboru in tako naprej
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 11.18
V izjavi kočevskega župnika ne vidim pa res nič spornega. Kje pa so izjave veliko bolj konkretno poklicanih? To pa je grozno!
kawboy
08. 03. 2010 11.16
Delodajalec ni niti ene svoje stvari prodal da bi poplačal svoje oškodovane delavce, rajši se je skril v hišo. Delavce pa prepustil na milost in nemilost naravi.
kawboy
08. 03. 2010 11.04
Z grozo opazujem kaj se dogaja. Prvič kaj se Kočevski župnik sploh vtika v takšne zadeve ki nima pojma, me zanima če sploh pozna zakonodajo, jaz vam povem da ne? Ker je delodajalec toliko časa goljufal delavce in jim ni izplačeval plač in prispevkov je kazensko odgovoren po kazenskem zakoniku in to pri več členih. In še ukrepal ni ustrezno ter pravočasno da do takšnih problemov ne bi prihajalo. Zakaj imamo Zakon o delovnih razmerjih, zakaj imamo Zakon o gospodarskih družbah, zakaj imamo Zakon o o finančnem poslovanju podjetij, Zakaj imamo Kazenski zakonik, Zakaj imamo Ustavo? In za koga sploh velja se vidi lepo iz raznih afer iz preteklih let tako levih kot desnih, neglede na to kdo je takrat na oblasti? Ja lepo se to sliši da iz ministrstva za delo opozarjajo da imaš pravico podati izredno odpoved in dobiš denarno nadomestilo od njih iz zavoda. Pozabil je pa povedati da jim delodajalec zadnji 12 mesecev ni plačal niti enega centa vseh obveznih prispevkov za delavca. In to zahtevajo na Zavodu za zaposlovanje, kako bo potem delavec uveljavljal svoje pravice, če niso bile plačane. In ni tako preprosto zamenjati delodajalca, ker so tujci vezani na delavno vizo tistega delodajalca pri katerem delajo. V nasprotnem primeru jim preneha veljati delavno dovoljenje. In postavlja se vprašanje ker te na zavodu pošljejo k naslednjemu delodajalcu, zato nimaš nobene državne varnosti (66. člen Ustave, kjer lepo piše kaj država zagotavlja), da se ti to isto ne bo ponovilo pri naslednjem delodajalcu, pa čeprav imaš na papirju? Kje je zdaj NPU, kje varuhinja človekovih pravic, kje je policija , kje je Amnesty Internacional ker ima samo podatke, da so v zadnjih 20 letih grobo kršene samo Človekove pravice pri izbrisanih in romih, o delavcih pa niti besede o kakšnih množičnih in grobih kršitvah. Kaj pa pri delavcih v gradbeništvu, tako tujih kot domačih delavcih? Zanima me kje je pa zdaja gospod odvetnik Matoz, a je zopet prezaseden, kajti lahko bi se zavzel za nemočne delavce in tožil državo zaradi takšnega sistema, če je to lahko storil za zapornike bi lahko tudi za oškodovane delavce? Sicer je to diskriminacija. In kaj bo naredila delovna inšpekcija, tržna inšpekcija, inšpekcija za varstvo pri delu, davčna inšpekcija, napisala bo globe,naredila inšpekcijski nadzor, blokirala račun na koncu pa delavec še vedno ne bo dobil dolgovanega denarja oziroma plač. Te zadeve so mi znane saj imam že dve dobljeni tožbi na sodišču vendar denarja še do danes nisem dobil niti od prvega in niti od drugega delodajalca. Preiskave na policiji pa še vedno potekajo kajti zoper oba delodajalca sem podal kazenski ovadbi zaradi neizplačila plač in ostalih dodatkov. Opozarjam vas tudi da pravosodni sistem ne deluje tako da bi bilo pravici zadoščeno. Ker pravna država sploh ne deluje. In še na nekaj bi vas opozoril da ste lahko tudi vi jutri na istem mestu kot jaz, ker ne morem uveljavljati Ustavnih pravic, katere nam pripadajo.
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 11.00
Mogoče pa bo gladovno stavkajočim ponudila pomoč katera renomirana odvetniška pisarna, in to pro bono-brezplačno, enako kot se je to zgodilo Romom, družini Strojan?
zulj001
08. 03. 2010 10.56
Rad bi vprašal g. Pahorja,če je to ta njegova "nova politika" o kateri je toliko govoril pred volitvami !
