Slovenija

Izpoved Slovenca, ki je v London odšel po sanjsko službo in se znašel v novodobnem suženjstvu

Ljubljana, 23. 08. 2013 06.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
704

Potem ko smo poročali o smrti 21-letnega nemškega študenta, ki se je v prestižni londonski banki potegoval za mesto pripravnika, tako da je garal po 18 ur in več na dan, nas je poklical Slovenec, ki je na lastni koži izkusil, kaj pomeni novodobno suženjstvo.

Koliko Moritzov se bo moralo še zgoditi, da se bo novodobno suženjstvo končalo? Govorimo o primeru 21-letnega Nemca, ki si je poiskal službo pripravnika v investicijski banki Bank of America. Potem ko je tri dni delal skoraj nepretrgano, so ga našli mrtvega pod prho v njegovem stanovanju. Moritz Erhard je bil le en od številnih mladih, ki jim velike firme obljubljajo bleščečo kariero, seveda pa morajo na poti do naziva preživeti peklenske tedne.

Pritiski delodajalca na mlade pripravnike so predvsem psihični. Mnogi na svoji poti do službe delajo celo stvari, ki so zanje ponižujoče.
Pritiski delodajalca na mlade pripravnike so predvsem psihični. Mnogi na svoji poti do službe delajo celo stvari, ki so zanje ponižujoče. FOTO: Thinkstock

Pogovarjali smo se s Slovencem, ki je pot do uspeha prav tako iskal v Veliki Britaniji. V prestižnem londonskem hotelu je delal kot pripravnik. Po pogodbi naj bi delal osem ur in pol na dan, a kmalu je spoznal, da je pogodba le kos papirja, ki v praksi ne pomeni ničesar. V povprečju je delal po 12 ur na dan, a je bilo precej takšnih dnevov, ko je bil v službi tudi po 18 ur. "Delal sem cel dan, šel domov, se ulegel in malo zaspal. Tako šest dni v tednu," svoj delovnik opisuje naš sogovornik, ki pravi, da ga je pred sesutjem rešilo dejstvo, da se je pred odhodom v London intenzivno ukvarjal s športom in zato bil v odlični telesni kondiciji. Edini prosti dan v tednu je prespal, da si je nabral moči za novi peklenski teden.

"Operejo jim možgane"

Vse je seveda popolnoma nelegalno, opozarja naš sogovornik, ki ga je smrt Nemca zelo prizadela. Takšna izkoriščanja se dogajajo v bančništvu, v podjetjih za stike z javnostjo ter v hotelirstvu, pravi. Verjetno pa tudi še drugje. Velike korporacije novačijo mlade diplomante iz vzhodne Evrope. Angleži tega ne bi delali, medtem ko se mladim, ki v svoji domovini ne najdejo službe in upajo, da si bodo kariero ustvarili v tujini, niti ne zdi čudno, da morajo delati po 12 ur in več na dan, pravi naš sogovornik. Vodilni jim operejo možgane z izjavami, da naj bodo počaščeni, ker lahko delajo v tako odlični in pomembni firmi. Mnogi morajo celo večkrat na dan ponavljati, da delajo v najboljšem podjetju na svetu, pravi naš sogovornik.

Pripravništva oziroma usposbljanja, na katera se prijavljajo mladi upi, običajno trajajo tri do štiri mesece, za eno zaposlitev pa se največkrat poteguje tudi po 10 oseb.

Z opranimi možgani, velikimi pričakovanji in seveda z upanjem, da jim bo po treh do štirih mesecih usposabljanja uspelo dobiti obljubljeno zaposlitev, so pripravljeni tudi po 18 ur na dan pomivati stranišča, kuhati kavo in opravljati stvari, ki jih v opisu njihovih del in usposabljanja ni. Bog ne daj, da bi zboleli, opozarja naš sogovornik, saj plačila za dneve bolniškega dopusta ni.

Naš sogovornik se je iz nemogočih razmer še pravočasno rešil. Dal je odpoved in se vrnil v Slovenijo. Tisti, ki so ostali ujeti, nimajo nikakršnih možnosti, da bi zadevo prijavili inšpektorjem za delo. Gre za njihovo besedo proti vodilnim, ti pa na okoli veselo mahajo s podpisano pogodbo. Ni sindikatov, ki bi jim lahko priskočili na pomoč, prav tako imajo te korporacije preveč političnih zvez, da bi jim lahko kdo prišel do živega in razkril njihovo nečloveško ravnanje z zaposlenimi. "Vse je neuradno in ničesar se ne da dokazati," je razočaran naš sogovornik. 

Smo res prišli tako daleč, da nas lahko nekdo prepriča, da je častno in moderno, če za firmo garaš po 18 ur in več na dan?
Smo res prišli tako daleč, da nas lahko nekdo prepriča, da je častno in moderno, če za firmo garaš po 18 ur in več na dan? FOTO: Thinkstock

Najbolj pa ga je presenetilo, da se toliko mladim takšno izkoriščanje in delo po 12 ur in več na dan zdi "kul". Tudi sam je nekoč zagovarjal stališče "delo, delo in še enkrat delo". Mladi diplomanti sprejmejo takšne pogoje, ker je to nekaj modernega, podobno pa razmišljajo tudi delodajalci, da je to trendovsko, pravi naš sogovornik.

Policijska preiskava smrti 21-letnega nemškega študenta še ni zaključena. Bil je najbolj obetaven pripravnik, pravijo njegovi sodelavci. Naš sogovornik pravi, da ti vodilni operejo možgane in ti ves čas govorijo, kako počaščen moraš biti, ker lahko delaš zanje in pritiskajo nate, da se čim bolj dokažeš. Dejstvo je, da je Moritz v službi preživel praktično cel dan. Po treh dneh, ko je domov prihajal samo še toliko, da se je oprhal, se je zgrudil.

Izčrpan delavec ne more biti produktiven

Za Nemca je bila najverjetneje usodna izčrpanost oziroma sindrom izgorelosti. Gre za psihofizično bolezen, ki je v zadnjih letih vse pogostejša. Kadar govorimo o sindromu izgorelosti, velja, da je bolnik psihično in fizično popolnoma izčrpan. Ne gre le za utrujenosti, ki se pojavi po dolgotrajnem telesno napornem delu, pač pa o splošni izčrpanosti posameznika. Izgorelost se lahko pojavi pri vseh ljudeh, ne glede na njihov poklic, čeprav so jo v preteklosti povezovali predvsem s težavnim službenim delom. 

Izgorelost je moč še pravočasno opaziti, saj poteka po fazah. Če je človek v slabši fizični kondiciji, pa je zanj lahko tudi usodna.
Izgorelost je moč še pravočasno opaziti, saj poteka po fazah. Če je človek v slabši fizični kondiciji, pa je zanj lahko tudi usodna. FOTO: Thinkstock

Izgorelost pomeni, da je človek fizično, psihično in čustveno izčrpan. Ko je oseba dlje časa preobremenjena, se ne more več soočati z vsakdanjimi zahtevami. Seveda se težave kopičijo dlje časa, sam proces izgorevanja pa ima različne faze. Če jih bolniku uspe prepoznati, potem lahko še pravi čas ukrepa. A pogosto se dogaja, da te izgorelost popolnoma preseneti.

