Slovenija

Kje se več 'kofetka', kje manj dela in kje je več kreativnosti? 15 zaposlenih v javni upravi za teden dni zamenjalo službo

Ljubljana, 09. 06. 2015 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
517

Ste se kdaj spraševali, kako bi bilo delati v javni upravi? So stereotipi, da zaposleni v javni upravi zgolj prekladajo papirje in hodijo na kavo resnični? Se res v javni upravi cedita med in mleko, medtem ko je v gospodarstvu vse drugače? Nekateri so imeli priložnost zamenjati svoja delovna mesta in preveriti, ali to drži.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izmenjava zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju
    02:02
    Iz SVETA: Izmenjava zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju
  • Iz SVETA: Težave v javnem sektorju
    03:04
    Iz SVETA: Težave v javnem sektorju
  • Iz SVETA: Varčevanje v javnem sektorju?
    00:41
    Iz SVETA: Varčevanje v javnem sektorju?
  • Iz 24UR: Zamenjava delovnih mest
    02:58
    Iz 24UR: Zamenjava delovnih mest
Projekt Partnerstvo za spremembe je namenjen sodelovanju med javno upravo in gospodarstvom. Gre za izmenjavo zaposlenih med ministrstvom za javno upravo in podjetji, ki se je med 1. in 5. junijem zgodila v obeh smereh. Tako je v 15 podjetij (domačih in tujih, ki so člani AmCham Slovenija) za 5 dni odšlo delat 15 zaposlenih z ministrstva, ki so za to izrazili interes, obenem pa so tudi zaposleni iz podjetij, ki sodelujejo v programu izmenjave, spoznavali delo ministrstva. V projektu tako sodeluje 23 podjetij, izmenjalo pa se je 27 zaposlenih.

Ste se kdaj spraševali, kako bi bilo delati v javni upravi? Se res v javni upravi cedita med in mleko, medtem ko je v gospodarstvu vse drugače? Na ta vprašanja so poskušali odgovoriti s projektom Partnerstvo za spremembe, v okviru katerega je prvi teden junija potekala izmenjava zaposlenih med ministrstvom za javno upravo in slovenskimi podjetji.

Tako je svoje pisarne na ministrstvu za javno upravo za teden dni zapustilo 15 zaposlenih, ki so izrazili željo, da bi se vključili v projekt zamenjave. V projektu so sodelovala naslednja podjetja: Bisnode, Microsoft, IBM Slovenija, Comtrade, KPMG poslovno svetovanje, Danfoss Trata, MerckSharp&Dohme, Competo, SAP, Deloitte, KnaufInsulation, NLB, Halcom, ABC Accelerator – ABCITI, Steklarna Hrastnik, ZZI, AtlanticTrade, Ernst & Young, Hypo Alpe Adria Bank, Mars OverseasHoldings, Roiss dva, Droga Kolinska in MMS marketinške komunikacije.

Minister Boris Koprivnikar je nad projektom navdušen, saj je prinesel veliko znanja in izkušenj obem stranem.
Minister Boris Koprivnikar je nad projektom navdušen, saj je prinesel veliko znanja in izkušenj obem stranem. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je bil to pilotni projekt, eksperiment, ki se je izkazal kot izredno dober. "S tem projektom smo poskušali razbiti stereotipe. Gradimo razvoj na nekih stereotipih, na predpostavkah, ki so zakoreninjene v nas, kar je narobe," je dejal minister v uvodu okrogle mize, na kateri so svoje izkušnje predstavili zaposleni, ki so se vključili v projekt. Po besedah ministra Koprivnikarja, je bil projekt namenjen tudi ugotavljanju, ali v javni upravi res nihče ne dela in ali je v gospoarstvu res vse tako zelo drugače. "Sam imam občutek, da se v javni upravi veliko dela, a premalo naredi. Potrebna je boljša organiziranost," pravi minister, ki je prepričan, da je prav to tisto, kar jim lahko ponudijo izkušnje iz gospodarstva. "Če bomo sodelovali, se začeli poslušati, lahko vse to izboljšamo," je dejal Koprivnikar, ki upa, da bo ta projekt postal stalnica.

