Slovenija

Izvedenec Kröll ni mogel potrditi Radanove odgovornosti za smrti bolnikov

Ljubljana, 14. 04. 2016 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstrijski izvedenec je na sojenju zdravniku Ivanu Radanu opozoril, da je bila dokumentacija v zadnjih urah življenja bolnikov pomanjkljiva. To je bil tudi razlog, da v nobenem primeru ni mogel potrditi, ali je bil zanje usoden prevelik odmerek morfija ali drugega zdravila.

Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll je v današnjem nadaljevanju sojenja zdravniku Ivanu Radanu v predstavitvi svojega mnenja opozoril na pomanjkljivo dokumentacijo v zadnjih urah življenja bolnikov, katerih umora je obtožen Radan. V nobenem primeru zato ni mogel potrditi, da je bil zanje usoden prevelik odmerek morfija ali drugega zdravila.

Radan je dejal, da je bolnikom, ki so umirali, dajal morfij, in sicer ali zaradi bolečin ali zaradi dušenja.
Radan je dejal, da je bolnikom, ki so umirali, dajal morfij, in sicer ali zaradi bolečin ali zaradi dušenja. FOTO: POP TV

Pri paliativni obravnavi bolnika morajo biti namreč vsi koraki dokumentirani, je povedal izvedenec, ki ugotavlja, da je zdravljenje teh šestih bolnikov potekalo v skladu z medicinsko stroko.

Avstrijski izvedenec se je opredelili do vsakega posameznega primera. V prvem primeru je Radan bolniku dal propofol in morfij, odmerjanje slednjega pa je povečeval. Radan je odmerjanje utemeljil z izrazitim stresom sicer nezavestnega bolnika.

Armin Alibegović z inštituta za sodno medicino naj bi v mnenju, ki ga je izdelal za tožilstvo, pojasnil, da človek v nezavesti ne čuti bolečine. A Kröll je opozoril, da ne vemo, kako globoka je bila nezavest, zato da je bilo povišanje odmerka vsekakor možno in tudi upravičeno. "Če ne bi dobil morfija, bi živel nekaj minut ali ur dlje, vendar bi umrl v hudem trpljenju in bolečinah," je ocenil.

Pri drugem primeru je izvedenec opazil, da se je podatek o odmerjanju morfija v temperaturni list vpisal, ko je bolnik že umrl. Ker je bolnik pred morfijem dobival druga protibolečinska zdravila, izvedenec pogreša pojasnilo, ali se bolečine ni več dalo blažiti le s tema dvema analgetikoma. Radan je pojasnil, da je bolnik bruhal, zaradi česar je namesto tramala, ki povzroča slabost, dobil morfij.

Pri tretjem primeru Kröll pogreša natančen vzrok smrti, a je domneva, da je bolnik umrl zaradi hude bolezni in ne odmerjenih zdravil. "Če bi sam zdravil bolnika, ne bi naredil nič drugače," je dodal.

Tudi v četrtem primeru se je soočil s težavo pomanjkanja dokumentacije, saj ne razume zamenjave dovajanja tramala in analgina z morfijem. Ob tem pa je dejal: "Če bi bili zelo hudobni, bi lahko rekli, da je bil apliciran morfij zelo visok." A kmalu zatem se mu je zdelo neverjetno, da je bolnik umrl zaradi prevelikega odmerka morfija.

Peti bolnik je po izvedenčevemu mnenju umrl zaradi bolezni, zadnji odmerek morfija naj bi namreč dobil več kot tri ure pred smrtjo. Tudi v šestem primeru, torej primeru, ko naj bi bolnik dobil kalij, za Krölla ni bilo nepravilnosti, ki bi pospešile bolnikovo smrt.

Izvedenec je v nadaljevanju odgovarjal tudi na vprašanja tožilstva glede dveh Radanovih bolnikov. Ekg posnetek bolnika okoli deset minut pred smrtjo po besedah Krölla ne kaže, da bi prejel kalij. Tega sicer ne more trditi z gotovostjo, saj bi za to potreboval neprekinjen posnetek delovanja bolnikovega srca deset minut do smrti.

Glede bolnika, ki naj bi ga Radan umoril s propofolom, pa je dejal, da odmerek, ki ga Radan navaja, da ga je dal bolniku, ne bi povzročil smrti. Če pa je propofol v bolnika stekel v odmerku, s hitrostjo in ob tisti uri, kot je pričala ena od sester, pa bi bil umrl zaradi predoziranja s propofolom in takrat, kot je navedeno v bolnikovi dokumentaciji, je dejal izvedenec. A je Kröll hkrati opomnil, da iz dokumentacije tega bolnika ne izhaja, da bi Radan naredil karkoli, da bi pospešil smrt tega bolnika, pač pa da je umrl naravne smrti.

