Slovenija

Izredne razmere v UKC Ljubljana: zaradi stiske s prostorom v isti sobi bolnik z gripo, tifusom in mrso

Ljubljana, 27. 01. 2015 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razmere na oddelkih intenzivne terapije v UKC Ljubljana so zaradi pomanjkanja kadrov in opreme izredno kritične. Sobe so polno zasedene, v enem prostoru namesto dveh leži kar pet bolnikov. A to še ni vse, skupaj v eni bolniški sobi so bolniki z gripo, tifusom in mrso.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Težki bolniki se gnetejo v sobah
    02:26
    Iz SVETA: Težki bolniki se gnetejo v sobah
  • Iz SVETA: Zdravniki že 10 let opozarjajo na nevzdržne razmere
    00:51
    Iz SVETA: Zdravniki že 10 let opozarjajo na nevzdržne razmere
  • Iz 24UR: Intenzivna enota poka po šivih
    02:51
    Iz 24UR: Intenzivna enota poka po šivih
  • Iz 24UR: Zdravstveno ministrstvo vrača žogico UKC Ljubljana
    01:29
    Iz 24UR: Zdravstveno ministrstvo vrača žogico UKC Ljubljana
  • Iz 24UR ZVEČER: Je za izredne razmere v UKC Ljubljana kriva gripa?
    06:15
    Iz 24UR ZVEČER: Je za izredne razmere v UKC Ljubljana kriva gripa?

V UKC Ljubljana opozarjajo na pomanjkanje kadrov in opreme na oddelkih intenzivne terapije najvišje stopnje. Ker so sobe polno zasedene, v enem prostoru namesto dveh leži kar pet bolnikov. Skupaj v eni bolniški sobi so bolniki z gripo, tifusom in mrso. Na vseh intenzivnih oddelkih primanjkuje 40 postelj in kar 130 medicinskih sester. Zaposleni delajo nadure, več tisoč jih ni plačanih.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja intenzivnih terapij na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Igor Muzlovič, se po evropskih smernicah zahteva, da so oddelki intenzivne terapije polni do 75 odstotkov, ker morajo v vsakem primeru zagotoviti prostor življenjsko ogroženim bolnikom. Pri nas pa so ti oddelki v povprečju polni med 70 in 100 odstotki.

V zadnjem mesecu, ko se je povečalo število respiratornih obolenj, so po Muzlovičevih besedah sestankovali skoraj vsak dan in se za skoraj vsakega bolnika dogovarjali, kam bi lahko šel. Bolnike z gripo so namreč predstavljali tudi na druge oddelke. Ob tem je Muzlovič izpostavil pomanjkanje osebja za zdravstveno nego. "Tudi če bi posteljo dobili, nismo imeli kadra, ki bi skrbel za bolnika," je pojasnil.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Sestram, ki delajo prekomerno, naj se ure izplačajo

Strokovni kolegij enot intenzivnih terapij tako po njegovih besedah želi, da se sestram, ki delajo prekomerno, te ure izplačajo ter da medicinskim sestram, ki so zaposlene za določen čas, podaljšajo pogodbo oziroma jih zaposlijo za nedoločen čas. Pristojno ministrstvo pa pozivajo, naj zagotovi izgradnjo tudi intenzivnega dela urgence, s čimer bi zagotovili 40 postelj za intenzivno terapijo. Namesto sedanjih stotih bi namreč morali imeti glede na mednarodne primerjave 200 postelj za intenzivno nego, je pojasnil Muzlovič.

Kot poudarja vodja kliničnega oddelka za interno intenzivno medicino na interni kliniki Marko Noč, od ministrstva zahtevajo zagotovilo, da se bo diagnostično-terapevtski servis, v katerem so poleg prostorov za urgentno dejavnost interne klinike po načrtih tudi prostori za intenzivo, zgradil kot celota. Prav tako po njegovih besedah zahtevajo natančen terminski plan gradnje.

