Slovenija

FOTO in VIDEO: Rogovci nagnali varnostnike, Janković vztraja, da bodo zaščitili občinsko lastnino

Ljubljana, 06. 06. 2016 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š.K./STA/J.S.
Komentarji
705

Napovedano rušenje tovarne Rog se zapleta. Potem ko se uporabniki Roga in ljubljanski župan Janković niso uspeli dogovoriti glede rušenja nekdanje tovarne koles Rog v središču Ljubljane, je občina zjutraj začela s pripravami na rušenje, čemur so se odločno uprli Rogovci, ki so postavili barikade in živi zid. V odzivu je župan dejal, da bo naredil vse, da zaščiti interese občine.

Več videovsebin
  • Občina namerava rušiti center Rog
    00:40
    Občina namerava rušiti center Rog
  • Iz SVETA: Barikade za zaščito tovarne Rog
    00:47
    Iz SVETA: Barikade za zaščito tovarne Rog
  • Iz SVETA: Janković o rušenju tovarne Rog
    00:28
    Iz SVETA: Janković o rušenju tovarne Rog
  • Iz SVETA: Spopad med Rogovci in varnostniki
    02:59
    Iz SVETA: Spopad med Rogovci in varnostniki
  • Iz SVETA: Metelkova
    02:04
    Iz SVETA: Metelkova
  • Iz 24UR: Janković pravi, da bo zmagal
    01:50
    Iz 24UR: Janković pravi, da bo zmagal
  • Iz 24UR: Skvotanje ni zakonito
    02:25
    Iz 24UR: Skvotanje ni zakonito
  • Iz 24UR: Pred Rogom zavrelo
    02:59
    Iz 24UR: Pred Rogom zavrelo
  • Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje v Rogu
    01:03
    Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje v Rogu
  • Iz 24UR ZVEČER: V Rogu napeto
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: V Rogu napeto
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj nočejo zapustiti Roga?
    06:24
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj nočejo zapustiti Roga?

Potem ko se uporabniki Roga in ljubljanski župan Zoran Janković niso uspeli dogovoriti glede rušenja nekdanje tovarne koles Rog v središču Ljubljane, je občina danes zjutraj začela s pripravami na rušenje. Varnostniki so v stavbo, v kateri je bilo več deset oseb, vdrli okoli 3. ure zjutraj. V prerivanju je bilo nekaj oseb poškodovanih, tako na strani uporabnikov centra kot varnostnikov. Kot trdijo Rogovci, naj bi varnostniki eno osebo celo huje poškodovali.

Bager, ki je namenjen rušenju stavb nekdanje tovarne Rog, je v nekaj urah dobil novo, osveženo podobo.
Bager, ki je namenjen rušenju stavb nekdanje tovarne Rog, je v nekaj urah dobil novo, osveženo podobo. FOTO: Miro Majcen

Občina poslala bager in varnostnike, Rogovci postavili živi zid in barikade

Rogovci so ponoči takoj začeli postavljati barikade, do jutra pa se je pred centrom zbrala množica ljudi, ki je podprla njihova prizadevanja. Varnostniki, ki jih je najela občina, so blokirali vhode in izhode, množica, ki je bila ujeta v prostorih centra, pa je napovedala, da bo poslopje branila s svojimi telesi.

Okoli 9.30 je množica, ki se je zbrala pred vhodom v Rog, vdrla skozi vrata na dvorišče. Po pritiskih množice in prerivanju so varnostniki nekaj po 11. uri zapustili center, prav tako so policisti iz centra pospremili gasilce. V prerivanju med varnostniki in množico pa je na kratko posredovala tudi policija, ki sicer ves čas opazuje dogajanje. 

