Slovenija

Janez Janša sprašuje

Ljubljana, 22. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik SDS in nekdanji obrambni minister Janez Janša je na najvišje predstavnike države v letu 1994 naslovil javno vprašanje, kdo je ukazal bojno pripravljenost slovenske policije in ukrepe, ki jih je v pogovoru za Mladino navedel nekdanji vodja specialne enote policije Vinko Beznik.

Vinko Beznik, ki je bil v času osamosvajanja vodja specialne enote policije, prav tako pa je specialno policijsko enoto vodil tudi po vojni, je v pogovoru za Mladino navedel, da so imeli v specialni policijski enoti informacije, ki so kazale na to, da bi specialna brigada Moris lahko napadla center specialne policije. Spregovoril pa je tudi o aretaciji Milana Smolnikarja in med drugim povedal, da je pri pripravah na aretacijo sodelovala oz. je za to vedela tudi Barbara Brezigar.

Janša se je odzval na Beznikove navedbe, ki je, kot pravi predsednik SDS, zatrdil, da so bile enote slovenske policije v začetku leta 1994 poslane na vojne lokacije, da so v njegovi enoti na oklepna vozila nameščali protioklepne rakete in da so za svojega nasprotnika smatrali enote Slovenske vojske. Omenjeni ukrepi so po slovenski zakonodaji ukrepi izrednega in vojnega stanja, ki se lahko izvajajo le v primeru, če v skladu z 92. členom ustave državni zbor na predlog vlade razglasi izredno ali vojno stanje, meni Janša. "Kolikor vem, državni zbor takšne odločitve ni sprejel."

Od decembra leta 1991, ko je bila sprejeta ustava samostojne Slovenije, policiji tudi ni več dovoljeno izvajati klasičnih vojaških nalog, pojasnjuje prvak SDS, Slovenija pa je tudi ratificirala mednarodne konvencije, ki to izrecno prepovedujejo. "Mednarodna konvencija tudi prepoveduje policiji posedovanje in uporabo vsakega težkega orožja, kaj šele raket." Zato Janša takrat pristojne –Milana Kučana, Hermana Rigelnika, Janeza Drnovška in Iva Bizjaka - sprašuje, od kod policiji leta 1994 raketno orožje, o katerem govori Beznik in kje se to orožje nahaja danes.

Vinko Beznik: Ni me strah kazenskih ovadb
Vinko Beznik: Ni me strah kazenskih ovadb FOTO: POP TV

Edini od takratnega političnega vrha se je na Janševo javno vprašanje odzval predsednik republike Janez Drnovšek, ki poudarja, da kot tedanji premier v začetku leta 1994 ni bil seznanjen z bojno pripravljenostjo slovenske policije in z izvajanjem ukrepov, ki jih je navedel Breznik. Drnovšek tudi "ni v tej zvezi predlagal ali zahteval ukrepov policije. Tovrstnih ukrepov tedaj vladi ni predlagal niti minister za notranje zadeve," je zapisal v izjavi za javnost.

Barbara Brezigar je Beznikove navedbe označila kot "čisto laž", kar omenjeni tudi dobro vedo. Ob tem je ocenila, da so očitno oni in tisti, ki so jim takšno ravnanje naročili, v zadregi, kako preprečiti njen morebitni vstop v politiko. Po njenem mnenju zato ni čudno, da se ukvarjajo s konstrukti in lažmi. "Ker so presegli vse meje razuma in dobrega okusa, me ne bi presenetilo, če bi naslednjič zapisali celo to, da sem aretacijo opravila kar sama, seveda ustrezno zamaskirana," je zapisala Brezigarjeva in dodala, da takšne laži in blatenje zahtevajo tudi razmislek o ukrepanju zoper tiste, ki te laži trosijo okoli.

Janša: V času afere Depala vas nihče ni ukazal bojne pripravljenosti

Janša je na novinarski konferenci zatrdil, da vojaškim enotam v času afere Depala vas nihče ni ukazal bojne pripravljenosti. "Tudi nekatere aktivnosti, ki so bile načrtovane za tisti teden, na višku afere Depala vas, so bile preklicane, da kdo tega ne bi vzel kot provokacijo," je odgovoril predsednik SDS in dodal, da so dokumenti, ki naj bi dokazovali omenjene aktivnosti pripadnikov Slovenske vojske, ponarejeni, kar je po njegovi zamenjavi z mesta obrambnega ministra zaradi afere Depala vas dokazala tudi kriminalistično-tehnična ekspertiza.

Predsednik SDS je opozoril tudi na dokument iz časa afere Depala vas, na katerega je spomnil na novinarski konferenci pred nekaj meseci. Kriminalistična služba notranjega ministrstva je v dokumentu ugotavljala, da bo "potrebno sproducirati dokaze, češ da se pripravlja nekaj nezakonitega, zato da se bodo sprožili določeni ukrepi" s strani notranjega ministrstva. Janša je dejal, da ta dokument ni bil podpisan, zato je doslej obstajala verjetnost, da se ukrepi niso izvajali. "Zdaj pa gospod Beznik pred televizijsko kamero govori, da so te protiustavne in protizakonite ukrepe tudi dejansko izvajali. Izgovori, zakaj naj bi jih izvajali, pa so iz trte izviti," je še dejal Janša.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou