Slovenija

Jajca iz baterijske reje se počasi umikajo iz prodaje. Pa se bodo povsem?

Ljubljana, 03. 03. 2017 05.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
89

Baterijska reja kokoši nesnic je v Švici označena za mučenje živali in zato že nekaj časa prepovedana. Tudi pri nas se vse bolj zavedamo, da ni vseeno, v kakšnih pogojih se vzgajajo živali. Eden od trgovcev se je zato odločil, da s svojih polic umakne jajca iz baterijske reje. Bodo sledili tudi drugi trgovci? In kako se bodo prilagodili rejci?

Kokoši v baterijski reji imajo zelo malo prostora.
Kokoši v baterijski reji imajo zelo malo prostora. FOTO: iStock

Jajca iz baterijske reje so najcenejša in jih je na policah naših trgovin tudi največ. Švica pa je takšno rejo označila za mučenje živali, zato je tam že več let prepovedana. Pri baterijski reji so namreč kokoši v majhnih kletkah, t.i. "baterijah". Vse, kar počnejo, je, da spijo, se pitajo, vstanejo, sedejo in ležejo jajca. Kokoši so ves čas zaprte, ne morejo se sprehajati, brskati po tleh in nimajo stikov z drugimi živalmi.

Takšna jajca so najslabše kakovosti, saj se kokoši hranijo s slabšimi mešanicami krmil, ki vsebujejo med drugim tudi antibiotike in gensko spremenjeno sojo.

Pri nas prevladuje hlevska reja, kljub temu prodamo največ jajc iz baterijske reje

Tudi pri nas so v skladu z evropsko direktivo, ki nalaga minimalne standarde za zaščito kokoši nesnic, prepovedane stare, premajhne baterijske kletke. Zdaj morajo pri takšni reji kmetje uporabljati t.i. obogatene oziroma opremljene kletke. Določena je najmanjša površina, ki jo mora imeti vsaka kokoš v kletki, poleg napajalnikov in krmilnikov pa morajo imeti kletke tudi gredi, gnezdo za nesenje jajc, naprave za obrabo krempljev in prostor za brskanje in kljuvanje, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V Sloveniji je registriranih 161 obratov za rejo kokoši nesnic. Od tega je po podatkih ministrstva največ – kar 40,5 odstotka hlevske reje. Kar 65 obratov za rejo kokoši nesnic je namreč hlevskih, sledi baterijska reja – 33 odstotkov oziroma 53 obratov. 15 odstotkov obratov je proste reje (25 obratov) in 11 odstotkov ekološke reje (18 obratov). Kljub temu, trgovci opažajo, da potrošniki še vedno najpogosteje posegajo po jajcih iz baterijske reje. A ne vsi ...

Takšno rejo kokoši nesnic so v Švici prepovedali.
Takšno rejo kokoši nesnic so v Švici prepovedali. FOTO: iStock

"Kupci so vse bolj osveščeni, zdrava in trajnostno predelana hrana je vse večja vrednota"

Jajc z oznako 3, ki predstavlja baterijsko rejo, od 1. februarja več ni v Hoferjevih trgovinah. Za ta korak so se odločili, ker so sprejeli novo politiko o dobrobiti živali. "Kot odgovorno in trajnostno naravnano podjetje je zagotavljanje dobrobiti živali ena od poglavitnih vidikov razumevanja naše skupne prihodnosti. Ukinitev prodaje jajc iz baterijske reje tako predstavlja premik, ki udejanja sprejeto zavezo podjetja," pojasnjujejo pri Hoferju. 

Vsa sveža jajca, ki jih ponujajo po novem, so zgolj iz talne, proste ali ekološke reje. "Opažamo, da so kupci vse bolj osveščeni, zdrava in trajnostno pridelana hrana pa postaja vse pomembnejša vrednota, zato kupci vse pogosteje posegajo po lokalnih in ekoloških živilih. Verjamemo, da bodo kupci premik k zagotavljanju večje dobrobiti živali in posledičen umik prodaje jajc iz baterijske reje podprli in s tem k podobnim pozitivnim ukrepom spodbudili tudi druge," dodajajo. 

Njihove smernice o dobrobiti živali zajemajo tudi živila s sestavinami iz govejega, svinjskega in perutninskega mesa, mlečne izdelke, pa tudi tekstilne izdelke iz živalskih proizvodov, kozmetiko ter pralna in čistilna sredstva.

