Slovenija

Janković verjame, da bodo avgusta že prve tekme

Ljubljana, 29. 06. 2010 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zoran Janković pravi, da so izvajalci kljub zamudam in nepravilnostim, ki jih je pokazal tehnični pregled, naredili več, kot je od njih pričakoval. Rok za odpravo nepravilnosti je konec julija.

Janković pravi, da ni razočaran nad izvajalci, čeprav je jasno, da stadion in dvorana v Stožicah ne bosta končana do roka, ki se sicer izteče jutri.
Janković pravi, da ni razočaran nad izvajalci, čeprav je jasno, da stadion in dvorana v Stožicah ne bosta končana do roka, ki se sicer izteče jutri. FOTO: Damjan Žibert
Nad izvajalci nisem razočaran. Naredili so več, kot je bilo mogoče pričakovati. Zoran Janković, župan

Potem ko je komisija opravila ponovni tehnični pregled dvorane in ugotovila, da še vedno niso odpravljene nepravilnosti, ki so jih odkrili pred dvema tednoma, ljubljanski župan Zoran Janković trdi, da ni razočaran. "Izvajalci in podizvajalci so naredili več, kot smo pričakovali, oba objekta pa sta vrhunska,“ je dejal na današnji novinarski konferenci. Po njegovih besedah je sedaj do 27. julija čas, da se odpravi pomanjkljivosti na stadionu in v dvorani. "Še vedno verjamem, da bo uspelo pridobiti uporabno dovoljenje,“ je dejal župan.

Gradnja stadiona grozi, da postane izključno zgodba o nezakonitosti ter finančnem izčrpavanju mestnega proračuna in davkoplačevalcev. Mojca Kucler Dolinar, NSi
V Grepu so dejali, da bodo poskušali nepravilnosti odpraviti v najkrajšem možnem času, vendar natančnega datuma niso napovedali, a za podaljšanje roka Grep še ni zaprosil. ''Nisem rekel, da ne bom unovčil bančne garancije. To boste izvedeli, ko bo čas za to. Če jo bom izkoristil, jo bom samo iz enega razloga: da se poplačajo izvajalci,'' je dejal in poudaril, da je treba najprej zagotoviti plačilo za izvajalce, nato bodo ti v lovu za postavljenim rokom začeli s trdim delom.

Mojca Kucler Dolinar
Mojca Kucler Dolinar FOTO: 24ur.com
Zgodba o finančnem izčrpavanju mestnega proračuna

Na dogajanje se je že odzvala predsednica mestnega odbora NSi Mojca Kuclar Dolinar. Prepričana je, da se pri gradnji stadiona v Stožicah kažejo posledice, pred katerimi že dolgo svarijo, nanje pa opozarjajo tudi različne inštitucije od ministrstva za finance do računskega sodišča. "Prestavljanje odprtja stadiona je samo vrh ledene gore. Gradnja se izvaja v neskladju z veljavno zakonodajo in enormno se povečujejo stroški, pri čemer ni jasna pot sanacije," pravi in dodaja, da na jasna vprašanja glede stroškov vrstijo župan podaja nejasne in izmikajoče odgovore. "Gotovo je samo to, da bo s takim načinom dela v končni fazi udarilo po denarnicah državljanov davkoplačevalcev," še meni.

Ljubljanski mestni odbor Nove Slovenije zato poziva vodstvo mestne občine, da naj upošteva opozorila pristojnih organov, da gradnja stadiona ne bo izključno zgodba o nezakonitosti in ropanju državljanov. Obenem pa poziva tudi računsko sodišče, da čim prej zaključi že začeto revizijo pravilnosti poslovanja Mestne občine Ljubljana.

Bo župan uničil Grep?

MOL ima tako možnost unovčenja bančne garancije v višini 25 milijonov evrov, ki je zagotavljala končanje del v roku. Kot pravi župan, bi s tem lahko uničili Grep, a "podizvajalci morajo dobiti plačilo". Kot je še omenil župan, je Grep 28. januarja dobil uradno ponudbo bank za 150 milijonov evrov kredita in jo sprejel. Po poročanju nekaterih medijev naj bi dogovor o posojilu podpisali v sredo. Kot pravi župan, se tu meša tudi politika, leva in desna. "Zdi se mi, da prihajajo vedno novi pogoji, ampak počakajmo, da vidimo, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Na vprašanje, ali je med pogoji tudi, da mora MOL zagotoviti 20 milijonov v proračunu za plačilo gradnje dodatnega igrišča in ogrevalne dvorane, je odgovoril, da še ne ve, koliko znašajo dodatni stroški. "Dogovorili smo se, da mora Grep zahtevek za dodatna dela oddati v juliju," še pojasnjuje Janković.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Damjan Žibert

Prve tekme bodo avgusta

Župan je sicer še vedno prepričan, da bo 10. avgusta v dvorani potekala prva košarkarska tekma s Španijo in da se bomo Slovenci na nogometnem stadionu dan pozneje pomerili z Avstralci. Uradna otvoritev naj bi po njegovih besedah potekala 18. septembra, program pa naj bi vodila Jurij Zrnec in Lado Bizovičar.