Intenzivni oddelek poka po šivih.
Intenzivni oddelek poka po šivih. FOTO: POP TV

Za pomoč zaprosili tudi druge bolnišnice

Po besedah strokovnega direktorja kirurške klinike Matjaža Veselka so morali zaradi pomanjkanja in iztrošenosti opreme prisiljeni za pomoč zaprositi tudi druge bolnišnice, tako so jim denimo opremo posodili iz Trbovelj, prav tako poskušajo dobiti opremo od Slovenske vojske in iz blagovnih rezerv. Med drugim gre za defibrilatorje in transportne ventilatorje.

Strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras dodaja, da so morali na njihovi kliniki zaradi omejitev kapacitet v zadnjih letih izjemno zvišati kriterije za sprejem bolnikov v bolnišnico. Njihove potrebe tudi zaradi staranja prebivalstva naraščajo od tri do pet odstotkov na leto, pravi. Ob tem zavrača očitke, da so pri delu slabo organizirani.

Na obremenjujoče in nadurno delo medicinskih sester še posebej v teh kritičnih tednih je opozorila tudi glavna medicinska sestra UKC Ljubljana Erna Kos Grabnar. Odločevalce poziva, naj omilijo določila zakona za uravnoteženje javnih financ, da bodo lahko zaposlili po njenem mnenju prepotreben kader. Vodstvo UKC Ljubljana po njenih besedah razume trenutne razmere in je zagotovilo plačilo nadurnega dela v izjemnih situacijah. Če so lani v povprečju izplačali med 15.000 in 18.000 ur nadurnega dela na mesec, Kos Grabnarjeva pričakuje, da bo za januar izplačanih med 22.000 in 23.000 nadur.

Kaj pravijo na pristojnem ministrstvu?

Na zdravstvenem ministrstvu vračajo žogico vodstvu UKC Ljubljana. Na poziv, naj omilijo določila Zujfa, odgovarjajo, da se mora z organizacijo dela in razporejanjem kadra ukvarjati vodstvo UKC.