Kröll se je dotaknil tudi izvedenskega mnenja o okoliščinah smrti Radanovih bolnikov, ki ga je za tožilstvo pripravil Alibegović. Kröll meni, da je Alibegović odličen specialist sodne medicine, vendar mu primanjkuje kompetenc, ko gre za paliativno oskrbo. Sam pa je specialist intenzivne medicine in anesteziologije. Alibegović namreč nikoli ni obravnaval umirajočih bolnikov in se je, preden je pripravil svoje mnenje, pogovoril z anesteziologom, je še izpostavil Kröll. To zanj pomeni, "da je Alibegović samo posredoval mnenja drugih, ki jih je slišal ali pa prebral v kakšnem učbeniku".

Komisija zdravniške zbornice, ki je opravila zunanji strokovni nadzor in ugotovila, da je zdravljenje potekalo v skladu s strokovno medicinsko doktrino, pa se po besedah Krölla sprašuje le, ali je bilo odmerjanje morfija primerno ali ne. A hkrati je za to mnenje našel več pohvalnih besed, saj da pušča odprto vprašanje, ali je šlo za napako v zdravljenju ali ne.

Kröll je tudi opozoril, da je Radana obravnava umirajočih bolnikov osebno prizadela. Kot intenzivist je prepričan, da je se je pri obravnavi hudo bolnih in umirajočih treba vključiti kot zdravnik, a ni mesta za osebno vpletanje.