Stereotip, da v javnem sektorju ni sposobnih in pametnih ljudi, ni resničen, opozarja minister. Žal pa je res, da ti sposobni ljudje še vedno zelo težko kaj spremenijo. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da se kakšen od projektov ustavi. Večina tistih, ki so iz javne uprave za teden dni odšli v eno od neštetih podjetij, je prepričana, da se v javni upravi veliko dela, da pa jim morda manjka nek dober poslovni model, ki bi pripeljal do rezultata. In teh učinkovitih poslovnih prijemov so se učili med izmenjavo.

Urška Jež iz podjetja ABC Accelator.
Urška Jež iz podjetja ABC Accelator. FOTO: Aljoša Kravanja

Urška Jež iz pospeševalnika ABC Accelerator je dejala, da so bili sprva skeptični, ko so se priključili projektu, saj so razmišljali, kako se bo lahko nekdo z ministrstva vklopil v tako intenzivno in energično okolje. A so se njihovi stereotipi hitro razblinili. Mirjana Novović, ki je pisarno na ministrstvu za javno upravo zamenjala za energično okolje pospeševalnika, se je izkazala za zelo sposobno in polno zanimivih idej. Tudi sama je bila nad izzivom navdušena. "Zelo sem zadovoljna z izkušnjami, ki sem jih pridobila in s svojim delom. Lahko bi se navadila njihovega tempa," je dejala Novovićeva, ki je prepričana, da bo pridobljene izkušnje lahko dobro vnovčila na ministrstvu.

Mateja Logar z ministrstva, ki je izmenjavo opravila na podjetju SAP, je izpostavila, da ji je izmenjava dala "dragocena spoznanja". Prav tako je dejala, da so vsi v podjetju ciljno usmerjeni in pripadni, kar bi želela prenesti tudi na ministrstvo.
Mateja Logar z ministrstva, ki je izmenjavo opravila na podjetju SAP, je izpostavila, da ji je izmenjava dala "dragocena spoznanja". Prav tako je dejala, da so vsi v podjetju ciljno usmerjeni in pripadni, kar bi želela prenesti tudi na ministrstvo. FOTO: Aljoša Kravanja

Mateja Logar je spoznala delo v podjetju SAP. "Vsi so zelo prizadevni, pripadni, ciljno usmerjeni in odgovorni. To bi rada prenesla na naše ministrstvo," pravi Logarjeva. Tako kot številni drugi udeleženci okrogle mize, je tudi Logarjeva prepričana, da se lahko znanje in izkušnje iz gospodarstva prenesejo v javno upravo. Hkrati pa je potrebno poskrbeti, da bo gospodarstvo poznalo vse kanale, preko katerih lahko aktivno komunicira z javno upravo, pa opozarja Toni Ujčič, ki je šel na izmenjavo v farmacevtsko družbo Merck Sharp& Dohme. "V javni upravi ne delamo na ljudeh, to nam šepa," pravi Toni, ki je prepričan, da bi moral ta projekt postati proces komuniciranja med javno upravo in gospodarstvom. Sam mladim nikoli ne bi svetoval, da gredo delati v javno upravo, saj gre za precej rigiden sistem, ki ne omogoča neke inovativnosti in kreativnosti. "Sprememb v zadnjem času ni bilo, mogoče bodo sedaj," pravi Toni, ki je prepričan, da je za mlade in krativne več priložnosti v gospodarstvu.

Mirjana Novović je bila nad izzivom navdušena.
Mirjana Novović je bila nad izzivom navdušena. FOTO: Aljoša Kravanja

Projekt je požel veliko pohval na obeh straneh - tako na strani zaposlenih v javni upravi, ki so se preizkusili v gospodarstvu, kot na strani tistih, ki so preverili, kakšno je delo v javni upravi. Oboji priznavajo, da so stereotipi o javnih uslužbencih zgolj stereotipi in da je tudi v javni upravi veliko sposobnih in zagnanih ljudi, ki si želijo pozitivnih sprememb. In prav temu je namenjen ta projekt izmenjave, da bi končno porušili stereotipe in s sodelovanjem dosegli spremembe.

