Izpoved Slovenca, ki je v London odšel po sanjsko službo in se znašel v novodobnem suženjstvu

Potem ko smo poročali o smrti 21-letnega nemškega študenta, ki se je v prestižni londonski banki potegoval za mesto pripravnika, tako da je garal po 18 ur in več na dan, nas je poklical Slovenec, ki je na lastni koži izkusil, kaj pomeni novodobno suženjstvo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Koliko Moritzov se bo moralo še zgoditi, da se bo novodobno suženjstvo končalo? Govorimo o primeru 21-letnega Nemca, ki si je poiskal službo pripravnika v investicijski banki Bank of America. Potem ko je tri dni delal skoraj nepretrgano, so ga našli mrtvega pod prho v njegovem stanovanju. Moritz Erhard je bil le en od številnih mladih, ki jim velike firme obljubljajo bleščečo kariero, seveda pa morajo na poti do naziva preživeti peklenske tedne.

Obupan poslovnež

Pritiski delodajalca na mlade pripravnike so predvsem psihični. Mnogi na svoji poti do službe delajo celo stvari, ki so zanje ponižujoče. (Foto: Thinkstock)

Pogovarjali smo se s Slovencem, ki je pot do uspeha prav tako iskal v Veliki Britaniji. V prestižnem londonskem hotelu je delal kot pripravnik. Po pogodbi naj bi delal osem ur in pol na dan, a kmalu je spoznal, da je pogodba le kos papirja, ki v praksi ne pomeni ničesar. V povprečju je delal po 12 ur na dan, a je bilo precej takšnih dnevov, ko je bil v službi tudi po 18 ur. "Delal sem cel dan, šel domov, se ulegel in malo zaspal. Tako šest dni v tednu," svoj delovnik opisuje naš sogovornik, ki pravi, da ga je pred sesutjem rešilo dejstvo, da se je pred odhodom v London intenzivno ukvarjal s športom in zato bil v odlični telesni kondiciji. Edini prosti dan v tednu je prespal, da si je nabral moči za novi peklenski teden.

"Operejo jim možgane"

Vse je seveda popolnoma nelegalno, opozarja naš sogovornik, ki ga je smrt Nemca zelo prizadela. Takšna izkoriščanja se dogajajo v bančništvu, v podjetjih za stike z javnostjo ter v hotelirstvu, pravi. Verjetno pa tudi še drugje. Velike korporacije novačijo mlade diplomante iz vzhodne Evrope. Angleži tega ne bi delali, medtem ko se mladim, ki v svoji domovini ne najdejo službe in upajo, da si bodo kariero ustvarili v tujini, niti ne zdi čudno, da morajo delati po 12 ur in več na dan, pravi naš sogovornik. Vodilni jim operejo možgane z izjavami, da naj bodo počaščeni, ker lahko delajo v tako odlični in pomembni firmi. Mnogi morajo celo večkrat na dan ponavljati, da delajo v najboljšem podjetju na svetu, pravi naš sogovornik.

Pripravništva oziroma usposbljanja, na katera se prijavljajo mladi upi, običajno trajajo tri do štiri mesece, za eno zaposlitev pa se največkrat poteguje tudi po 10 oseb.

Z opranimi možgani, velikimi pričakovanji in seveda z upanjem, da jim bo po treh do štirih mesecih usposabljanja uspelo dobiti obljubljeno zaposlitev, so pripravljeni tudi po 18 ur na dan pomivati stranišča, kuhati kavo in opravljati stvari, ki jih v opisu njihovih del in usposabljanja ni. Bog ne daj, da bi zboleli, opozarja naš sogovornik, saj plačila za dneve bolniškega dopusta ni.

Naš sogovornik se je iz nemogočih razmer še pravočasno rešil. Dal je odpoved in se vrnil v Slovenijo. Tisti, ki so ostali ujeti, nimajo nikakršnih možnosti, da bi zadevo prijavili inšpektorjem za delo. Gre za njihovo besedo proti vodilnim, ti pa na okoli veselo mahajo s podpisano pogodbo. Ni sindikatov, ki bi jim lahko priskočili na pomoč, prav tako imajo te korporacije preveč političnih zvez, da bi jim lahko kdo prišel do živega in razkril njihovo nečloveško ravnanje z zaposlenimi. "Vse je neuradno in ničesar se ne da dokazati," je razočaran naš sogovornik. 

Konkurenca

Smo res prišli tako daleč, da nas lahko nekdo prepriča, da je častno in moderno, če za firmo garaš po 18 ur in več na dan? (Foto: Thinkstock)

Najbolj pa ga je presenetilo, da se toliko mladim takšno izkoriščanje in delo po 12 ur in več na dan zdi "kul". Tudi sam je nekoč zagovarjal stališče "delo, delo in še enkrat delo". Mladi diplomanti sprejmejo takšne pogoje, ker je to nekaj modernega, podobno pa razmišljajo tudi delodajalci, da je to trendovsko, pravi naš sogovornik.