Česar se izkoriščevalci mladih in zagretih upov ne zavedo, je to, da proces izgorevanja pravzaprav zmanjšuje našo storilnost. V bistvu nam jemlje energijo, zagon in nas pahne v bolezen. Vsak, ki je izpostavljen nečloveškim obremenitvam, lahko doživi sindrom izgorelosti. Pomembno je, da pravočasno prepoznamo znake, ki opozarjajo na proces izgorevanja in poiščemo strokovno pomoč. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (704)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
01. 02. 2018 14.11
+1
Tu ni strokovne pomoči.pomaga samo takojsna odpoved in po možnosti šefa na gobec za boljši poznejši občutek. Tudi več let lahko traja,da se po takšni izkušnji zopet pobere s na noge...
Anatina
26. 08. 2013 15.23
+6
Imam 25 let delovne dobe, delno v Sloveniji, zadnja leta v tujini, in moram reci, da hujsega suzenjstva, kot sem ga dozivela v prvih letih dela, ki so bila se v stari ureditvi, kasneje nisem dozivela niti v domovini, se manj v tujini. Res je bilo treba v fabriki delat le osem ur na dan, ampak stroj se ni smel ustaviti preden je zazvozil zvonec za malico ali konec sihta, na WC si lahko sel za 5 minut enkrat pred malico in enkrat po malici. Ker je bila proizvodnja hala dolga, je minila najmanj minuta preden si prisel iz zadnjega konca hale to izhoda proti straniscem, pa je ze vodja linije sikala "ena minuta je ze minila, samo se stiri minute imas", da ne omenjam norme, ki je ni bilo mogoce doseci, kar se je poznalo tudi na placi (na koncu je pa pa itak sploh nismo vec dobili)... Ja, to je bilo v Ljubljani. Zdaj delam v tujini, 9 ur na dan, pri multinacionalki, ki je znana po tem, da iz svojih zaposlenih izzame zadnjo trohico energije, pa hodim domov iz sluzbe le lahko utrujena, a se vedno polna energije.
Anatina
26. 08. 2013 15.26
+4
Se to - placa je v tujini redna, 100% na placilni dan in v celoti - in je tudi nekajkrat visja kot je placa za primerljivo delovno mesto v centralni Sloveniji.
neonis
26. 08. 2013 23.06
Saniran, lepo povedano. Enako občutim glede stare ureditve.
3per
25. 08. 2013 11.06
-12
Nihče delavca ne sili ostati. Daš odpoved in greš, enostavno. Vse nas žene pohlep delodajalce in delavce, zato tudi ostajajo in delajo do onemoglosti.
Silvo Pe?nik
25. 08. 2013 10.56
+5
saj je pri nas isto
Bibosan
25. 08. 2013 08.31
+24
Eni tu ste pozabili, da ne živimo zato, da delamo ampak delamo zato, da lahko živimo.
Jimi1
01. 02. 2018 14.17
To velja npr. Za Nemce v Nemčiji. Mi smo za sužnje rojeni,za sužnje vzgoje ni,bica vajeni...
ki?ibleko
25. 08. 2013 08.20
+4
hahahahahahahahahah kaj vi objavljate 24ur hahahah a vam je to država plačala? ker slovenci bežijo ven
Milan Jeran 1
25. 08. 2013 06.48
+21
Res, tragične zgodbe! Zdaj pa pričakujem, da boste objavili tudi članek, iz katerega bo razvidno, koliko Slovencev doma ni dobilo službo, v tujini so pa napravili vrhunsko kariero. In koliko jih je šlo "preko", ker jim pregrdo zaudarja slovenska politična situacija z naročenimi vstajniki vred.
neonis
25. 08. 2013 05.53
+10
Mislim na delovno mesto, ki ga pobič omenja. Takoj delam 18 ur/dan za 5000 €/mesec, in če se še dobro ujamem z družbo na delovnem mestu pa sploh ni problema.
neonis
25. 08. 2013 05.58
+33
Bibosan
25. 08. 2013 08.26
+10
RoDDy
25. 08. 2013 02.03
-8
