Slovenija

Tako varčuje vlada: družine bodo na leto izgubile tudi do 7.968 evrov

Ljubljana, 13. 04. 2012 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlagani vladni varčevalni ukrepi so neuravnoteženi, saj najbolj obremenjujejo družine z otroki, opozarjajo v Družinski pobudi. Poleg tega ti ukrepi pomenijo resne negativne posledice za družine in visoke stroške za državo, dodajajo v Društvu za pomoč in podporo doječim materam.

Družine z otroki bi po izračunih društva Družinska pobuda morale zaradi varčevalnih ukrepov shajati tudi s po več tisoč evri manj na leto.
Družine z otroki bi po izračunih društva Družinska pobuda morale zaradi varčevalnih ukrepov shajati tudi s po več tisoč evri manj na leto. FOTO: Thinkstock

Predlagani vladni varčevalni ukrepi najbolj obremenjujejo družine z otroki, zato so neuravnoteženi in neprimerni, menijo v društvu Družinska pobuda, kjer so pripravili tudi nekaj primerjalnih izračunov učinkov predlaganih ukrepov za različne vrste družin oziroma gospodinjstev.

Iz izračunov je razvidno, da bodo družine z otroki bistveno bolj prizadete kot druge družbene skupine v primerljivem dohodkovnem položaju, opozarjajo v društvu in dodajajo, da te razlike znašajo tudi po več 100 evrov.

Družinska pobuda je preverila učinek ukrepov na različne družbene skupine pri prihodku na družinskega člana v višini 64 odstotkov neto povprečne plače, kar je mejni dohodek, pri katerem je vlada predvidela črtanje nekaterih pravic.

Nobenih sprememb po teh izračunih ne bodo doživeli posamezniki, ki niso zaposleni v javni upravi in nimajo otrok. Na račun nižjega otroškega dodatka in brezplačne šolske malice, ki bi bila na voljo le še socialno najbolj ogroženim, bi enostarševska družina z enim šolarjem na leto imela na voljo 480 evrov manj, družina z dvema vrtčevskima otrokoma bi na račun ukinitve brezplačnega vrtca za drugega otroka in nižjega otroškega dodatka letno ostala brez 3.723 evrov, par s tremi otroki, od katerih dva obiskujeta vrtec, eden pa osnovno šolo, pa kar brez 4.776 evrov letno, saj bi ostali tudi brez nadomestila za veliko družino.

Varčevalni ukrepi klestijo družinske proračune.
Varčevalni ukrepi klestijo družinske proračune. FOTO: Reuters

Še slabše se v tem primeru piše družinam, v katerih sta eden ali oba starša javna uslužbenca. K že naštetemu je namreč v tem primeru treba prišteti še 10-odstotno znižanje plače enega ali obeh staršev. Samski javni uslužbenec bi tako v tem primeru ostal brez 660 evrov letno. Enostarševska družina javnega uslužbenca z dvema vrtčevskima otrokoma brez 5.331 evrov, družina dveh javnih uslužbencev z dvema vrtčevskima otrokoma brez 6.195 evrov letno, družina dveh javnih uslužbencev s tremi otroki, od katerih je eden v osnovni šoli, dva pa v vrtcu, pa na leto kar brez 7.968 evrov, saj bi se jim oklestili prihodki iz naslovov plače, dodatka za veliko družino, šolske malice in otroškega dodatka, so še izračunali v Družinski pobudi.

Poleg tega vlada spornih ukrepov družinske politike ne uvaja samo začasno, ampak trajno, s čimer po mnenju Družinske pobude rušijo vse ukrepe družinske politike v državi in jo spreminjajo zgolj v del socialne politike, kar je slabo, še menijo.

Podobno kritični do zakona so tudi v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok, kjer se zavedajo, da je država v zelo težkem položaju in da bomo k reševanju hude finančne stiske morali prispevati vsi. Pričakujejo pa, da bodo bremena pravično porazdeljena, zato predlagajo, da naj ukrepi za zmanjšanje javne porabe ohranijo obstoječa razmerja med posameznimi družbenimi skupinami.