Policijska preiskava smrti 21-letnega nemškega študenta še ni zaključena. Bil je najbolj obetaven pripravnik, pravijo njegovi sodelavci. Naš sogovornik pravi, da ti vodilni operejo možgane in ti ves čas govorijo, kako počaščen moraš biti, ker lahko delaš zanje in pritiskajo nate, da se čim bolj dokažeš. Dejstvo je, da je Moritz v službi preživel praktično cel dan. Po treh dneh, ko je domov prihajal samo še toliko, da se je oprhal, se je zgrudil.

Izčrpan delavec ne more biti produktiven

Za Nemca je bila najverjetneje usodna izčrpanost oziroma sindrom izgorelosti. Gre za psihofizično bolezen, ki je v zadnjih letih vse pogostejša. Kadar govorimo o sindromu izgorelosti, velja, da je bolnik psihično in fizično popolnoma izčrpan. Ne gre le za utrujenosti, ki se pojavi po dolgotrajnem telesno napornem delu, pač pa o splošni izčrpanosti posameznika. Izgorelost se lahko pojavi pri vseh ljudeh, ne glede na njihov poklic, čeprav so jo v preteklosti povezovali predvsem s težavnim službenim delom. 

Cesta

Izgorelost je moč še pravočasno opaziti, saj poteka po fazah. Če je človek v slabši fizični kondiciji, pa je zanj lahko tudi usodna. (Foto: Thinkstock)

Izgorelost pomeni, da je človek fizično, psihično in čustveno izčrpan. Ko je oseba dlje časa preobremenjena, se ne more več soočati z vsakdanjimi zahtevami. Seveda se težave kopičijo dlje časa, sam proces izgorevanja pa ima različne faze. Če jih bolniku uspe prepoznati, potem lahko še pravi čas ukrepa. A pogosto se dogaja, da te izgorelost popolnoma preseneti.

Česar se izkoriščevalci mladih in zagretih upov ne zavedo, je to, da proces izgorevanja pravzaprav zmanjšuje našo storilnost. V bistvu nam jemlje energijo, zagon in nas pahne v bolezen. Vsak, ki je izpostavljen nečloveškim obremenitvam, lahko doživi sindrom izgorelosti. Pomembno je, da pravočasno prepoznamo znake, ki opozarjajo na proces izgorevanja in poiščemo strokovno pomoč. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 706
 
AnnaRau 26.08.2013 15:23:55
Imam 25 let delovne dobe, delno v Sloveniji, zadnja leta v tujini, in moram reci, da hujsega suzenjstva, kot sem ga dozivela v prvih letih dela, ki so bila se v stari ureditvi, kasneje nisem dozivela niti v domovini, se manj v tujini. Res je bilo treba v fabriki delat le osem ur na dan, ampak stroj se ni smel ustaviti preden je zazvozil zvonec za malico ali konec sihta, na WC si lahko sel za 5 minut enkrat pred malico in enkrat po malici. Ker je bila proizvodnja hala dolga, je minila najmanj minuta preden si prisel iz zadnjega konca hale to izhoda proti straniscem, pa je ze vodja linije sikala "ena minuta je ze minila, samo se stiri minute imas", da ne omenjam norme, ki je ni bilo mogoce doseci, kar se je poznalo tudi na placi (na koncu je pa pa itak sploh nismo vec dobili)... Ja, to je bilo v Ljubljani. Zdaj delam v tujini, 9 ur na dan, pri multinacionalki, ki je znana po tem, da iz svojih zaposlenih izzame zadnjo trohico energije, pa hodim domov iz sluzbe le lahko utrujena, a se vedno polna energije.
AnnaRau 26.08.2013 15:26:17
Se to - placa je v tujini redna, 100% na placilni dan in v celoti - in je tudi nekajkrat visja kot je placa za primerljivo delovno mesto v centralni Sloveniji.
neonis 26.08.2013 23:06:41
Saniran, lepo povedano. Enako občutim glede stare ureditve.
 
3per 25.08.2013 11:06:51
Nihče delavca ne sili ostati. Daš odpoved in greš, enostavno. Vse nas žene pohlep delodajalce in delavce, zato tudi ostajajo in delajo do onemoglosti.
Silvo Pečnik 25.08.2013 10:56:13
saj je pri nas isto
Bibosan 25.08.2013 08:31:23
Eni tu ste pozabili, da ne živimo zato, da delamo ampak delamo zato, da lahko živimo.
kičibleko 25.08.2013 08:20:40
hahahahahahahahahah kaj vi objavljate 24ur hahahah a vam je to država plačala? ker slovenci bežijo ven
Milan Jeran 25.08.2013 06:48:13
Res, tragične zgodbe! Zdaj pa pričakujem, da boste objavili tudi članek, iz katerega bo razvidno, koliko Slovencev doma ni dobilo službo, v tujini so pa napravili vrhunsko kariero. In koliko jih je šlo "preko", ker jim pregrdo zaudarja slovenska politična situacija z naročenimi vstajniki vred.
neonis 25.08.2013 05:53:19
Mislim na delovno mesto, ki ga pobič omenja. Takoj delam 18 ur/dan za 5000 €/mesec, in če se še dobro ujamem z družbo na delovnem mestu pa sploh ni problema.
neonis 25.08.2013 05:58:52
pr nas sm izgorel-a za 900 €/mesec.
Bibosan 25.08.2013 08:26:03
Tvoj komentar zmaga
 
