Slovenija

V hrvaški Istri zaradi hude toče na ceste celo plugi

Ljubljana, 26. 07. 2017 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ekstremno vreme postaja vsakdanjik. Od sobote dalje lahko pričakujemo začetek novega vročinskega vala. V začetku prihodnjega tedna se lahko na jugovzhodu države termometer povzpne celo do 38 stopinj Celzija. S hrvaške Istre medtem poročajo o hudi toči. Na ceste so morali zapeljati celo plugi.

Če smo bili še danes priča krajevnim ploham, nevihtam in nižjim temperaturam, bo že v četrtek veliko bolj sončno. Več zmerne oblačnosti bo na vzhodu države. Noči in jutra bodo še hladna, saj bodo v četrtek najnižje jutranje temperature od 9 do 14, ob morju okoli 16, najvišje dnevne pa od 22 do 27 stopinj Celzija.

Temperaturna karta za prihodnjo sredo, ki prikazuje območje Apeninskega polotoka in Balkana. Svetlo roza barva prikazuje območja s temperaturami nad 40 stopinj Celzija.
Temperaturna karta za prihodnjo sredo, ki prikazuje območje Apeninskega polotoka in Balkana. Svetlo roza barva prikazuje območja s temperaturami nad 40 stopinj Celzija. FOTO: www.wetterzentrale.de

Od sobote naprej se začenja že četrti vročinski val

Že v petek bo večinoma sončno in topleje. Tudi v soboto bo prevladovalo sončno vreme, v noči na nedeljo pa se bo pooblačilo, verjetnost za padavine se bo prehodno povečala predvsem v severni polovici Slovenije. V ponedeljek in torek kaže na sončno vreme, v sredo pa kaže na več oblačnosti. Verjetnost za padavine, tudi nevihte, se v sredo poveča. V četrtek kaže spet na več sonca. Temperature bodo od sobote naprej spet nad 30 stopinj Celzija, še navajajo na Agenciji RS za okolje, njihove modelske napovedi za prihodnji teden pa razkrivajo, da bo že v prvi polovici prihodnjega tedna temperatura marsikje dosegla 35 stopinj Celzija, na vzhodu države celo do 36 stopinj, na območju Bele krajine pa celo 38 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več o vremenu na strani vreme.24ur.com.

Že tako slabe sušne razmere bo vročina še poslabšala

Že četrti vročinski val, ki nas bo zajel to poletje, pa ne obeta nič dobrega. Še posebej, ker nas že tako pesti huda suša, prav tako je na določenem delu države razglašena zelo velika požarna ogroženost. 

Vročinski val pa bo zajel tudi naše južne sosede Hrvate ter BiH, Srbijo in Madžarsko, pa tudi osrednji del Apeninskega polotoka. Tam ponekod pričakujejo rekordne temperature okoli 40 stopinj Celzija. Vročinski val se bo naslednji teden postopno še stopnjeval, najbolj vroče pa naj bi bilo predvidoma v začetku druge polovice naslednjega tedna. 

Številne poplave meteornih vod in vetrolomi

Nevihte, ki so včeraj pozno popoldan in zvečer prešle državo v smeri z zahoda proti vzhodu, so povzročile največ težav na vzhodu države. Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o poplavi meteorne vode v Brežicah. Posredovali so gasilci PGD Brežice. Pa o vetrolomu pri Rimskih Toplicah, kjer je močan veter podrl drevo na cestišče in so morali posredovati gasilci PGD Rimske Toplice, ki so drevo odstranili. O poplavah meteorne vode in vetrolomu poročajo tudi iz občine Sevnica. Nekaj po 20. uri pa so gasilci PGD Črnomelj odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet v Črnomlju. Podrto drevo so gasilci PGD Talčji vrh odstranili tudi na cesti Otovec–Talčji vrh v občini Črnomelj.