Toni Ujčič opozarja, da v javni upravi premalo delajo na ljudeh.
Toni Ujčič opozarja, da v javni upravi premalo delajo na ljudeh. FOTO: Aljoša Kravanja

Primož Zupan iz podjetja Halcom je prepričan, da bi ministrstvo za javno upravo lahko postalo inkubator idej za javno upravo. "Zdaj imate idealen trenutek, da te ideje vpeljete v javno upravo," je Zupan sporočil ministru Koprivnikarju ter pohvalil projekt in rezultate, ki jih je le-ta prinesel.

Peter Merc iz Hypo Alpe Adria Bank je o svoji izkušnji povedal, da je na ministrstvo odhajal s percepcijo, da je javna uprava sama sebi namen, vendar je s spoznavanjem projektov, ki se pripravljajo na ministrstvu svoje mnenje hitro spremenil. Ob tem pa dodal, da bi morala biti vzpostavljena izmenjava znanja in know-howa med javno upravo in gospodarstvo na strokovnem področju.
Peter Merc iz Hypo Alpe Adria Bank je o svoji izkušnji povedal, da je na ministrstvo odhajal s percepcijo, da je javna uprava sama sebi namen, vendar je s spoznavanjem projektov, ki se pripravljajo na ministrstvu svoje mnenje hitro spremenil. Ob tem pa dodal, da bi morala biti vzpostavljena izmenjava znanja in know-howa med javno upravo in gospodarstvo na strokovnem področju. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi rezultati so vzpodbudni

Čeprav gre za majhne korake k cilju vzpostaviti nov, drugačen in zanimiv način sodelovanja med javno upravo in gospodarstvom v Sloveniji, pa so prvi koraki narejeni in rezultati spodbudni. "Rezultati, ki smo jih dobili, so usmerjeni na cilje in ne zgolj na neko izmenjavo. Dejansko smo se nekaj novega naučili," je dejal minister Koprivnikar, ki je prepričan, da je prav, da si tudi v javni upravi priznajo, da ne delajo prav in da se čim več naučijo iz gospodarstva.