Ah seveda, v Sloveniji bi delali 35 ur na teden, imeli 44 dni plačanega dopusta, regres, božičnico in še bonus, služba mora bit oddaljena max 10 min, pa še ta čas mora delodajalec plačati! Zaposlitev za nedoločen čas, delati TOČNO in SAMO TO kar piše v pogodbi! Pa da ne bi slučajno kdo kdaj preverjal produktivnost na delovnem mestu - ga takoj tožmo za mobing! Delavec ima vendar svoje pravice in te so nedotakljive!!! Ja razvajenčki jokasti, zato si pa rečemo banana republika.
Jimi1
01. 02. 2018 14.20
Daj naslov,da te priden rešiti tvojih muk.... Sem doma in v tujini marsikaj okusil,da bi bilo knjigo za napisati o temu...
UzarM
25. 08. 2013 00.55
+42
Morm pokomentirat tale clanek. Pisem iz Londona. Vse kar je tale fant povedal je res. Gre pa temu dodati, da je možnost napredovanja v zelo kratkem času. Rok 6 - 12 mesecev. V kolikor se izkazes kot osebek z delavnimi navadami. Plača je povečini vsake 14 dni (ali 7) zamujanj s plačili NI. To pomeni, da imas vsake pol leta eno 14 dnevno plačo več kot pri nas. Življenski standard je kar se osnov tiče enak našemu. V kolikor posegaš po luksuznih dobrinah pa pač v Londonu ni nikoli dovolj. dela se cca. 45 - 55 ur na teden - vse ure so plačane. V kolikor ti služba ne ustreza in imas zopet delovne navade in ambicije imaš novo službo lahko naslednji dan. Slovenci veljamo v Londonu za zelo dobre delavce in nas zato tudi cenijo. Za pridobitev zaposlitve z urno postavko 7,5 funta ne rabis niti CVja ali šole. Je pa res, ko se dela se dela. Odmorov in čik pauz praktično ni. Zato tudi vsi tisti, ki pridejo sem z namenom, da bodo bogati brez da bi k.. mignli zelo hitro odpadejo in se vrnejo domov v objem svoje mame. Eden teh je fantič iz prispevka. Na podlagi ene slabe izkušnje je pobegnil nazaj domov. Res me zanima, če ima sedaj doma drevo na katerem mu denar raste. Kdor ima vprašanja, željo po delu v Londonu in delavne navade ter si želi nove izkušnje, naj se pridruzi FB skupini slovenci v Londonu. Tam boste dobili realne odgovore na vsa vaša vprašanja. Tale članek pa je klasičen za slovenske medije nabit z negativno energijo in odvračanjem. Prednost Slovenije je dobra hrana in dokaj socijalno življenje. V Londonu dobre hrane praktično ni! Prav tako pa tudi socijalnega življenja ne. Seveda dokler ne prideš do pozicije, ki pa ni pogojena z priimkom vplivom vasih starsev itd. Vse je odvisno od vas samih. Pa lep vecer ;)
ne rabimo predsednika
25. 08. 2013 11.35
+7
krass
24. 08. 2013 16.46
+23
Ali je to naš, slovenski cilj ? Delati, delati in varčevati ! Je to življenje, ki si ga želimo??
g.noj
24. 08. 2013 17.01
+0
res je, če hočeš kaj privarčevati je težko, si je treba kar dobro splanirati, kako boš prihranil nekaj tolarjev... ampak, če za nek namen varčuješ, se moraš žal marsičemu odreči
Irnes Abdijanovi?
25. 08. 2013 01.00
+5
jaa delat moraš po 10 12 ur......usak dan....brez frej dneva v tednu....da ti drzava lahko pobere večji davek.....a ni logično
Bau bau
24. 08. 2013 15.51
+27
V domu starejših občanov na Teznem v Mariboru delaš po več kot 16 dni skupaj, da si lahko en dan doma. Dopusta tak ne dobiš, še za lastno poroko ne. Mislijo da živiš samo za službo in to za 500 eu na mesec.
g.noj
24. 08. 2013 17.03
+20
žalostno, ampak to postaja vse prepogosta realnost. ker je kao kriza se pa ne zaposluje novih ljudi, ki bi kako prišli prav, da bi razbremenili tiste srečneže, ki imamo službe. v bistvu gre tale kriza na roko nekaterim posameznikom, ki imajo že tako ali tako vsega preveč
Simon Stegel 1
24. 08. 2013 15.31
