Slovenija

'Izpolnili vsa pričakovanja'

Ljubljana, 12. 11. 2007 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za šolstvo Zver je poudaril, da so sledili ciljem, kot so dvig kakovosti in izboljšanje pogojev dela.

Na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) so v letu 2007 izpolnili vsa pričakovanja, ki so si jih zadali v letnih delovnih načrtih, je na današnji novinarski konferenci, ki sodi v sklop niza predstavitev minulega dela vlade, je ocenil minister Milan Zver. Izpostavil je pomen pripravljenih zakonov, pri čemer bodo v vladi tudi v primeru referenduma vztrajali z novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

Zver je poudaril pomen zakona o osnovni šoli in ZOFVI.
Zver je poudaril pomen zakona o osnovni šoli in ZOFVI. FOTO: POP TV

Pri načrtu dela so na MŠŠ sledili predvsem ciljem, kot so dvig kakovosti, večja vključenost ter izboljšanje materialnih pogojev dela na področju vzgoje in izobraževanja, je povedal Zver. Izpostavil je tudi velik obseg in učinkovitost investicij, ki so vplivale na boljše prostorske pogoje in opremljenost. Tako so na MŠŠ že do zdaj presegli investicijske vložke celotnega prejšnjega mandata, ob tem, da niso imeli na voljo nobenega t.i. šolskega tolarja, je dejal.


Večja vključenost otrok

Na novinarsko vprašanje, ali je bilo v letu 2007 tudi kaj negativnega, ocenil, da bi si želel več podpore v državnem zboru in državnem svetu. Kljub dolgi strokovni razpravi in pripravi so vsakokratne spremembe namreč po njegovem deležne ostrih kritik dela stroke in politike. Tipičen primer je izglasovani veto na ZOFVI, kjer so državni svetniki po njegovem brez temeljitega premisleka izničili "energijo, ki smo jo eno leto vlagali v dogovarjanje".

Po Zverovem mnenju pozitivno izstopajo zlasti infrastrukturne pridobitve, opremljenost šol z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo ter interventni ukrepi, kot v primeru osnovne šole v Braslovčah. Povečala se je vključenost otrok ter integracija otrok s posebnimi potrebami. Tudi prehajanje v srednje šolstvo je odlično, poleg tega pa so uspeli zmanjšati osip v srednjih šolah, je pojasnil Zver.

Poudaril je pomen zakona o osnovni šoli in ZOFVI. "Obe noveli vnašata vrsto sprememb, ki so nujno potrebne v razvoju šolskega sistema," je dejal. Zato si na MŠŠ ne želijo, da bi kdo zavrl nadaljnji razvoj šolstva s kakšno blokado, je dejal Zver. Zlasti ZOFVI z ukinitvijo šolnin vpeljuje enake možnosti ter preprečuje socialno segregacijo in elitizem, je prepričan.

Zver o morebitnem referendumu

Na vprašanje, ali se glede na rezultat referenduma o zavarovalnicah ne boji morebitnega referenduma o ZOFVI, je minister dejal, da ne, ker bo omogočeno več javne razprave in bodo staršem lahko pojasnili učinke novele. Tudi nasprotniki sprememb pa bodo morali pred javnostjo zagovarjati svoja stališča. Sicer Zver meni, da bi zavrnitev novele pomenila "slab rezultat za vse, za otroke in starše".

Zver je izpostavil tudi priložnost, ki jo predstavlja črpanje evropskih sredstev. Za aktualno finančno perspektivo bo šolstvo dobilo dodatnih 300 milijonov evrov, ki ga bodo uporabili zlasti za dodatno izobraževanje in usposabljanje učiteljev, je povedal minister.

Direktorica direktorata za vrtce in osnovne šole Mojca Škrinjar je poudarila pridobitve novele zakona o osnovni šoli. Ta prinaša več znanja jezikov, več vzgojnih vsebin ter večjo možnost izbirnosti predmetov. Prosto razporejanje ur znotraj šolskega leta pa omogoča več projektnega dela in medpredmetnega izobraževanja. Povečujejo se tudi možnosti vključevanja otrok s posebnimi potrebami oz. prehajanja otrok iz prilagojenega v redni program. Za to skupino so pripravili tudi nove učbenike. Pomemben pa je tudi nastanek mreže za gibalno ovirane, je izpostavila.

V direktoratu so poleg tega zadovoljni z izpeljavo leta kulture, izboljšala se je tudi funkcionalna pismenost otrok. V fazi javne razprave je predlog novele zakona o vrtcih, ki prinaša večjo vključenost otrok, zlasti z brezplačnostjo vrtcev za drugega otroka, je dejala Škrinjarjeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
12. 11. 2007 20.59
clox...ne gre za financirajne zasebnih šol, temveč za program, ki pa je v obeh enak.... za zgradbo, obnovo, kurjavo poskrbijo zasebniki sami.
clox
12. 11. 2007 15.20
Stvar je enostavna. Spremenite tisto o 100 procentnem financiranju zasebnih šol, pa bo zakon sprejet in referenduma ne bo. Če je pa to pretežko, pa rezultat na referdumu že veste.