Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša: Proces Patria je 'razgalil vso bedo' slovenskih sodišč

Ljubljana, 24. 04. 2015 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

V Ljubljani je potekal shod Odbora 2014. Med zbranimi so bili tudi Krkovič, Črnkovič in Janša, ki je dejal, da je proces Patria razgalil vso bedo slovenskih sodišč. Odbor 2014 ga predlaga za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Napisi in vzkliki v podporo Janši
    02:53
    Iz 24UR: Napisi in vzkliki v podporo Janši
  • Iz 24UR: 'Razlogov za odstop ni'
    02:47
    Iz 24UR: 'Razlogov za odstop ni'
  • Iz 24UR: Shod pred sodno palačo
    03:45
    Iz 24UR: Shod pred sodno palačo
  • Iz SVETA: Izredni shod Odbora 2014
    04:37
    Iz SVETA: Izredni shod Odbora 2014
  • Iz SVETA: Kaj pa odgovornost?
    01:18
    Iz SVETA: Kaj pa odgovornost?
  • Iz SVETA: Očitki, skrbi ...
    02:14
    Iz SVETA: Očitki, skrbi ...
  • Izjava predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk
    04:58
    Izjava predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk
  • Iz 24UR ZVEČER: Matoz o kršitvah sodnega procesa
    04:42
    Iz 24UR ZVEČER: Matoz o kršitvah sodnega procesa
  • Iz 24UR ZVEČER: Teršek o odločitvi Ustavnega sodišča
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Teršek o odločitvi Ustavnega sodišča
  • Iz 24UR: Napoveduje odškodninsko tožbo
    01:06
    Iz 24UR: Napoveduje odškodninsko tožbo
  • Iz 24UR: Tožilec v primeru Patria ne bo odstopil
    00:59
    Iz 24UR: Tožilec v primeru Patria ne bo odstopil
Ustavno sodišče je zaradi nezadostne konkretizacije zakonskih znakov kaznivih dejanj v četrtek soglasno razveljavilo obsodilne sodbe Janše, Krkoviča in Črnkoviča v zadevi Patria. Primer je vrnilo na prvo stopnjo v vnovično odločanje.

Prvaku SDS in nekdanjemu predsedniku Janezu Janši se po razveljavitvi sodbe ne bo treba vrniti v zapor na Dobu, upokojeni brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič sta od včeraj na prostosti. Odbor 2014 je kmalu po novici z ustavnega sodišča pred sodno palačo napovedal "izredni shod zmage upanja, pravice in resnice".

Na shodu se je zbralo večje število ljudi, ki so krenili po ulicah v bližini sodišča. Množica je vzklikala: ''Janša, Janša'', ''za resnico, za Slovenijo'', slišati je bilo tudi ''Janša je naš idol''. Predsednika vrhovnega sodišča in generalnega tožilca so pozivali k odstopu.

Janša: Slavimo zmago v bitki

Shoda se je udeležil tudi Janša, ki je dejal, da ''danes slavimo zmago v bitki, a pot je še dolga''. Primer Patrie je primerjal s procesom JBTZ. Obveščenost slovenske javnosti o procesu Patria je bila slabša kot na vojaškem procesu pred 27 leti, je dejal. Ta proces je razgalil vso bedo, ki jo ta stavba za nami simbolizira, je poudaril.

Objektivna cena Patrie je prezadolženost Slovenije, visoka brezposelnost, milijardna sanacija bank, je našteval. Vedno, ko so se bližale volitve, se je z afero Patria po navedbah Janše zastrupljalo politično ozračje in se je delala nelegitimna tekma, zato so bile lanske volitve nelegitimne.

''Dve leti smo poslušali, da je treba spoštovati sodišča. Zdaj pa slišimo, da se sodišča niti med sabo ne spoštujejo,'' je dejal. Problem je, da ljudje ne poznajo resnice. Gre za načrtno kampanjsko poneumljanje slovenskega naroda, je dejal. ''Verjamem, da tisti, ki so se v tem procesu najbolj kompromitirali, ne bodo več dolgo na svojih mestih''.