Predlagana zakonodaja matere po porodu prehitro pošilja na delovno mesto

Tudi v slovenski izpostavi društva za pomoč in podporo doječim materam La Leche League International (LLLI) so do napovedanih ukrepov za polnjenje državne blagajne na račun družin kritični. Predvsem do ukrepa, ki bo posegel v starševska nadomestila po rojstvu otroka.

V LLLI Slovenija opozarjajo, da imajo dojeni otroci manj zdravstvenih težav, kar je dobro tudi za zdravstveno blagajno.
V LLLI Slovenija opozarjajo, da imajo dojeni otroci manj zdravstvenih težav, kar je dobro tudi za zdravstveno blagajno. FOTO: Reuters

Izpostavljajo, da mednarodne primerjave kažejo, da matere, ki so deležne dobrega poporodnega varstva, državi laže pomagajo ustvarjati visoke prihranke, posebej v zdravstveni blagajni. "Družine, v katerih so otroci lahko dojeni, na letni ravni prihranijo vsaj tisoč do štiri tisoč evrov zase in za državo, za zdravstveno blagajno pa so prihranki dojenja, če uporabimo obstoječe primerjalne podatke iz mednarodnih študij, v Sloveniji verjetno vredni prek sto milijonov evrov. Odvzemanje oziroma zmanjševanje socialnih pravic pa pomeni resen pritisk na zgodnje vračanje mater na delovno mesto in s tem na zgodnejše opuščanje dojenja," so zapisali v LLLI Slovenija.

Dodajajo še, da je za dober otrokov razvoj najpomembnejši dejavnik prisotnost stalne, zanesljive, ljubeče in odzivne osebe, kar je največkrat mati. "V obdobju, ko je z njim doma, celostno skrbi, da otrok napreduje, in družbi daje neprecenljiv prispevek – oblikuje odgovornega odraslega državljana," so prepričani.

Če bo sporen ukrep sprejet, to po njihovem mnenju pomeni poslabšanje razmer za družbeni položaj mater, finančni položaj družin in tudi za zdravje otrok, kar bo država občutila v obliki bistveno povečanega bremena za zdravstveno blagajno.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (831)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TANAJA79
14. 04. 2012 09.20
+2
Na plečih dejanskih samohranilk, čeprav po njihovi definiciji, matere katerih oče otrok še živi niso samohranilke rešujejo sedaj celotno socialno zakonodajo. Za moje pojme je to grobo kršenje človekovih pravic takšnim otrokom in njihovim materam. So stigmatizirane in v bistveno slabšem socialnem položaju, zgolj ker so se odločile za svojo pot. Nanje se gleda kot na neko nižjo kasto ljudi, ki jim pravice enake ostalim pač ne pripadajo. Dobesedno so za dosego svojega cilja žrtvovali enostarševske družine!
m3f1
14. 04. 2012 21.53
+1
ja takšne matere samohranilke ko supaj s partnerji živijo je pa treba podpirat! pol pa še socialno vlečejo zdaj se pa bunijo če majo 30 eur vrtca za plačat, prej k so ga mele pa zastonj pa po kavicah hodile so ble pa glavne! nekaterim so naredili škodo velikim pa ne!!!
Metuly85
17. 04. 2012 10.37
ja dost je takih (KAO MATI SAMOHRANILKE)..takih bk dobivajo socialko visoke otroske doklade zastonj vrtec ne rabijo delat,pa se po vrhu partner zaposlen,a je prikazana ko mati samohranilka,pffff dost je takih v sloveniji...
Jani.
13. 04. 2012 22.56
+2
pa še za dodatek...nekaj zelo poučnega o dajanju t.i. bančnig garancij, denarja, ali karkoli že GRČIJI joooj, da bi naši mel kateri tolikne prašnike, kot Slovaški, kapo dol! Upam, da ste že vidli, al pa da še boste. Richard Sulik: 125. člen vsaka država jamči za svoje dolgove
srecnii
13. 04. 2012 22.22
+3
Snaha je brezposelna, ima otroke pa jih vozi v vrtec, ZAKAJ ŽE ! Njen mož zasluži minimalno in za vrtec plačujeta smešni znesek.
srecnii
13. 04. 2012 22.15
+7
Tu se eni pritožujete, da s 1000 evri en morete preživet, kako potem lahko tist s socialno 260 evrov z minimalna plača 600 evrov.
pupa32
13. 04. 2012 21.53
+8
"Še slabše se v tem primeru piše družinam, v katerih sta eden ali oba starša javna uslužbenca. K že naštetemu je namreč v tem primeru treba prišteti še 10-odstotno znižanje plače enega ali obeh staršev." ....Kako pa potem preživimo zaposleni v gospodarstvu, ki imamo že tretje leto znižano plačo za 15%????
jamajaka
13. 04. 2012 20.32
+2
škoda zgubljanje časa in živcev za to politiko ker narod ne bo nič dosegel oni so škarje in platno edino kot v siriji se mora zgoditi da se bodo pojavile spremembe
jojo111
13. 04. 2012 20.34
+1
saj prej ali slej mora priti do tega vam ki jamrate je pa itak potrebno še več stran pobrat
Dzugasvili
13. 04. 2012 20.26
+2
Mi bomo propadli otmeno! Nek se vidi raskoš!
jojo111
13. 04. 2012 20.31
+5
tiliko kot bodo eni na zgubi eni komaj zaslužijo celo leto a to je pa normalno a njihovi otroci več pojedo ko otroci enega delavta v tovarni ki dobi 570e na mesec
TANAJA79
13. 04. 2012 20.23
+5
Jaz sem še vedno mnenja in to se tudi sedaj potrjuje, da bodo najbolj nastradale ženske, ki so ostale same z otroci, ki so izgubile delo za nedoločen čas iz poslovnih razlogov, ki so že tako stigmatizirane zaradi svojega položaja, zdaj pa so jih še dokončno dotolkli z nerazumljivimi utežmi za preživetje. Za njih se nihče ne zanima. V dohodek po novem upoštevajo otroški dodatek preživnino za otroke , razlika do minimalnega dohodka pa je pomoč. Razlika je , če takšna ženska živi z otrokoma v lastnem stanovanju oziroma če ženska začne znova in mora plačevati najemnino.