Policija je morala posredovati v prerivanju med varnostniki in uporabniki centra Rog.
Policija je morala posredovati v prerivanju med varnostniki in uporabniki centra Rog. FOTO: Miro Majcen

Prerivanje in pretep ob vdoru varnostnikov in bagra

Policisti so sicer posredovali tudi v nočnem prerivanju. Na območje so bili napoteni zaradi kršitve javnega reda in miru. Ugotovili so, da posebna varnostna služba na objektu "izvaja naloge varovanja po pogodbi z naročnikom". Nekaj po 11. uri so posredovali v prerivanju med varnostniki in predstavniki Roga, obema stranema preprečili neposredni stik ter omogočili odhod varnostnikov.

Pri tem je bil poškodovan policist, obveščeni pa so bili o še dveh poškodovanih osebah - varnostnice, ki je dobila lahke telesne poškodbe, ter osebe v objektu, ki so jo odpeljali na preventivni pregled v klinični center. Policisti zaenkrat zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve manjše telesne poškodbe v enem primeru, ki je bil podan na predlog oškodovanca.

So pa bili policisti obveščeni še o poškodovanju sakralnega predmeta v objektu ter delovnega stroja. Prav tako uporabniki Roga niso pustili gasilskemu vozilu, da zapusti kraj dogajanja, so sporočili policisti.

Rogovci pozvali k uporu

Rogovci so danes zjutraj sicer medijem sporočili: "Trenutno je v tovarni več kot sto ljudi, ki so bili s strani varnostnikov Valine večkrat pretepeni in močno poškodovani. Policija skupaj z varnostniki preprečuje dostop do tovarne in izhod iz nje, uporabniki pa vztrajajo na tem, da Rog ne bo postala še ena gradbena jama, tudi s svojimi telesi pred gradbenimi stroji."

Na strehi objekta je nato ob 9. uri potekala tudi izredna tiskovna konferenca. Dva uporabnika in dve uporabnici Roga so sporočili, da so jih malo po tretji uri zjutraj obiskali varnostniki službe Valina in pri tem poškodovali nekaj prisotnih Rogovcev, ki so se zoperstavili bagru. Enega so zaradi poškodb morali odpeljati na urgenco.

Tedaj je bilo v tovarni nekaj sto uporabnikov ob več deset varnostnikih, ki so jim preprečevali premikanje po določenih sektorjih tovarne. Ena od uporabnic pa je pojasnila, da so bili oblegani z vseh strani in da niso mogli izvajati aktivnosti kljub županovim obljubam, da bodo te lahko potekale nemoteno.

Izredna tiskovna konferenca je potekala kar na strehi objekta.
Izredna tiskovna konferenca je potekala kar na strehi objekta. FOTO: Miro Majcen

Ocenila je, da je "tovarna ilegalno postala nekakšno gradbišče, čeprav ni nobenih legalnih podlag za to", in dodala, da "ne bodo dopustili, da županova trma uniči enega od dveh odprtih avtonomnih prostorov Ljubljani, in to na zelo grob in krut način".

Janković se po njihovih besedah ne drži dogovora, saj je rušenje tovarne napovedal za 14. junij ob 14. uri. Ob tem so dodali še, da ostajajo v tovarni, dokler bo potrebno. Vse, ki želijo, da "Ljubljana in tovarna Rog ostaneta kreativno, odprto, ustvarjalno, športno središče in mesto za lokalce", pozivajo k podpori. Kot možnost so omenili pisma podpore na Mestno občino Ljubljana ter deljenje informacij in fotografij o dogajanju, ki ga objavljajo na Facebook strani, prek interneta. "Ostajamo v tovarni, dokler bo potrebno. Roga ne damo," je s strehe poudarila ena od uporabnic.

Uporabnica Aigul Hakimova je še dodala, da nihče ni pričakoval, da bodo varnostniki, ki imajo sicer pooblastilo nad glavnimi vrati, prišli ob treh zjutraj. Po njeni oceni so se županove napovedi o rušenju zdaj zgodile "na mafijski način". Ob pa je še pristavila: "Naj pokaže Janković mestu Ljubljana, kakšen vladar je: samo denar, nobenega življenja ne mara."

