Slovenija

Janković: To je tako, kot da pridete v trgovino in kupite kilo banan, pa vam po pomoti zaračunajo dve kili in potem bo kriv predsednik uprave

Ljubljana, 25. 08. 2015 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanski župan Zoran Janković je prišel na sodišče, kjer se je začela glavna obravnava v zadevi Niš. Ponovil je, da za domnevno sporne pogodbe, s katerimi naj bi oškodovali Mercator, v času vodenja družbe ni vedel, kljub temu pa je prepričan, da je bil posel v Nišu dober za Mercator.

Več videovsebin
  • Janković: To je žalitev zame, za mojo družino, moje sodelavce
    03:10
    Janković: To je žalitev zame, za mojo družino, moje sodelavce
  • Bo Janković zahteval odškodnino?
    03:22
    Bo Janković zahteval odškodnino?
  • Jankovićev odvetnik: Oškodovanca ni
    02:43
    Jankovićev odvetnik: Oškodovanca ni
  • Iz SVETA: Janković na zatožni klopi v zadevi Niš
    02:08
    Iz SVETA: Janković na zatožni klopi v zadevi Niš
  • Iz 24UR: Janković prvič na zatožni klopi
    02:23
    Iz 24UR: Janković prvič na zatožni klopi

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes začela glavna obravnava v zadevi Niš, v kateri je med soobtoženimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja.

Janković je danes prišel na sodišče, že na začetku današnjega sojenja pa se je zgodil prvi zaplet, eden od porotnikov je zaposlen na Mestni občini Ljubljana, kar pomeni, da morajo poiskati novega.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: POP TV

Janković je danes zanikal očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja. Po njegovem mnenju ga tožilstvo že sedem let "šikanira in ustvarja domišljijsko zgodbo, kjer je ni". Posel v Nišu je bil, kot je dejal, dober za Mercator.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja je ponovil, da za domnevno sporne pogodbe, s katerimi naj bi oškodovali Mercator, v času vodenja družbe ni vedel, kljub temu pa je prepričan, da je bil posel v Nišu dober za Mercator. "Dejstvo je, da je leta 2008 policija iz Postojne odločila, da ni nobene osnove za preiskavo," je dejal in se vprašal, kje so razlogi za njegov pregon.

Na vprašanja tožilstva Janković ni želel odgovarjati, pojasnil pa je, da je za pogodbe o storitvah, ki so bile plačane družbi Facim, vendar nikoli izvedene, izvedel iz revizijskega poročila, ki ga je naročil Mercator. Pogodbe je pripravil in podpisal tedanji podpredsednik uprave Mitja Marinšek, ki pa je bil zaradi zdravstvenih težav izločen iz postopka. "Marinšek je to sam opravil in trdim, da je Niš dobro vodil," je poudaril Janković.

Tedanjega zastopnika družbe Facim, ki je bila plačana, da pridobi gradbena dovoljenja v Srbiji, vendar tega ni storila, Borisa Milevoja je Janković srečal le enkrat v lokalu in z njim ni posloval. Prav tako naj ne bi poznal ciprske družbe. Ljubljanski župan je na sodišču danes spomnil, da ga je nadzorni svet razrešil iz nekrivdnih razlogov, prav tako pa danes ni imel pripomb na revizijsko poročilo, na katerem naj bi temeljile ovadbe.

To, kar zdaj poskuša narediti tožilec, je tako, kot da pridete v trgovino in kupite kilo banan, pa vam po pomoti zaračunajo dve kili in potem bo kriv predsednik uprave katere koli trgovske družbe. To je žalitev zame, za mojo družino, moje sodelavce in moje bivše sodelavce. Zoran Janković

Tožilec: Obtoženi so oškodovali Mercator za 100.000 evrov

Obtoženi v zadevi Niš so s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki nikoli niso bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov, pa je na začetku glavne obravnave dejal okrožni državni tožilec Jaka Brezigar.

