Slovenija

'Izvajalec je uporabljal neškodljiv kalcijev klorid'

Ljubljana, 28. 01. 2010 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./B.S.
Komentarji
24

MOL se je odzvala na kritiko Zavoda za gozdove glede soljenja sprehajalnih poti v parku Tivoli. Obtožbe zanikajo z zagotovilom, da so uporabili neškodljivo mešanico.

Bela cesta
Bela cesta FOTO:
Skladno z veljavno koncesijsko pogodbo, za vzdrževanje cest in pot skrbi KPL, d. d., kar pomeni letno in zimsko vzdrževanje, torej izvaja tudi zimsko službo. MOL o izvajalcu posipanja

Potem ko je Zavod za gozdove opozoril na soljenje tal na območju krajinskega parka Tivoli–Rožnik–Šišenski hrib v Ljubljani, se je na njihove obtožbe odzvala Mestna občina Ljubljana (MOL). Na naše vprašanje, ali so gozdne poti res posipali s soljo, so z oddelka za gospodarske dejavnosti in promet pri MOL odgovorili, da so poti res posipali s posebno mešanico, vendar pri tem niso uporabljali prepovedanega natrijevega klorida, ampak kalcijev klorid, ki za rastlinje ni škodljiv. Mešanica peska in omenjene snovi "se uporablja z namenom, da se kamniti posipni materiali lažje vklinijo v pomrznjeno oziroma zasneženo površino, saj v nasprotnem primeru uporaba peska ne doseže svojega namena, ker ta ne obstane na zaledenelih površinah,“ so zapisali. V običajnih razmerah sicer uporabljajo le pesek, dodajajo.

Pojasnili so še, da posipanje poti v Tivoliju izvajajo zato, ker tudi na peščenih površinah lahko pride do padcev sprehajalcev in posledično odškodninskih zahtevkov, odgovornost za poškodbe pa nosi izvajalec zimske službe.

Inšpektorat o tem ne ve nič

Veverica v Tivoliju
Veverica v Tivoliju FOTO: Reuters

Z inšpektorata MOL so medtem sporočili, da o soljenju na omenjenem območju niso bili obveščeni, da pa tudi nimajo pristojnosti nadzorovati izvajanje zimske službe. Odlok o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost predvideva globo le v primeru, da pride do spremembe kislosti oziroma alkalnosti tal na celotnem območju zavarovane znamenitosti, so zapisali.

"Če bi dokazali spremembe kislosti ali alkalnosti tal in ker so globe v odloku navedene v valuti dinarjev, se globa ravna po zakonu o prekrških in znaša 40 evrov za posameznika in odgovorno osebo pravne osebe, odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika in za odgovorno osebo v samoupravni lokalni skupnosti; za samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki opravlja samostojno dejavnost ter pravno osebo male gospodarske družbe je 100 evrov; za gospodarsko družbo, ki šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa je globa 250 evrov,“ pojasnjujejo na inšpektoratu.

Opozorilo Zavoda za gozdove Slovenije

Zavod za gozdove je včeraj opozoril na soljenje na območju omenjenega krajinskega parka, kar je po njihovem mnenju nedovoljen poseg v gozdni prostor.

Kot so pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije, soljenje ne sodi v noben gozd, saj negativno vpliva na gozdna tla ter posledično na rast in razvoj drevja in druge flore. V primeru izvajanja tega ukrepa na območju krajinskega parka so posledice še hujše, ukrep pa je tudi v nasprotju s 6. členom odloka o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost, po katerem je prepovedano vsakršno uničevanje in poškodovanje drevja, grmovja in podrasti.