''Včeraj sem verjel, da bo danes morda začetek nove dobe, ko se bomo seznanil z nekaterimi odstopi, z napovedjo vlade, da sodstvo potrebuje reformo, si odpustili in zazrli v prihodnost. Kar se tiče mene in stranke, ki jo vodim, s tem nimam nobenih težav,'' je dejal in požel odobravanje zbranih. Dodal je, da bi se stanje v Sloveniji normaliziralo z medijsko alternativo. ''Danes je tudi dan, ko vemo, kaj storiti v prihodnje,'' je zaključil. 

Shod Odbor 2014 DZ - 12
Shod Odbor 2014 DZ - 12 FOTO: Damjan Žibert

Spregovorili tudi Krkovič, Črnkovič in Matoz

Krkovič je zbranim dejal ''dober dan po dneh krivičnega zapora'' in zato požel veliko navdušenje množice. ''Ko prideš iz zapora, zdaj je 24 ur, od kar sem na prostosti, se je težko navaditi tudi na prostost,'' je dejal. Zahvalil se jim je za vztrajnost pri shodih. ''Stvari bo treba popraviti. Nekoliko je pozno, a ne prepozno,'' je dejal. Spregovoril je o dogajanju v zaporu in o informacijah, ki so krožile. Dejal je, da je bilo njegovo zaprtje ''komanda z vrha''.

Črnkovič je nadaljeval. Dejal je, da je ''trpel, ker sem bil obsojen po krivem''. Dodal je, da so ga obsodili ''za lopova, ki sem pošteno zmagal na razpisu, tisti, ki so imeli pa že leto dni prej podpisane pogodbe, pa nič''.

Pred zbrane je stopil tudi odvetnik Franci Matoz. ''Kot je rekel Janša, še je upanje. Spoštujem to odločbo ustavnega sodišča. V njej jasno piše, da so bili nezakonito obsojeni in zaprti.''

''Jaz vam dam obljubo, da bo ta primer kmalu končan in vi boste to obljubo sprejeli,'' je dejal Matoz in dodal, da naj se sodišče tako nauči, kaj je dati in kaj sprejeti obljubo.

Aleš Primc pa je med drugim dejal, da Odbor nadaljuje s svojim delom in shajanjem pred sodiščem. Prav tako pa je predlagal, da Odbor predlaga Janšo za nagrado Vaclava Havla za človekove pravice, ki jo podeljuje Svet Evrope. Sklep so seveda sprejeli soglasno.

Klofuta slovenskemu sodstvu

''Ta odločba je velika klofuta slovenskemu sodstvu. Upam, da bo sprožila potrebne procese, da bo prišlo do reform. Je pa prišla leto prepozno. Ustavno sodišče je o isti zadevi odločalo junija lani, takrat so bile materialne in politične posledice političnega procesa Patria deloma še popravljive, ker je bilo to tik pred volitvami, danes pa niso več,'' je odločbo za radio Slovenske gorice komentiral Janez Janša.

Janez Janša se bo predvidoma udeležil ''shoda zmage upanja, pravice in resnice".
Janez Janša se bo predvidoma udeležil ''shoda zmage upanja, pravice in resnice". FOTO: Miro Majcen

Pričakuje, da bo sodišče prve stopnje sledilo odločbi US, v kateri po njegovih besedah piše, da se sojenje sploh ne bi smelo začeti, ''ker obtožni predlog ne izpolnjuje temeljne kvalifikacije in ne opisuje kaznivega dejanja, ki se očita vsem v prostopku''. Dodal je, da mora novo določen sodnik najprej preizkusiti obtožni akt. Pojasnil je še, da problem slovenskega sodstva ni samo primer Patria, ampak tudi številne druge protiustavne sodbe. Prav tako je omenil, da na sodišču ni bil še nihče, ki je kradel milijone iz bank, in da sodstvo in tožilstvo ščitita povojni genocid. ''Če tisti, ki bi moral preganjat zločin, zločin ščiti, potem od takšne inštutucije ni možno pričakovat, da bo sodila po pravu in da bo vzpostvljala vladavino prava,'' je povedal za radio Slovenske gorice.