Brezigar je danes vložil spremembo obtožnice zaradi izločitve Marinška. Janković in Brodnjak sta, kot je poudaril v predstavitvi obtožnice, sicer izrazito prispevala k zlorabi položaja, da bi drugemu pridobila veliko premoženjsko korist.

Marinšek je kot podpredsednik uprave v imenu Mercatorja s ciprsko družbo Facim podpisal pogodbo, povezano z Mercatorjevo namero o graditvi trgovskega centra v Nišu. Facim se je zavezal, da bo storil vsa pripravljalna dela za pridobitev gradbenih dovoljenj, Mercator pa bo za to plačal 100.000 evrov.

"Nato je Marinšek v Ljubljani, skladno s pooblastilom uprave, odobril plačilo računov, čeprav je vedel, da Facim nikoli ni in nikoli ne bo pridobil gradbenih dovoljenj za izgradnjo trgovskega centra v Nišu. Šlo je za navidezen posel," je dejal Brezigar.

Janković in Brodnjak pa sta kot predsednik in član uprave Mercatorja, kljub temu da sta vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel, soglašala s plačilom računov. "S takim ravnanjem sta odločilno prispevala k temu, da je Facim pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov," je poudaril tožilec.

Milevoju pa Brezigar očita, da je Jankoviću in Brodnjaku naklepoma pomagal pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja, saj je kot direktor Facima podpisal pogodbo in izdal račune, čeprav je vedel, da njegova družba za Mercator ni opravila nobene storitve.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: POP TV

Milevoj: Objektivno sem odgovoren za podpis pogodbe, vendar sem to storil v dobri veri, da je vse v redu

Milevojev zagovornik, odvetnik Emil Zakonjšek, je opozoril, da domnevno oškodovana družba Mercator ni priglasila premoženjsko pravnega zahtevka, saj so ugotovili, da z omenjenim poslom niso bili oškodovani. "Ali družba nima vseh podatkov, s katerimi razpolagamo v sodnem spisu, ali pa so razlogi kje drugje," pa je o tem dejal tožilec.