Danes zjutraj ob 7. uri so na Kredarici izmerili 2 stopinji Celzija, tanka snežna odeja pa je že skopnela.
Danes zjutraj ob 7. uri so na Kredarici izmerili 2 stopinji Celzija, tanka snežna odeja pa je že skopnela. FOTO: ARSO

Ponekod presenetil julijski sneg

Je pa včeraj višje ležeče predele ponekod pobelil sneg. O tanki snežni odeji so poročali s Kredarice, kjer se je včeraj temperatura spustila na eno stopinjo Celzija, sneg pa je pobelil tudi Kanin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V hrvaški Istri po toči na cestah plužili led

Močno neurje s točo je danes zajelo vzhodni del največjega hrvaškega polotoka Istra. Najhuje je bilo na območju Plomina, ki ga je toča v nekaj minutah pobelila, kot da bi bila zima. Zaradi toče so bile nekatere lokalne ceste zaprte za promet in so jih morali plužiti, poročajo hrvaški mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje se je začelo okoli 14. ure in je bilo eno najmočnejših v zadnjih nekaj letih. Temperatura se je v hipu znižala za enajst stopinj, je poročal meteorološki portal istramet.hr. Kot so dodali, je bila za promet zaprta cesta med Labinom in Vozilići. Zaradi velike količine ledu so nekatere ceste morali plužiti.

Objavili so tudi video posnetke nekaterih voznikov. Videti je ceste, ki so prekrite z ledom kot sredi zasnežene zime.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Istramet spominja, da so v torek bili začudeni, ko je podobno neurje s točo zajelo nekatere dele italijanske obale, danes pa so zimske pogoje sredi poletja doživeli tudi sami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Nemčiji hude poplave

O vremenskih nevšečnostih poročajo tudi drugod po Evropi. Nemško zvezno deželo Spodnjo Saško so prizadele poplave. V mestu Goslar so zaprli mestno središče, v bližnjem Bad Harzburgu, jugovzhodno od deželne prestolnice Hannover, so zaradi močnih poplav zaprli nekatere ceste, ustavljen je tudi železniški promet. Lokalne oblasti so že razglasile izredne razmere.

V mestu Goslar so zaradi močnega deževja in poplav pristojne oblasti zaprle mestno središče ter evakuirale hotel in dom upokojencev v severnem delu mesta. V mestu Bad Harzburg je prizadet cestni in železniški promet. Mobilizirali so 350 gasilcev, predvidene so okrepitve.

Poplave v Nemčiji
Poplave v Nemčiji FOTO: AP

Iz dežele Saška-Anhalt poročajo o pogrešani 69-letni ženski, ki je izginila v bližini narasle reke. Policija ni izključila možnosti, da je žensko po padcu odnesel močan tok reke.

O poplavah poročajo tudi v mestih Heinde in Gross Rhueden. Nemški vremenoslovci za danes napovedujejo še dodatne padavine.

Zaradi suše v Italiji omejitve črpanja vode iz reke Pad

V italijanski pokrajini Ferrara in Ravenna vzdolž reke Pad na severu države pa se borijo s hudo sušo. Pokrajini sta se odločili, da bosta omejili črpanje vode za kmetijske namene iz reke Pad, najdaljše italijanske reke. Ukrep bo začel veljati v ponedeljek.

Pristojne oblasti nameravajo z omenjenim ukrepom ohraniti gladino 652 kilometrov dolge reke na ravni, ki bo omogočala še nadaljnjo oskrbo z vodo v pokrajinah Ferrara in Ravenna.

Suša v Italiji
Suša v Italiji FOTO: AP

S hudo sušo pa se borijo tudi v prestolnici Rim, kjer je od prejšnjega petka prepovedano črpanje vode iz jezera Bracciano, od tega petka pa bo oskrba z vodo lahko prekinjena do osem ur dnevno.

Italijansko ministrstvo za zdravje je danes izdalo opozorilo, da bodo lahko imeli varčevalni ukrepi resne posledice na zdravje. Kot je pojasnila zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzin, bodo ukrepi "resno ogrožali sanitarne in higienske standarde v namestitvenih strukturah, restavracijah in javnih ustanovah".