Urška zadovoljna

Njegova soproga Urška Bačovnik Janša je včeraj zvečer na Twitterju objavila fotografijo zasneženih gora z besedami: "Čas je za lepe stvari." Zakonca sta se spoznala ravno v gorah. Pred sodišče bosta verjetno prišla tudi Krkovič in Črnkovič. Član odbora Aleš Primc bo predlagal, naj s shodi nadaljujejo "v enakem tedenskem ritmu, kot do zdaj", torej vsako sredo. Prepričan je namreč, da je delo odbora odslej še bolj pomembno kot do zdaj, "saj se stanje v sodstvu ne bo izboljšalo samo po sebi". Sedaj le še obtoženi v zadevi Patria se bodo na shodu morda konkretneje izjasnili, ali bodo terjali kakršno koli odškodnino.

Nova sodnica bo Tanja Lombar Jenko

Nova sodnica v zadevi Patria bo Tanja Lombar Jenko, ki se bo po besedah predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča Vesne Pavlič Pivk nemudoma lotila spisa z 22.000 strani. Preden bo lahko razpisala datum vnovičnega sojenja, se mora seznaniti z njim.

Zadevo bo lahko obravnavala absolutno prednostno, v čim večji meri bo razbremenjena reševanja drugih zadev. Trenutno ni mogoče napovedati, kdaj se bo sojenje začelo in koliko časa bo trajalo.

Vesna Pavlič Pivk
Vesna Pavlič Pivk FOTO: POP TV

Kmalu bo morala presoditi o zelo pomembnem vprašanju - zastaranju. Po zakonodaji, v kateri naj bi bila storjena kazniva dejanja, bi morala zadeva Patria zastarati avgusta letos, od novembra 2008 pa je posebna določba v Kazenskem zakoniku, na podlagi katere se lahko zastaranje podaljša za dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe. Sodnica bo morala odločiti, katera odločba je milejša za obtožence.

Pavlič Pivk je tudi poudarila, da kritike ljubljanskega sodišča niso v skladu z odločitvijo o razveljavitvi. Ustavno sodišče ni imelo spisa, ustavni sodniki so odločali na podlagi pritožb. Povedala je, da so tudi ustavni sodniki nesporno ugotovili obstoj znakov kaznivih dejanj, vendar jih po njihovem mnenju redna sodišča niso dovolj natančno opredelila. Zato jo skrbi, kakšna sredstva jim sploh še ostanejo za učinkovit pregon korupcije.

Tanja Lombar Jenkova je okrajna sodnica od februarja 2001. Med drugim je sodila v zadevi NPU, ko je bil oproščen nekdanji generalni sekretar na notranjem ministrstvu Damijan Lah, ki mu je tožilstvo očitalo nezakonito ravnanje v postopku najema stavbe NPU.

Sodnica Barbara Klajnšek, ki je prej odločala v zadevi Patria, po njenih besedah ne bo odstopila. "Stojim za delom vseh naših sodnikov," je še poudarila. Dodala je, da zavrnjena sodba ni zaušnica sodstvu niti ljubljanskemu okrajnemu sodišču. Pojasnila je še, da lahko tožilec vse do konca glavne obravnave spreminja obtožni akt, torej tudi zdaj.

Masleša ne bo odstopil

Ustavno sodišče je z odločitvijo v primeru Patria pod vprašaj postavilo možnost sistemskega zagotavljanja neodvisnosti in nepristranskosti sodstva v vseh drugih postopkih, meni Gregor Strojin z vrhovnega sodišča. Razlogov za odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše ali drugih sodnikov zato na vrhovnem sodišču ne vidijo.