Milevoj pa je ponovil, da ni storil očitanega kaznivega dejanja, in dodal, da sam ni vodil posla, temveč njegov pokojni poslovni partner. "Objektivno sem odgovoren za podpis pogodbe, vendar sem to storil v dobri veri, da je vse v redu," je poudaril. Tožilca je sicer zanimalo, od kje mu denar za nekatere pologe na njegov bančni račun v inkriminiranem obdobju, vendar Milevoj tega zaradi časovne oddaljenosti ni znal pojasniti.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1574)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
30. 08. 2015 16.16
+1
V naši deželi je kar nekaj ne dotakljivih ljudi da za neke sploh ne vemo a najbolj na očesih je pač Jankovič ki ga je politika postavila na čelo Mercatorja in počne stvari sebi v prit ker on izigra našo zakonodajo z planom B,da ima zmeraj izhod in je nato zaščiten iz strani sodnikov in mislim da je naša politika zgrešena in da kmalu lahko pričakujemo a vender sigurno počasni konec našega Slovenstva le je potrebno še počakati da bo žamija gotova in prijavili bodo novo osnovnošolsko skupnost in javno razglasili drugo vero in kaj bo storila naša politika kaj le morali bodo ostati tiho ker mnogo je že zamujeno in izgubljeno ki so se tiho drugi počasi a vstrajno krepili manka im le še klukica ali pika na našo deželo in ih bo zmeraj več a mnogi so pritajeni in vstrajno a počasi skoraj nevidno vleče senca prek Slovenskega ozemlja in našo Slovensko govorico a kdo bo temo kriv,temo bo kriva nekdajna in današnja politika in nesposobno soctvo a vsemu tem je boter JANKOVIČ a naša politika je le nemi opazovalec ki ne vejo kaj početi kod se boriti za svoje stolčke in blebetanje recimo Arjavca ki bi mu morala plača pasti za dvajset procent če ne več in vsem temi ki so blebetali o Slovenskih interesih za božjo voljo kaj počne naša politika,bom končal je še precej resnice a drugič le pozdrav........lp.
bukefal
26. 08. 2015 20.19
+2
Pa saj stalno ponavljam, da je Zoki največji lopov, kar jih lazi po slovenski zemlji!!!
srebrnibreg
26. 08. 2015 20.50
+3
Takoj za tistim katerega rešujejo ustavni sodniki.
zajfa
26. 08. 2015 19.48
+4
Če gre Zoki v zapor, bo za njim žalovala cela Jugoslavija. Vlaki se bodo ustavili, vsi bomo jokali, akademiki, vsa ljubljanska smetana oblečena v Armani, D&G, Louis Vuitton itd. bo paradirala... Jelena Karleuša bo pela, brate mi te ne damo, Ljubljana - Srbija, Mladina bo odeta v črno, Studio City bo 30 minut našteval v jezikovnih presežkihk kjer bo vsaka druga beseda tujka (ki se uporabi na vsakih 50let, da pokažejo kako so oni oh in sploh) da ne gre za Zorana, temveč za demokracijo in da je kapitalizem vsega kriv, ker je Zoki avantgarda, socialist ki se bori ob kruhu in vodi, Štefančič ne bo 3 dni gledal filme, ter dvignil plačo 2 dni kasneje kot običajno, Bobovnik bo spraševal po hodnikih RTV a je on kaj kriv, ali še ima službo? itd... Cela štala. Tako, da Zoki, mi te ne damo. Ti si naš lopov. Živelo delo, čast in oblast.
Paskakvali
26. 08. 2015 19.52
-1
To si pa opisal dogajanje ob priprtju enega drugega lumpa......pa akterje si malo priredil........
Paskakvali
26. 08. 2015 19.54
+0
Lahko te potolažim ,da ste takih oslarij zmožni samo vi sektaši........žal.......
Ajmomali
26. 08. 2015 19.56
+2
srebrnibreg
26. 08. 2015 20.03
+0
Primc in njegovi zaslepljeni svečkarji ste tudi za njega uprizorili svoj lažnivi miting resnice na Ljubljanskih ulicah?
Ajmomali
26. 08. 2015 20.13
+0
Si pozabil ? Ko ste protestniki rušili Janševo vlado ste sami napisali transparent pred ljubljanskim magistratom - "ŽIVEL LOPOV, MI TE NE DAMO!" in on se vam je smejčkal, saj je vedel, da je to samo vaša igra - "gliha vkup štriha" .
