Slovenija

Izteka se rok za vpis prvošolcev v osnovne šole

Ljubljana, 26. 02. 2017 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V torek se izteče rok za vpis otrok v prvi razred. V slednjega morajo starši vpisati otroke, ki so ali bodo v tem koledarskem letu dopolnili starost šest let, torej so bili rojeni leta 2011. Vpis poteka tako, da šola po poprejšnjem povabilu in pogovori s starši izpolni vpisni list, ki ga starši nato podpišejo.

V kolikor starši menijo, da njihov otrok še ni pripravljen za vpis v šolo, lahko predlagajo odložitev šolanja, pri čemer pa je treba nepripravljenost posebej ugotavljati.

Možen je tudi predčasen vpis, ki ga zakon posebej ne ureja. V tem primeru morajo starši na šolo nasloviti vlogo, o kateri odloči ravnatelj, v primeru pritožbe pa pritožbena komisija.

V prihodnjem šolskem letu bodo v šolske klopi prvič sedli otroci, ki so bili rojeni leta 2011.
V prihodnjem šolskem letu bodo v šolske klopi prvič sedli otroci, ki so bili rojeni leta 2011. FOTO: Thinkstock

Najmanj tri mesece pred začetkom pouka šola staršem izda potrdilo o šolanju oziroma odločbo o odložitvi začetka šolanja.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je predčasno v osnovno šolo v povprečju vpisanih okoli 50 otrok na leto.

V Sloveniji so otroci ob vstopu v šolo stari od pet let in osem mesecev do šest let in osem mesecev, kar je po navedbah ministrstva podobno kot v večini držav z visoko razvitim šolskim sistemom.

Starši lahko otroka vpišejo v eno izmed 452 javnih ali eno izmed šestih zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program. Za učence s posebnimi potrebami je na voljo 28 osnovnih šol.

Otroka je treba vpisati v kraju, kjer stalno oziroma začasno prebiva. Starši ga lahko vpišejo tudi v drugo šolo, vendar mora ta s tem soglašati.

Leta 2011 se je v Sloveniji rodilo 21.947, leto prej pa 22.343. Posledično se je lani v 1. razred osnovne šole vpisala statistično največja generacija otrok v času samostojne Slovenije. Vpisanih je bilo 22.293 otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
26. 02. 2017 18.53
kaj posebna šola še obstaja, ??????
matdej
26. 02. 2017 14.39
+9
Vsem tistim starsem,ki imajo otroka starega 5let in 8m,svetujem,ce imajo moznost,naj za eno leto,prestavijo vpis v solo.Ker otroci,ki si najmlajsi v razredu,so tudi cisto drugace obravnavani,kot tisti,ki so stari 6let in se malo vec.Tako,da pustite otroku,se vsaj tisto leto,otrostva,igranja,...Sem takoj za,da se uvede nazaj,vpis pri 7letih!!!!
Uporabnik113189
26. 02. 2017 17.09
+6
Pametno. Prav neverjetne so razlike za nekaj mesecev in kaj se dogaja otroku ter njegovi samozavesti, ker zaostaja mogoče za malenkost, pa vendarle. Potem ko se dogodki kumulirajo in težava potencira, se dokonča s tem, da v enem od višjih razredov ne zmore več, izgubi svoje vrstnike in še kaj..
matdej
26. 02. 2017 19.34
+0
Tocno tako.Ker dan danes ucitelji,ki ucijo v o.š. niso vec ucitelji,ampak javni paraziti,ki vlecejo placo,za nedelo.Otroci morajo priti v solo,pametni!