V prerivanju med varnostniki in Rogovci je bilo nekaj oseb poškodovanih.
V prerivanju med varnostniki in Rogovci je bilo nekaj oseb poškodovanih. FOTO: Miro Majcen

Janković: Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da zaščitimo interese občine

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci o dogajanju v nekdanji tovarni Rog, ki jo je sklical ob 12.30 uri, povedal, da se mu oviranje začetka prve faze revitalizacije Roga s strani Rogovcev ne zdi strpno. Janković je spomnil, da prva faza revitalizacije Roga vključuje rušenje petih zgradb, ki jih, z izjemo Studia Samorog, v katerem je umetnica Breda Pivk, Rogovci ne uporabljajo in so nevarne.

Kot je v imenu rogovcev povedal Jernej Kastelic, so v Rogu trenutno ponovno vzpostavili avtonomno cono. Varnostniki in policisti niso več na območju Roga, bager, ki so ga pred nekdanjo tovarno pripeljali ponoči, pa so rogovci prebarvali rožnato. Trenutno nadaljujejo z aktivnostmi v sklopu festivala ROGoviljenje.

Prav tako je dejal, da so potekali dogovori z uporabniki Roga, a da se nikakor niso uspeli dogovoriti. Do petka so imeli možnost, da se odločijo, ali bodo pomagali pri rušenju, pravi župan, a se za to niso odločili. Po tej fazi bi po Jankovićevih besedah uporabniki lahko v letu dni pripravili zamisel, kdo bi lahko ostal v novemu Rogu, dodal pa je, da so nekateri, katerih vsebine ne sodijo v koncept občine, že dobili nove prostore. "Sam ponuditi več kot to, ne morem," je poudaril. To, da želi občina pristopiti k zadevi z večkrat predstavljenim načrtom, druga stran pa tega ne dopusti, se mu ne zdi strpno.

Janković je poudaril, da bo občina uporabila vsa pravna sredstva, da zaščiti interese občine, ne sprejema pa tega, kar mu očitajo Rogovci, da ni bilo dialoga. "Za dialog sta potrebna dva. Sedeli smo skupaj, nismo se pa slišali," je dodal. Ta je sicer, po besedah Jankovića, še vedno mogoč.

Na občini bodo po Jankovićevih besedah za zaščito svoje lastnine. "Bomo šli na sodišče dokazovati, kdo ima prav," je bil jasen Janković, ki je prepričan, da bo sodišče zadeve odločilo v prid občine.

Župan je še pojasnil, da naj bi na območju najprej zrasel skate park, za kar že imajo vsa potrebna dovoljenja. K sodelovanju so povabili tudi uporabnike Roga, na vprašanje, zakaj z Rogovci niso sklenili pogodbe, pa je Janković dejal, da ta sploh ni mogoča, saj gre za nevaren objekt. 

Janković temeljno razliko med Rogom in Metelkovo prepoznava v tem, da so se že leta 2007 z uporabniki Roga dogovorili o začasni rabi prostora, pri Metelkovi pa je bilo "v startu dogovorjeno, da ostane". Sedanji uporabniki po njegovih besedah tega dogovora ne priznavajo. Po njegovih besedah bo prenovljeni Rog čez nekaj let "zvezda Ljubljane", kjer bodo svojo prostore našli številni uporabniki.

Glede bojazni, da bo na območju Roga ostala gradbena jama, je Janković povedal, da bodo sredstva za gradnjo novega Centra Rog zagotovili iz mestnega proračuna za leti 2017 in 2018. Cena projekta bo 15 milijonov, zgrajen pa naj bi bil v dveh letih.

Glede verbalnega pa tudi fizičnega obračunavanja med varnostniki in Rogovci pa je župan dejal: "Po tem, kar se je zgodilo, prepuščamo zadevo policiji in sodišču." Janković je še dejal, da je po njegovo gradbišče v Rogu vzpostavljeno. Zavzemal se bo, da gradbeni stroji ostanejo na območju tovarne.

Na vprašanje, zakaj je bagre v Rog poslal ob za uradovanje občine nenavadni uri, ob pol štirih zjutraj, je odgovoril, da je občinska varnostna služba od leta 2007 ves čas ponoči delala v vratarnici, da je skrbela za uresničevanje s tedanjimi uporabniki Roga sklenjenega dogovora. "Prišli smo tedaj, da postavimo stroj in podremo, kar je nevarno in prazno," je dodal. Po drugi strani pa se župan sprašuje, ali imajo vsi pravico priti v Rog in tam imeti dejavnost? Ob tem je opomnil, da so tudi uporabniki kdaj delovali selektivno.

Glede napovedanega datuma začetka del v Rogu, 14. junija ob 14. uri, je župan povedal, da ga je v pogovoru z uporabniki omenil mimogrede, v smislu, če si želijo Rogovci vedeti, kdaj natanko bodo prišli gradbeni stroji.

Dosedanja pogajanja so bila neuspešna

Uporabniki Roga so sicer že pred dnevi napovedali, da bodo svoj socialni in kreativni prostor branili, če bo treba, tudi s telesi. Mestna občina Ljubljana namreč vztraja, da bodo letos najprej porušili pet stavb, ki so del kompleksa, in da se bo potem čez približno leto dni začela obnova s ciljem, da bi nekdanja tovarna koles ponudila novo kulturno vsebino. Skupinam, ki zdaj delujejo v Rogu, so na sestanku na občini ponudil, da predstavijo svoje dejavnosti mestni občini in upajo na vključitev v novo programsko shemo, v vmesnem obdobju rušenja in obnove pa ohranijo dosedanje vsebine.

Župan Janković jim je dal dve možnosti, in sicer da pomagajo zrušiti prvih pet stavb in svoje vsebine predstavijo v obnovljenem Rogu, če pa bodo rušenje skušali preprečiti, pa dialoga ne bo več. Namesto da bi sprejeli njegov ultimat, so se Rogovci odločili, da bodo tovarno branili s kulturo in druženjem in do 14. junija, ko je bil sicer napovedan začetek rušenja, napovedali razne aktivnosti.

Rogovci so varnostnike pregnali, Janković pa obljublja, da bo občina uporabila vsa pravna sredstva zoper Rogovce.
Rogovci so varnostnike pregnali, Janković pa obljublja, da bo občina uporabila vsa pravna sredstva zoper Rogovce. FOTO: Miro Majcen

V bran Rogu in Rogovcem

Nasilje nad Rogovci so obsodili tako v Alternativni akademiji kot tudi Iniciativi za demokratični socializem. "V Rogu se ne brani partikularnega interesa nekih skvoterjev, ampak možnost svobodnega ustvarjanja – umetnosti, družbe, politike – mimo logike projektnih razpisov," so zapisali v lokalni IDS. Podobnega mnenja so tudi v društvu Alternativna akademija, kjer pozivajo MOL, "da nemudoma ustavijo vse postopke rušitve tovarniškega kompleksa in da ne izvajajo akcij, ki niso v soglasju s skupinami, ki jim je Rog postal svetovnonazorski in eksistenčni domicil".

ZL: Za avtonomen in svoboden Rog

Združena levica je v sporočilu za javnost zapisala, da ostro obsojajo vsako uporabo sile in pozivajo župana, da nemudoma ustavi vse postopke rušitve objektov. "Nasilna intervenca po nalogu župana nikakor ni način demokratičnega iskanja rešitev glede prihodnje namembnosti nekoč tovarniških prostorov, temveč kazanje mišic in napad na skupnost, ki nasprotuje nadomestitvi sedanjega centra z novim dragim megalomanskim centrom kulture," so zapisali. Dodali so, da današnja dejanja mestnih oblasti niso v ponos ne mestu ne njegovim prebivalcem. Menijo, da današnje dogajanje dokazuje, da mesto ne razume mladih in njihove alternativne ekonomske, kulturne in socialne logike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3