Kot je v zvezi z videzom nepristranskosti dejal Strojin, ima videz res določen pomen, vendar ta ni odločilen sam po sebi. Osredotočiti se je treba na realnost situacije; videz je treba preučiti z vidika objektivne stvarnosti, ki ga obkroža, je v izjavi za medije povedal poudaril tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Strojin.

Kot je še ocenil, se zdi, da "je ustavno sodišče zanemarilo okoliščine konkretnega primera ter izhajalo zgolj iz povzemanja stališč strank v postopku, namesto da bi določilo meje objektivnega standarda videza nepristranskosti".

Matoz: Prepričan sem, da je kazenski postopek končan

Janšev odvetnik Franci Matoz je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da je ustavno sodišče ugotovilo, da je bil njegov klient obsojen za kaznivo dejanje, ki kot tako ni določeno v kazenskem zakoniku, kajti sprejem obljube nagrade, ki se mu je očital, ni bil konkretiziran in opisan - torej ni bilo opisano, kako in na kakšen način naj bi to sploh storil. "Dejstvo je, da obtožni akt tega ni vseboval, na kar smo ves čas opozarjali, zato bi morala okrajna sodnica Klanjškova tak akt zavreči. Najslabše pa je, da tega ni spoznalo niti instančno sodišče," je dejal.

Vsi trije so obdolženi, a nedolžni, ker jim krivda ni bila dokazana. Franci Matoz

Ustavno sodišče je ugotovilo tudi kršitev pravice do neodvisnega in nepristranskega sojenja. "Masleša je v svojem govoru na dnevih slovenskega sodstva odkrito napadel Janšo v času, ko je bil v postopku in seveda kršil najmanj objektivni kriterij nepristranskosti. Ustavno sodišče je odločilo, da bi morala obča seja ugoditi našemu predlogu za njegovo izločitev iz postopka in ga izločiti. Kršil je 23. člen Ustave, kar si kot predsednik vrhovnega sodišča ne bi smel dovoliti," je pojasnil.

Na vprašanje, kako bo zdaj potekalo ponovljeno sojenje, je odgovoril, da predvideva, da bo okrajni sodnik ob samem preizkusu ugotovil, da je obtožni akt pomanjkljiv in bo obtožni predlog zavrgel, s čimer bo končan kazenski postopek. "Prepričan sem, da je kazenski postopek zaključen in bi pričakoval od Ferlinca, da bo obtožni predlog umaknil, kar lahko stori takoj, ampak glede na njegove nedavne odzive v javnosti tega ne morem več pričakovati. Očitno ne spozna napake, ki jo je storil," je še dejal.

Teršek: Slovenija je dežela pravne ignorance in velike strasti do politiziranja

Ustavni pravnik in pravni filozof Andraž Teršek, ki je že od vsega začetka napovedovali prav takšno odločitev ustavnega sodišča, je v omenjeni oddaji povedal, da mu je zelo neprijetno - prvič zato, ker mora biti spet kritičen, in drugič zato, ker se mora ponavljati. "Tudi v tem postopku so bila kršena temeljna ustavna pravila, čeprav postopek vključuje pravna vprašanja, ki res niso težka. Meni kot pravniku je globoko v 21. stoletju postalo popolnoma nerazumljivo, kako si slovensko sodstvo lahko privošči take pravne napake in pravno ignoranco," je povedal.

Teršek pravi, da je Slovenija dežela pravne ignorance, nizke kulture in neverjetno velike strasti do politiziranja.
Teršek pravi, da je Slovenija dežela pravne ignorance, nizke kulture in neverjetno velike strasti do politiziranja. FOTO: POP TV

Na vprašanje, kaj bi se lahko naučili iz tega primera na sodišču in tožilstvu, je odgovoril, da pravzaprav nič novega. "Gre za vprašanja, o katerih nekateri govorimo že več kot desetletje, pa to nikogar ne zanima, ker se zdi, da v Sloveniji pristna prava strokovna razprava nikogar ne zanima, komentatorje in večino javnosti zanimajo predvsem politiziranja. Na ta način se obravnava tudi nas, ki predstavljamo pravno stroko – danes si kupljen iz strani levice, jutri si kupljen komentator iz nekega orožarskega denarja, v petek ste me verjetno kupili vi, da bom nekaj rekel ali napisal ..." Po njegovem mnenju se mora nekaj radikalno spremeniti. "A te spremembe - če bi jih začeli delati danes, se ne morejo poznati prej kot v desetih letih, pa jih ne bomo začeli delati ne danes, ne jutri in ne čez en mesec," je še dodal.