V Stožicah potrebna dopolnitev projekta izvedbenih del

Komisija za tehnični pregled je v ponedeljek opravila drugi del tehničnega pregleda v postopku izdaje uporabnega dovoljenja za nogometni stadion, športno dvorano in spremljajoči poslovno-trgovski objekt v Stožicah. Komisija, ki jo imenuje ministrstvo za okolje in prostor, je ugotovila, da vsa dela še niso končana, dokončati pa jih je treba skladno z načrti, ki so sestavni del gradbenega dovoljenja. Dopolniti je treba projekt izvedenih del z manjkajočimi načrti, prav tako je treba projekt izvedbenih del in dokazilo o zanesljivosti opremiti s podpisi vseh odgovornih oseb.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
30. 06. 2010 09.48
Mene bolj zanima, kdaj se bo na Parmovi zaslišal mujezinov glas z vrha minareta! Ta klovn nam je obljubljaj projet mošeje že med kampanjo, predlagal sem tudi vglezljijv minaret po vzorcu podmorniških periskopov, ob sončnem vzhodu ter zahodu bi se vanj vkrcal mujezin s es pritiskom na gumb dvignil nad mestom, povedal svoje in se ponovno diskretno pogreznil. Tehnika gre pač naprej, le bog je vcečen in nespremenljiv... Ampak ne, on goni tisti stadion.... Sramota, Kucler-Dolinarjeva ima prav!
Tonček Balonček
30. 06. 2010 08.54
Na jesenskih volitvah bom volil Kuclerjevo, pogoj je, da v program psotavi izgradnjo križevega pota na Golovec in romarsko pot od Kozlerjeve gošče do sv. Urha, sreedi Kongresnega trga pa naj se postavi spomenik Alojziju Grozdetu, borcu proti komunizmu!
Frane Šajn
30. 06. 2010 08.01
Bravo zoki ti si maher!
Tonček Balonček
30. 06. 2010 07.30
To, da bo po Celju in Mariboru tudi Ljubljana dobila stadion in športno dvorano je enkaj najbolj nezaslišanega, kar se je moglo zgoditi pod komunajzarji! Gre za sramoto, dokaz nesposobnosti in še česa! Komaj ačkam na izjavo MSi in Slovenske škofovske konference ali vsaj Pravičnosti in miru, gre pravzaprav za moralni razkroj družbe. Preprečimo vsaj gradnjo avtobusne postaje, še ene perverzne gradnje v Ljubljani! Pa kaj nam je tega treba? žHočemo predčasne volitve in zabavišne parke na podeželju!
yerbas
30. 06. 2010 07.01
Krasno ! Zdaj boda slovenski nogometaši lahko zgubljali tekme na domači travi. Na trgu pa potem ustvarjali burke. odlićni zadnji
29350
30. 06. 2010 06.05
Na zalost, to na kar opozarja Mojca Dolinar je resnica. G. Jankovica kvazi ekonomista pa ne briga nic kakor njegov lastni zep. Za to njegovo avanturo bomo Ljubljancani morali globoko sesti v zepe in to pri placilih poloznic. Take avanture se nebi upali speljati niti zupani velikih bogatih velemest po svetu. Se posebej sedaj ko je kriza in vsi zmanjsujejo stroske. Strasno kaj se dogaja v tej Sloveniji imam obcutek kot, da bi bili izolirani od sveta in ne vemo kaj se okoli nas dogaja. Ko bogate povdarjam bogate drzave nizajo stroske do 20% nasa revna povdarjam revna drzava zapravlja. Res nas imajo za norca, ne vem zakaj se jim pustimo.
proofreader
29. 06. 2010 22.48
Mojca Kucler Dolinar naj gre raje na dopust na njihov otok pred Izolo, ali pa pelje otroke v zabaviščni park v Hajdino. Tako bo v praksi videla, kako eni samo obljubljajo in kritizirajo druge, drugi pa dejansko nekaj naredijo. Zoki je car.
luciluk
29. 06. 2010 22.33
fafajonka
29. 06. 2010 22.32