"Predvsem pa bodo lahko vodili v resne težave glede zagotavljanja osnovnih zdravstvenih uslug," je dodala.

Italija se že več tednov sooča z vročinskim valom in izjemno sušo. Italijanska vlada je že junija razglasila izredne razmere za občini Parma in Piacenza in za pomoč kmetom namenila 8,65 milijona evrov.

Pomanjkanje vode se je začelo že v spomladanskih mesecih, ko naj bi se zbirale vodne rezerve za poletje. Letošnja spomlad je bila po navedbah italijanskega statističnega urada druga najbolj sušna po letu 1800. Zaradi suše je italijansko kmetijstvo letos utrpelo gmotno škodo v višini dveh milijard evrov, kar že vpliva na ceno kmetijskih pridelkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Madeni
27. 07. 2017 08.12
+5
O vročinskem valu lohka govorimo ko je vsaj tri do tedna dni nad 40 stopinj celzija vse ostalo je normalno za ta letni čas..o izjemno nizkih temperaturah pa če bi padel sneg in bilo minus 3 stopinje celzija vse ostalo so naši dedki in babice že doživeli in je za njih normalno..
kaslc 1
27. 07. 2017 00.29
-2
tumpek ni podpisal pa so ze posledice
SIKATOR 1
26. 07. 2017 22.21
-15
Ma naj jih zasuje
ravtar
26. 07. 2017 22.28
+19
Pa tebe in tebi podobnim tudi, ce te ze je samo sovrastvo in negativizem, ga vsaj ne siri
Raptorrrrrrrrr
26. 07. 2017 22.13
+5
po tej toči bodo lahko imeli cviček ne samo teran
Model1a
26. 07. 2017 22.12
+0
Pa ne, da se hrčkom mal maščuje tale arbitraža?
JbmTiMt
26. 07. 2017 21.28
-12
a obstaja se kaksna druga istra razen hrvaske. haha
malapo
26. 07. 2017 21.36
+39
Novorazodetje
26. 07. 2017 20.49
+16
Bog opozarja Hrvate.........
Draža
26. 07. 2017 20.28
+22
Pol pa pejt tja na dopust,da še zmrzneš.
BobbyP
26. 07. 2017 19.43
+73
Nihče pa ne more reči, da južni sosedje nimajo top turistične ponudbe. Le kje se lahko isti dan smučaš in kopaš v morju? V Dubaju in hrvaški Istri. ;-)
User974866
26. 07. 2017 21.54
+8
Uporabnik 269
26. 07. 2017 19.31
+2
Rajše napišite kako dolgo bo vse skupaj trajalo. Ti dni, teden?
bandit1
26. 07. 2017 19.23
+13
Bodo lahko pivo hladili
necakajpomladi
26. 07. 2017 19.11
+11
Vse je v pi....pa da glih vreme nebi blo...
hansola
26. 07. 2017 19.02
+29
Glede na to kaj vse nemci spakirajo za dol, so verjetno vzel tudi smučke, tak da ni panike.
korintos23
26. 07. 2017 19.18
+23
Poljaki imajo v kuferangu posajen paradajz in papriko!
leond1
26. 07. 2017 18.57
+2
vsaj da bi hožiča v rovinju toča
korintos23
26. 07. 2017 18.59
-2
mojcd
26. 07. 2017 19.14
+2
korintos23
26. 07. 2017 19.19
+2
mojcd. da te ne bo morski pesek popapcal! hahahaha
Uporabnik 293
26. 07. 2017 18.22
+5
hitro po plastično vrečko in sneg zavit vanjo,...
Ljoljo
26. 07. 2017 18.11
-6
Ma kakši vročinski vali.Mal se umirte in ne nakladajte.Vreme nam krojijo jenkiji z njihovim zapreševanjem.Lp
hansola
26. 07. 2017 18.59
-4
Daj si že alu folijo iz glave. To so posledice segrevanja ozračja, vsako leto bo več vremenskih ekstremov, dokler bomo jedli pipike, burgerje in ostalo živino, ki spusti več toplogrednih plinov kot celotna transportna in ogrevalna industrija skupaj.