Presenetilo jih je, kako hitro se je povečevala prodaja ekoloških jajc, kar kaže, da so kupci res postali bolj pozorni na to, kaj kupujejo. 

Poleg tega si pri trgovcu prizadevajo, da bi tudi njihove izdelke, ki vsebujejo jajca – peciva, testenine, majoneze, omake – proizvajali izključno z jajci iz talne oziroma proste reje. "Te korake postopoma uvajamo, če to dopuščata razpoložljivost in tržna usmerjenost. To velja tudi za druge relevantne blagovne skupine (npr. globoko zamrznjene izdelke)," so dodali pri Hoferju. 

Jajca iz baterijske reje so slabše kakovosti, saj kokoši hranijo s slabšimi mešanicami krmil.
Jajca iz baterijske reje so slabše kakovosti, saj kokoši hranijo s slabšimi mešanicami krmil. FOTO: iStock

Nizka cena jajca še vedno najpomembnejši faktor pri odločitvah kupcev

Tudi v Lidlu že nekaj časa nameravajo iz svoje ponudbe umakniti jajca iz baterijske reje. O tej nameri so javnost obvestili že oktobra lani. "Tako smo bili pravzaprav prvi trgovec na slovenskem trgu, ki je javnosti predstavil svojo pobudo umika jajc baterijske reje iz ponudbe. Veseli nas, da so se na našo pobudo odzvali tudi drugi trgovci," je zapisala Tina Cipot iz Lidl Slovenija.  

Tako nameravajo najkasneje s 1. julijem letošnjega leta tudi oni povsem umakniti jajca iz baterijske reje in ponuditi jajca izključno z minimalnim standardom hlevske reje. Poudarili so, da so vsa sveža jajca iz njihove ponudbe izključno slovenskega porekla, kar bodo zagotavljali tudi v prihodnje. Zato so stopili nasproti svojima dobaviteljema jajc ter jim pomagali prilagoditi proizvodnjo, da bosta lahko zagotavljala potrebne količine ustreznih jajc. "V kolikor pa bosta dobavitelja svoje kapacitete lahko prilagodila že prej, bomo jajca iz baterijske reje s polic umaknili že pred tem datumom," so pojasnili v Lidlu.

Tudi oni bodo od dobaviteljev izdelkov, ki vsebujejo jajca kot eno od sestavin, zahtevali, da ne uporabljajo jajc iz baterijske reje. Cilj je, da do leta 2020 vsi njihovi izdelki vsebujejo izključno jajca z minimalnim standardom hlevske reje. 

V Mercatorju pravijo, da potrošniki pri njih še vedno največkrat posegajo po jajcih baterijske reje. Dodajajo, da se zavedajo, da so jajca talne, hlevske in proste reje trend, zato jih vse bolj ponujajo tudi na svojih policah. "Tako so tudi med jajci naše trgovske znamke jajca talne reje, prav tako zdaj v projekt Priporočamo ponujamo 4 izdelke jajc talne reje slovenskih dobaviteljev," so pojasnili pri Mercatorju. Poudarili so še, da se bodo morali v skladu s povpraševanjem hitreje prilagajati tudi slovenski rejci oziroma dobavitelji jajc.

Po zadnjih dostopnih podatkih za leto 2015 je vsak posameznik v Sloveniji za prehrano porabil 11,1 kilograma jajc v enem letu. V Sloveniji je stopnja samooskrbe z jajci sicer znašala 92,4 odstotka. Domača poraba jajc je znašala 25,4 tisoč ton, kar je približno 423 milijonov jajc.

V Tušu pa, kot pravijo zaradi velikega povpraševanja, za zdaj še ne nameravajo umakniti jajc iz baterijske reje. "Na naših prodajnih policah imamo jajca različnih vrst rej, po katerih naši kupci tudi povprašujejo. Kupci izredno veliko posegajo ravno po jajcih baterijske reje, zato jih na policah tudi zagotavljamo. Vsa jajca so izključno slovenskega porekla," so zapisali v kratkem odgovoru na naša vprašanja.

Tudi v Sparovih trgovinah za zdaj še ne bodo umaknili jajc iz baterijske reje, ponujajo pa vse več jajc iz živalim bolj prijazne reje. "Poleg jajc baterijske reje ponujamo tudi jajca hlevske reje, proste reje in ekološke reje, katerih ponudbo bomo v prihodnje še razširili," so še poudarili v Spar Slovenija. 