Paskakvali
26. 08. 2015 20.21
+3
Mi našega lahko zmerjamo z lopovom........poskusi ti Janezu to zabrusiti........neizogibne sankcije takoj.......pa to.......
Paskakvali
26. 08. 2015 20.24
+3
Dejstvo je ,da je Zoki sigurno baraba in če mu kaj dokažejo naj se kar usede .........nas to ne tangira kaj dosti.........smešno nam je samo kako dvojna merila imate janšisti in kako pričakujete,da bomo počeli iste bedarije kot vi v podporo velikemu vodji.......
marsikajve
26. 08. 2015 22.45
Zakfa- odličen komentar.Daj še nekaj v tem stilu napiši.
zajfa
26. 08. 2015 19.41
+3
Sm videl njegovega arhitekta (mega centrov, kjer se pobira smetana) v akciji, barabo prve klase...Ni hotel podpisati provizijske pogodbe, je rekel, kaj mi ne verjamete? bomo že kasneje... Je kasneje ja... Saj nimate papirja itd. je bilo na koncu... Iste ribe skupaj plavajo...
marsikajve
26. 08. 2015 18.46
+2
Nič se bat.Sodniki podkupljeni!!!!
srebrnibreg
26. 08. 2015 19.31
+3
Ajmomali
26. 08. 2015 19.41
-1
ti pa se zastopiš na pravo, kot Marko Kraljevič na citre. majke mi.
Bruhalnica24
26. 08. 2015 18.43
+6
Zoki je z fiktivnimi računi seznanjen..... Vse firme so jim propadle, ostali so milijonski dolgovi... Čuj zoki, to je tak kot jaz na MOL prinesem fiktiven račun za 100 000 e in potem oškodovanja ni ????? W T F Zoki...
zajfa
26. 08. 2015 18.35
+5
Zoki poštenjačino moja, rabim 5 milijončkov....
zajfa
26. 08. 2015 18.34
+7
Ta Ljubljana rabi eno ornk lekcijo, jajčka presenečenja, da bodo videli kako zgleda najlepše mesto v resnici, ko fasada odpade. Potem pa se ne bo več noben sprehajal po centru, že tako se samo državni uslužbenci, mafija in kravatarji uslužni mafiji.
zajfa
26. 08. 2015 18.29
+4
Kam pa pridemo, da bo Janković kaj kriv. Jankovič gre maks na sodišče, raja to vam je dovolj za pokradenih par 10 milijončkov... Za biti pravnomočno kriv je dežurni krivec Janša&Co. Ja imamo probleme, ker so naši sodniki več v gostilnah kot pri knjigah. Smo jih že nekaj poslali v Beograd na izpopolnjevanje.
zulj001
26. 08. 2015 17.55
+1
Posel v Nišu je bil dober za Jankovičev žep ........
zajfa
26. 08. 2015 18.30
+3
ampak on ne ve nič. To je bil posel le za 25 milijonov. On se z drobižem ne ukvarja. Zato je top manager. Ker ne gleda na malenkosti. To je ja vrlina top managerja.
BULDOH
26. 08. 2015 17.13
+1
Zoki-spoki se na Dob....
srebrnibreg
26. 08. 2015 17.22
+2
Dokler boste vi doktorju lopovstva prižigali sveče se ne obremenjujte z Zokijem. Mi ostali pa itak trdimo, da oba tja sodita.
borzojoj
26. 08. 2015 17.36
-1
srebrnibreg, vi ostali še sami za sebe niste sigurni, če ste res pošteni, al pa ne.
srebrnibreg
26. 08. 2015 17.47
+2
S tem, da ste vi sigurni v sebe, da ste nepošteni, ker prižigate sveče lopovom smo mi še dobri.
JanezNovakJohn
26. 08. 2015 16.49
+8
Ne pozabimo da je s "transparentno" prodaja Merkatorja, Merkurja, Istra Benza.... začel Jansa. Danes nasi kmetje nimajo več komu prodajati. Ne da je uničil Slovensko najboljso trgovino. Uničil je tudi slovenskega kmeta in prehransko industrijo. Nadaljuje se uničevanje slovenskega hotelirstva. No tudi drugi brezvezniki iz politike in sence "elite" (barabe) so bili zraven.
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.54
+6
Tista podaritev delnic je bila zelo draga za delavce Istrabenza, Droge, Kolinske in kmete pridelovalce kateri so prodajali Mercatorju. Tudi ta podaritev delnic je vzrok, da je pristal v Todoričevih rokah.
leond1
26. 08. 2015 16.49
+6
pokradel je pol slovenije s palčkovo pomočjo
JanezNovakJohn
26. 08. 2015 16.51
+0
No malo si zamesal. To je bil Jansa, Bavčar, Cekuta,.......
JanezNovakJohn
26. 08. 2015 16.54
+0
