Slovenija

Janković: Da bi si gospod Klemenčič olajšal delo, mu predlagam, naj kar sam napiše sodbo

Ljubljana, 14. 07. 2017 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski župan Janković je prepričan, da gre pri odzivu ministrstva za pravosodje na odločitev preiskovalne sodnice v enem od njegovih primerov za poskus pravosodnega ministra Klemenčiča vplivanja na odločitev sodišča. Zato mu predlaga, "naj kar sam napiše sodbo in s tem pokaže, kako razume neodvisnost sodišča".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Izbris prisluhov
    02:10
    Iz SVETA: Izbris prisluhov
  • Iz SVETA: Zakaj je Janković jezen na Klemenčiča
    01:35
    Iz SVETA: Zakaj je Janković jezen na Klemenčiča

"Več kot očitno je, da mi minister za pravosodje in bivši predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič z včerajšnjo izjavo namerno škodi. Še več, v svoji želji, da bi me obsodili, gre tako daleč, da je celo pripravljen spremeniti zakon," je danes sporočil ljubljanski župan Zoran Janković.

Na ministrstvu za pravosodje so namreč v četrtek zapisali, da glede na poročilo specializiranega tožilstva, podatke, pridobljene neodvisno od njega, preučitev sodne prakse sodišč različnih stopenj v različnih zadevah in različnih obtožencev, pritrjujejo doslej izraženim stališčem generalnega državnega tožilca Draga Škete, da odločitev preiskovalne sodnice v Jankovićevem primeru odstopa od dosedanje sodne prakse. Po mnenju ministrstva v primeru domnevnega zastaranja zadeve do pravnomočne odločitve sodišča ni mogoče govoriti o uničenju ali izločitvi dokazov oziroma ustavitvi kazenskega pregona zoper osumljenca.

"Doslej sem o gospodu Klemenčiču vedno govoril kot o bivšem predsedniku KPK, ki mi je zaradi procesne napake kršil ustavne pravice, kar je ugotovilo Vrhovno sodišče in razveljavilo poročilo. Ne glede na to KPK tožim tudi po vsebinski plati in dokazal bom, da niso obstajali razlogi za sum na korupcijo," je zapisal.

Janković pravi, da mu Klemenčič namerno škodi.
Janković pravi, da mu Klemenčič namerno škodi. FOTO: Miro Majcen

Minister z izjavo, da se z mojim primerom sodna praksa na prvi stopnji spreminja in odstopa od dosedanje prakse, nedvomno neposredno deluje proti neodvisnosti sodišča in direktno nakazuje, kakšno sodbo naj bi sprejela višja instanca, še dodaja Janković. "Prepričan sem, da minister za pravosodje, ki je znan tudi po svoji vehementni izjavi, da bodo letele glave, če primer zastara, včeraj ne bi smel dati izjave, kajti s tem poskuša vplivati na odločitev sodišča," pravi ljubljanski župan in dodaja, da ne bo presenečen, če se bodo po odločitvi sodnice, naj se prisluhi izločijo kot dokazni material, in včerajšnji izjavi ministra Klemenčiča, prirejeni prisluhi ali njihovi deli nenadoma znašli v javnosti. "To bo namreč še en dokaz, da nekaterih na NPU-ju in tožilstvu ne zanimata resnica in pravica, temveč le politikantstvo."

"Da bi si gospod Klemenčič olajšal delo, mu predlagam, naj kar sam napiše sodbo in s tem pokaže, kako razume neodvisnost sodišča," je še dodal Janković in zaključil, da ne glede na vse še naprej verjame v pravico, pravičnost sodišča in v odločitve, ki se sprejemajo v sodnih dvoranah, ne pred sodiščem, in tudi ne v pisarni pravosodnega ministra.

Spomnimo

Hišno preiskavo zaradi sumov, da naj bi Janković od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli 17. decembra 2015.