-25
Ma dej. Jst imam tudi firmo in ko je treba delat, je treba delat. Pred dopustom sem delal po 19 ur na dan. In nisem pisal na 24ur da kaksno suzenjstvo se mi dogaja! Ce mu kaj ni prav, naj gre proc, kje je problem.
LOVELIFE
24. 08. 2013 17.47
+15
Se mečeš za svoj denar! Oni so sužnji drugim in vprašanje kakšno plačilo imajo! Včasih ni tako lahko ko rečeš pa naj grejo drugam.
Mejduš
24. 08. 2013 18.31
+21
Simon Stegel jaz ti verjamem da delaš po19 ur samo tisti žaslužek je tvoj če delavec dela pri podjetniku 19ur mu pa podjetnik določa kolko ur bo plačal, ponavadi je 8ur pa nikar se ne delaj da si kav kav,takih podjetnikov lahko na prste prišteješ,ki so res pošteni , samo ti nisi med njimi,imaš pa tudi take delavce,ki niso nč vredni
Simon Stegel 1
25. 08. 2013 22.18
-1
Ni tako, ane? Tudi on dela za svoj denar. Ce mu je vredno (ce mu delodajalec placal dovolj), potem bo delavec zadovoljen. Lahko pa odide v vsakem trenutku. Suzenjstvo je cisto nekaj drugega! A je bilo tipu zagrozeno, da ne sme it proc? So ga bicali in sili v delo? Izsiljevali? NIC od tega. Samo namesto ob 7 se je zbudu ob 5h.
oni drugi
24. 08. 2013 15.19
-5
V videoposnetku, v drugem prispevku, pove, da so za svoje delo plačani. Razmišljanje slovenskih mladičkov: Nimam delovnih izkušenj, imel pa bi 8-urni dalovnik in 1500 € (netto) plače, vse drugo je novodobno suženjstvo... DOMIŠLJAVCI!!!
24vohomurckov
24. 08. 2013 14.03
-3
....zakaj zakrivate identiteto človeka,ki je menda to doživel in se izpovedal pred vašo kamero?
KOMISSAR-REX
24. 08. 2013 13.59
+21
Pravilno, v razvitem kapitalizmu so bakirji sužnji ne pa kot pri nas v postkomunističnem"socializmu" komitenti. V vseh "bivših" komunističnih državah bake kontrolirajo mafijski politiki prek ustaljenih režimov tudi medseboj povezanih v razne hobotnice ki povezujejo pozicijo in opozicijo, kradejo brez srama in milosti, ustvarili so zakone tako da jih ščitijo odgovornosti, nadzirajo ves pravni in varnostni sistem, kdaj pa gdaj dajejo kakšno žrtveno jagnje iz svojih vrst ki jih vedno imajo na zalogi prav zaradi tega, In to storijo šele ko novinarji ki niso "njihovi" kaj malega otkrijejo in fajo ven. Torej, v razvitem kapitalizmu so bankirji sužnje ker morajo denar zaslužiti ne pa oropati. Pri nas so dobesedno sužnji, komitenti in davkoplačevalci ki se zjutraj zbudijo ne da bi hodili v službo delat zase ampak za bankirje, politike župane in ostalo mafijo. To delajo v neskončno in kar je najbolj žalostno večina tudi s tem in v tem umre pa še dolžni ostanejo tej bagri. To bo tako vse dokler se ne bomo dejansko zbudili in nagnali to gol.azen s bejzbol palicami iz njihovih udobnih fotelj iz katerih nam krojijo usodo.
croc
24. 08. 2013 12.24
+10
na žalost je šele sedaj odkril, da je kriv sistem
Mejduš
24. 08. 2013 18.34
+4
orel4
24. 08. 2013 12.01
+38
Ali je pri nas kaj drugače.V našem podjetju delajo tuji delavci 12do 16ur na dan .Sobota dopoldan delajo nedelja so pa prosti.Iz svojih iskušnjah vem ,da lahko to traja nekaj časa potem postaneš depresiven.
anzi_mahackala
24. 08. 2013 11.09
+5
pa ne vem kdo je tak de...., da gre preko posredovalnic v tujino. Meje so odprte, se odpeljes tja, spoznas ljudi, ocenis situacijo in ce ti je vsec dobis priloznost. Ne prehitevajte.
soniksk
24. 08. 2013 11.07
+5
hecno mi je da ko novinarjo držijo mikrofon intervjuvancu za vsako njegovo besedo pokimujejo.