Roman Hren
13. 04. 2012 19.55
+8
Varčevalni ukrepi prizadenejo delavce v javnem in zasebnem sektorju, zato delavci ne smejo nasesti delitvam. Gre za uničenje socialne države in to občutimo vsi od upokojencev do staršev otrok v vrtcu. Prav norca se delajo iz nas, ko govorijo, da ukrepi ne bodo prizadeli najbolj ogroženih skupin državljanov. Ja koga pa?! Janše, Viranta, Vizjaka, Erjavca, Viranta, Pahorja,... zagotovo ne! Delavcu, upokojencu z 500-600 EUR je 50 EUR zelo pomembno, tistim, ki so si zagotovili nekaj tisoč EUR pa je to drobiž. Državljani ne smemo pristati na varčevanje na hrbtih revežev, medtem ko za elito ni ne krize ne varčevanja!
faceoff
13. 04. 2012 20.11
+1
prav imaš...upam da prihajaš iz gospodarstva, ne pa iz JS
22345
14. 04. 2012 18.37
+0
Saj ste hoteli imeti lopova na vladi, imejte ga. DA bi vsi tisti, kateri ste volili Firerja Janšo, Viramnta,Žerjava in Novakovo scali kri, ko ne boste imeli kaj dati v usta. Prav vam je, ker podpirate lopova od Janše. 20 let načrtno krade, obtožuje pa druge se ve, vendar še zdaj vam ni prišlo, da je to lopov da mu ni pare
vedezevalka1
13. 04. 2012 19.49
-3
Pretiravanje da je kaj....zmotilo me je že to, da so vzeli oba starša zaposlena v javnem sektorju, plače nižje za 10%, kar sploh ni res, pošiljanje mater prehitro v službo in odločno previsoka cifra za izgubo dohodka družine na leto....Čista demagogija....Po porodniškem dopustu smo primerljivi s sknadinavskimi državami, ostale imajo bistveno krajšega. Tudi mi smo šele po letu 1975 dobili 8 mesečnega, kaseje pa eno leto. Sedaj je vsaka druga mama z "rizično" nosečnostjo, tako, da je odsotna z dela vsaj leto in pol....Vrtci so bili vedno dragi in včasih smo rekli, da so otroci luxuz, saj smo eno plačo dali samo za varstvo, pa še veseli smo bili, da smo vrtec sploh dobili, večina je bilo varstvo na domu, kar je bilo še dražje.
faceoff
13. 04. 2012 20.17
+4
jaz od vrteca imam samo eno leto male šole...kao priprava na šolo...ostalo sem bil doma :)
baby-bear
13. 04. 2012 19.19
+17
2 zaposlena 2otroka v vrtcu oba minimalne place potem pa dobis odlocbo da presegas cenzus ker je skupna placa mal prek1500 evricev ziva sramota pol pa se mal pogledas kaj pisejo po forumih npr ,(enasmrklja) smo doma na dezeli tako da si zelenjavo sami pridelamo samo nekaj si pozabila noben od naju ne dobi placanih potnih stroskov otroke moras oblect samo od zelenjave se ne da zivet meso pa tudi ni poceni pa kurjava je se tu tako da mi ne pametovat smrklja neumna tisto sobico ki imas pri starsih raje obdrz
Mr.JanHara
13. 04. 2012 19.33
+5
Samohranilka s pol teh dohodkov mora biti pa tiho kot rit. Tudi meso je cenejše kot zelenjava.če nisi opazil.
TANAJA79
13. 04. 2012 20.04
+8
Čist takole, kolegica je ostala sama z otroci (2), lani je izgubila delo iz poslovnih razlogov. Z otroci se je odselila od nasilnega partnerja , začela znova. Pa so ji naračunali, da lahko z otrokoma preživi na mesec z dobrimi 650 evri. Mora plačevati najemnino in vse ostale stroške, po novem tudi vrtec . Delo išče, napisala je že precej vlog, vendar ima to nesrečo, da se je, tisti delodajalci, ki jo povabijo na razgovor, teh je bolj malo, izogibajo, ker ima male otroke. Tako, da ne pride niti v drugi krog izbora.Varstva v nočnem času pa za otroka nima. KAKO BO PREŽIVELA NE BRIGA NIKOGAR! Pa naj dodam še nekaj , kljub izobrazbi je pripravljena delati, ker mora preživeti sebe in otroka.
DAJ DAJ
14. 04. 2012 07.10
+4