Na apel bolnišnice, naj določijo terminski plan za izgradnjo celotne urgence, ne le ene tretjine, pa na ministrstvu odgovarjajo, da naj bi bila ta zaključena v roku treh let. Nič novega torej, zgolj obljube, ki se lomijo na plečih bolnikov, žal posebej tistih, ki so tako hudo bolni, da so dejansko odvisni od aparatur in zdravstvenega osebja.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asgml
28. 01. 2015 21.52
v eni sobi namesto dveh bolnikov pet pacientov, bolniki v isti sobi imajo mrso, gripo, tifus.........NIČ NOVEGA.ko sem delala v ukc, so bile takšne "izredne razmere" vsak posamezen dan.365 dni na leto.namesto 2 postelj jih je bilo tudi 5, 6. bolnik pa je čakal na vratih, da se 5.odpusti po kosilu.in to je veljajo za VSE sobe na našem oddelku, vsak dan, vsa leta.o mrsi ipd stvareh pa tole: izključno stvar šefa klinike je, če za te okužbe svojci in pacienti vejo.na naši kliniki so vsekakor vedeli VSI.imeli smo izolacije, izvajali smo zaščitne ukrepe.na drugih klinikah pa je bilo drugače: ali se je vedelo, kateri pacient je imel npr mrso, pa je kljub temu ležal v sobi skupaj z npr 9 bolniki, zaščitnih ukrepov NI BILO nobenih, z razlago ( tudi meni, ko sem prišla dežurat tja), da nimajo nobenega zaščitnega plašča, ker glavni šef tega ne dovoli, češ da so zaščitni ukrepi predragi, tudi kakšnega paravana ni bilo med 2 posteljama, tak bolnik je ležal kot vsi drugi.Razlaga: če bi s čimerkoli nakazali, da ima pacient mrso, bi vsi ostali pacienti v sobi in svojci protestirali....Na tej kliniki so recimo vsaj vedeli, da ima določen pacient mrso, vre ipd, medtem, ko na VEČINI klinik mrse, vre, esbl. itd stvari NI.NI???? a res?!? SEVEDA JE VSE TO.POVSOD.edino odgovorni ne jemljejo brisov, ne raziskujejo, če ima kdorkoli takšne okužbe.če se vzamejo brisi, se točno ve: okužba je oz je ni.če pa šef brisov ne pobere, ne dobi izvidov, da imajo bolniki na kliniki mrso, esbl, vre ...in mirno reče, da" tega pri nas ni"....In prav zaradi takšnih neodgovornih ljudi ima esbl nrso ipd stvari 3/4 hospitaliziranih ali ambulantnih pacientov, v DSO pa imajo vse to v 100%.če mi ne verjamete, izvolite vzeti brise KOMURKOLI, šele potem mi boste verjeli."dokler ni dokazano, nima okužbe" je potrebno spremeniti v " dokler ni dokazano, da je res nima, je ja pacienta potrebno obravnavati kot da je potencialno itak že okužen, le tega še nimamo na papirju" glede izplačil nadur pa je takole: kot vedno, bodo fond izplačanih nadur pobrali šefi in NIKOLI tisti, ki fizično delajo ob bolnikih, ZT.čisto verjamem, da so razmere kritične, vendar iz izkušenj vem, da se za nedeljske,nočne inpredvsem za kakršnokoli naduro v UKCLJ ljudje dobesedno G R E B E J O.in seveda si jih prigrebe tisti, ki je najbližje koritu.tako da ne mi jokcat.nič posebnega se ne dogaja, enake razmere so že več kot desetletje.vsi zaposleni v ukc pa tam blazno radi delajo, ker v ustanovi, kjer je 6000 zaposlenih, zeeloooo fino delat, saj se da blazno izkoriščat situacijo, ker se ne ve kdo pije in kdo plača....
VSEZNALECno1
28. 01. 2015 19.25
Kaj pa če bi nove operacijske mize kupil za ceno boinga 747 .... mogoče bi pa pumagal......
LOJZ99
28. 01. 2015 17.57
+2
to se dogaja v vseh bolnicah v Sloveniji ne samo v Ljubljani
Biofanatik
28. 01. 2015 14.08
+0
Hitro so našli grešnega kozla: gripo! Pohlep dohtarjev je kriv (nekaj malega izjem naj mi oprosti)
enakostzavse
28. 01. 2015 10.08
+7
Jaz bi pa kar frenda janšićevega, bavčarja , dal sem na intenzivno, med mrso, tifus itd. Bi hitro zdrav postal in sam bi se zapeljan na Dob. Pa še frenda naj sabo vzame !!!!
VSEZNALECno1
28. 01. 2015 08.32
-1
nc bat Milojka and Cmero sta ze na poti v UKC..... vse bo se dobr.....
stella83
28. 01. 2015 07.39
+3
prvo vprašanje - je gripo res treba preležati v bolnišnici?? Razen hujših primerov, ampak tok jih pa verjetno spet ni? Drugače pa, v zadnjih dveh/treh letih sem bila veliko v UKC - hvala bogu kot obiskovalec. Niti enkrat nisem videla sester, da ne bi nič delale! Zaslužijo si vse pohvale. Delo, ki ga opravljajo, ni lahko. Še posebej, ko dobijo težaške bolnike, ki se po cele dneve derejo, zvonijo in mislijo, da so sami na oddelku.
