Slovenija

Janković nezakonito do 9 milijonov evropskih sredstev?

Ljubljana, 01. 09. 2014 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nacionalni preiskovalni urad naj bi zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter še šest fizičnih in eno pravno osebo vložil nove kazenske ovadbe, tokrat zaradi domnevne goljufije na škodo Evropske unije. Župan Jankovič pa: prvič slišim za ovadbo, mediji ste spet izvedeli pred mano.

Stožice
Stožice FOTO: Damjan Žibert

Potem, ko so takratnemu šolskemu ministru Igorju Lukšiču očitali, da so na ministrstvu ljubljanskim Stožicam prilagodili razpis za sofinanciranje športnih objektov, v višini 9,4 milijone evrov, je leto kasneje šolsko ministrstvo pri ponovnem pregledu ugotovilo, da je občina pri prijavi na razpis storila dve napaki.

Pri prvi je MOL izkop jame, vreden 1,3 milijona evrov plačala dvakrat. Najprej SCT Ivana Zidarja, ki izkopa ni izvedel, nato pa še GREP, ki je dela sicer izvedel. Torej je občina na razpisu prikazala dvojni znesek. Poleg tega pa za sofinanciranje gramozne jame iz evropskih sredstev MOL sploh ni bil upravičen, ker je bil to projekt javno-zasebnega partnerstva med občino in GREP. Druga napaka pa so bili previsoko navedeni stroški, povezani z obnovo Stožic, razlika je znašala kar 600.000 evrov. Po domače, Jankovič naj bi Evropski uniji zaračunal nekaj, kar je že imel plačano - ponaredil naj bi za dva millijona evrov vmesnih računov za dela, ki sploh niso bila opravljena.

Zoran Janković bo moral sesti na zatožno klop.
Zoran Janković bo moral sesti na zatožno klop. FOTO: Miro Majcen

Zaradi goljufije in ponarejanja listin so kriminalisti NPU po informacijah oddaje 24UR ovadili tudi oba takratna direktorja Grepa - Uroša Ogrina in Zlatka Srako. Zaradi sodelovanja pri kaznivih dejanjih pa se bo moral zagovarjati tudi vodja oddelka za šport na MOL, Marko Kolenc in še nekaj nadzornikov del, pravijo viri. Na NPU temu pritrjujejo - zapisali so, da so avgusta zaradi kaznivih dejanj, povezanih s poslovanjem MOL, vložili kazenske ovadbe zoper sedem fizičnih oseb in pravno osebo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Goljufije na škodo Evropske skupnosti. Odgovorna pravna oseba je MOL, ki bo tudi odškodninsko odgovorna, če se nepravilnosti potrdijo.

Janković kmalu na zatožno klop

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča pa je medtem zavrnil ugovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženih na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Senat je ugovore zavrnil kot neutemeljene. Z zavrnitvijo je obtožnica postala pravnomočna, obtoženi pa bodo morali sesti na zatožno klop.

Okrožno tožilstvo v Ljubljani je obtožnico zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu leta 2005, ko je Janković vodil Mercator. Očitali naj bi mu zlorabo položaja, ljubljanski župan pa se bo moral zaradi domnevno spornih poslov zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Obtožnica naj bi bila, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju v času, ko je Mercator v Nišu kupoval zemljišče za trgovski center.

Ovadba zoper vse omenjene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov.

V času, ko je Janković prvič kandidiral za ljubljanskega župana, so revizorji opozorili, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške ter še 80.000 evro za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij.

Janković je sicer doslej že večkrat zatrdil, da pri omenjenemu nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal.

Ljubljanski župan je danes pojasnil, da gre v zadevi Niš za pogodbo izpred desetih let, ki je sam ni ne podpisal ne videl, dokler se ni začela preiskava, zanjo pa da je izvedel šele dve leti po tem, ko je že zapustil Mercator in je bilo pripravljeno revizijsko poročilo. "In jaz naj bi bil kriv, ker nisem preprečil podpisa pogodbe, ki je nisem videl," je bil kritičen. "To je podobno, kot če greste v trgovino, naročite kilogram banan in je od tega pol gnilih, potem pa sem jaz kriv kot predsednik uprave Mercatorja," je ponazoril.

Po njegovih besedah je pogodbo podpisal Marinšek, vendar sam verjame, da je bila dobra za slovenskega trgovca. Z njo se je najelo podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oz. omogočilo izgradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu, je pristavil.