Preiskovalna sodnica je nato ugodila predlogu za izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem, kar je maja letos predlagal Jankovićev zagovornik. Kot je utemeljil, se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel 17. oktobra 2016, zahteva za preiskavo pa je bila vložena aprila letos. Sklep še ni pravnomočen, tožilstvo pa je napovedalo pritožbo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rocky16
16. 07. 2017 22.03
BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, njeeeeeeeee
NOSTREDAME
16. 07. 2017 10.49
+3
Sveti stric Janko ni nič kriv. Sveti stric Janko je nedolžen. Sveti stric Janko je neomadeževan. Sveti stric Janko ni ničesar vedel. Sveti stric Janko ni nobene za šiht po strani " hebo ". Sveti stric Janko ni nikoli jemal "provizij".
wolfterier
16. 07. 2017 15.45
+2
NOSTREDAME
16. 07. 2017 10.48
+3
Glavni očitki Jankoviću in njegov komentar Jemanje podkupnine: prejel naj bi 10 odstotkov od vsakega posla s KPL, katerega lastnik je bil Ranko Mimović. Po denar naj bi k Mimoviću hodil županov sin Jure Janković, ki naj bi vsakič odnesel med 50 in sto tisoč evri. Dobivala naj bi se na različnih parkiriščih po Ljubljani. Za komunikacijo med Jankovićem in Mimovićem naj bi skrbela Lilijana Rakar. Osumljeni naj bi bili tudi Martin Plut, Alojz Bizjak in Damjan Stanek. Zoran Janković: "Na podlagi ovadbe, ki jo je podal zapornik 4. marca 2014, so policisti dobili možnost za prisluhe, zasledovanje in domnevno primopredajo podkupnine. Trdim, da nič od tega ni res, da nisem prejel podkupnine. Po koncu tega postopka bom gospoda, ki me je ovadil, prijavil zaradi krive ovadbe. Gospoda sem v življenju videl dvakrat, in to po pet minut." V zameno za spolne usluge naj bi uredil službo brezposelni farmacevtki Zoran Janković: "To je popolna neresnica. Dotična gospa je bila zaposlena že eno leto pred tem, ko naj bi se to zgodilo." (kasneje so na Pop TV razkrili, da naj bi bila res že zaposlena v Lekarni Ljubljana, a naj bi ji Janković uredil pogodbo za nedoločen čas, čeprav naj bi svet zavoda Ljubljanske lekarne pred tem to že zavrnil) Posredoval pri VO - KA, da so spremenili razpisne pogoje za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši Zoran Janković: "Res je, da sem klical direktorja VO – KA in naročil spremembe razpisa. A to zato, ker sem izvedel, da je v prvem krogu pogoje izpolnjeval le Hidrotehnik, zato sem podjetju naročil, naj prestroge pogoje za prijavo na razpis umaknejo. Nato so se v drugem krogu prijavila štiri podjetja. Posla ni dobil KPL, temveč Hidrotehnik, njihova ponudba pa je bila za 41 odstotkov nižja, kot v prvem krogu."
NOSTREDAME
16. 07. 2017 10.40
+3
Ni čudno, da totalno skorumpirano krivosodje kot ga imenuje že večina forumskih komentatorjev ni sposobno zaradi mnogih korupcijskih poslov zapreti Zorana Jankovića največjega prijatelja balkanskega bojevnika Tošića. Izgleda, da vse kazenske ovadbe na tožilstvu in sodiščih, ki jih je po poročanju medijev glede Zorana Jankovića več kot 40 čakajo na zastaranje.
NOSTREDAME
16. 07. 2017 10.39
+3
