Slovenija

Paradne zdrahe: 'Urška igrala čisto igro'

Ljubljana, 15. 05. 2009 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ozadje Maturantske parade je že nekaj let umazano. Oglasil se je dijak, ki naj bi bil vpleten v afero izsiljevanja plesne šole Urška ter zanikal vse obtožbe in pohvalil njenega predstavnika.

Maturantska parada-51
Maturantska parada-51 FOTO: Miro Majcen

Danes je že osmo leto zapored potekala velika tradicionalna maturantska četvorka, ko se maturantje potegujejo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Tudi letos ni šlo brez zapletov.

Le nekaj dni pred parado se je oglasila Plesna zveza Slovenije (PZS). Znova so opozorili na težave, s katerimi se soočajo. Največ preglavic naj bi jim povzročala plesna šola Urška. Nesporazumi in trenja se vlečejo že nekaj let, tokrat pa je PZS opozorila na po njihovih besedah nesprejemljive poteze Urške. Omenjena plesna šola naj bi "s potvarjanjem dejstev, razširjanjem informacij med maturanti, da bodo lahko brezplačno sodelovali v Maturantski paradi samo, če se bodo vpisali in plačali maturantski plesni tečaj ter plesali na maturantskem plesu v organizaciji Urške d.o.o., ki z omenjenimi metodami zlorablja Maturantsko parado na brezobziren in moralno-etično povsem izkrivljen način za zadovoljevanje svojih privatnih podjetniških interesov in ciljev“.

V anonimnem dopisu, ki smo ga prejeli v uredništvu 24ur.com, je zapisano, da "Urški Guinness predstavlja promocijo in možnost, da z večanjem števila plesočih utrjujejo monopol v Ljubljani“. "Monopol ustvarjajo tako, da izsiljujejo maturante, da ne bodo smeli sodelovati na Maturantski paradi in organizirani zabavi po njej, če ne bodo šolskega maturantskega plesa in tečaja vplačali pri njihovi plesni šoli“.

Dijak obtožbe na račun Prokofjevega zavrača

Več virov je za 24ur.com povedalo, da je Boris Prokofjev, vodja Maturantske parade in zaposleni v plesni šoli Urška, v začetku tega meseca obiskoval ljubljanske šole, ki nimajo sklenjene pogodbe za organizacijo maturantskega plesa in tečaja pri Urški, in od njih zahteval plačilo 20 evrov po osebi za tiste maturante, ki želijo sodelovati na Maturantski paradi oziroma se udeležiti zabave po njej. Plesna šola naj bi imela stroške z nakupom opreme (majice, dežniki in podobno) in s plačilom zabave na Gospodarskem razstavišču, kjer so nastopile tudi glasbene skupine. 

V redakcijo 24ur.com je sicer priromal posnetek, na katerem naj bi bil pogovor med dijakom in Prokofjevim. V našo redakcijo je po objavi posnetka poklical tudi vpleten dijak, ki je razjasnil zadevo. Njihova šola je najprej izbrala plesno šolo Bolero, vmes pa so si premislili in želeli sodelovati s plesno šolo Urška. Pogovor, ki smo ga prejeli, je po trditvah dijaka snemal po nasvetu drugih in ni želel, da bi prišel v javnost. Ni ga posnel zaradi škodoželjnosti. Zaradi pogodbenih obveznosti z Bolerom pa so na koncu le ostali pri isti plesni šoli.

Maturantska parada-36
Maturantska parada-36 FOTO: Miro Majcen

Dijak je pohvalil ravnanje Prokofjevega in zatrdil, da jim Urška ni nikoli prepovedala udeležbe. Razložili so jim le, da če ne plešejo pri njih, ne morejo imeti majic in ostalih rekvizitov, ki jih Urška priskrbi svojim plesalcem.

To je sicer dejal tudi Tomaž Ambrož iz plesne šole Urška. Za 24ur.com je dejal, da so vsi maturanti imeli možnost sodelovati pri plesanju četvorke in da niso zahtevali plačila 20 evrov za tiste, ki se izobražujejo na tistih šolah, ki ne sodelujejo z njihovo plesno šolo. "Maturanti so prišli, se vpisali na seznam in odplesali. Vsi tisti, ki so to storili, so lahko brezplačno vstopili na Gospodarsko razstavišče, kjer je naša plesna šola organizirala zabavo," je še dejal. Na vprašanje, kdo je plačal zabavo, je odgovoril da Urška. Do majic, dežnikov in podobne opreme pa so prišli tudi s pomočjo sponzorjev.

Sicer je zaradi celotnih plesnih zdrah nekaj ravnateljev pisalo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Odgovoril jim je podžupan Jani Möderndorfer: "Pravico do plesa četvorke, ki se odvija na javni površini, imajo vsi maturanti, ki se želijo udeležiti tega dogodka, ne glede na to, katera plesna šola je bila organizator maturantskega plesa.