Jakovićev zagovornik vzroke za obtožnico vidi tudi v medijski odmevnosti zadeve.
Jakovićev zagovornik vzroke za obtožnico vidi tudi v medijski odmevnosti zadeve. FOTO: Damjan Žibert

Janković je za Radio Slovenija danes še pojasnil, zakaj so denar za gradbeno dovoljenje za trgovski center v Nišu plačali še pred njegovo izdajo. "Pisalo je, da mora Mercator za gradbeno dovoljenje narediti projekt, ki stane približno milijon evrov. In ker Mercator tega projekta ni naredil in ker je bila vse ostala dokumentacija na občini Niš že urejena za pridobitev gradbenega dovoljenja, se je kolega Marinšek odločil in plačal še preostalih 80.000 evrov," je dejal Janković. "Srčno bi upal, da bom že ta mesec dobil vabilo na sodišče, da bi bila sodba izdana pred koncem volilne kampanje," je še poudaril ljubljanski župan.

Čeferin: Za očitano kaznivo dejanje Jankovića ni dokazov

Jankovićev zagovornik Aleksander Čeferin je prepričan, da pred nekaj leti takšna obtožnica sploh ne bi mogla priti na sodišče, sedaj pa je do tega po njegovem mnenju prišlo tudi zaradi medijske odmevnosti zadeve. Dodal je, da obtožnica, ki je postala pravnomočna, ne vsebuje nikakršnega dokaza, ki bi dokazovala Jankovićevo krivdo, saj ta domnevno sporne pogodbe, ki je predmet obtožnice, sploh ni podpisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (964)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?asmrt
02. 09. 2014 12.23
+0
Zoko, ti boš dober ekonom na Dobu!!!!!
macek_garfield
02. 09. 2014 12.09
+0
... he hehe .. ceferinko ... he he he ...
macek_garfield
02. 09. 2014 12.09
+0
... he he he ... najbolj transparenten - javno zasebni posel stozice ... he he he ... zoki evo castim odojka .. vendar koncno spoki ... he he he ...
cifur
02. 09. 2014 11.40
+0
le kje lezijo se vse ostale ovadbe ???
krtaksn
02. 09. 2014 11.05
+2
Prosim da nehate objavljati kaj je naredu kdo. Objavite kake bodo sankcije, aja ni jih. Lol pesek u oci
jafalical
02. 09. 2014 10.20
+6
Vse so v prispevkiu prikazali, lepo razložili, na hitro sešteli, dognali...od Grepa do MOLa, SCt-ja, večih nadzornih, drugih zunanjih sodelavcev...in evo 9 MIO evrov...in se na koncu, pravijo, če se nepravilnosti potrdijo.Če so bile nepravilnosti, ostanejo nepravilnosti...kar je bilo ponarejeno, formalno prikazano,...je zdaj rezultat, tako kot je... vidi se kako ta luknja v Stozicah zeva in propada.kdo bo odgovarjal? Koliko jih bo odgovarjalo?Kdo bo vrnil sredstva, za tista dvojna dela, ki niti do danes niso bila zaključena??
deathbite
02. 09. 2014 10.16
+4
Da te nam z Doba čivknu!
25letluzerjev
02. 09. 2014 10.01
+8
Še ena majhna ovadbica, ki se jo Jankovič ne spomni ali pa se jo, vendar je bil posel v Nišu sigurno speljan po vseh predpisih , zakonih, etično in dobro za najlepše mesto na svetu in prelepo Slovenijo. Hinavski nasmeh in čez par dni-VSE TIHO BO. Res pošten kandidat za ponovno izvolitev za župana. Ta ovadba je že cca 46 in še vedno ga nekateri , seveda le zaradi lastnih interesov, vidijo kot župana. Bedno in žalostno, predvsem pa škodljivo.
deathbite
02. 09. 2014 10.15
+1
Zoki je naredil iz Ljubljane urejeno mesto. Če je karkoli nezakonitega storil, naj odgovarja. O tem, kdo bo župan v Ljubljani, pa bodo odločali Ljubljančani. sds NE bo nikoli županovala v LJ. Pa če ivan salte dela na Dobu! Pa Fužine nimajo nič s tem!
ecnarf
02. 09. 2014 11.35
+1
kar imejte ga v ljubljan ,drugod bi ga že zdavnaj nagnali......nje.....
LLLEPI
02. 09. 2014 09.54
+15
Vecina ljudi ki se bavi z politiko ali so kakorkoli povezani z njo v Slo bolujejo za izgubo spomina
deathbite
02. 09. 2014 10.12
+8
Nyokiy
02. 09. 2014 09.49
+2
Čakam da bo na spoštovanja vrednem Janovičevem plakatu za Lokalne volitve prva vrsta z njegove parlamentarne Kampanje..Kučan, Slovenski AKADEMIKI, Kulturbuntniki, Forum 21, 571 in vs,ki so sedel v prvi vrsti pojoča žaga pa v rokah Jugoslovansko zastavo in titovko na glavi..In naj odmeva Zoki, Zoki, Zoki..ti si naš..
deathbite
02. 09. 2014 09.51
+2
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
Nyokiy
02. 09. 2014 09.52
+0
Pa tud Serar, Zemljarič, Gašpar Mišič..Ropova Melita, Ko-cipurjeva, Potrata, Pečarevička, Makarovička, Bučar, Godina in Vonta ne smeta manjkati..
deathbite
02. 09. 2014 10.06
+5
časarja si pozabil?! pa sestrično, pa onega s ponarejeno diplomo?!. pa prepisovalca izpita iz nemščine?!
deathbite
02. 09. 2014 10.08
+8
matr jih je! rumenih in zelenih, belih in črnih, rdečih in sivih..... ko toče! in vsi skupaj nam "vladajo" že 23 let!
aleksander_vel9
02. 09. 2014 09.49
+8
janko že ve kaksne ovadbe samo nekaj se spreneveda 20let doba mu ne uide!
an?ka30
02. 09. 2014 09.47
+4
GREM RAJŠI MALO POKUKAT V TEME O LJUBEZNI,SEXU,TAM NE KRADEJO,HAHAHAHAHHAHA
an?ka30
02. 09. 2014 09.51
+1
deathbite
02. 09. 2014 09.46
+5
Na Dobu dežuje. Prekleto pravosodje.
blokirani
02. 09. 2014 09.46
+0
Še enkrat se je nazorno pokazala taktika Plavega. Najprej romanje na magistrat, po uporabi pa zavrzi..... Revolucija je vedno žrla lastne otroke.....
deathbite
02. 09. 2014 09.47
+1
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
deathbite
02. 09. 2014 10.33
+3
zakaj ivanovi prošnji talate minuse? vas srce nič ne boli?
Rok na poti
02. 09. 2014 09.41
-8
jankovič je trn u peti vsem politikom ker je edini kaj naredil... res žalostno da lopov postaja vzornik...za kučana, Zemljariča, Rigelnika, ropa, golobiča in ostalo smrdljivo navlako pa nobene obtožnice . .. ?
matija888
02. 09. 2014 09.46
+10
Jankoviča brez vseh zgoraj naštetih nebi bilo.
dirtydean1
02. 09. 2014 09.46
+5
prvi del - - - - - - - - - - - - - - drugi del+++++++++++++++
LLLEPI
02. 09. 2014 09.59
+3
Kaj pa je naredil ??Dolgove ki jih ljublancani ne bojo odplacali se 200 let.No za nekatere je tudi to velik uspeh
ggzz
02. 09. 2014 09.40
+5
če je Janša lahko v arestu brez dokazov, bo pa tudi ztale enkrat sedel, k dokaze pa imajo
Nyokiy
02. 09. 2014 09.40
+3
Zanimivo kako škodo je Kučan in njegova soldateska naredila Sloveniji večni agitator zdrahar je v zadnjih leth Slovencev navleku naslednje garniture, Kresal, Golubič, Jankovč, Bratušek in sedaj Cerar..sami uničevalci Slovenije in Slovenskega naroda. Zato ni kriv ničesar Jankobvič, Golubič, Bratušek ali kdorkoli jedro zla je v Kučanu, ( njegovi glavi ) Slovenskih AKADEMIKIH, Kurtulogi jin ugledni rdeči smetani ( Vonta, Godina, Makarovika, Pirjevec, Hanžek in ostali ) celotni FDV z Mencingerjem, raznimi Tajnikarji, Miličem na čelu..
Nyokiy
02. 09. 2014 09.41
+3
Tu je treba usekat Hudiča med roge, tu je rak rana uboge Slovenske države..
deathbite
02. 09. 2014 09.48
+1
he he he......kučanizem cronicae......huuuuda bolezen!!!
deathbite
02. 09. 2014 10.18
+2
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
peglezn
02. 09. 2014 09.35
+4
Dobro, on vsaj ne bo stalno twittal tam iz Doba...
Venividivici1
02. 09. 2014 09.29
+0
Danes še nebo joka za našim Zokitom.
Venividivici1
02. 09. 2014 09.29
-3
Ti iz Doba- na katerem javnem sektorju pa plaćo dobiš?
an?ka30
02. 09. 2014 09.33
-1
an?ka30
02. 09. 2014 09.36
+1
Venividivici1
02. 09. 2014 09.38
Venividivici1
02. 09. 2014 09.39
Važn je da plaćo dubivam - zakwa pab delu?
Venividivici1
02. 09. 2014 09.41
Ančka , Ančka , ke pa ti devaš? Al tud na JS?
an?ka30
02. 09. 2014 09.59
+1
....kako brišejo komentarje.....hahahaha.....venividivic1 jst imam svojo firmo!!!!!
Venividivici1
02. 09. 2014 10.06
-1