Slovenija

Iznajdljivi slovenski zaporniki: droge tihotapili v suhih slivah, alkohol izdelajo kar sami

Ljubljana, 21. 05. 2015 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Lani so v zaporih našli več prepovedanih substanc in predmetov. Ugotovili so, da droge v zapor tihotapijo celo v suhih slivah, medtem ko so v dobskem prezračevalnem sistemu lani našli več kot 400 tablet. Mobilnike zapornikom mečejo kar čez zid, pripomočke za brezžično povezavo pa so našli celo v majonezi.

Zaposleni v slovenskih zaporih so lani pri zaprtih našli več prepovedanih substanc in predmetov, predvsem USB modemov in mobilnih telefonov, kažejo podatki o delovanju uprave za izvrševanje kazenskih sankcij v letu 2014. So pa zato zaposleni lani slišali manj groženj. Vendar pa število napadov in poskusov napadov na delavce ostaja na isti ravni.

Prisilna sredstva so pravosodni policisti uporabili v 66 primerih, kar je en več kot leta 2013, vendar na upravi poudarjajo, da je ta podatek ob upoštevanju naraščanja števila zaprtih oseb ugoden. Pri tem se je poškodovalo devet zaprtih in enajst policistov, a nihče težje, šlo je bolj za razne odrgnine ali podplutbe, izhaja iz letne statistike uprave.

En zaposleni prekoračil pooblastila

Vse primere uporabe prisilnih sredstev so pristojni preučili in v enem primeru pri potegu za roko ugotovili prekoračitev pooblastil. Delavec je dobil pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Konflikte v zavodih poskušajo preprečiti s primerno nastanitvijo, ločevanjem sprtih in omejitvijo gibanja določenim osebam.
Konflikte v zavodih poskušajo preprečiti s primerno nastanitvijo, ločevanjem sprtih in omejitvijo gibanja določenim osebam. FOTO: Miro Majcen

Težjih poškodb ni bilo niti v primerih konfliktov med zaporniki, število konfliktov se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 16, našteli so jih 143. V njih je bilo udeleženih 306 zaprtih, 69 se jih je pri tem lažje poškodovalo.

Spori med zaprtimi zaradi zamer iz preteklosti pa tudi zaradi gneče v sobah

Napadov na osebje je bilo lani 16, resnejši se je zgodil v Mariboru, kjer je zaprti poskušal daviti pravosodni policista.

Število konfliktov med zaprtimi je za upravo pomemben kazalec splošnih varnostnih razmer v zavodih. Konflikti so po pojasnilu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij posledica odnosov še iz časa pred prestajanjem kazni, velikokrat pa so srž spora tudi nastanitve in prezasedenost v večposteljnih sobah ter dolgovi ali posli z mamili.

Najnevarnejši so konflikti kot posledica izsiljevanj in različnih pritiskov, poudarjajo na upravi. Te je težko odkriti in pravočasno zaznati, največkrat se jih odkrije šele po poškodbah, pa še poškodovani takrat vztrajajo, da so se poškodovali, denimo, pri padcu s postelje. Konflikte v zavodih poskušajo preprečiti s primerno nastanitvijo, ločevanjem sprtih in omejitvijo gibanja določenim osebam. V vseh primerih sumov kaznivih dejanj o tem obvestijo policijo, lani so jih poklicali 23-krat.

Zasegli več droge kot prejšnje leto

Velika težava zaporov so tudi prepovedane droge in ostale psihoaktivne substance. Drogo so pravosodni policisti našli v 76 primerih, skupaj s pribori za uživanje, tabletami, alkoholom in podobnim je bilo najdb 263, to pa pomeni rahlo povečanje od leta 2013.

Največji zaseg nedovoljenih drog se je lani zgodil v ljubljanskem zaporu, kjer so zaporniku pri pregledu po obisku našli 40 gramov konoplje. Na Dobu so našli 12,5 grama kokaina, obsojenec ga je skrival v odrezani rokavici iz lateksa. V toaletnih prostorih istega zavoda so našli tudi 9,6 grama heroina.

Drogo tihotapili celo v suhih slivah

Mamila se v zavode tihotapi na najrazličnejše, iznajdljive načine. En med njimi je tihotapljenje droge v paketih, namenjenih zaprtim. Lani so drogo našli v štirih primerih. Drogo se vnaša tudi v živilih, ne da bi bila embalaža vidno poškodovana, našli so jo celo v suhih slivah. Pogost način tihotapljenja je tudi skrivanje droge na telesu ali v oblačilih. Na upravi domnevajo, da zaprti drogo hranijo oziroma skrivajo predvsem v telesu. Priljubljeno skrivališče za drogo so tudi razne električne naprave, denimo radijski aparat. Dobski prezračevalni sistem je lani služil tudi kot skrivališče za več kot 400 tablet.