stella83
28. 01. 2015 07.41
+6
aja, ministri ne bi dali/naredili nič, le zakaj? Zato, ker če bodo potrebovali zdravniško pomoč, je za njih že poskrbljeno - dobijo svojo sobico, osebno sestro, najboljše zdravnike in ja, takoj pridejo na vrsto!
twister5
28. 01. 2015 08.32
+2
Ministri si pa zaslužijo....ZAKAJ ŽE?........Aja imajo preveč zmatran jezik.
stella83
28. 01. 2015 10.55
+1
ne, si ne zaslužijo - če bi za vse veljala enaka pravila, bi bilo marsikaj na tem svetu popolnoma drugače!
ecnarf
28. 01. 2015 07.24
+7
Naša zdravstvena minitrica naj pogleda stanje v LJ. bolnišnici in 100km oddaljenem Celovcu, pa bo videla da smo 30 let v zaostanku.
Biofanatik
28. 01. 2015 14.09
+0
Franja je bila bolje organizirana in vzdrževana!
Helianthus
28. 01. 2015 07.01
+12
Ministre naj dajo ležat med tifus in mrso...pa bomo videli, kako dolgo bodo zdržali. Na bruhanje mi gre ta naša "kisla smetana"...
iravadi
28. 01. 2015 06.48
+1
Pa kje ste še tega s tifusom najdli?...
devlon
28. 01. 2015 07.01
+6
Biofanatik
28. 01. 2015 14.10
+1
Še kakšnega gobavca imajo skritega v omari!
496344
28. 01. 2015 06.42
+5
Spet UKC LJ.Zanimivo,pred pol leta pa so zatrjevali,da so pripravljeni na epedimijo ebole.Zdaj pa jamrajo,ko je navadna gripa na pohodu...Tule neki ne stima
mastablasta
28. 01. 2015 06.38
-3
ce te neucinkovitosti sam ne bi videl bi jim mogoce se verjel.... torej za 150 postelj in bolnikov pricakujejo 300 sester, kot da so te non stop ob bolniku. za 150 boknikov bi 50 sester moralo biti dovolj. mogoce 70 max. mogoce so res sobe in razpored vsega slabo zgrajeni samo vseeno. nekaj bi se dalo narediti da ne bibilo treba sestram sem in tja tekat po nepotrebnem tudi to je neucinkovitoporabljen cas.
dr.dare
28. 01. 2015 06.24
-2
Vsak pacient lahko zavrne bivanje v taki sobi.. sam slovenci so pač hlapci...
LOJZ99
28. 01. 2015 18.22
+1
vsak lahko zavrne Zdravljenje na lastno odgovornost in če zavrneš zdravljenje si sam kriv če se ti stanje poslabša
mary6123
28. 01. 2015 05.15
-18
Ja ja vse bolezni imajo bolniki ki so skupaj v eni sobi, ne ga flancat. Lene sestre in zdravniki naj riti premaknejo pa se zmigajo in nekaj naredijo.
Django
28. 01. 2015 06.13
+4
Zakaj pa naj se Sestre premikajo hitreje? Zato da jim potem nasa vrla oblast zmansuje place! Jaz bi rekel hdor je vse to zakuhal naj pa se poje, Sestre in zdravniki so najmanj krivi je pa res da vsak umrli prispara denar v pokojninski blagajni torel naravna selekcija, drugic pa se Kucana izvolite bo mogoce bolse?
nikhrast
28. 01. 2015 02.30
-4
Kakšen sistem pa imajo, plača se vsaka ura, ni to normalno? Pa kako moreš spraviti pet postelj v semi-privatno sobo? Koliko postelj pa spravijo v privatno sobo?
gongash
28. 01. 2015 00.50
-4
joj ubožci rabjo dve sestri za enega bolnika? a ste vi bolani u glavo! vemo sami na lastne oči kako se dela, ne prelagat odgovornosti na drugega pa država pa ne vem kaj!
Bruhalnica24
28. 01. 2015 00.02
+9
a to pa ni izvajanje EVTANAZIJE ???
CandySkull
28. 01. 2015 00.03
+13
evantezija je prostivoljna smrt, tole je prisilna smrt oz mučenje.
CandySkull
27. 01. 2015 23.53
+13
Sploh k dohtarju ne grem, mam več možnosti preživetja doma kot tukile!
Biofanatik
28. 01. 2015 14.11
butalistan
27. 01. 2015 23.24
+3
Kraja sama kraja
twister5
27. 01. 2015 23.23
+9
Tipično, da ministrstvo hladno kao to ni naš problem..... radi bi zmanjšali javne zaposlitve JAZ SEM ZATO, DA SE TAKOJ POZAPREJO MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE IN ŠOLO, saj tko ni nič od njih so samo strošek. Pa tudi, le kam gre ves denar, ki se ga vsakomesečno vlaga v obveznem in dodatnem (nategu tisočletja) zavarovanju. Mogoče bi pa uvedli tudi v zdravstvu prostovoljno delo medicinskih delavcev kakor so gasilci, kadar je hudo....