PIERREBRICE
26. 07. 2017 18.03
+12
Leto neurij in gnilega sena Prav zaradi obilnih padavin in precej oblačnega vremena smo imeli lani vtis, da poletja skorajda ni bilo. Že maja, ko bi morali sleči dolge rokave, so nas namesto toplih in suhih sončnih dni, primernih za prvo košnjo, zajela neurja z močnimi nalivi. Junija in julija hujših neurij sicer ni bilo, a kljub temu je kmetom le s težavo uspelo posušiti seno med enim in drugim dežjem, mnogi ga sploh niso in je veliko pokošene trave splesnilo ali zgnilo na travnikih. “Avgusta so Slovenijo prizadeli kar štirje dogodki z obilnimi padavinami in močnim vetrom in tudi september nam ni prizanesel s padavinami. Neurja z obilnimi padavinami so po Sloveniji pustošila od 9. do 14. septembra,” navajajo meteorologi. A glej ga zlomka, morje je bilo kljub temu toplo; celo tako zelo, da je bilo glavni razlog za neurja z obilnimi padavinami konec oktobra, pojasnjujejo vremenoslovci. Kmalu za tem dogodkom, v začetku novembra, pa je Slovenijo zajelo še eno obilno deževje. In če v spomin poleg padavin v sredini in drugi polovici leta prikličemo še tiste iz začetka, v januarju in februarju, ko so številne kraje zajele poplave in žled, je slika mokrega leta 2014 zaokrožena. Hmmm?
Mejduš
26. 07. 2017 17.51
+6
Saj 35 C ga lahko zdržiš če si zdrav in če je čisti zrak,včasih je bilo,zdaj pa skoraj vse podjetje onesnažuje naravo,
ho?emVšolo
26. 07. 2017 17.43
-2
Torej se bodo odnosi s sosedi otoplili. Hvala bogu za dobro sezono.
odkimasin
26. 07. 2017 17.11
-10
Spet trte so rodile prijatli, vince nam sladkó, ki nam oživlja žile, srcé razjásni in oko, ki utopi vse skrbi, v potrtih prsih up budi! 2. Komú narpred veselo zdravljico, bratje! čmò zapét'! Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere! 3. V sovražnike 'z oblakov rodú naj naš'ga treši gróm; prost, ko je bil očakov, naprej naj bo Slovencov dom; naj zdrobé njih roké si spone, ki jih še težé! 4. Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo; otrók, kar ima Slava, vsi naj si v róke sežejo, de oblast in z njo čast, ko préd, spet naša boste last! 5. Bog žívi vas Slovenke, prelepe, žlahtne rožice; ni take je mladenke, ko naše je krvi dekle; naj sinóv zarod nov iz vas bo strah sovražnikov! 6. Mladenči, zdaj se pije zdravljica vaša, vi naš up; ljubezni domačije noben naj vam ne usmŕti strup; ker zdaj vàs kakor nàs, jo sŕčno bránit' kliče čas! 7. Živé naj vsi naródi, ki hrepené dočakat' dan, da, koder sonce hodi, prepir iz svéta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak! 8. Nazadnje še, prijatlji, kozarce zase vzdignimo, ki smo zato se zbrat'li, ker dobro v srcu mislimo; dókaj dni naj živí vsak, kar nas dobrih je ljudi! Iz predhodnih variant je poznana še ena kitica Ljubezni sladke spone naj vežejo vas na naš rod, v njim sklépajte zakone, de nikdar več naprej od tod hčer sinov zarod nov ne bo pajdaš sovražnikov! Bog naj vse, kar nas je, živi tovarše združene!