Slovenija

Izjave ob glasovanju

Ljubljana, 23. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik države Janez Drnovšek, predsednik DZ Borut Pahor, premier Anotn Rop in nekateri ministri so ob glasovanju na referendumih o vstopu Slovenije v EU in zvezo Nato večinoma izrazili optimizem glede vstopa v obe povezavi.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik republike Janez Drnovšek je ob glasovanju povedal, da je vesel, da je po dolgoletnih pogajanjih, pripravah in spreminjanjih zakonodaje prišel dan odločitve. Po desetih letih naših prizadevanj je prišel dan, ko je potrebna le še naša potrditev, s tem pa bo končano deset- do dvanajstletno delo. Za Slovenijo se s tem začenja neko novo obdobje, je povedal Drnovšek.

Drnovšek upa, da ameriška vojaška intervencija v Iraku ne bo vplivala na izid referenduma o vstopu Slovenije v zvezo Nato. Po njegovih besedah vojaško posredovanje kaže na resnost razmer v svetu, zato je bolje, da smo v družbi z drugimi državami, kot pa sami. Pozitiven rezultat referendumov bi Sloveniji prinesel enakopraven položaj v EU in zvezi Nato, s čimer bomo lahko soodločali in se skupaj pogovarjali o prihodnosti, je še dejal predsednik republike Drnovšek.

Na vprašanje tujih novinarjev glede bodočega prispevka Slovenije pri stabilizaciji nekdanjih jugoslovanskih republik pa je Drnovšek dejal, da Slovenijo vidi kot stabilizacijski faktor v jugovzhodni Evropi. Slovenija bo na tem področju, kot članica EU in zveze Nato, sodelovala z državami, ki imajo podobne interese kot Slovenija, je povedal Drnovšek. Naši interesi namreč niso usmerjeni samo na zahod, temveč tudi na jugovzhodno Evropo, je še dejal Drnovšek.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Marjan Kokot

Predsednik DZ Borut Pahor je po popoldanskem glasovanju na krajevnem uradu v Šempetru pri Gorici poudaril, da je z velikim veseljem glasoval za vstop v Evropsko unijo in Nato. Dodal je, da se pred trinajstimi leti na plebiscitu ni dovolj zavedal pomembnosti odločitve in da ob njej ni užival tako, kot bi se za tako pomemben dogodek spodobilo, tako da namerava zdaj to nadoknaditi in uživati vsako minuto današnjega, prekrasnega dne.

Po Pahorjevih besedah večina Slovencev v zvezi z obema referendumoma verjame, da gre za dobro odločitev, izrazil pa je tudi prepričanje, da dela Slovenija danes velikanski korak naprej. Povedal je tudi, da pričakuje ugoden rezultat, in da bo to veliko dejanje naših ljudi spričo dogodkov v mednarodni skupnosti. "Vojna je vedno neka zelo žalostna okoliščina. Vedno spodbuja neko zaskrbljenost in vprašanje, kaj nam prinaša prihodnost," je še povedal in dodal, da se danes nenazadnje odločamo tudi o vstopu v vojaško organizacijo, in da ljudje hočeš nočeš to deloma tudi povezujejo. Kljub temu je referendum ocenil kot priložnost, da se vključimo v Nato in da s tem dobimo svoj glas tudi za to, da bomo morda lažje sodelovali s tistimi, ki si prizadevajo za mir v mednarodni skupnosti. Sicer pa Pahor sploh ne dvomi v pozitivni rezultat referenduma glede vstopa naše države v EU.

O morebitnih negativnih rezultatih referenduma o vstopu v zvezo Nato je povedal, da mora vsak odgovoren državljan, politik še posebej, vedno razmišljati tudi o alternativah. "Vse do današnjega dne o tem seveda nismo javno razmišljali. Če do tega pride, bom predvsem zelo zaskrbljen, pa ne zato, ker bi menil, da bo že v ponedeljek varnost Slovenije ogrožena, ampak zato, ker ne bi izkoristili neke imenitne priložnosti za to, da se umestimo v krog držav, ki bi nam ponudile neko identiteto, na katero je Slovenija startala s plebiscitom leta 1990; to je identiteta varne, mirne, perspektivne evropske države. Mislim, da se o tem danes odloča in trdno sem prepričan, da bo stvar uspela," je še poudaril predsednik državnega zbora.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Predsednik vlade Anton Rop, ki je zjutraj (pred odhodom na finale svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici) na referendumih glasoval na volišču v Vodicah, je v izjavi za predstavnike medijev dejal, da pričakuje dober rezultat ter visoko referendumsko udeležbo.