O tem naj bi obvestili inšpektorat na okoljskem ministrstvu in ljubljansko mestno inšpekcijo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
28. 01. 2010 19.38
ČE SO ZNALI PRESELIT MEDVEDA STEZE PA NEZNAJO UREDIT.
Popeye
28. 01. 2010 12.51
Ko pa se je decembra naprimer pri padanju ledenega dežja, na avtocesto med Torovim in Peračico vrglo v 12-ih urah 170 ton soli, je pa zdravilno za naravo.
Tonček Balonček
28. 01. 2010 12.22
"kamniti posipni materiali lažje vklinijo...." - a so tam bebci? Ta vlada ej ers nesposobna, Janković naj pa takoj odstopi, preveč se je vklinil v vse pore Ljubljane!
pikanet
28. 01. 2010 12.21
Pa kdo je uvedel te bolne zakone in odškodninske zahtevke,da če nekje telebneš,da ti mora pa kar eden za vsako stvar neki plačat.Pa saj ni čudno,da je tako kot je,če se denar kar napej meče čez okno.A ni zanimivo,ko si pa v avtu si pa sam riv za vse,ti pa cestno podjetje nič ne da,ker so lukne na cest,pa ti gumo preluknja.Bolan je že cel svet.
dady60
28. 01. 2010 12.11
LUBLANA JE BULANA, skupaj s prebivalci
goso
28. 01. 2010 12.11
Hoja po dveh nogah na lastno odgovornost. Pa ne bo komunala odgovarjala. Pozim se ne gre v sandalih v gozd al pa v drsečih gumi copatah. Ta star hodmo v gojzarjih že od druge svetovne vojne. Vsaka zlo koncentrirana sol je škodljiva. Še na jeziku, kr probite. Kr doma špricite sobno drevje s tistim, kva je že,kalcijem. Spet gnar skoz okno mečejo, kr je pod tem županom že navada. Pesek mora bit pa bolj droben, pa se bo ulezu. Pa naučte se prej gozdarje prašat, ne d ste kr brez njih pameten.
mastablasta
28. 01. 2010 12.07
O tem naj bi obvestili inšpektorat na okoljskem ministrstvu in ljubljansko mestno inšpekcijo. - in medije. Vprašanje: Zakaj so o tem obvestili medije?
scipio
28. 01. 2010 11.50
noge so pa le ostale cele, a ne? tvoja, moja....
pikanet
28. 01. 2010 11.09
Ja ljubljančki so tolk razvajen narod,da jim je treba zdaj še hosto solit.
Jure Jumer
28. 01. 2010 11.01
in ravno to je fora-NOČEM OSOLJENIH GOZDNIH POTI, ker: 1.)Velik težje je hodit 2.)Psa pečejo tačke od soli 3.)če hočem zgornji dve zadevi grem lahko na sprehod po centriu!
taurus90
28. 01. 2010 11.00
Roxy79 u logatcu ne smejo ceste obnovit zarat napoleonovga drevoreda lip. pa če se ne motm tud solijo ne, ampak sam pesek potresajo
Jure Jumer
28. 01. 2010 11.00
@lovec lovsk: lej, napačno si me razumel....uze 10 let usak dan po 2x setam psa čez Rožnik...in dokler je bila narejena "gaz" os shojena pot cez sneg je bilo use uredu in prav, ko so se pa odločil "malo posolit" je pa zadeva postala skoraj neprehodna...pa ne pametuj mi o obutvi
lovec lovsk
28. 01. 2010 10.47
SE 3 DNI NAZAJ NISI MOGU NORMALNO HODT PO POTI, KER SE JE POVSOD UDIRAL...k da bi po blatu hodu....*.... Bravo Jumer bravo, res si me nasmejal Si že slišal za gamaše? Pa za kake druge pohodne čevlje razen "superg"? Pa kaj vam je, morate res imeti očiščene vaše sprehajalne potke v nulo da si lahko lene riti premigate? Gojzerje pa gamaše, pa če je ledeno še dereze gor pa gas. Če je zime je sneg.
Neikius
28. 01. 2010 10.42
Zakaj je že kalcijev klorid neškodljiv?
Jure Jumer
28. 01. 2010 10.36
ajva...PROMETNA NESREČA? A si ti že u življenju kdaj hodu/hodila po šišenskem hribu?
ajva
28. 01. 2010 10.34
ko pa ne bi nič posulj pa bi se naredila kakšna težka prometna nesreča ,,,kaj bi pa potem kritiziral,,,,narod ima vedno ene same probleme seveda vsi smo enaki tudi jaz med njimi ,,,nismo zdravi ,če nekoga ne mečemo....
bron
28. 01. 2010 10.33
PA KAJ IMAJO ZA HODIT PO GOZDU IN DELAJO SAME PROBLEME SOLIJO SE SALAME PA MESO DA SE NE POKVARI.
Jure Jumer
28. 01. 2010 10.32
bebot neumni so šli solit 30cm zbiga snega...IN KAJ JE NASTAL? SE 3 DNI NAZAJ NISI MOGU NORMALNO HODT PO POTI, KER SE JE POVSOD UDIRAL...k da bi po blatu hodu....*...
lovec lovsk
28. 01. 2010 10.28
Pojasnili so še, da posipanje poti v Tivoliju izvajajo zato, ker tudi na peščenih površinah lahko pride do padcev sprehajalcev in posledično odškodninskih zahtevkov, odgovornost za poškodbe pa nosi izvajalec zimske službe.... Zdaj pa vem, da lahko tožim planinsko društvo, če mi spodrsne na gorski stezici...
GSG-9
28. 01. 2010 10.20
Tinmar, nisi ravno preveč pameten a? Kalcijev klorid CaCl2, medtem ko je kuhinjska sol natrijev klorid NaCl....nazaj v osnovno šolo prosim.