Ravno vse večje zavedanje kupcev, da ni vseeno, v kakšnih pogojih živijo kokoši, ki nesejo jajca, bo namreč na dolgi rok vplivalo na to, kaj bodo trgovci ponujali na svojih policah. In trend poseganja potrošnikov po jajcih iz hlevske reje in tudi drugih, praviloma sicer nekoliko dražjih jajcih, v zadnjem času narašča.

Vse večjemu povpraševanju po jajcih drugačne reje se bodo morali prilagajati tudi rejci.
Vse večjemu povpraševanju po jajcih drugačne reje se bodo morali prilagajati tudi rejci. FOTO: iStock

'Prelomnica, ki bo vplivala na razvoj trga'

Dobavitelji jajc se različno odzivajo na odločitve o umiku jajc baterijske reje. V preteklosti so svoje proizvodne kapacitete prilagodili obsegu povpraševanja, ki je bil v vseh teh letih izrazito naklonjen baterijski reji. Sedaj se soočajo z novim izzivom. To je prelomnica, ki bo v prihodnje vsekakor vplivala na razvoj trga, pravijo v Meji Šentjur, ki jajca dobavlja za več trgovcev.

"Odločitev nekaterih trgovcev o umiku jajc baterijske reje iz prodaje je njihova avtonomna odločitev na katero nismo imeli neposrednega vpliva. Glede na to, da je omenjeni kupec prvi pristopil k temu tej odločitvi, smo z obstoječimi proizvodnimi kapacitetami talne reje nekako uspeli zadovljiti njihovemu povpraševanju. Vsako nadaljneje povečevanje kapacitet talne reje pa seveda zahteva precejšnja vlaganja in seveda čas. Zato nikakor vsaj na srednji rok ne načrtujemo umika jajc baterijske reje, saj je zadeva dobesedno neizvedljiva in neracionalna," pravi direktor Roman Gregorn, direktor Meje Šentjur. 

V Sloveniji smo v letu 2015 porabili približno 423 milijonov jajc.
V Sloveniji smo v letu 2015 porabili približno 423 milijonov jajc. FOTO: iStock

V Jati Emona, kjer imajo v baterijski reji okrog 250.000 kokoši nesnic, v hlevski pa skupaj s kooperanti 200.000, pravijo, da je prilagajanje proizvodnje jajc novim trendom proces, ki pri njih traja že leta. 

Dokler bo povpraševanje po jedilnih jajcih iz baterijske reje, pa te ne nameravajo povsem opustiti, pravi Stojan Hergouth, direktor Jate Emona. To je namreč povezano s stroški. Hergouth razloži, koliko bi takšna prilagoditev proizvodnje stala: "Eno stojišče za kokoš stane od 15 in 30 evrov. Ne gre samo za našo družbo. V Sloveniji je od okrog 1.200.000 skupnih mest za nesnice okrog 700.000 stojišč v baterijski reji. Če bo komercialna diskriminacija zakonsko dovoljene prireje jedilnih jajc v kletkah uspešna v celoti, bo zamenjava tehnologije prireje rejce stala med 15 in 20 milijoni evrov."

Oba dobavitelja pa poudarjata, da imajo vse vrste reje jajc tako pozitivne kot negativne plati. Kot pravi Hergouth, je baterijska reja jajc "tehnološko najnapredejša prireja glede higiene tega živila, okoljske obvladljivosti in ogljičnega odtisa".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serway
05. 03. 2017 10.43
+5
Končno se misli tudi na najbolj zatirane v naši državi - rejne živali.
majo2
04. 03. 2017 09.45
-3
Da so jajca iz baterijske reje kvalitetno slabša je velika natega.Ali kokoši,ki se pasejo po kontaminirani travi na prostem nesejo kvalitetnejša jajca?Bedarija! Da je baterijska reja mučenje živali je nova natega!Že leta 2014 in 2015,so rejci morali preiti na obogatene kletke,KI SO REJCE V POVPREČJU STALE PRIBLIŽNO 40 DO 60000€. Danes slabi dve leti po menjavi kletk pa se najde nekdo, ki hoče te rejce popolnoma uničiti. Hoferjeva reklama je ena izmed njih! Pa poglejmo,ali ima ta trgovec na svojih policah vs esuper proizvode?Kaj pa na tone škodljivih SLADKARIJ,na tone škodljivih MESNIH izdelkov in DRUGORAZREDNIH Mlečnih IZDELKOV???? Spravili so se pa na Slovenske pridelovalce. Jajca pa bodo tako in tako kupovali na Poljskem in Madžarskem-kjer so 30%cenejša kakor Slovenska.
pazigledam
04. 03. 2017 12.13
+3
Verjetno domačih še nisi jedel?! Res je razlika, ni nateg! Kontaminirano pa je itak že vse, notri in zunaj. Pa probaj se vživet , v baterijsko živečo kokoško, še kak hitro bi se pritožil da te mučijo! Sory, vsigurno si iz kakšne stolpnice doma!
felix59 drugič
03. 03. 2017 20.26
+0
Zaradi mene lahko redijo kure na drevesu , samo da ne bo šla cena jajc tudi nekam v krošnje !
Mili?nik
03. 03. 2017 19.36
+13
Naslednja stvar bi morala biti prepoved, da so krave celo življenje priklenjene na pol metra dolgi verigi.
biggbrader
03. 03. 2017 19.04
-3
Mi imamo tudi kokoško na baterije. Ta mala se najraje igra z baterijsko kokoško. Mislim da je bila kupljena v Švici.
flojdi
03. 03. 2017 18.13
+6
. končno. / tista neka jata" je zabezecana sredi veliiikega travnika. in ne ljubi se jim imet putk zunaj. raje stisnjene v kovinskomrežnikletki ( kdor jih še ni videl , naj si jih spoka Ogledat !! ) / pri nas doma , nekoč, je imel stari ata za putke kar orng garažico", izhod so imele za ven; in ta plac je bil razdeljen na dva dela. bile so na enem, ko so potacale" vso travo, so šle v drugi del , da je v prvem spet zrasla trava ( pa še marsikaj
vrzwta1
03. 03. 2017 18.00
+6
Gre za sprenevedanje tega trgovca - ta je tisti, ki je ljubosumen ko gre rešilec (lidlildlidl) mimo - vodilne tako zelo skrbi za kokoši, medtem ko se zaposleni v teh trgovinah pošteno nagarajo za plačo kakršnokoli pač dobijo. Da ne govorimo o ljudeh, ki delajo v proizvodnji ostalih izdelkov ki se prodajajo v trgovini in njihovih pogojih dela in plačah. Važno da so kokoši na dopust.
Sun is shining
03. 03. 2017 15.41
-7
Prenehanje uživanja hrane živalskega izvora je največ kar lahko posameznik naredi zase, za živali in naš planet.
wolfterier
03. 03. 2017 16.03
+14
Sun is shining
03. 03. 2017 17.33
+4
wolfterier
05. 03. 2017 10.25
+0
Sun is shining
06. 03. 2017 14.10
guruguru
03. 03. 2017 15.36
+15
Na Nizozemskem si jajca iz baterijke reje ze kar nekaj let prepovedana in jih ni moc kupiti nikjer!! Upam, da se ta praksa uveljavi tudi v tej drzavi. Drugace pa na vsakem jajcu, ki ga kupite v stacuni pise na kaksen nacin je vzrejena kokos, ki ga je izlegla le znati je treba brati stevilke na jajcu...
jan.k94
03. 03. 2017 14.45
+20
Tudi kokoši so živa bitja in gredo rade ven in se sprehajajo in "razkopavajo" po zemlji. Upam da čim več trgovcev sledi zgledu Hoferja. Vsi ki pa so drugega mnenja, pa se naj zaprejo v kletko in so v njej 24 ur na dan, 7 dni v tednu!!
