VIDEO: 'Izjavam, da je stanje bolj resno, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro!'

"Izjavam, da je stanje bolj resno, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro!" je dejal predsednik SDS Janez Janša. Nestabilnost države se je po njegovem mnenju začela z "virantovanjem", z nastopom nove vlade pa so se okrepili nekateri lobiji, še posebej prostorski.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Danes bi moral sicer biti parlamentarni vrh, na katerem bi se predstavniki strank s premierko pogovarjali o fiskalnem pravilu, a je bil odpovedan. Na sestanku namreč ne bi bilo nikogar iz SDS, ker so po besedah Janeza Janše zaposleni s predkongresnimi dejavnostmi. Alenka Bratušek je za nov termin sestanka predlagala 5. maj, le dva dni pred glasovanjem o zapisu fiskalnega pravila v ustavo v državnem zboru.

Predsednik SDS Janez Janša je po mesecu dni molka sklical novinarsko konferenco, na kateri je spregovoril o aktualnih političnih zadevah. Kot pravi, se je oglasil zato, ker sliši podobne besede o zmanjševanju pokojnin in plač, kot jih je pred tremi leti slišal od nekdanjega predsednika grške vlade, kar po njegovem mnenju ni dobro. "Izjavam, da je stanje bolj resno, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro! Prebujenje je bilo očitno travmatično, a upam, da še pravočasno," je dejal.

Stanje v proračunu je po njegovih besedah slabše od tega, kar se je pričakovalo. Za to je več razlogov. Nestabilnost, ki se je po njegovem mnenju z "virantovanjem" začela januarja, je povzročila odhajanje domačih podjetij v tujino. Tudi tisti, ki bi lahko investirali, tega niso storili. Drugi razlog je dražje zadolževanje, z nastopom nove vlade pa so se okrepili nekateri lobiji, še posebej prostorski, pravi Janša. Glavni razlog pa so stroški države.

Janez janša

(Foto: B.G.)

Realna slika po njegovih besedah kaže na nevzdržno razmerje med javnim sektorjem in gospodarstvom. Kot je povedal, je v Sloveniji trenutno skoraj 130.000 brezposelnih, okoli 600.000 upokojencev, 160.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki je, tako nekdanji premier, potreben, a le v obsegu, ki si ga lahko država privošči, okoli 350.000 ljudi pa se šola. "Ko to odštejete od dveh milijonov, dobite le še nekaj 100 tisoč ljudi, ki so zaposleni v gospodarstvu. Že prvi pogled na to vsakemu laiku pove, da to ni vzdržno!" je dejal. Slovenija (in ne mednarodne institucije) je v teh razmerah prisiljena zagotoviti, da nadaljujemo obvladovanje stroškov in smer, ki smo jo začrtali lani. Napoved nove vlade, da se bo spremenila smer, je naredila največ škode, pravi.

Spreminjanje zakonodaje o Slovenskem državnem holdingu je dvakrat škodljivo – zaradi zmede, ki jo povzroča, in zaradi zamud, ki nastajajo.
Janez Janša

V SDS vztrajajo, da se najprej glasuje o predlaganem zlatem fiskalnem pravilu in nato o spremembi referendumske zakonodaje. Če bo slovenskemu parlamentu uspelo sprejeti predlagane spremembe v proceduri, lahko to vrne verodostojnost Slovenije, meni."Nenavadno je, da opozicijska SDS predlaga ukrepe, ki najbolj koristijo prav vladi," je dejal Janša.

"Tisto, kar je bilo rečeno ob nastopu nove vlade, se je spremljalo, prevajalo, bonitetne hiše so to ocenjevale, vse ostale institucije pa so napovedi vzele za resne," je dejal. Signali, ki smo jih slišali, so šli v smeri, da bo treba javnemu sektorju vrniti staro veljavo, kar so v tujini prevedli kot povečanje stroškov. Napovedovalo se je korenito spremembo – da je pred nami rast, da se bo spreminjal zakon o upravljanju terjatev bank in Slovenskem državnem holdingu. Slišali smo tudi, da bo v javnem sektorju treba varčevati, a da bo to linearno varčevanje. To smo izvedli že lani, letos pa ni velikega manevrskega prostora.