20 mio bančne garancije LB, ki nima denarja, zato pa se bo spet država zadolžila.
luciluk
29. 06. 2010 22.31
Kar je Jankovič naredil v LJ ni noben do sedaj.............. vse bi bilo O.K. če bi bilo narejeno na pravilen način. To da je Lj. na novo tlakovana in ima nov most se lahko zahvalite ENERGETIKI LJubljana, ki je to tudi financirala!!!! in to prvič odkar Energetika LJ obstaja. E_LJ ni bila ustanovljena kot profitna ustanova, temveč kot podjetje ki proizvaja toploto za LJ ter elektriko. Problem je v tem da je E.Lj prvič odkar obstaja v rdečih številkah???? kar bi bil seveda paradoks, ČE nebi E.Lj plačala novega mostu ter tlakovcev v stari LJ. Sicer je neverjetno da nihče glede tega ne naredi nič. Ljubljančani ki se ogrevate preko dalinskega ogrevanja za vas upam da se v E.Lj ne pokvari turbina, ker E.LJ nima denarja da bi financirala popravilo ali remont. Če bi katerikoli drug župan v svojem mandatu izčrpaval E.LJ na način Kot Zoki, bi bil že politično mrtev. Seveda rdeči novinarji ne želijo resnice in soustvarjajo meglo v LJ.
fafajonka
29. 06. 2010 22.30
Katerega avgusta?
RobinHood
29. 06. 2010 22.19
Janković verjame, da bodo avgusta že prve tekme - PRIDEM NA TEKMO
Milan Hišan
29. 06. 2010 22.00
Zakaj 1000 VIP lož??? Za koga? Za prijatelje?
Milan Hišan
29. 06. 2010 21.57
@Zasekamoz Tipično Balkansko je tvoje razmišlanje.
Zasekamoz
29. 06. 2010 21.38
Mah podpiram Jankoviča, ker župan pa je prej še zgradil stadion? Bmk na komu stoji in kako je bil postavljen, sam da bo :)
la-cucaracha
29. 06. 2010 21.31
Če je vse tako v redu in prav od kje za hudiča fardamanega potem prihajajo na plan finančni problemi v smislu neplačevanja podizvajalcevi ipd. Morate vedeti , da je večina še tiho tako kot so bili tiho v primeru Istra benza, Merkurja in še in še je takih ki bi z tujim tičem mahali po koprivah !
fffirbec
29. 06. 2010 21.29
SVAKA MU ČAST.....HEROJ
wanker
29. 06. 2010 21.18
stadion stoji na sužnjih!!!
HarisPilton
29. 06. 2010 20.43
Zoki navijamo zate. Ljubljana ne sme zopet zaspati. Ne smemo dovoliti, da to mesto zopet prevzame kakšen nevretenčar. Tisti ki živimo v njej vemo kaj vse se je naredilo odkar županuješ. Pljuvajo pa predvsem tisti, ki ne živijo tukaj, ali pa tisti ki imajo kakšne drugačne "osebne" apetite, ali pa čisto tretji recimo kakšni ksenofobni tepčki. Dejstvo je da bi morali imeti takšen stadion že zdavnaj, ne pa tisto razpadajočo žalost za Bežigradom. Če bi nadaljevali politiko prejšnih županov, bi morali mogoče Tromostovje zaradi dotrajanosti celo zapreti za pešce ne samo za promet. Plečnikov stadion je doletela takšna usoda, ker je bilo nekaterim v preteklosti vseeno, tunel pod gradom bi se nam skoraj porušil na glavo, ker je bilo nekaterim v preteklosti vseeno, leseni tramovi naslonjeni na hiše v centru Ljubljane, ki jih je krasil na roko napisan verz "Pozor omet odpada" je tudi en od cvetk, ker je bilo nekaterim vseeno. Pa poglej Ljubljano danes. Čeprav majhna proti ostalim milionskim mestom diha Plečnikova arhitektura sedaj od Prešernovega trga, pa do Šuštarskega mosta v vsej svoji veličini in lepoti. Zoki ta pravi Ljubljančni smo s teboj v dobrem in slabem. Samo tako naprej.
titovka
29. 06. 2010 20.42
dmalalan....pa saj jaz tebi nisem prepovedala da hodiš k bogu...bog je tvoj problem a ne moj!!!