a, ovadb zoper Jankovića je baje 42. Plus še nekaj iz konca letošnjega leta... Ampak večini Ljubljančanov, ki ga bo, lopova, spet volila, in tudi ostalim Slovencem to očitno ni pomembno. Pomembno jim je, da imajo - plačo. Pa čeprav minimalno. Druže Tito ti si krao ali si i nama dao. Druže Zoran ti si krao ali nisi nama baš NIŠTA dao. Le kakšnih 500.000 turistov letno več, od katerih stanovalci centra nimamo a baš nobene koristi. Le škodo (vpitje po centru mesta cele noči, opotekajoči zumbiji vse do jutranjih ur)... In če želim slišati na cesti, ali v lokalu slovenščino (tudi to spada pod človekove pravice, kajneda Matjaž Hanžek?) moram v Trnovo. Ali na Prule...
NOSTREDAME
16. 07. 2017 10.37
-2
Dajte ljudje priznat,da ženska lepa in pač rada dela tiste stvari.Jankovič pa, kakvo drvo takav sad.Kdaj se je pa začela očitna balkanizacija Slovenije? Navade juga so postale navade Slovenije.To so pač ljudje,ki so manj zadrti od nas Slovencev.Znajo živet,mi bi pa sam fojšerijo in zavist trajbal,delat pa tko ne znamo več.
deratizacija
16. 07. 2017 10.12
+3
Nisem je spolno nadlegoval. Ona je kar name padla. I to par puta. To, da takrat nisem imel hlač, je zgolj naključje in zanemarljivo. Koliko jih je, ki so brez jajc, ne samo brez hlač.
wolfterier
16. 07. 2017 10.06
+2
Potrebna je nreforma,ker je sodstvo skorumpirano in služi samo elitam,je izjavil minister za pravosodje,parlament pa potrdil. Na žalost na Poljskem,de.
SAF1
15. 07. 2017 17.50
-1
Obtožijo Zokija, Zoki: Tle mate dokaze nje. Obtožijo Janšo, Janša: To je napad na demokracijo. Samo v teh malenkostih je razlika.
NajdražejšaFarmacevtka
15. 07. 2017 17.56
+0
sinhron
15. 07. 2017 18.30
+1
Pri Janši bi morali umakniti dokaze , če ne jih pa odtujijo !
wolfterier
16. 07. 2017 09.23
+3
Neznane obljube ob neznanem času na neznanem kraju na neznan način,a so to dokazi,dajte no,saj nismo vsi nori,nje.
Finfer
15. 07. 2017 17.25
+4
Morali bi ga obsoditi na izgon iz države za zmeraj in mu pobrati vse naropano premoženje njemu in njegovi rodbini !!
minnaema@yahoo.com
15. 07. 2017 16.34
-2
Ej moja malenkost je iz konca kjer se mu reče"KAL Piranski"a kljub temu vem in sem prepričana v to z številnimi mojimi somišljeniki, da je gospod Jankovič naredil za LJubljano tako zelo veliko dobrega, da mu številni NE pridemo zaradi te konstruktivne LEPOTE za Ljubljano v sinergiji in abundanci župana in njegovih sodelavcev v Ljubljani niti do kolen za kontinuirana zalaganja- zato se je za čuditi, da se nekateri "zmagoslavčki" obnašajo vse prej kakor lojalno.....na tem "blogu".a kaj si moramooo"100 ljudi&sto-čudi" in lp
gregolin
15. 07. 2017 16.30
+5
A je sploh kdo sposoben tega Ljubljankovića zaprt?Vse svoje bo zaposlil v MOL .
zmago56
15. 07. 2017 14.55
+7
Jankovič ni kriv, da ne loči med dobrim in slabim, zato počne nečedna dela za kar pa je kriva vzgoja, ker pa je slabo vzgojen ga je treba za par let v prevzgojni zavod na Dob poslati, Klemenčič mu hoče le najboljše.
wolfterier
15. 07. 2017 16.01
+2
Moj dober prijatelj Janković,je dejal Klemo na TV,upam,da se je hecal,nje,de...
totalkar1
15. 07. 2017 11.25
+12
Ce bi imeli normalne zakone, bi Jankovic ze 20 let sedel.
giovanni2
15. 07. 2017 12.07
+10