korintos23
03. 03. 2017 14.57
+7
Zaradi ptičje gripe so v enih predelih zaprte!
Taya80
03. 03. 2017 15.11
+6
bossanoga
03. 03. 2017 12.57
+10
To je plačan članek s strani Hoferja, torej REKLAMA. Pa tudi jaz zagovarjam ukinitev tako imenovane baterijske reje.
proofreader
03. 03. 2017 12.39
+10
Glavno da so kokoši zadovoljne.
bublika
03. 03. 2017 12.30
-1
Če ne bo na baterija bo potem na 220V ? No res zakaj se reče baterijska reja? Mislim, da bi našli kak bolj primeren izraz....
Transformerji
03. 03. 2017 12.00
-8
Jajca so jajca, kokoši pa nesejo jajca. Torej ne sme biti problema, kar se tiče baterijske reje: je že kdo videl, kako vzrejajo piščance? Ali pa pujske? Če bomo poskrbeli za dobro živali, kar bi bilo res dobro - je druga plat, preveč ljudi!
irena133
03. 03. 2017 11.43
+17
vsak, ki kupuje jajca iz baterijske reje naj si gre pogledat v kakšnih pogojih kokoši preživijo VSE življenje. pa svoje otroke naj tudi vzame s seboj!!!
flojdi
03. 03. 2017 18.20
+2
RES. / že davno v letih okol 70 me je šokiral nek film , menda Ta Amerika , v katerem je bilo prikazano , kako priDobivajo jajčka. Po tem mi je bilo enx dano it v jato, in v Resnici Videt uboge putke ( vsi bi Morali Videti KAJ vse Delamo brez da bi Vedeli
mikica247
03. 03. 2017 11.31
-36
Baterijska reja je najboljša. Najbolj čista, jajce niso oporečne, vse je v kontroliranih pogojih. Dovolj hrane, dovolj vode itd. Tisti pa ki misli, da se kura rada sprehaja pa bog mu pomagaj. Pojdite na kmetije ki imajo kao prosto rejo. Res je da imajo kure možnost it ven na svež zrak. A mislite da je katera zunaj?? Valjda da ne ker jim je notri lepše, imajo hrano, vodo, edin problem je za nas ker ko zvalijo jajco jo poserjejo, umažejo itd.
hotchilipoper
03. 03. 2017 14.31
+12
Mikica zgleda,da bi te bilo treba stlačit v samico,da bi vedela.kako to zgleda
jan.k94
03. 03. 2017 14.43
+10
Potem so pa sosedove kure mal posebne, glede na to da so vsak dan zunaj......
gasper111
03. 03. 2017 20.50
+5
....človek na trenutke, kar težko verjame kako nekaterim šumi v glavi. Ampak Mikica ne sekiraj se, saj nisi sama kriva.
Jebo_slav
03. 03. 2017 11.07
+9
Če ima trgovec namen popolnoma ukinit jajca iz baterijske reje potem je potrebno umakniti tudi vse izdelke iz teh jajc...če se že gremo zdravo prehrano...v kolikor tega ni je to za mene samo še ena marketinška poteza za profit trgovca..medtem pa so na policah še vedno frondi napolitanke z transmaščobami..to ne gre skupaj
GhostBuster
03. 03. 2017 11.53
+6
Če bi prebral cel članek in ne samo naslova, ne bi pisal takšnih neumnosti.
Jebo_slav
03. 03. 2017 16.13
+1
bondjanez
03. 03. 2017 16.54
+3
korintos23
03. 03. 2017 10.54
+10
Opažam da eni še niso videli kure in jajca v živo! hahaha
santamaura
03. 03. 2017 10.58
+2
No vidiš - to so edini kompetentni, ki lahko zanesljivo povedo kaj je bilo prek - Kura ali jajce
santamaura
03. 03. 2017 10.51
+8
To je zgolj reklamna poteza trgovca, ki se mu gre samo za profit. Velika večina izdelkov na njegovih policah prihaja iz plantaž in farm kjer rastline in živali sonca še videle niso. Vmes ima seveda kakšno glavo slovenske solate, ki je dražja od kile Schwarzwaldske svinje pakirane v Sloveniji.Če pogledaš trgovke - Ali ni to baterijska reja - No ja tisti, ki imajo kurjo pamet bodo sedaj kupovali jajca samo še pri tem trgovcu , ker se jim kure smilijo
babsy988
03. 03. 2017 11.08
+5
Hahahahahahahahahaha. Trgovke...baterijska reja....bravo :))))))))) ta komentar je pa najboljsi kar sem jih v zadnjih letih prebrala na 24ur. Pa se resnicen je. Sem ena izmed njegovih trgovk in definitivno se vcasih tako tudi pocutim hahaha
slos
03. 03. 2017 10.46
+2
Bravo trgovec. Sedaj zahajam tudi vam. Mučenje živali je zločin.