Ustavno sodišče je po njegovem mnenju delo opravilo korektno in razumljivo, presodilo je tako, kot je moralo, in ugotovilo, da so bila v tem postopku kršena elementarna pravila ustavnega prava. "Slovenija je pač dežela pravne ignorance, nizke kulture in neverjetno velike strasti do politiziranja, govorjenja na pamet in besedičenja, pri nas ni prave strokovne razprave, saj ta nikogar ne zanima. Domnevam, da se bo to, kar se je dogajalo zadnje pol leta, na podoben način dogajalo še naslednje pol leta ali še dlje, torej veliko govorjenja pa nič stroke," je pripomnil. Na vprašanje, ali bi moral predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša zaradi tega odstopiti, je Teršek odgovoril: "Oh, že pred časom! Najmanj to, iz več razlogov."

Pirnat meni, da to ni zaušnica sodstvu

Po besedah pravnika Rajka Pirnata pa je ustavno sodišče z razveljavitvijo obsodilne sodbe postavilo precej visok standard dokazov, ki se zahteva v zadevah suma koruptivnega ravnanja.  

Splošna javnost lahko vpliv razveljavitve sodbe na ugled sodstva dojema na različne načine. Opozoril je, da so sodniki odločali o nekem zelo specialnem vprašanju: "Kako konkretizirano mora sodišče ugotoviti dajanje in obljubljanje nagrade oz. ravnanja obdolžencev, ki kažejo na to, da je eden dal in drugi sprejel nagrado? In da ni mogoče iz drugih okoliščin, ki so s tem povezane v nek splet dogodkov, že sklepati na to, da je bila obljubljena nagrada in da je bila nagrada sprejeta." Ne strinja pa se z javnim dojemanjem, da je to nekakšna zaušnica sodstvu.