Za iskanje drog ima uprava lastne vodnike in usposobljene pse, od leta 2012 pa v preglede vključujejo tudi psičko, šolano za iskanje mobilnih telefonov. Rezultati so zelo spodbudni, pravijo na upravi.

Mamila se v zavode tihotapi na najrazličnejše, iznajdljive načine. En med njimi je tihotapljenje droge v paketih, namenjenih zaprtim.
Mamila se v zavode tihotapi na najrazličnejše, iznajdljive načine. En med njimi je tihotapljenje droge v paketih, namenjenih zaprtim. FOTO: Miro Majcen

Dobra petina zaprtih s težavami zaradi mamil

Lani je bilo v vseh zavodih uprave skupno zaprtih 4550 ljudi, 997 med njimi oziroma 21,9 odstotka je imelo težave zaradi uživanja prepovedanih drog. Čeprav ima tovrstne težave dobra petina zaprtih, iz statistike izhaja, da je bila številka pred leti še višja. Leta 2008 je bilo zaprtih s težavami zaradi drog 27,6 odstotka.

Čeprav z rentgenskimi napravami v zaporih zvišujejo varnostno raven, saj z njimi odkrivajo vnos orožja in eksplozivov, v manjši meri pa tudi droge, z njimi niso opremljeni vsi zavodi.

Mobilnike vržejo kar prek zidu

Mobilni telefoni in internet na zaprtih oddelkih, kjer sta nameščeni dve tretjini obsojencev, niso dovoljeni, a zaprti se do njih dokopljejo na različne načine. Mobilni telefoni v zavode najpogosteje pridejo tako, da se jih vrže prek zidu, da se med pristankom ne bi poškodovali, jih celo obložijo z raznimi predmeti, denimo peno.

Pripomočke za brezžično povezavo na internet so lani iznajdljivi zaporniki in njihovi tihotapski pomagači skrivali v šampone, kos mila in celo v majonezno tubo.