Vse povsod je bilo polno barab, mi smo jih pa volili ker smo verjeli da nas peljejo v dr
JanezNovakJohn
26. 08. 2015 16.54
+0
borzojoj
26. 08. 2015 17.38
+3
ecnarf
26. 08. 2015 16.37
+10
Bo DOBu na DOBu DOBro banano .
zajfa
26. 08. 2015 16.29
+2
Problem Zoki je, da Mercator nisi kupil TI sam s svojim kešem... Potem bi ti lahko mirno zaračunali banane 3 krat, pa ne bi bilo problema.
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.32
+3
Ni ga mogel kupiti, ker ga je ravno zaradi te bojazni, da ga kupi eden rajši uničil z podaritvijo delnic dvema svojima tajkunoma.
janijankov
26. 08. 2015 16.37
+1
Pa, kaj bi on kupil ? S čim le? Lastninil je vse večje in uspešnejše trgovske firme od takratnega Mercatorja. Nanos Postojna, Emona Ljubljana, Živila, Ilirijo iz Ilirske Bistrice pa še in še...
janijankov
26. 08. 2015 16.39
+2
Eh, muci ne poznaš ti Zokija. On pa ne podarja. Si pozabil tistih afer z delnicami, koliko jih je odkupil in kako jih je potem vodil za nos.......veliko tega je bilo po TV...........eh, on je tičko za svoj žep.
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.51
+0
Dvakrat preberi, če ne razumeš. Nikjer nisem napisal, da je on podaril.
M_teorija
26. 08. 2015 16.04
+3
Kam gremo lahko prižat svečko!?
janijankov
26. 08. 2015 16.16
+2
tja, kjer zdaj ni prepovedano kuriti na prostem.
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.20
+2
Primca vprašaj, ker je on zadolžen za prižiganje sveč lopovom.
janijankov
26. 08. 2015 16.23
+1
Spet lažeš muci. Primc ne bi nikoli prižgal sveče lopovu, kapiš?
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.25
+1
Tisto kar vidim me ne boš prepričal, da ni res.
BULDOH
26. 08. 2015 15.45
-1
Mene samo zanima-kdaj bo partija zastarala....
RožleY
26. 08. 2015 15.54
+3
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.14
+2
Največji lopovovi so spreobrnjeni partijci in njihovi pristaši.
janijankov
26. 08. 2015 16.16
+1
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.18
+2
Na tvojo žalost še knjižice (partijske) od daleč nisem videl ne od blizu.
janijankov
26. 08. 2015 16.21
+0
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.23
+1
Jaz sem ti napisal resnico ti pa verjemi kar bi rad slišal in imej ti moj prav, če si bolj zadovoljen.
NoviceResnice
26. 08. 2015 15.17
+3
PS IN JAKOVIČ NISTA NITI DVE KILI BANAN VREDNA...
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.15
+3
V nasprotnem primeru bi že morali imeti osebno bančnico.
janijankov
26. 08. 2015 16.19
+2
Saj je Rastoder njegov dober prijatelj, ki hoče kupiti Stožice po bagatelni ceni in Jankovič se baje strinja. Jima bo uspelo?
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.22
+0
Če ste navijali za prodajo telekoma naj vas tudi to ne moti. Sicer pa o tej prodaji ali nakupu ne vem nič.
janijankov
26. 08. 2015 16.28
+0
Res zelo dobra kupčija, če ne namerava plačati niti 1/4 vrednosti od tistega, kar je gradnja dejansko stala. No, saj razliko bomo itak plačali davkoplačevalci, ker smo mi najbolj krivi, da gre vse državno imetje v maloro. Saj kredite smo itak mi najemali za Stožice in ne Janković, a ne?
srebrnibreg
26. 08. 2015 16.31
+0
Bomo kaj manj plačali,če ne bo kupil? Sicer pa imaš priložnost in sam ponudiš nakup in ga opraviš.
janijankov
26. 08. 2015 16.43
+0
veronqa
26. 08. 2015 14.36
-1
Banana ti na nosu zrasla
BUONGIORNO
26. 08. 2015 13.55
+1
Opaonkar se pač razume v banane, v kaj drugega ne. Ljubljančane že leta farba in mu še vedno nasedajo. Kor je rekel ROP TONE: Politika ga je nastavila, politika ga je tudi odstavila !!
B?AN
26. 08. 2015 14.44
+1
Škoda, da ga Janez in Ivan nista utopila v savudrijski vali. Tu seveda mislim Toneta Ropovega.