Rudi Kocbek iz PZS pa je za 24ur.com povedal, da je Urška očitno umaknila zahtevo po plačilu. "Zahtevali so plačilo. Zakaj pa bi ravnatelji pisali županu Jankoviću?" je dodal Kocbek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 05. 2009 16.32
JAH--FOLK PA DOBER še s plesa delate politiko in afere,GROZA
Tonček Balonček
16. 05. 2009 07.10
In že se na teh paradah kažejo in telovadijo politiki, npr. Thaler s Fajonovo, Jelko Kacin....! Sramota!
tajjaa
15. 05. 2009 22.57
So hiter posnetek odmaknel. No pa povejte keri so te neznani viri:). Res težko ugotovit kera plesna šola je senca Urške:)
est
15. 05. 2009 21.50
Dva Vrtička Dve ograjici ena gnojnica
expat
15. 05. 2009 21.36
Kako hitro so na 24ur umaknili pma ko kruh me je avdio prispevek, hehe. Ocitno jim je malce pozno potegnilo, da je slo za snemanje brez dovoljenja sogovornika, ki pa je kaznivo. Bo kdo na poptv odgovarjal zaradi javne objave tega posnetka?
Denis212
15. 05. 2009 21.14
zakretene
15. 05. 2009 21.00
"Dosežek" ki pri meni spada v kategorijo "Obskurne veselice", kamor sodi še tekmovanje v držanju pladnja s pijačo, pljuvanje v daljavo, "Kdo poje največ kokic" in podobni vrhunski dosežki človekovega telesa in duha. Partijski veljaki, ki so se kot eni slinasti starčki slinili tja zraven, pa sodijo v kategorijo "skok v peno" za obrambne ministre, hehhehehe
hecate
15. 05. 2009 20.52
čudn...mi nismo plesal pr urški pa smo useen dobl majce pa dežnike itd. ...sicer to že pred leti...
Tonček Balonček
15. 05. 2009 20.49
Hočemo predčasne volitve!
Roxy79
15. 05. 2009 20.46
Jaz sem pa mislil da imajo danes v Postojni protestni shod. Oblečeni v majce Svobdnih sindikatov... in od koder je bilo slišati tudi piščalke... Zato sem sklepal da je bil protestni shod in ne nekakšen pustni karneval.
Larisa Lara 1
15. 05. 2009 20.36
dobr tut to da je usak let (maja) isto ane:)
Die einemaister
15. 05. 2009 20.35
se kregajo za senco od osla
HOOONDAAA
15. 05. 2009 20.34
Škoda denarja pa živcev!!
ava_carolina
15. 05. 2009 20.20
evo iz prve roke ... plesali smo pod okriljem plesne zveze slovenije (plesni center zasavje) ki nam je celo predvajala napačno glasbo , tako da smo bili zaradi njihove napake ''diskvalificirani'' dijaki smo v popolnoma drugačnih majčkah kot so Urškine prišli na gospodarsko razstavišče in nam je bil vstop na najboljšo zabavo danes dovoljen , za kar se imamo zahvalit samo Urškinim organizatorjem ki so popolnoma nesebični :) za plesno zvezo pa ne bi izgubljala besed , saj so že nekateri plesni učitelji proti dijakom-maturantom tako negativno naravnani, da ples pri njih res ni v užitek in zabavo.
IvanaOrleanska
15. 05. 2009 20.18
kva zdej to kr neki lapate...who cares?!
zeozz
15. 05. 2009 20.06
Ljubljana vse hoče zase! S tem tradicionalnim plesom je začel Maribor in sicer plesna šola Pingi (kakšna Urška nekje? pa dajte no!).. Iz Maribora pa se je začelo razvijat v druga mesta, kot so Ljubljana, Šentjernej, ...kasneje pa tudi države kot so Slovaška, Srbija, .....ipd. Tako da... Glede glasov pa bom tako rekel. Lani so napisali malo preveliko številko in zato letos seveda ni bilo rekorda, čeprav nas je bilo več, saj so bili vključeni tudi študentje. Sam sem zaposlen pri plesni skupini Urška in vem da mi nismo bili prvi pri tem, tako da... Plesna šola Pingi in Maribor sta bila prva, pa tam jih je tudi največ!! Vsaka jim čast!! Naslednjič pa se je treba zadeve lotit bolj organizirano, tudi z več varnostniki! ..upam da se ta komentar ne briše admin!!
Tonček Balonček
15. 05. 2009 19.50
Katero društvo je levo in katero desno? Vse nam bo takoj jasno! Gotovo za nekom stoji Kučan, ali pa vsaj Pahor, Kresalova ali Kos in podobni! T so krivi zdrah!
versus19
15. 05. 2009 19.05
končno je Urška pokazala pravi obraz! Da jih ni sram ... predvsem zato smo se na naši šoli jeseni za organizacijo plesa odločili za Bolero! In naredili so nam čudovit ples ter držali prav vse obljube!!! Prihajajoče generacije pa premislite koga boste izbrali za ples, saj Urška podkupuje tudi mentorje in ravnatelje ... ko je v igri posel za nekaj milijonov evrov očitno nekateri naredijo vse! Boris Prokofjev je bil na naši šoli en dan pred našim maturancem in zahteval 20 € po osebi! OGABNO!!!
Jules_Verne
15. 05. 2009 18.22
Mah koliko prahu zaradi neke procesije, kot da je to nevemkakšen dosežek v življenju, če si tam ali pa te ni je bolj ali manj vseeno.
Alia Evans
15. 05. 2009 18.21
hell no we won't go