Ker niti tožilstvo niti obramba še nista končala z vprašanji izvedencu, bo očitno Kröll v nadaljevanju obravnave še prihajal v Ljubljano.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
15. 04. 2016 14.34
+2
......običajno je tako, da ko se hočejo nad nekim človekom maščevati (Vrag ali Bog ve zakaj) se išče dlako v jajcu & povrh naša dežela je PRAVNA LE TOLIKO KOLIKOR IMAŠ CVENKA V ŽEPU in okrog tebe ljudi - ali so VSI pošteni ali NE je pa drugo veliko vprašanje?
Transformerji
15. 04. 2016 13.25
+1
Še ena sramota našega pravosodnega sistema . Šel bom na trmostovje in nekaj ljudem rekel, če kupijo travco. Je dovolj, da se najde samo eden, ki me bo prijavil, ja, potem bodo pa dokaze izkali med jagodičevjem.
santamaura
15. 04. 2016 13.08
+3
Ali je kriv ali ni kriv. Tega ne bomo vedeli nikoli. Tega še sam več ne ve, Hotel je nekaj povedati pa ga je delodajalec vrgel v kremplje državnih preiskovalcev in tožilcev, ki si še aspirina ne upajo vzeti brez posvetovanja z zdravnikom ali farmacevtom
slice2
15. 04. 2016 11.45
+3
Vsakemu lahko najdejo kakšno napako - raje bi videla, da moj zdravnik "zgreši" pri mojem zdravljenju to, da mi olajša bolečine, kot da se odloči za pravilno smernico, po kateri mi lahko vzame stran kisik, dihalni aparat in ajde...duši se! Pa četudi bi trajalo minuto. Pa ne, ne traja le minuto - mnoooogoooo dlje. Predolgo. Kaj bodo sedaj govorili o tem, da je Radana vodila "morilska sla"? Mimogrede: v paliativi je taka sla nezan pojem (namreč gre za nekaj kot seksualni užitek ob jemanju tujega življenja), saj v paliativi je komaj kaj življenja. Morebiti bo uspelo žrtvenemu kozlu izbezljati na plano krivce za slabo atmosfero v našem zdravstvu zaradi katere vlačijo po sodiščih vse druge, razen njih! Bodimo potrpežljivi!
aristotel
15. 04. 2016 08.26
+9
Očitno hočejo vse napake zdravstva, pomanjkljivosti organizacije,malverzacije, naročila,otroška srčna kirurgija, pomanjkanje anestezistov,očitne strokovne napake, privatizacijo zdravstva skriti za odmeven primer Radan..On pa je če je samo pomagal trpečim na smrt bolnim ljudem da so manj trpeli ob svoj zadnji uri. Gre zato, da je zdravnik lajšal bolečine hudo bolnim, ki so bili že tako tik pred smrtjo, ko so težki pacienti na koncu poti, večina umre zaradi dodajanje morfija, bolje tako kot, da bi kričali v groznih mukah in popolnoma zverinsko izmučeni omahnili v posteljo, če hočejo take bolečine omiliti potem morajo zelo povečati dozo za vsaj malo človeški konec, ker še vedno nimamo pravice do evtanazije. Evtanazija se bo morala slej ali prej uzakoniti kot svobodna izbira trpečim brez izhoda seveda z socialno pravnimi dogovori proti zlorabi tega.. Vsakemu, ki pomaga na smrt bolnim, ki so rastline(brezupni primeri) umreti, bi jaz dal priznanje sočutnosti in človečnosti. Upam, da bo tudi meni kdo pomagal, če bom bil tako daleč.... Če bi bil doktor Radan moj osebni zdravnik se tega ne bi branil mu popolnoma zaupam da je bil strokoven in predan svojemu poklicu bolj kot marsikateri ...Verjamem da se bo slej ali prej pokazala resnica in razgalila do konca našo zdravstveno politiko,kjer ni na prvem mestu pacient temveč denar. Bojim pa se tudi da se dr. Radan nikoli ne bo opral krivice ki mu je bila namensko povzročena.
Darko32
15. 04. 2016 09.14
+8
Kdor vsaj malo pozna razmere na tem oddelku in kako delajo, ter kakšne bolnike imajo je obtožba RADANA izključno v smer političnega pritiska na njega, da bi prikrili kriminalno početje v zdravstvu. ZAnimivo je to, da ko pa so našli zlate aplice pri zdravnikih, katera je ena vredna 44.000.00€ pa so popolnoma tiho. Ali pa neuspele operacije, kjer so posledica malomarnega dela. Pa sistesmka korupcija v zdravstvu. ZATO ZAME RADAN SPLOH NI MORILEC. BODIMO POŠTENI IN JASNO POVEJMO, DA NEMORE ZDRAVNIK UREJATI VSEH PAPIRJEV AMPAK IMAJO ZAPOSLENE LJUDI, KI ZATO SKRBIJO. Izvedenec je pokazal, da da je z dušo in srcem pri tem poklicu, kar pa za KUŠTRINA, k oso spustili SMEJALNI PLIN pa ne moremo trditi, da je z dušo in srcem pri svojem poslanstvu.
wolfterier
15. 04. 2016 10.37
+5
Hočejo ga uničiti za prikrivanje napak,tako kot še mnoge druge !
takje
14. 04. 2016 20.41
+17
Bi rad videl tote "borce", ki so naredili toliko pompa okoli Radana, če bi jim takrat bilo do tega, ko bi sami krepali v velikih mukah dolgo in počasi. Neizogibno smrt si človek zasluži dočakati brez bolečin, ne pa v mukah, ki jih zagovarjajo brezčutni bedaki!!
rovte
14. 04. 2016 19.10
+14
Naj se na UKC raje ukvarjajo o metanju denarja skozi oken!! Kolkiko denarja dobijo od zavarovanja ne bi smelo bit takih čakalnih dob.!!
selector