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 10.54
V današnji izdaji-časopisu DELO, kjer je na naslovnici včasih pisalo "Proletarci vseh dežel, združite se!", pa ni danes po devetih dneh gladovne stavke delavcev, niti ene napisane besede o tem dogodku!?
kocevar2008
08. 03. 2010 10.53
slovenc88 in ostali podobni njem...prenehajte piti Coca colo ker ne piše na njej Koka Kola ali pa ne sanjajte o BMW ke ne piše BMV.Pa obtožite očeta da je dovolil da so mu tujci sezidali bajto.Res ste kratki.Mi je prav vseeno v katerem jeziku je napisano ali pa v katerem govorijo.Dejstvo je to da se izkorišča delavce kot po tekočem traku in kar je najhuje ______država odmika roke in nabija da nima nič s tem ,da so si sami krivi ,da so to dovolili.Čisti absurd!!!Država je kriva da se to dovoli!!!!!!Kdo ima v tej državi oblast?Jankovič,Zidar,Senica ali pa zakonodajna in izvršilna oblast....!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????????
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 10.45
Tragedija gladovno stavkajočih delavcev žal ni edini primer brezpravja za delavce v naši državi, ki naj bi bila pravna in socialna. Tragedija pa je eklantanten primer brezpravja, ki bi ga moral proučiti kar Inštitut za delo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki ga vodi prof. dr. Mitja Novak, specialist za delovno pravo in socialno varnost. Je izredni profesor za navedena predmeta na Pravni fakulteti v Mariboru in direktor Inštituta za delo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Glavni avtor delovnopravne in socialne zakonodaje! Kakšen pa je njegov komentar?
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 10.23
Stiska na mrazu gladovno stavkajočih delavcev z "listki o plačilu" bi morala zanimati tudi poslance, ki bi jih lahko obiskali! Vsaj prvo poklicane, lokalni poslance! To sta kočevski poslanec in župan,g. Janko Veber, SD in ribniški poslanec, g. Jože Tanko, SDS? Kakšen in kdaj je/bo njun javen komentar?
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 10.04
Za reševanje položaja očitno brez pravnih delavcev so mnogi poklicani, predvsem inšpektorat za delo RS, socialni center, pa tudi tožilstvo in policija, saj gre za sume storitve kaznivih dejanj. Ta bistveni del pravne države, pravosodni resor, skupaj s tožilstvom, je podrejen ministru za pravosodje, g. Zalarju, policija pa ministrstvu za notranje zadeve, g. Kresalova. Oba pa sta iz stranke LDS.
Franc Mihi? 1
08. 03. 2010 09.52
KAZENSKI ZAKONIK RS : Kršitev pravic iz socialnega zavarovanja 209. člen Kdor vedoma ne ravna po predpisih s področja socialnega zavarovanja in s tem koga prikrajša za pravico, ki mu gre ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta. Čemu služi ta člen KZ naj pove pravna država?
Garfield7497
08. 03. 2010 09.50
JA ZAPRETI BO TREBA VSA GRADBIŠČA BOSTE VIDELI KAKO BODO TAKOJ NAŠLI DENAR ŠE OBRESTI BODO IZPLAČANE UPAM DA IMAJO GRADBINCI JAJCA DA TO NAREDIJO TAKO NIMAJO KAJ IZGUBITI
LaStellaRossa
08. 03. 2010 09.49
DRŽAVA pa se ne zgane, saj so politični botri sponzorirani iz večine teh gradbenih fiirm, ki so slabe plačnice oz. neplačnice. In roki, ki ti vtika provizije v žep, res ne boš natikal lisic. Po drugi strani pa tem firmam razna ministrstva (npr. za promet) daje javne posle, ki za nekajkrat presegajo cene ponudnikov iz tujine (ki pa so "kao" nekakovostni in ne ustrezajo "razpisnim pogojem"). Volk sit, koza cela...državljani pa na robu bankrota z mizernimi plačami (če sploh imaš plačo) in PREGREŠNO DRAGI DRŽAVI !
LaStellaRossa
08. 03. 2010 09.45
Včasih je bila Slovenska ekonomija uspešna "rastoča" zaradi sledečega dejstva: - Gospodarska rast se je ustvarjala z izvozom in javnimi naročili (pretežno gradbena dela); temelj razlike v ceni dobiček; RVC) je slonel na POCENI PLAČANIH SLOVENSKIH DELAVCIH in POCENI PLAČANIH delavcih iz bivše skupne države ! - Gospodarska rast pod Pahorjevo vlado in TAJKUNI, ki so jih soustvarjale LDS and company od osamosvojitve naprej (gospodarski padec v času krize), pa sloni na PLAČEVANJU nezaposlenih Slovenskih delavcev iz socialnih transferjev; izgube delovnih mest in NEUSTVARJANJE novih in NEPLAČEVANJU delavcev iz bivše Jugoslavije. NEPLAČEVANJE in SUŽNJELASTNIŠKI ODNOS. In "prijatelji" iz LDS in SD bodo še vedno trobili o Sloveniji, kot zgodbi o uspehu?