Slovenija

Pogačar bo na račun države zaslužil 10 mio evrov?

Ljubljana, 23. 04. 2010 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.B./M.R./K.Š.
Komentarji
280

Višina mesečnega obroka lizinga Ram Investa za stavbo NPU se je sicer res povečala na 125.000 evrov, vendar naj bi se hkrati prepolovila doba odplačevanja. Tako naj bi Pogačar neuradno na račun države mesečno zaslužil več kot 40.000 evrov.

Nacionalni preiskovalni urad.
Nacionalni preiskovalni urad. FOTO: 24ur.com

Igor Pogačar naj bi lizing pogodbo s Hypo leasingom skrival, ker naj bi se mu ob povečanju lizinga iz 83.000 evrov na 125.000 evrov zmanjšal rok odplačevanja. Po neuranih informacijah naj bi namesto 20 let odplačevanja obrokov v višini 83.000 evrov zdaj Ram Invest prepolovil dobo odplačevanja lizinga. To pomeni, da naj bi že po 10 letih Pogačar tudi postal lastnik stavbe.

Rajko Pirnat opozarja, da bi policija lahko zahtevala vpogled v pogodbo, ki jo Pogačar skriva.

Hypo banka je sicer v torek v javnost dala papir, ki dokazuje, da je Pogačarjev lizing za stavbo NPU 125.000 evrov, kar je 11.000 evrov manj kot za najem Pogačarju plačuje država. A Pogačar naj bi med februarjem in aprilom spremenil lizing in naj bi namesto 240 obrokov v 20 letih zdaj moral plačati le 120 obrokov v 10 letih, doplačal pa naj bi še osem milijonov evrov. To pomeni, da naj bi bil skupni znesek, ki ga mora Pogačar plačati za lizing 23 milijonov evrov, država pa bo v 20 letih, kolikor je bil predviden prvoten lizing, dejansko za stavbo plačala 32.640.000 evrov, kar pomeni, da bi po teh izračunih Ram Invest za oddajanje prostorov zaslužil skoraj 10 milijonov evrov oziroma skoraj 42.000 evrov na mesec.

Pogačar niti ene navedbe o dolžini odplačevanja lizinga pisno ni demantiral, čeprav je bil na telefonu dosegljiv.

Še včeraj je ministrica Katarina Kresal, katere ministrstvo je podpisalo pogodbo z Ram Investom, dejala, da nima podatkov o tem, kakšno je lizinško razmerje med Ram Investom in Hypo leasingom in da je to stvar podjetja in banke, a prav zaradi teh podatkov naj bi se v sredo med glasovanjem o interpelaciji zoper notranjo ministrico vzdržalo devet poslancev koalicije.

Pogačar ne bo tožil

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Damjan Žibert
Na besede premierja Boruta Pahorja, ki je ministre včeraj pozval, naj ugotovijo možnosti, da država ne bo več sodelovala s podjetjem RAM Invest, se je odzval tudi lastnik podjetja Igor Pogačar. V telefonskem pogovoru za oddajo 24UR OB ENIH je povedal, da predsednika vlade ne bo tožil zaradi izrečenih besed.

Pahor je namreč Pogačarju dejal, naj razkrije lizing pogodbo med njegovim RAM Investom in finančno družbo Hypo Leasing, kar pa je Pogačar zavrnil, saj gre za poslovno skrivnost. Po mnenju Pahorja bi namreč ta pogodba javnosti pokazala, da najemna pogodba za poslovne prostore med RAM Investom in notranjim ministrstvom ni negospodarna, s čimer bi se potrdile tudi trditve notranje ministrice Katarine Kresal. Ta se je morala prav zaradi te pogodbe braniti pred interpelacijo. Zato je Pahor včeraj povedal, da bodo ministrstva ugotavljala možnosti za preprečitev sklepanja nadaljnjih pogodb s Pogačarjevim podjetjem.

Pirnat: Pahor bi moral misliti na nekaj drugega

Glede tega pa smo v redakciji 24ur.com govorili tudi z dekanom pravne fakultete Rajkom Pirnatom, ki je glede besed premierja povedal, da je treba najprej ugotoviti, ali bodo te možnosti preverjali na podlagi obstoječe zakonodaje oziroma ali bodo ugotavljali možnosti za spremembe zakonodaje.

"Vsaka zakonska ureditev mora upoštevati načelo enakosti, kar pomeni, da mora zakon veljati za vse enako," je pojasnil. Hkrati meni, da je razlog, zaradi česar je napovedal omenjene aktivnosti vladnih resorjev – zaradi nerazkritja določenih poslovnih skrivnosti, pravno nesprejemljiv. Vsaka gospodarska družba namreč sme varovati svoje poslovne skrivnosti, in "če neka družba izkoristi svojo pravno možnost, ji še ni mogoče nalagati nekih škodljivih posledic. Mislim, da gre za popolnoma zgrešeno prizadevanje," pravi Pirnat, ki ob tem dodaja, da bi moral predsednik vlade svoja prizadevanja usmeriti v to, da se preučijo pravne možnosti za razveljavitev oziroma spremenitev najemne pogodbe.