14. 04. 2016 16.58
+25
Radanu nazaj delovno mesto in končat to farso od sojenja!
Darko32
15. 04. 2016 09.14
+3
TUDI JAZ SE STRINJAM Z TVOJO UGOTOVITVIJO.
valjhunsinkajtimara
14. 04. 2016 16.06
+27
Kaj pa če ni kriv in gre za prenapihnjene indice, ki pa so jih še dodatno podžgali rumeni mediji in kvazi novinarji? Taki, kot jih najdeš le na prooplusu in so enkrat že pognali nekoga v samomor?
puspan
14. 04. 2016 16.23
+17
Prav to sem že enkrat omenil. Pustimo odločitev stroki, a ne glede na to, je dr. Radan že sedaj mrlič v svoji stroki in za to tudi, če nekdo odgovarja, on ne bo nič na boljšem. Spomnimo se časov enoumja, kako so na psihiatriji obdelovali nasprotnike sistema.
Darko32
15. 04. 2016 09.15
+3
To je tudi cilj, da se naredi čimveč sovraštva med ljudmi in vržejo vse v isti koš. Brisanje komentarjev pa je beg pred resnico.
nis9x
14. 04. 2016 15.31
+33
Kot daje vse skupaj slutiti je ta zdravnik hotel konkretno lajšati bolečine,tako da tudi pomaga v resnici.Ni gledal le na sebe,sedaj pa plačuje.Egoizem in strahopetnost postajajo vrednote.
Karantanija
14. 04. 2016 15.43
+0
Mislim, da prave resnice ne bomo nikoli izvedeli.
RožleYXXX
14. 04. 2016 15.09
-13
On je strokovno moril...PUSTITE GA...!
M_teorija
14. 04. 2016 15.18
+0
RožleYXXX
14. 04. 2016 15.08
-2
Sam Bog ve kakšni Mengeleji nas bodo še šraufal...
Aijn Prenn
14. 04. 2016 15.03
+22
V zvezi z zdravstvom sem imel izkušnjo, ki mi še vedno ne da miru; Zdravnica z ogromno prakse, mi nikakor ni "uspela" postaviti diagnoze pri bolezni, ki je dokaj vsakdanja v Sloveniji in, če ni pravočasno zdravljena, pušča zelo hude posledice. Ko sem se prestavil k drugemu zdravniku je bila diagnoza postavljena v par dneh in bolezen uspešno pozdravljena. Edini zaključek, ki mi pride na misel je, da niso vsi zdravniki "čisti" kar se tiče zdravniške etike.
deltex
14. 04. 2016 15.16
+11
Ja seveda, da niso. V vseh poklicih je tako. Saj veš, enemu kriminalistu se zdi neka sled nepomembna, drugemu pa zelo... Zato pa je potrebno vztrajati in po potrebi poiskati drugo mnenje. Osebno nimam slabih izkušenj.
mik1968
14. 04. 2016 15.02
+4
In to mnenje se je plačalo 100k eur!
Karantanija
14. 04. 2016 14.46
+17
Veliko grmenja, malo dežja. V vsaki bolnici, predvsem pa na tem oddelku, kjer so težki bolniki in umirajo, bi bil potreben izredno natančen nadzor in ne taka šlamparija ter pomanjkljiva dokumentacija.
Aijn Prenn
14. 04. 2016 15.09
+27
Moje mnenje je, da človeku, ki preživlja zadnje ure v mukah, ni sporno skrajšati muke na neboleč način. To je prej humano dejanje kot pa kaznivo dejanje. Kaj pa so počeli Radan&Co pa ne vem. Je pa hudo sporno ne pomagati bolnemu človeku z nesporno možnostjo popolne ozdravitve, po najboljših močeh.
vicente
14. 04. 2016 14.30
+44
meni je tako umiral oče,doma smo mu dajali kapljice oz zdravila vsaki dve uri in pridno pisaliv zvezek,koje začelo iti navzdol sva se z bratom skregala ker so bila navodila 2 kaplicina dve uri,vendar doza ni bila dovolj.klical sem zdravnika,prišel je na hišni obisk, ko sem ga vprašal koliko dozirat mi je dejal on bo umrl,daš mu toliko da se ne muči nima krčev in da je pomirjen,ker mi ni bilo jasno,je dopolnillahko tudi celo žlico nič ne zgrešiš tako ali tako bo umrl.brez komurkoli povedat in pisat sem tako naredil prvo malo večpotem sem ga opazoval in ko so se začeli krči sem dvignil dozo
ho?emVšolo
14. 04. 2016 14.40
+21
ti si dober človek, ki si bil pred dilemo in si se pravilno odločil
trdovrat
14. 04. 2016 14.59
+30
Tudi meni je oče umiral doma. Predpisan odmerek je bil mnogo premajhen. Zase želim v podobni situaciji lažjo smrt (večji odmerek), pa četudi mi skrajša življenje za kakšen dan! No da ne bom nenatančen, očeta se je usmilila zdravnica, z večjo dozo morfija, tako da je umrl pomirjen. Še enkrat se ji lahko zahvalim!
vicente
14. 04. 2016 15.15
+9
mislim da med nami ga ni človeka ki si želi trpeti vendar je težko povedat kdaj se neha upanje o življenju in začne upanje o smrti zato so te stvari tabu in zato je radan za nekatere morilec za druge junak
murinar
14. 04. 2016 14.29
+26
Oslovska sodba v beli Ljubljani .
kominterna
14. 04. 2016 14.22
+8
nič ne bo iz tega
25kur
14. 04. 2016 14.20
+1
na koncu mu bodo še medaljo dal in bo postal zdravnik desetletja
Principat
14. 04. 2016 14.35
+8
a za resnost problema , pa je kamera eno , šušlanje po hodniki baje da je bil v napoto ,, končno nimam nič od tega , obstaja pa še vedno slovenski " ampak "
ni_mi_vse_eno
14. 04. 2016 14.19
+30
Težko bo dokazati. Zaradi kalija bi moral umreti v nekaj sekundah in ne po 15 minutah. če se ne dokaže je obdolženec nedolžen.