Slovenija

Jakič iz poslanskih klopi na obrambno ministrstvo

Ljubljana, 21. 03. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Roman Jakič je prevzel vodenje obrambnega ministrstva. 45-letni diplomirani sociolog in pedagog nima izkušenj na obrambnem področju, ima pa dolgoletne politične izkušnje. Napovedal je, da ne bo rušil doslej sprejetih ukrepov, temveč jih bo skušal nadgrajevati in izboljševati.

Roman Jankič je diplomirani sociolog in pedagog.
Roman Jankič je diplomirani sociolog in pedagog. FOTO: Miha Fras

Diplomirani sociolog in pedagog, 45-letni Roman Jakič, se iz poslanskih klopi seli na obrambno ministrstvo. Posle mu je danes predal dosedanji obrambni minister Aleš Hojs.

Jakič vodenje tega resorja prevzema z dolgoletnimi političnimi izkušnjami, vendar brez izkušenj na obrambnem področju. Kljub temu je že na predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom napovedal reorganizacijo obrambnega sistema.

Jakič je udejstvovanje v javnem življenju začel že med študijem na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer je bil med letoma 1987 in 1990 študent prodekan, hkrati pa soustanovitelj v tistem času prepovedane študentske organizacije, kot je povedal na predstavitvi pred dvema dnevoma. Leta 1990 je bil kot predstavnik Univerze v Ljubljani tudi izvoljen v Skupščino Republike Slovenije.

Leto pozneje je prevzel vodenje podmladka LDS, predsednik podmladka je ostal do leta 1998. V tem času je bil tudi vodja službe za mednarodne odnose pri LDS, podpredsednik in generalni sekretar Svetovne federacije liberalne mladine ter generalni sekretar Liberalne akademije. Med letoma 1996 in 2004 je bil dva mandata poslanec LDS.

Leta 1998 in 2004 je bil podpredsednik poslanske skupine Liberalnih demokratov v parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Leta 1998 je postal tudi ljubljanski mestni svetnik, to funkcijo pa kot član Liste Zorana Jankovića opravlja tudi danes. Med letoma 2003 in 2004 je deloval kot poslanec v Evropskem parlamentu, od leta 2004 do 2005 je bil generalni sekretar LDS. Tri leta je bil samostojni podjetnik. Leta 2008 je prevzel vodenje javnega Zavoda Tivoli, pozneje preimenovanega v Šport Ljubljana, leta 2011 pa je bil znova izvoljen v državni zbor, tokrat kot poslanec Pozitivne Slovenije.

Jakič je že vrsto let tako aktiven tudi kot športni funkcionar. Leta 2001 je postal član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik Atletske zveze Slovenije, obe funkciji je opravljal do leta 2005. Od tega leta dalje je vodja reprezentance Paraolimpijskega komiteja.

Zoran Jankovič odprl volilno pisarno - 9
Zoran Jankovič odprl volilno pisarno - 9 FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj želi doseči kot minister?

Na predstavitvi je napovedal, da ne bo rušil doslej sprejetih ukrepov, temveč jih bo skušal nadgrajevati in izboljševati.

Največkrat je omenil reorganizacijo resorja, ki bi med drugim odpravila podvojeno delovanje znotraj organov ministrstva, predvsem z namenom, da se razbremeni Slovensko vojsko. Vzpostaviti želi tudi učinkovit sistem upravljanja kadrov ter sistem vojaškega izobraževanja usposabljanja, hkrati pa želi uvesti večjo povezanost med vojsko in sistemom varovanja.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
21. 03. 2013 18.35
+0
to je naj bolj sramotni minister v zgodovini slovenije človek ki je bil proti vojski jo bo zdaj vodil človek ki sploh ne ve kaj je vojska haloooooo to je isto koda bi bil papež ateist ali pa budist pri muslimanih pa ne vernik halooooooooo
Jimi1
21. 03. 2013 13.35
+0
Spet imamo ministra za obrambo, ki še z zračno puško ne zna streljati... Bi bilo najboljše, da kar vojsko razpustimo in vsebino vojaških skladišč med "zainteresirane državljane" porazdelimo. Bi se nas kot Švicarjev vsi nepridipravi na daleč izogibali...
siupamoizvedetiresnico
21. 03. 2013 12.53
+0
Problem Slovenije, vsak ki ima 5 min časa lahko počne karkoli, če le ima zveze. To je tako kot če bi postavili za ministra za finance nekoga, ki ima izkušnje izključno v agronomiji...
siupamoizvedetiresnico
21. 03. 2013 12.52
+0
Doslej v življenju ni počel nič kar bi mu opravičevalo prevzem obrambnega ministrstva, kako je to možno?
siupamoizvedetiresnico
21. 03. 2013 12.49
+0
Kako je lahko sociolog in pedagog minister za obrambo? Take bučke so možne le v JS...