Dekan pravne fakultete Rajko Pirnat.
Dekan pravne fakultete Rajko Pirnat. FOTO: POP TV

"Glede na podatke, s katerimi razpolaga javnost, je resno mogoče dvomiti v gospodarnost pogodbe. In očitno je sama pogodba povzročila škodo, ne pa samo dejstvo, da nekdo varuje svoje poslovne skrivnosti," zaključuje pravni strokovnjak. Pri tem dodaja, da obravnavo morebitnih kršitev v postopkih javnih naročil obstoječi zakoni že urejajo, vendar v tem primeru ne gre za to. Zakon o javnem naročanju govori o t. i. črni listi, na katero pa se lahko uvrstijo le podjetja, ki morebiti kršijo sam postopek, ne pa kadar varujejo svoje poslovne skrivnosti. Na listo se uvrstijo podjetja, ki na primer v postopku oddaje ponudbe podajajo lažne podatke.

Povedal je, da tu ne gre za najemno pogodbo, za katero res ni treba izvajati postopkov o javnih naročilih, bi pa to bilo smotrno, glede na to, da gre za velik znesek pogodbe. "Imamo podatke, da je velik del najemnih površin garaže, ki so ovrednotene z istim zneskom kot sami prostori, to je okoli 13 evrov za kvadratni meter, kar je, kot beremo, za garaže zelo visoko." Tudi podatek o razmerju med plačilom lizinga in najemnino po besedah Pirnata vzbuja resen dvom v gospodarnost, saj mora biti lizing obrok praviloma večji, saj je najemnik lizinga, ki vključuje tudi odplačilo lastninske pravice.

Pogačarju mesečno slabih 200.000 evrov

V zadnjih dneh smo na široko poročali o najemni pogodbi med RAM Investom in ministrstvom za notranje zadeve. Za stavbo, v kateri je Nacionalni preiskovalni urad, mesečno ministrstvo RAM Investu plačuje 136.000 evrov. V oddaji 24UR OB ENIH pa so poročali še, da Pogačarjevi podjetji RAM Invest in Domicil, d. o. o., državi oddajata tudi prostore za kmetijsko, okoljsko in pravosodno ministrstvo.

Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-23
Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-23 FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za okolje naj bi mesečno Pogačarju odštelo 20.338 evrov, saj so že leta 2004 na Einspilerjevi ulici najeli prostore za Agencijo za okolje in prostor, za arhiv in parkirne prostore. Cena kvadratnega metra je nižja kot v primeru Nacionalnega preiskovalna urada in znaša od 7 do 12 evrov.

Kmetijsko ministrstvo za okoli tisoč kvadratnih metrov prostorov in deset parkirnih mest, ki so prav tako na omenjeni ulici, odšteje mesečno 15.192 evrov. Pravosodno ministrstvo pa ima s Pogačarjevim Domicilom še iz časov ministra Lovra Šturma pogodbo za najem 1.390 kvadratnih metrov na Miklošičevi ulici, kjer je Okrožno sodišče v Ljubljani. Za to ministrstvo Aleša Zalarja plačuje 26.018 evrov na mesec.

Skupaj torej Pogačar od države vsak mesec z najemninami pobere dobrih 197.000 evrov, letno pa je to 2.370.000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
01. 05. 2010 13.06
V Sloveniji bolj ko deluješ butasto- bolj napreduješ!
mbtk12
30. 04. 2010 07.21
dajmo že enkrat odpret nazaj Goli otok pa bo vedno poln mafije skorumpirane
car
24. 04. 2010 14.19
A ni celo 13miljonov. 83*240 = 20mil 136*240=33mil
dreknasibici
24. 04. 2010 12.21
v tej bedasti drzavi, drugo kak zivcen nemres biti... niti ponosen slovenec ne morem vec povedat !
Maxster
24. 04. 2010 11.48
Nekdo prej je rekel, da ima Pogačarjev Ram invest 1 miljon € premoženja ter 30 miljonov € dolga. Ne mi rečt, da teh 30 miljonov na enak način kot stekleno palačo servisiramo mi davkoplačevalci ?!
Buena Vita
24. 04. 2010 11.04
nesite kresalovi moje pisanje
Buena Vita
24. 04. 2010 11.01
KAJ JE ŽE PAHOR REKEL,,,KRAMAR MORA MILIJON VRNITI,,IN DAVKE BOMO ZA TAKE NAGRADE DVIGNILI V NEBESA IN,,KAJ NI TO ENA OD DEBELIH PAHORJEVIH LAŽI,kramar ni vrnil nič,davkov za nagrade tudi ni,in pogačar bo žrl naše milijone in se nam butcem režal
Maxster
24. 04. 2010 10.34
vetrolov 24.04.2010, 08:33 "številni veleumi iz parlamenta a la potrč, potrata, juri, anderlič.....te situacije še danes nebi razumeli, pa četudi bi jim jo narisali .... ...ker je (po potrati - poslanki ) ministrica lepa, mlada, pametna, sposobna, bogata, poštena in kot kraljica ljudskih src slovencev, razglašena tudi za "slovenko leta"..... potrata seveda nič ne ve o tem, koliko je senica "vložil" v ta naziv.... tedaj, ko se je glasovalo za slovenko leta, JANA ni imela rimitende ...." Točno tako ! Še dan danes mi ni jasno kako so se zgoraj navedeni sprenevedali ter norčevali iz poštenij ljudi. Saj teh 40 polancev, ki so bili proti jasnim dokazom ter interpelaciji KK, je treba kazensko ovaditi ter obsoditi za sodelovanje v največjem ropu Slovencev. Res italijanska mafija je pravi vajenec v primerjavi z našimi kriminalci
Marija Krebs
24. 04. 2010 09.58
Ustanovite že enkrat finančno policijo, ki nja raziskuje tudi take primere!
Buena Vita
24. 04. 2010 09.57
askralj
24. 04. 2010 09.08
in to seveda pride na tv potem ko je katarina lepo naprej v vladi in nadaljuje z prijateljskimi posli. Saj ta denar se bo seveda prijateljsko razdelil. kje je zdaj pahor ko prevzame vedno vso odgovornost bo iz svojega racuna placal, ta vlada se norcuje iz postenih ljud, ker kaze kako se splaca krast in nobenemu nic.
vetrolov
24. 04. 2010 09.03
samo še malo mu pomagajmo, pa bo v "bonitetni skupini A " !
vetrolov
24. 04. 2010 09.01
GLEDE NA MIZERNO OSEBNO PREMOŽENJE POGAČARJA, KI SE GIBLJE OKOLI 1.000.000, IMA PA ZA 30.000.000 TERJATEV, SKLEPAM, DA TUDI VSE OSTALE PROSTORE NA LIZING ODPLAČUJEMO MI, DAVKOPLAČEVALCI !
medico
24. 04. 2010 08.59
Pogačar bo zalužil 10 milijonov, kaj pa Katarinca???
MIZANTROP
24. 04. 2010 08.51
En posameznik bo zaslužil 10 milijonov le zaradi povezav s politiko, niso pa našli štirih milijonov za sanacijo Mure. Koliko delavcev Mure je izgubilo delo? Za to politično opcijo je več vreden en sam posameznik, ki mu podarijo 10.000.000 € davkoplačevalskega denarja kot pa več tisoč delavcev, ki bi jim zaposlitve rešilo več kot polovico manj tega denarja. Povrh vsega pa ti brezposelni sedaj prejemajo proračunsko miloščino. Kaj naj napišem v nadaljevanju da ne bom žaljiv in si prislužil kazenske ovadbe od ministrice KK??????????????????
Maximusgladiato
24. 04. 2010 08.46
NAVAJAM:“Prometni policist mi je odvzel vozniško dovoljenje, ko pa sem znova opravljal izpit, je bil moj inštruktor v avtošoli,” nam je zaupal bralec. “Torej je v njegovem interesu, da čim več voznikov ostane brez izpita,” se je razburjal. Meni, da je tako delo policistov nezakonito.
abc123def456
24. 04. 2010 08.44
komedija: za preprecevanje kriminala (NPU) naredis najprej kriminalno pogodbo (obroki odplacevanja * 2) ga. kresalova, ce ji vse propade, bo uspesno izvajala workshope na temo, kako obogateti z manipulacijo, oziroma novo vrsto prodaje.
littleSister
24. 04. 2010 08.43
mislim, da je počasi čas da volimo SNS in naj Jelinčič popuca to sranje :)
antitrust08
24. 04. 2010 08.41
Bravo, naša država ! Najprej novica, da bo en nonjo zaslužil na naših plečih toliko denarja, spodaj pa da gre Presad v stečaj ! Jupidi, I feel Slovenia ( and Borut Pahor too) p.s. Katarinca, ko boš spet frej me lahko pokličeš na 040 564 7685 pa se kaj zmenima ;)
AlternativeFacts
24. 04. 2010 08.39
Kot državljan R.Slovenije dam v najem moj kos te države.Cena po dogovoru. :D