Zakoni so že normalni in veljajo za "navadne" ljudi. Praksa je pa takšna, kot vidimo.
TistoPravo
15. 07. 2017 13.01
+3
Prosim, brez dodatne reklame...razen če si njihov!
sinhron
15. 07. 2017 11.01
-1
Ogromno število obtožb , hišne preiskave , zaslišanja , oprejemljivih dokazov pa očitno ni , da bi Jankoviča lahko obsodili in zato se postavlja vprašanje , so obtožbe na osnovi govoric , lažnih prijav ali samo , da se ga kot župana komprimitira , da bi zgubil zaupanje ljudi in da bi lahko desnica prevzela tako težko pričakovano in zaželeno funkcijo , če pa je kaj resnice na vseh teh obtožbah , potem pa je nekaj hudo narobe z našim tožilstvom in pravnim redom , kar ugotavljamo skoraj pri vsakem odmevnem procesu !
prašek
15. 07. 2017 11.20
-8
Lep pozdrav . Tudi jaz mislim, da je samo trn v peti tistemu, ki mu je vzel Mercator !
prašek
15. 07. 2017 11.21
-7
Vmes pa je lahko tudi kakšna, ne ravno posrečena šala ! Se pač zgodi !
PS2Xministri
15. 07. 2017 12.50
+4
aaahhhhaaaaa...kot za šalo vrneš na parkingu nekaj miljonov ....njegova hvala čeprav jo je drugi dan popravljal.....homorist si ti in ta tvoj opankovič.
Salamandros
15. 07. 2017 13.26
+5
To povejta ljudem, ki so izgubili celotna podjetja, ker jim Jankovič ni plačal pod izvajalska delan na Stožicah.
Salamandros
15. 07. 2017 13.27
+4
Komunisti bodo vedno branili komunista pa če tudi na svojo škodo...
TistoPravo
15. 07. 2017 13.41
+7
Sliko bi pa lahko kako drugo izbral...recimo kako iz svojih "uspešnih" let kopičenja že narejenega na kupček, in predvsem svoj kupček v obliki "najboljšega soseda"...popolnoma pravilno izbran slogan, laž in kraja se skriva že za sosedovim vogalom...no drugič kako tako slikico rajš v uredništvo, prosim prinesi-te...pajdaši
TistoPravo
15. 07. 2017 10.18
+8
..Ne dovolite se zmesti....mene bi bilo sram se zbujat in živet v mestu, ki mu poveljuje človek z tako nizkim nivojem etike. Če je samo 1 % resnice v telih reklamah po nareku, bi mogu bit gotof že včeraj. Če vas ni sram, bo pa vaše otroke zelo...ko jim bo treba potvarjat zgodovino česa tako absurdnega...kot kaže bo naslednje leto najslabši kandidat boljši od vašega izbora na volitvah, tudi že vse do sedaj je bil!
VolilecSlo
15. 07. 2017 10.15
+2
Sedaj ni vprašanje ali je Zoki svetnik ali ne, ŽALOSTNO je, da organi pregona za obtožnico ob vseh ostalih malverzacijah uporabijo navadne vaške čenče. Očitno drugega nimajo!
wolfterier
15. 07. 2017 16.04
+4
Če hočejo uničit dokaze,pomeni,da dokazi so in da je Zoki lopov.Nekdo ga pa rešuje,to je zdaj očitno,nje...
wolfterier
15. 07. 2017 16.04
+2
TistoPravo
15. 07. 2017 10.13
+1
Reklame po nareku....posledica sistema, kjer tudi otroci ubijajo za zabavo in tudi za denar, zdravniki pa zdravijo samo za zabavo in zgolj za denar. Ter učitelji, ki učijo izključno po nareku in seveda za dobre denarce ter da se jih pusti na miru v dolgih počitnicah...produkt jasen, dobrodošli v svetu laži in kraje
staridida
15. 07. 2017 09.50
+3
Bravo Zoki-to mi deli-Še te bomo volili, še te bomo izvolili-ti znaš krasti, zato si naš-lepo te pozdravlja levilopov...
NiVzdevka76
15. 07. 2017 09.44
Kazenska ali civilna?