Sami pridelujejo alkohol

Zaprti pa niso iznajdljivi le pri skrivanju mamil in raznih aparatov, ampak se nekateri med njimi odločajo tudi za pridelavo alkohola s fermentacijo sadja in sladkorja ter kvasa, ki ga nadomeščajo tudi s skorjo svežega kruha. Zaprte zato nadzirajo tudi z alkotesti, lani so opravili 903 preizkuse, 43 jih je bilo pozitivnih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
21. 05. 2015 20.59
+4
Če želiš jesti kvalitetno in redno zastonj štiri obroke hrane na dan, biti zastonj na toplem, imeti zastonj internet, biti prvi na vrsti pri zdravniku, kjer te pripeljejo na državne stroške, imeti dostop do najkvalitetnejše droge itd... je potrebno samo ubiti koga ali pa okrasti državo. In tako zastonj luksuzno življenje ti je na dlani.
nevica
21. 05. 2015 16.54
Niso bedni samo naši informacijski sistemi, še kaj drugega očitno tudi. Pa bodo spet stokali, da ni denarja. Kaj ga ni, drug drugemu naj malo pod prste gledajo, pa bodo videli kam gre. Eni imajo suhe slive za tihotapljenje v arest in nekateri malce bolj prefinjene metode za tihotapljenje iz proračuna. Tako, zato pa varnost škripa.
batom@pinkponk.com
21. 05. 2015 16.21
+1
Ce so jih nasl, niso bli iznajdljivi. So bli pa tist, ki jih niso.
JApajaDAja
21. 05. 2015 15.09
+3
kaj bi nastalo iz svečkarskega kaplarja, če bi bil na "zaprtem"? je možno postat še večja baraba?
MavritoGazarinni
21. 05. 2015 15.07
+3
"deklic" jim pa itak ne manjka...
odpisan2x
21. 05. 2015 15.04
+1
prijatli so šli delat v libijo,naročl so cel šlepar češpl.
butalistan
21. 05. 2015 14.26
-5
lopov se spreobrne ko se v zemljo zvrne! isto velja za komunista
AtaAufbiks
21. 05. 2015 14.28
+17
Imaš prav. Janša je bil zagrizen komunist! Da bi se čimprej v zemljo zvrnil!
Thruma
21. 05. 2015 14.45
+1
ata . ti si .............................................................bil!!!!!!!!!!!!!111
flojdi
21. 05. 2015 13.54
. sj , tista huda bodičasta protiGolobja ograja me spravlja v smeh
leichy14
21. 05. 2015 13.33
+18
v slovenske zapore se gre človek lahko malo spočit, kakšen biznis obrnit, na kako izobraževanje kako na lahek način do denarja...vmes hodiš na fitnes, si izoblikuješ postavo ob oblici časa.. hrana je baje odlična, ženske hodijo tja lepše kot so na rdečih preprogah v ameriki...tako da hudega pri nas v zaporih v primerjavi s tujino res ni. V zaporu pa itak lahko dobiš vse če imaš denar, in tudi pazniki vam povem zaslužijo zraven plače še dvakrat toliko...če želijo.
razocarani
21. 05. 2015 14.14
+5
zal pa za vse to rabis v zaporu tudi precej vec denarja ,,vsi ti --priboljski --stanejo precej vec kot zunaj ,, no nekateri visoki zaporniki z tem nimajo tezav ,hodijo v sluzbo ali po nakupih ,,vsi se jim klanjajo in jih razvajajo ,
Paradox
21. 05. 2015 13.31
+8
ne da so Slovenci iznajdljivi, ampak "zagotovljena varnost" je preslaba.
razocarani
21. 05. 2015 14.15
+3
donato
21. 05. 2015 13.04
+0
Ne smemo se čuditi, kaj se dogaja v naši lepi domovini, saj" živimo za luno"!
razocarani
21. 05. 2015 14.16
+2
a je to kaj slabega ,,kako pa se znajde sele nasa gospoda ,,pri vseh lumparijah niti v zaporih niso ,,se tisti ki tam pristane je bolj na pocitnicah ,,ima malo miru pred predrago babo ,,mu vsaj tam ne tezi za denar
ho?emVšolo
21. 05. 2015 13.00
+0
prava beda, ko takole varijo alkohol
razocarani
21. 05. 2015 14.17
+3
ja lahko bi jim ga prodajali v kantini ,,bi vsaj drzava kaj zasluzila
Serafin
21. 05. 2015 12.46
+4
Očitno se portal 24UR pridružuje STA pri pranju možganov z populističnim in zavajajočim prezentiranjem dejanskega stanja. Raje naj se kak raziskovalni novinar spravi prikazat zakaj je takšno stanje. Strokovni delavci zaporov (pazniki ne spadajo mednje) očitno ali ne obvladajo svojega dela, ali pa hodijo v službo zgolj zaradi prisotnosti in "easey money" plače, dela pa ne opravljajo kot bi morali (njihova plača pa niti ni tako nizka !!!!!) Že objavljeni podatki dokazujejo točno to !!!!
razocarani
21. 05. 2015 14.22
+4
za tako placo naredijo se velikooooo prevec ,sicer pa si lahko tudi ti tam poisces tole po tvoje easey slzbo ,,da pa se temu bolj upres dobis kake vilice kaj hitro med rebrca ,,saj zaporniki so nedotakljivi ,,da pa paznik zapornika malo z vzgojno palico so pa vsi novinarji tam,,in joj in joj kaksen teror v zaporih ,,je kar je ,,glede na stanje v drzavi je v zaporih se zelooooo dobro ,,vsaj za zapornike
binmister
21. 05. 2015 12.34
+1
Pazniki se pa dolgočasijo in dobijo dobro plačo za nič dela .
scar_face
21. 05. 2015 12.41
+0
Redtka
21. 05. 2015 12.42
-4
Za Slovenijo superca..če je redna in doživljenska..( JAVNI SEKTOR )..
razocarani
21. 05. 2015 14.24
+0
ne zelte si te place ,,ko ne ves kdaj bos dobil vilice med rebra ,,pa se upaj upreti tem zaporniskim vodjem ,,
binmister
21. 05. 2015 15.12
-1
dolgi nos ....... za kaj pa niso šli delat v tovarne ali na gradbišče ? ni jim za delat fizično .
binmister
21. 05. 2015 15.15
-1
scar _ face ---------- ti kar verjemi v 800 €.Tudi to je zadosti za nič dela .Ko do česa pride jih gre tako in tako 10 paznikov na enega saj en sam takoj napolni spodnjice
piko112
21. 05. 2015 12.26
+35
Če imajo denar za drogo lahko tudi zapor si sami plačujejo. Kukr ga dobijo da ima drogo naj si zapor začne plačevati sam
0523
21. 05. 2015 12.44
+0