TANAJA79- se strinjam s tabo. Nikogar, ki ima polno rit vsega ne briga, kako se bo preživel eden, ki izgubi službo, vendar ne po svoji krivdi, nove pa kljub trudu ne najde. Sem na istem. Mati samohranilka z dvema šoloobveznima otrokoma, izgubila službo iz poslovnih razlogov in kljub temu, da bi poprijela za vsako delo, službe ne najdem. Za nekatera dela, ki bi jih tudi opravljala, imam previsoko izobrazbo, za tisto službo, ki pa imam vse kompetence, pa nimam vez. Živim v najemniškem stanovanju in nihče me ne vpraša, če imam denar za položnice, plačat jih moram. Potem pa razloži otrokom, zakaj ne morejo dobit tega in onega, kot njegovi vrstniki. Težko je, ampak ne bom obupala, ne bom se jim pustila, da me bodo pohodili.
22345
14. 04. 2012 18.41
+2
bravo dajdaj. te lopove moramo spraviti iz oblasti
Mr.JanHara
13. 04. 2012 19.17
-11
KOLIKO DRUŽIN PA IMA DVA VRTIČKARJA, ČE MORA PAMŽ S PETIMI LETI V ŠOLO, RAZEN DVOJČKARJEV? NAJDETE NEKAJ EXTREMOV IN POTEM GRMITE IZ VSEH TOPOV.
majag82
13. 04. 2012 20.02
+4
je rekel nekdo, ki mu dnar ven iz riti gleda...očitno! Privoščim in priželim ti gnev ljudi, ki jih gledam vsak dan čez okno dol na Karitasovo hišo!
Nina Luskovec
13. 04. 2012 19.15
+4
...Poleg tega vlada spornih ukrepov družinske politike ne uvaja samo začasno, ampak trajno,s čimer rušijo vse ukrepe družinske politike v državi in jo spreminjajo... naslednjič pa spet na volitve,pa še enkrat janševce obkrožite!
22345
14. 04. 2012 18.43
+0
ja potem ti bodo ti janšisti še zrak obdavčili
Tone 12345
13. 04. 2012 18.18
+3
Bop Sapp!Ta bi raztural!
Tone 12345
13. 04. 2012 18.11
+11
V Grčiji ki je kao propadla in jih mi sofinanciramo delajo ljudje samomore ker so jim znižali plače iz 800 eur na 600eur!Pri nas ki smo na nivoju pa nam jo ne morejo znižati ker je nimamo!!
DAJ DAJ
13. 04. 2012 18.03
+15
žal mi je da sem tako majhen človek, da ga pri vsem oberejo....najbolje je biti veliki človek in lahko kradeš, lažeš in še kaj drugega, pa te bojo pustili pri miru....žalosto, ampak pri nas v naši prelepi Sloveniji je pač tako.........
Tone 12345
13. 04. 2012 17.57
+8
Kaj bi delal če lahko kupujemo!Slovenija-dežela trgovin!!!
boštjan žabjek 1
13. 04. 2012 17.57
+8
OH SAJ RES KRADEMO LAHKO... PA NAS BOSTE PUSTILI PA ŠE SLAVNI NA TV BOMO
boštjan žabjek 1
13. 04. 2012 17.56
+20
600 eur je malo 500 eur kredita za stanovanje 140 vrtec 50+50 mobitel + 50 internet,tv,tel,+100 elektrika + 100 plin +25 voda +15 smeti,.... 1000 eurov pa nismo še jedli pili se vozili, nismo še oblečeni.....KAKO PA SEDAJ PREŽIVETI KO JE PLAČA 800 EUR - 15 PROCENTOV .....A NAS BOSTE VSE ZAPRLI ALI NAJ STORIMO SAMOMOR,..ALI KAJ NAŠA LJUBA LOPOVSKA VLADA....
enasmrklja
13. 04. 2012 18.29
-9
100 eur pa je velik za mobi, jaz sem ga zmanjšala na 50 (2x25), elektriko sem tudi razpolovila z drugim dis-Petrol. no tuki se da mal pršparat. kar se tiče pa hrane, pa kupujte direkt pri kmetih, 1 gajba jabolk 6 eur... ena vreča krompirja-žakelj 7 eur... pa itd, sam kmeta je treba najdt. znajdt se je treba...
faceoff
13. 04. 2012 19.32
+0
mobitel črtaj...porabiš dejansko 2 krat 50€ ali pa si dal tako naročnino, da si potem lahko dobil galaxyija ali pa iphona za 1 €??..pozabi na statusni simbol...pa brez zamere
tadeeeja
13. 04. 2012 22.27
+2
mislim ,da se tu da še dosti privarčevat celo pri mobijih.Kaj boste pa rekli na mojo plačo ki je 570 eur,smo štiričlanska družina,mož je trenutno brez zaposlitve,dva šoloobvezna otroka pa moramo preživet....
tadeeeja
13. 04. 2012 22.43
-1
pravilno da se je vlada odločila za te ukrepe,že zdavnaj bi se morali.Jav
Tone 12345
13. 04. 2012 17.56
+6
Gotovi smo!!!!Zavod je poln,pisarne v javnih službah tud tovarne pa v večini mesta duhov!!Seveda gremo v trgovine!! spet vidim da postavljajo novo halo!Kaj nam pa manjka!!