Prejšnja vlada je za letos predvidevala sektorsko varčevanje (torej vzeti tam, kjer je več), ta vlada pa govori še o zmanjševanju stroškov pri materialnih sredstvih, kar se Janši ne zdi pametna poteza.

Janša je potrdil tudi, da bo znova kandidiral za predsednika stranke.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1540
 
pesnitev 26.04.2013 11:36:39
Kakšen lepi mir je bil, ko je Janša malo počival. Zdaj zopet dela zdrahe, seje sovraštvo in se dela norca iz Slovencev. Go home, Janša in daj že enkrat utihni for ever! Tebe res ne rabimo že tako si na v času svoje prejšnje vledavine izropal s podporo svojim tajkunom. Pa kaj ne vidiš, da spadaš samo še na smetišče zgodovine? Rad bi bil član PEN a, a vsak vrtnarski ali kuharski ali Naredi sam priročnik je literarno vrednejši od tvojih Premikov in drugih sovražnih blodenj!
zdrava.pamet 26.04.2013 10:04:15
TAJKUNI, za informacijo, so v glavnem iz levih strank...pa namen je bil dvignit gospodarstvo...levičarji pa so si lepo napolnili žepe
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 26.04.2013 10:13:57
Ne, večina tajkunov, ki so potopili Slovenijo je nastala v času Janševe vlade med leti 2004 - 2008. Bavčar, Šrot, Kordež, Tovšak, Zidar...... Tajkunizacija nikoli ni in ne bo dvignila gospodarstva, to je neka deničarska nebuloza. Namen tega je bil ustvarit neko elito na desnici, ker že vse od osamosvojitve si premoženje želijo razdelit med oba pola. Žal je zadeva propadla, ko je nastopila kriza. Gospodarstvo se bo dvignilo, če se bo uredilo poslovno okolje, znižanje davka na dobiček, ureditev plačilne nediscipline, poenastavitev administrativnih ovir.... ne pa z tajkunizacijo.
zdrava.pamet 26.04.2013 10:16:29
razen tovšakove .....so ostali vsi blizu foruma 21....
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 26.04.2013 10:18:03
Bavčar in Šrot nimata blage veze z forumom 21. Zidar se pa obrača po vetru.
zdrava.pamet 26.04.2013 10:22:43
bomo poiskali natančnejše podatke...
BobLazarGurt 26.04.2013 09:52:18
KDO je to sploh?

aja, predsednik stranke sds, in to je to.
 
sinhron 26.04.2013 09:51:20
V prvem mandatu je janševa vlada zapravila vso akumulacijo , omogočila rojstvo tajkunov in z njimi propad slovenskih firm z najbolj prepoznavnimi artikli , prisilil je Pahorja , da je sprejel ponarejeno finančno sliko slovenije in tako pokopal SLOVENIJO in še vedno je trdil , da v SLOVENIJI ni krize . Zameniral je pravočasno postavljene reforme z referendumi ( 3x proti reformam in 1x proti Pahorjevi vladi , se je hvalil ! ). Ko je po padcu Pahorjeve vlade prevzel krmilo je sprejemal take varčevalne zakone , ki so vsi proti ustavni in proti zakoniti in sedaj vlada Bratuškove plačuje ceh njihovih neumnih potez . Sedaj pa zopet pametuje in uničuje SLOVENIJO s svojimi izjavami , sam pa pod težo UGOTOVITEV KPK ne odstopi iz političnih funkcij v stranki in sploh v politiki , čeprav ga ZBLOJENA STRANKA ŠE NAPREJ PODPIRA NIMA KAJ ISKATI , ZARADI KOUPTIVNOSTI , PREKUPČEVANJA , PONAREJANJA LISTIN , PODTIKANJ , DISKVALIFIKACIJ , ki jih vrši nad političnimi nasprotniki in drugače mislečimi !
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 26.04.2013 10:01:29
Podpis.
Njegova stranka je pač dokazala, da gojijo močan kult osebnosti on pa to izkorišča. Nekaj časa nazaj je neka stara mamca iz SDS-a imela interviju, ker nihče od vodilnih ni hotel priti pred mikrofon, pa jo novinarka vpraša, kaj je bistvo njenega članstva v tej stranki.... pa reče mamca z nasmeškom ZVESTOBA. Torej nič razmišljanja ampak zvesto sledenje velikem vodji. Organizacija tipa Severna Koreja.
zdrava.pamet 26.04.2013 10:05:41
severno korejo v sloveniji bi radi imeli tipi iz murgelj, pa levo usmerjene ovce
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 26.04.2013 10:16:57
@zdrava.pamet: Severno Korejski režim podpirate na desnici. Vam ni za živet brez Janše, stranka SDS propade brez njega. Kučana vlačite na plano samo desničarji kot tudi komuniste. Dejte se zbudit, Janša vas neuke ovčice zlorablja za dosego svojih namenov, ki nimajo skupnega z dobrobitjo države, državljanov...
zdrava.pamet 26.04.2013 10:28:43
ljubi bog, pa poglej komentarje tvojih kolegov...vsem se kolca po jugoslaviji, večina bi najrajši šla iz eu, še vedno sanjajo o švici....samo tam je treba delat
značilno za levičarje v sloveniji je tudi da mislijo, da imajo od boga dano pravico do visokih plač, za gospodarstvo se jim gladko j...
desnica v sloveniji je miljarde let daleč od koreje, ker je jasno pokazala, da jih zanima evropa in njeni zakoni
če pa zagovarjamo janšo, pa mogoče vidimo koliko medijskih napadov je bilo neupravičeno na njegov račun, pa zaboga, vse kaj se je delalo 23 let narobe, bi levičarska banda, oprosti , rada pripisala njemu
Sophie B 26.04.2013 10:48:42
zdrava.pamet, žal razlagaš vse to, kar normalen in intiligenten Slovenec dobro ve, tistim, ki se lahko imenujejo le: "brez.pameti"!
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 26.04.2013 11:08:44
@Zdrava pamet: Poglej, seveda se brez dela ne da živet, še manj vzdrževat JU. Tega se vsi zavedamo. Ampak zakaj pri nas gospodarstvo umira? Ker ljudje ne delajo? Ne. Umira ker politika ne zna, ne ve, noče narediti nič, da bi se gospodarska klima izboljšala. Zakaj se ne uredi plačilna nedisciplina? Zakaj se ne poenostavi birokracijo? Zakaj se ne zniža davka na dobičke? Nekdo ima od tega pač korist in ne bo sebi v skledo pljuval. Sem po miselnosti bližje levičarjem, delam v gospodarstvu, pa vem da se lahko pretrgam z delom, pa me bo vseeno pokopala plačilna nedisciplina. Vse to so rak rane gospodarstva. Dokler se tega ne očisti, bo tako kot je. JU je prevelika, to se strinjam, ampak ne povsod.
Desnica je pa milijarde let od Evrope, če smo iskreni. Pa ni edina, je tudi levica tam tam. Nihče ne spoštuje zakonodaje, desnica sploh ne spoštuje človekovih pravic, če smo iskreni. Samo poglej kakšen prah dvigejo istospolni, priseljenci... malo beri komentarje, pa boš videl do česa vse so desničarji nestrpni. To ni ne Evropsko, ne Demokratično.
Glede Janše, če smo iskreni res ni politika brez masla na glavi, vsi so namakal prste v marmelado. Narod pač dopušča, da si vladajoča kvazi elita državo lasti kot plen, da ji je z izvolitvijo dana pravica da delajo kar želijo. To je narobe. Treba bo celovito spremeniti sistem, poslanstvo naj bo prostovoljna dejavnost, ne pa dobro plačana služba.
Še to glede Janše, drugega kot spreti narod, ga še nisem videl naredit.
Jst sem Ježek *_* pa to ... 26.04.2013 09:15:58
Še jokal bote za g.Janezom Janšo...pa to ...
kaktus22 26.04.2013 09:21:07
Ne za njim , zaradi njega .. pa takih ...
ZA PRAVIČNO DRUŽBO 26.04.2013 09:45:14
Ne, mi nismo pripadniki kulta osebnosti, jokate samo vi, SDS ovčice in ljudje v severni Koreji za svojim velikim vodjem. Tam razumem, je pač režim tak, da se ti hitro lahko kaj zgodi, ampak tu pri nas pa tega ne razumem.
pesnitev 26.04.2013 11:44:25
JJ se je prikupil USA in EU, ker je razdrl Jugovino z namenom, da uniči komunizem ki ga, takšnega kot je bil zastavljen, sploh ni bilo več v 90-tih letih
le edini Janša se ga še boji, ker o čem drugem ni več sposoben razmišljati. Zato je edina rešitev za Slovenijo, da se JJ predčasno upokoji zaradi opravilne nesposobnosti!
M_teorija 26.04.2013 09:12:42
Na tej novinaski konferenci je pa precej smrkal?! Jo je bilo premalo ali preveč!?
BobLazarGurt 26.04.2013 09:01:13
"Vletijo »Chicago Boys«, ki oznanijo: če se hočete rešiti, morate vse takoj privatizirati in trg povsem osvoboditi! Če hočete preživeti, morate vpeljati »reforme«! In res, država takoj vse privatizira, osvobodi trg in razproda družbeno bogastvo. Katastrofa je priložnost, ki jo »Čikaški fantje«, običajno opasani z Mednarodnim denarnim skladom, Svetovno banko in Ameriko, vedno izkoristijo. Ne, nobene katastrofe ne zamudijo. In vse se vedno odvrti po scenariju, ki je postal zaščitni znak in izbrano orodje sodobnega »kapitalizma katastrofe«. Naomi Klein: Doktrina šoka
 
3.142 26.04.2013 08:31:05
Šivilja je pri Janševi vladi govorila, da ta prikazuje stanje veliko hujše, kot je v resnici. Zdaj je pa mojškra izgleda končno pristala na planetu Zemlja.
kaktus22 26.04.2013 09:29:14
Bi jo skoraj kap , ko je vidla kolk je zadnje leto zmanjkal ...!!!
zdrava.pamet 26.04.2013 10:34:37
hehe, levičarji ne bo vam uspelo...teh 900 miljonov za banke gepira 1,1 miljardi ovbeznic, ki jih je "uspela zrihtat" od naših bank, zdaj pa bojo banke dobile denar nazaj iz proračuna (to je iz delavskega žepa) pa še enkrat, ko bo vlada vračala kredit....hahahahahaha
pesnitev 26.04.2013 11:46:47
Aja, od kdaj se predpona "NE" izpušča? (Namreč NEzdrava pamet)
 
cuc 26.04.2013 08:20:22
Kar je v Sloveniji nevzdržnega so samo plačna nesorazmerja, to porihtajte pa bo vse OK v javnem sektorju in gospodarstvu. Razmerje delavec:šef je lahko največ 1:4 ne pa 10 ali večkratniki... To je lepo povedal tudi Boscarol in njegova firma laauffaaa! Šele ko oz. če se izkažeš pridejo bonusi.... Tako pa vedrijo nesposobnjakoviči po raznih pisarnicah in novo ustanovljenih uradih z nekaj tisočaki plače, ko se sprehodim po centru LJ sem vedno nejevoljen, ko berem nazivne table na zgradbah okoli parlamenta v stilu "Direktorat direktorata za enake možnosti". Kaj lahko tam zaposlen človek sploh dela?... Pa ajde direktorat prebavim..... ampak direktorat direktorata?????? Aja še nekoga je bilo potrebno zaposlit in vrnit kakšno uslugo.... Ni čudno da gre vse v maloro....
pesnitev 26.04.2013 11:48:47
Tako je, ves denar spijejo pijavke iz vladnih služb, nadzorniki, tajkunski direktorji, dokler se tega ne bo porihtalo, bo denar akumuliran v njihovih rokah, folk pa bo vedno bolj obubožan!
 
opazovalec_ 26.04.2013 08:10:02
Zakaj je sedaj medijsko zatišje glede bližajočih se protestov?
Več komentarjev