RoDDy 25.08.2013 02:03:20
Ah seveda, v Sloveniji bi delali 35 ur na teden, imeli 44 dni plačanega dopusta, regres, božičnico in še bonus, služba mora bit oddaljena max 10 min, pa še ta čas mora delodajalec plačati! Zaposlitev za nedoločen čas, delati TOČNO in SAMO TO kar piše v pogodbi! Pa da ne bi slučajno kdo kdaj preverjal produktivnost na delovnem mestu - ga takoj tožmo za mobing! Delavec ima vendar svoje pravice in te so nedotakljive!!! Ja razvajenčki jokasti, zato si pa rečemo banana republika.
 
UzarM 25.08.2013 00:55:56
Morm pokomentirat tale clanek. Pisem iz Londona. Vse kar je tale fant povedal je res. Gre pa temu dodati, da je možnost napredovanja v zelo kratkem času. Rok 6 - 12 mesecev. V kolikor se izkazes kot osebek z delavnimi navadami. Plača je povečini vsake 14 dni (ali 7) zamujanj s plačili NI. To pomeni, da imas vsake pol leta eno 14 dnevno plačo več kot pri nas. Življenski standard je kar se osnov tiče enak našemu. V kolikor posegaš po luksuznih dobrinah pa pač v Londonu ni nikoli dovolj. dela se cca. 45 - 55 ur na teden - vse ure so plačane. V kolikor ti služba ne ustreza in imas zopet delovne navade in ambicije imaš novo službo lahko naslednji dan. Slovenci veljamo v Londonu za zelo dobre delavce in nas zato tudi cenijo. Za pridobitev zaposlitve z urno postavko 7,5 funta ne rabis niti CVja ali šole. Je pa res, ko se dela se dela. Odmorov in čik pauz praktično ni. Zato tudi vsi tisti, ki pridejo sem z namenom, da bodo bogati brez da bi k.. mignli zelo hitro odpadejo in se vrnejo domov v objem svoje mame. Eden teh je fantič iz prispevka. Na podlagi ene slabe izkušnje je pobegnil nazaj domov. Res me zanima, če ima sedaj doma drevo na katerem mu denar raste. Kdor ima vprašanja, željo po delu v Londonu in delavne navade ter si želi nove izkušnje, naj se pridruzi FB skupini slovenci v Londonu. Tam boste dobili realne odgovore na vsa vaša vprašanja. Tale članek pa je klasičen za slovenske medije nabit z negativno energijo in odvračanjem. Prednost Slovenije je dobra hrana in dokaj socijalno življenje. V Londonu dobre hrane praktično ni! Prav tako pa tudi socijalnega življenja ne. Seveda dokler ne prideš do pozicije, ki pa ni pogojena z priimkom vplivom vasih starsev itd. Vse je odvisno od vas samih. Pa lep vecer ;)
ne rabimo predsednika 25.08.2013 11:35:16
Lepo napisano, ++
michael-angello 24.08.2013 17:41:41
In kako se imenuje tale fantič?Delati 12h/dan pač ni nič novega v zahodnem svetu.Tudi pri nas postaja to vsakdanja praksa. Če ti kaj ni prav pa spakiraš.Ne vidim problema. Sem krepko preko 50 let,dalam vsak dan 10h,razen nedelje,na soncu,dežju,v mrazu,pa se še nisem zgrudil.(in to že več kot 25 le)
tejči30 24.08.2013 18:51:50
odvisno je za kakšen denar delaš??če delaš za hrano in pijačo si navaden hlapec če pa za velike denarje pa pohlepen deloholik!!! sicer pa v genskem zapisu človeka delo ni naravna potreba kot je lov hranjenje in spanje!!!
michael-angello 25.08.2013 07:46:29
Če drži,kar si zapisal-a,potem je najbolje,da si kupiš lok(za na jago)pa en star Yogi(za spanje),pa uživaj življenje,po genskem zapisu. Delam za solidno plačo in nisem deloholik,je pa stvar taka,da če ti kaj ni všeč in imaš boljšo priložnost jo zagrabi.Govorim samo o tem,da je za dobro plačo treba dobro in veliko delat.Za 7,5h/dan in 5 dni v tednu,15. v mesecu,ne moreš pričakovat bajnih vsot.Želje so eno,realnost je malo drugačna. A se je ta mladenič morda vprašal,kako je njegov šef prišel do svoje "sanjske"službe?Verjetno na enak način,kot je začel on.Pa brez zamere,ljudje smo različni,nekaterim je prehranjevanje in spanje dovolj,drugim pač ne.
Več komentarjev