"Spremembe je težko uvajati, ker imamo pri spremembah vsi velike oči, jih hočemo uvesti čez noč, potem pa se ne zgodi nič," pravi minister in vse skupaj primerja z bungee jumpingom. "Potrebuješ najprej nekoga, ki gre in skoči, ker si upa in verjame. Potem mu bodo sledili drugi, ker vidijo, da je varno in zabavno. Vedno pa bo na koncu ostalo še nekaj tistih, ki jih je potrebno poriniti." Minister se je vsem sodelujočim zahvalil, da so sami imeli pogum skočiti v globino in se pridružiti Partnerstvu za spremembe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
11. 06. 2015 09.58
+1
Eno je služba, drugo pa je delo. Torej več delat, pa manj filozofirat. Ampak res delat, ne premetavat papirje.
another nobody
10. 06. 2015 22.24
+1
Plačana reklama... za ene in za druge. Me sploh ne briga, če kofetkajo... pravzaprav pa je prav, da kofetkajo, če pa so tako lepo vsi uštimani. Jih vsah kdo vidi.
Ferdo Crni
10. 06. 2015 12.16
+4
Samo mailboxe od zaposlenih v JU naj se pogleda. Polno štosov in junk mailov. Cele dneve forwardajo smešnice in jutub posnetke
SDS_je_poden
10. 06. 2015 12.37
-1
A si eden izmed njih? Al je to spet komentar na nivoju nič ne vem, ampak se bom delal pametnega?
ONniON
10. 06. 2015 11.37
+10
če bi imel možnost bi javno upravo znižal in zmanjšal občine na nivo izpred ¸15 let nazaj ali več !!! to kar se pa zadnja leta dogaja je naravnost bolano
prašek
10. 06. 2015 11.39
+2
Za začetek bi jih morda ukinil 50%. Že to bi se močno poznalo !
novak.novak
10. 06. 2015 21.00
+0
in prašni, kateri od tvojih dveh bo odletel? glede na to da sta oba v ju....hahahahahahaha
prašek
10. 06. 2015 11.31
-1
Lahko bi začasno zamenjali npr. asfalterja in kirurga ! JS in RS !
prašek
10. 06. 2015 11.33
+1
santamaura
10. 06. 2015 11.37
-1
prašek
10. 06. 2015 11.38
+3
In kdo od teh dveh je v kakem sektorju ??? sam prašam
santamaura
10. 06. 2015 11.47
+1
Prašek je javnem sektorju - parlament, wc-račka pa v zasebnem - čistilni servis - Če že prašaš
prašek
10. 06. 2015 11.55
+1
No ja, Prašek z velikim P je mogoče res v parlamentu, če že tako rečeš !
novak.novak
10. 06. 2015 21.01
-1
doktor programiranja?! bruuuhahahahahahahahahahahaha
santamaura
10. 06. 2015 11.26
+1
Kje se več dela? Ja normalno, da tam, kjer je fikus najlepši
simple_mind
10. 06. 2015 10.33
+4
Bi za kakšen dan vrgli javno upravo na cesto ?
simple_mind
10. 06. 2015 10.34
+1
miabi
10. 06. 2015 11.31
+0
Sam v kakšnem svinjaku bi se potem učili tvoji otroci, če na šolah ne bi pospravljale čistilke.
simple_mind
10. 06. 2015 10.32
+3
Minister in ostali koritniki pa seveda navdušeni...
simple_mind
10. 06. 2015 10.35
+2
Enostavno težko verjamem, da pa folk vse to požre, kolikor je še sploh realno produktivnih.
simple_mind
10. 06. 2015 10.26
+3
In spet se norčujete tukaj iz delovnih ljudi, ki res kaj izdelujejo, prideluje in prislužijo, ne ? Folk, vsaj tisti iz realnega sektorja, gospodarstva, koliko časa bo javna uprava še zajedala na račun izposojenih miliard ? Kdaj se bo javni sektor izpljunilo ?
ficfiric 1
10. 06. 2015 10.06
+8
Hahahaha....ta primerjava je pa prov po slovensko.....iz enga nedela v drugega...kje pa so fizicni delavci da se preizkusijo v pisarnah in obratno...ker vsi vemo da danes tud navadni delavci niso tako brez sol kot vsi ta pametni grulijo...jst sm navadn delavc(vsaj glede na okolje mojega dela)...pa znam anglesko pa nemsko...pa malo kitajscine in tudi v malezijskem in filipinskem jeziku bi se znal zment...pa me noben ne bo dal v nabavo al kaj podobnega..glede na to da v slo cvetke ki to delajo znajo mogoce mal nemsko pa anglesko in so carji bi verjetno tud sam uspel...ceprav nimam ekonomske fakultete...sem inzinir strojnistva in raszstavljam/popravljam cnc stroje....al si sam jaz sam pri sebi mislem da to ni tko zahtevno in se motim.??...ahh sam ne zamenjam umazanih rok ker je placa dobra...