"V minulih tednih smo uspeli v Sloveniji razviti zelo obširno diskusijo o obeh temah, tako da sem prepričan, da imajo vsi tako argumente za kot proti in da se bodo odločili za najboljšo možno varianto. Sem optimističen," je povedal premier Rop.

V zvezi z referendumom o vstopu v EU bo po njegovem mnenju pričakovani pozitivni referendumski izid nedvomno pokazal, da je Slovenija med tistimi državami kandidatkami, v katerih je podpora za vstop resnično velika in da se bo potrdilo prepričanje, da je vstop v EU dolgoročno gledano zelo dobra rešitev in pravzaprav edina alternativa za Slovenijo in slovenske državljane.

Glede referenduma o vstopu v zvezo Nato pa predsednik vlade meni, da bo najverjetneje rezultat nekoliko slabši, vendar pa vseeno ocenjuje, da so dobre možnosti za uspeh. Ob tem je namreč opozoril, da trenutne mednarodne okoliščine niso dobra popotnica za referendum o vstopu v Nato. "Nikoli ne moremo biti do konca prepričani o uspehu referenduma," je še dejal. Nenazadnje so se prav zato odločili za referendum, da se prepričajo o volji državljanov. Rop je sicer osebno prepričan, da kakršnakoli bo odločitev, bo dobra rešitev za Slovenijo. V primeru, da referendum ne bi uspel, bodo vsekakor spoštovali voljo državljanov.

Na novinarsko vprašanje, ali v primeru pozitivnega izida na obeh referendumih pričakuje kakšne spremembe v državi, je premier Rop izrazil pričakovanje, da Slovenijo po referendumih najverjetneje čaka obdobje aktivnega vključevanja v obe zvezi. Slednje bo po njegovem mnenju pomenilo drugačen način delovanja slovenske države in tudi slovenske politike. "Če je bilo do zdaj ključno, da so nas drugi sprejeli v obe organizaciji, bo v prihodnje ključno, da se Slovenija aktivno uveljavi v obeh, uveljavlja svoje interese in da bo v tem smislu bistveno bolj odločna."

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO:

Na današnjih referendumih je na volišču v Ljubljani ob 9. uri svoj glas oddal tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je ob tem povedal, da pričakuje, da bosta referenduma uspela. "Najbrž od mene ne pričakujete, da bi glasoval proti," je še dodal Rupel.

Minister za obrambo Anton Grizold je potem, ko je oddal svoj glas, dejal, da je vedno optimist. Prepričan je, da bosta referenduma uspela. "To so zelo pomembni projekti za Slovenijo in za vse nas v Sloveniji," je še povedal minister Grizold.

Anton Grizold
Anton Grizold FOTO: Dare Čekeliš

Minister je prepričan, da so Slovenci sposobni ločiti vstopanje Slovenije v Nato in ameriški poseg v Iraku. Sicer pa se po njegovem mnenju v svetu ustvarjajo nova razmerja sil. "Slovenija je del mednarodne skupnosti in prepričan sem, da moramo imeti aktivno miroljubno politiko. Torej moramo imeti svoj glas pri urejanju sveta in seveda svoje lastne usode," je povedal Grizold.

Minister za evropske zadeve Janez Potočnik je po tem, ko je oddal svoj glas, izrazil pričakovanje, da se bo današnji lep sončen dan končal dobro. Potočnik, ki zaradi referendumskega molka ni želel napovedovati izidov, pričakuje pozitiven rezultat, tudi na referendumu o vstopu v zvezo Nato. Lepo sončno vreme naj po njegovem mnenju ne bi vplivalo na volilno udeležbo, zaradi tega bi ta lahko bila le še večja, saj je na volišča lažje priti v lepem, kot slabem vremenu.

Sicer pa je Potočnik, ki je v Planici podelil nagrade najboljšim smučarskim skakalcem, še dejal, da se je današnji dan začel dobro. V dirki SP formule 1 za veliko nagrado Malezije je zmagal Finec Kimi Raikkoenen, v Planici je njegov rojak Matti Hautamaeki postavil novi svetovni rekord, saj je skočil 231 metrov. Zato pričakuje, da se bo današnji dan tako tudi končal - dobro.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou