VIDEO: 'Izjavam, da je stanje bolj resno, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro!'

"Izjavam, da je stanje bolj resno, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro!" je dejal predsednik SDS Janez Janša. Nestabilnost države se je po njegovem mnenju začela z "virantovanjem", z nastopom nove vlade pa so se okrepili nekateri lobiji, še posebej prostorski.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Danes bi moral sicer biti parlamentarni vrh, na katerem bi se predstavniki strank s premierko pogovarjali o fiskalnem pravilu, a je bil odpovedan. Na sestanku namreč ne bi bilo nikogar iz SDS, ker so po besedah Janeza Janše zaposleni s predkongresnimi dejavnostmi. Alenka Bratušek je za nov termin sestanka predlagala 5. maj, le dva dni pred glasovanjem o zapisu fiskalnega pravila v ustavo v državnem zboru.

Predsednik SDS Janez Janša je po mesecu dni molka sklical novinarsko konferenco, na kateri je spregovoril o aktualnih političnih zadevah. Kot pravi, se je oglasil zato, ker sliši podobne besede o zmanjševanju pokojnin in plač, kot jih je pred tremi leti slišal od nekdanjega predsednika grške vlade, kar po njegovem mnenju ni dobro. "Izjavam, da je stanje bolj resno, kot so pričakovali, lahko rečem le: dobro jutro! Prebujenje je bilo očitno travmatično, a upam, da še pravočasno," je dejal.

Stanje v proračunu je po njegovih besedah slabše od tega, kar se je pričakovalo. Za to je več razlogov. Nestabilnost, ki se je po njegovem mnenju z "virantovanjem" začela januarja, je povzročila odhajanje domačih podjetij v tujino. Tudi tisti, ki bi lahko investirali, tega niso storili. Drugi razlog je dražje zadolževanje, z nastopom nove vlade pa so se okrepili nekateri lobiji, še posebej prostorski, pravi Janša. Glavni razlog pa so stroški države.

Janez janša

(Foto: B.G.)

Realna slika po njegovih besedah kaže na nevzdržno razmerje med javnim sektorjem in gospodarstvom. Kot je povedal, je v Sloveniji trenutno skoraj 130.000 brezposelnih, okoli 600.000 upokojencev, 160.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki je, tako nekdanji premier, potreben, a le v obsegu, ki si ga lahko država privošči, okoli 350.000 ljudi pa se šola. "Ko to odštejete od dveh milijonov, dobite le še nekaj 100 tisoč ljudi, ki so zaposleni v gospodarstvu. Že prvi pogled na to vsakemu laiku pove, da to ni vzdržno!" je dejal. Slovenija (in ne mednarodne institucije) je v teh razmerah prisiljena zagotoviti, da nadaljujemo obvladovanje stroškov in smer, ki smo jo začrtali lani. Napoved nove vlade, da se bo spremenila smer, je naredila največ škode, pravi.

Spreminjanje zakonodaje o Slovenskem državnem holdingu je dvakrat škodljivo – zaradi zmede, ki jo povzroča, in zaradi zamud, ki nastajajo.
Janez Janša

V SDS vztrajajo, da se najprej glasuje o predlaganem zlatem fiskalnem pravilu in nato o spremembi referendumske zakonodaje. Če bo slovenskemu parlamentu uspelo sprejeti predlagane spremembe v proceduri, lahko to vrne verodostojnost Slovenije, meni."Nenavadno je, da opozicijska SDS predlaga ukrepe, ki najbolj koristijo prav vladi," je dejal Janša.

"Tisto, kar je bilo rečeno ob nastopu nove vlade, se je spremljalo, prevajalo, bonitetne hiše so to ocenjevale, vse ostale institucije pa so napovedi vzele za resne," je dejal. Signali, ki smo jih slišali, so šli v smeri, da bo treba javnemu sektorju vrniti staro veljavo, kar so v tujini prevedli kot povečanje stroškov. Napovedovalo se je korenito spremembo – da je pred nami rast, da se bo spreminjal zakon o upravljanju terjatev bank in Slovenskem državnem holdingu. Slišali smo tudi, da bo v javnem sektorju treba varčevati, a da bo to linearno varčevanje. To smo izvedli že lani, letos pa ni velikega manevrskega prostora.

Prejšnja vlada je za letos predvidevala sektorsko varčevanje (torej vzeti tam, kjer je več), ta vlada pa govori še o zmanjševanju stroškov pri materialnih sredstvih, kar se Janši ne zdi pametna poteza.

Janša je potrdil tudi, da bo znova kandidiral za predsednika stranke.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1527
 
pesnitev 26.04.2013 11:36:39
Kakšen lepi mir je bil, ko je Janša malo počival. Zdaj zopet dela zdrahe, seje sovraštvo in se dela norca iz Slovencev. Go home, Janša in daj že enkrat utihni for ever! Tebe res ne rabimo že tako si na v času svoje prejšnje vledavine izropal s podporo svojim tajkunom. Pa kaj ne vidiš, da spadaš samo še na smetišče zgodovine? Rad bi bil član PEN a, a vsak vrtnarski ali kuharski ali Naredi sam priročnik je literarno vrednejši od tvojih Premikov in drugih sovražnih blodenj!
Več komentarjev