resort
11. 06. 2015 10.00
Ja, fizični delavci, bi premetali več papirja na uro kot spacialni papirologi.
enakostzavse
10. 06. 2015 09.25
+5
Primerjanje po slovensko. Ena iz PISARNE v PS zamenja z eno iz JS. Mater ste pametni. Naj bi una iz JS menjala delavko v proizvodnji, v realnem sektorju. In ona iz RS naj bi šla na njeno mesto. Potem bi lahko pametovali o "težki in zahtevni službi" v JS.
VSEZNALECno1
10. 06. 2015 08.57
+6
Politika in skorumpiran klintelističen elitističen in priviligiran JS v povprečju (jasno da so izjeme) uničujejo državo, privat sektor in borba na trgu jo zaenkrat še rešujejo
RDPESA
09. 06. 2015 23.31
+3
Berem komentarje in ugotovim, da je dobra polovica komentarjev le nabijanje prazne slame s strani tistih, ki članka sploh niso prebrali. Uporno nabijajo nekaj o javnem sektorju a v članku omenjajo javno upravo...
M_teorija
09. 06. 2015 23.50
+1
Diškor
09. 06. 2015 23.22
-5
Anketa Kje menite, da se več dela? V zasebnem sektorju.3157 To ni odvisno od sektorja, ampak od zagretosti delavca. 1673 V javnem sektorju.341 V obeh sektorjih enako. 205
M_teorija
09. 06. 2015 23.51
+3
Zanimivo bi bilo še dodati razmerje zaposlenih v JS in RS, da dobimo bolj objektivno oceno verodostojnosti odgovorov!?
M_teorija
09. 06. 2015 23.52
+4
Kot če bi delal anketo v Šlo z vprašanjem če je bolj verjeti katolikom ali Jehovim pričam!?
M_teorija
09. 06. 2015 23.09
+5
Sami sodniki feštajo tle gor!?
Sodnik_Kriv
09. 06. 2015 22.51
+3
Kofetka se najvec v parlamentu pa tud nc se nenardi
simple_mind
10. 06. 2015 10.30
+2
In tudi v državnem svetu, neštetih komisijah, agencijah, institutih, pisarnah, upravah, ..... Folk pa kar vse to mirno gleda in gleda, ne ?
Diškor
09. 06. 2015 22.19
+10
ZAKAJ IMAJO POTEM TI ODDELKI ČAJNE KUHINJE, DA SE PIJA KAVA IN KLEPETA, MEDTEM DELAVCI NA GRADBIŠČU ŠE WC -ja NIMAJO.
batom@pinkponk.com
09. 06. 2015 22.46
+3
Ja. Dajmo vse na najnizji mozni imenovalec. Vsi naj hodijo nagi, place ne dobi nihce. Al si smotan. Potem se zavzami, da tur delavci dobijo moznost skzgat si caj ob pavzi. Ne pa obratno.
M_teorija
09. 06. 2015 22.59
+5
Kakršno prijajaznejše delovno okolje ni problem. Problem je če ga ni. Torej je za vprašat šefe gradbišč zakaj nimajo delavci še kaj več kot le WCje!?
krtaksn
09. 06. 2015 21.36
+16
Do sedak je JU samo kofetkala, zdaj majo še ekskurzije. Pa kdo tu koga he be?
pankration
09. 06. 2015 21.33
+22
Dokler bom čakal na razne papirje po 6 mesecev si v javni upravi ne zaslužijo niti polovice minimalne plače!!!
+1
prašek 09.06.2015 15:46:19 -4 8 12 Zelo dobro si ugotovil ! Doktor programiranja ! Pa mu ni noben problem doma vzeti gnojne vile v roko !-***********kosmati ta naziv ne obstaja...tvoj sin je leta 2010 pridobu naziv doktor računalniških in informacijskih znanosti.....
novak.novak
09. 06. 2015 21.21
+0
prašni se ima za nekaj pametnega, ...siromak, razen recitiranja v vranju medtem ko so drugi krampal pa ni sposoben...
novak.novak
09. 06. 2015 21.45
-1
ma daj rusijainizraelvsrcu, prašni naklada, ne ve kaj govori...prašni, dela tvoj sin v ju?
prašek
10. 06. 2015 07.08
-2
trifaksna2xdoktoranči ...... To je zate malo preveč komplicirano. Drži se ti tvojih doktoratov :-)))
novak.novak
10. 06. 2015 20.50
evri pa z neba padajo, a ne prašni? aja, teb jih je recitiranje v vranju pa josip zrihtal...?