Izjava za javnost predsednice okrajnega sodišča v Ljubljani Vesne Pavlič Pivk v zvezi z odločbami ustavnega sodišča v zadevi Patria
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3560)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
24. 04. 2015 21.31
11. Pripomogli ste k militarizaciji in kriminalizaciji družbe Izdatke za obrambo ste povečali z 1,3 odstotka BDP na 1,5 odstotka BDP, spremenili ste slovensko politiko do Iraka in tja poslali vojake, ker ste bili pripravljeni »karkoli storiti« za ZDA, kot so razkrile depeše, ki jih je objavil WikiLeaks. Z nakupom patrij ste sklenili najspornejši in najdražji – 278-milijonski – orožarski posel v zgodovini države in za povrhu ste v središču Ljubljane želeli pripraviti vojaško parado. V tem duhu ste spet uvedli dosmrtno zaporno kazen in poostrili kazensko politiko.
Nightyfly
24. 04. 2015 21.29
10. Spolitizirali ste upravo in izpeljali kadrovske čistke Vaša vlada je zamenjala tako rekoč vse šefe direktoratov na ministrstvih, sporazumno so odšli skoraj vsi generalni sekretarji ministrstev, direktorji uradov in agencij, odšel je tudi generalni direktor policije, ko se je začel pritoževati, da se je začela Vaša vlada vmešavati v njegovo delo. Z zakonsko spremembo ste spolitizirali uradništvo in razširili možnost političnih zamenjav, saj so morali biti pod Vašo vlado uradniki, če citiramo Vašega tedanjega ministra Viranta, »osebnostno kompatibilni« s politično imenovanimi funkcionarji. Takoj ko ste izgubili na volitvah leta 2008, pa je Vaša vlada zaposlila več kot sto zaslužnih novih uradnikov z argumentom »kadrovske podhranjenosti« v državni upravi.
vrsak
24. 04. 2015 21.29
hmmm.. ce vzamem, da po njegovem sodisca niso legitimna.. js sm imel lani tudi eno majhno zadevo na sodiscu.. pa popusiu.. a bojo tudi men razveljavli glede na to, da kao niso legitimni? al moram najdt, par pjancov in nekaj starcev, pa jit krulit pred sodisce.. me prav zanima kako bi ravnali z mano in se kaksnim posameznikom, ce bi se slucajno postavil pred sodisce s transparenti in tozil, da se mi je zgodila krivica.. verjetno bi dobil nekaj brezplacnih nocitev na povsetovi..banda pokvarjena!! "sarkazem off"
vrsak
24. 04. 2015 21.31
ps. popravek.. saj pa so legitimna.. KO SODIJO NJEMU V KORIST.. se enkrat; banda pokvarjena!!
Nightyfly
24. 04. 2015 21.29
9. Privatizirali in spolitizirali ste šolski sistem Ključne spremembe šolske zakonodaje ste sprejemali v nesoglasju s stroko ali z ignoranco. Svet za splošno izobraževanje, najvišji strokovni organ v šolstvu, ste ob pomoči »nekega« Društva matematikov, fizikov in astronomov iz Kopra kadrovsko spremenili tako, da je postal podaljšek vlade. Z reformo šolske zakonodaje je Vaša koalicija raziskovalne inštitute podredila vladi, s kadrovanjem v svetu za visoko šolstvo ste ustanovili več zasebnih fakultet, ki jih sedaj izdatno financiramo iz proračuna. Najbolj se je pri tem okoristil ustanovitelj Vašega Zbora za republiko Peter Jambrek, ki ste mu omogočili ustanovitev zasebne univerze. Ustanovili ste tudi študijski center za narodno spravo kot podaljšek svoje stranke in uredili, da ga velikodušno financira državni proračun: tako brezpogojno, brez referenc in v takšnih zneskih kot nobeno drugo raziskovalno institucijo.
ArkaMast
24. 04. 2015 21.28
-1
Lep dan. Nisem vedel za ta shod. Škoda ure da bi tam stal. Zaposlen sem v domu starejših, za dopust pa si želim mlade.
Nightyfly
24. 04. 2015 21.28
+1
8. Podredili ste si medije Spolitizirali ste RTV Slovenija, kjer ste s spremembo zakona o RTV dosegli prevladujoč vpliv parlamenta na kadrovanje. Spolitizirali ste državno Slovensko tiskovno agencijo (STA), kjer se je kadrovska rošada začela, potem ko ste za direktorico postavili Alenko Paulin, prej svojo svetovalko in odgovorno za stike z javnostjo v Vaši stranki. Kadrovska rošada od direktorjev pa do novinarjev pri Delu se je začela, ko je predsednik nadzornega sveta Dela postal Boris Zupančič, član SDS in član strateškega sveta SDS. Državna podjetja so prenehala oglaševati v do Vas kritičnih Mladini in Dnevniku, namesto tega se je denar stekel v Vaše brezplačnike. 571 novinarjev, ki so proti Vam protestirali s peticijo, ste obtožili političnega navijaštva in »intelektualne črne gradnje«. Lotili ste se brskanja po arhivih, da bi diskreditirali Danila Türka, izpeljali ste iskalno akcijo po arhivih Sove, da bi diskreditirali Janeza Drnovška.
Mese?nikPajac
24. 04. 2015 21.30
Diškor
24. 04. 2015 21.28
-2
Ali je Janez Janša lahko še kdaj obsojen zaradi Patrie? Ko bo ta postopek končan (odločen ali zastaran), ponovno sojenje o istem dogodku iz preteklosti ne bo več mogoče.
srebrnibreg
24. 04. 2015 21.30
Seveda je že sedaj zadosti obsojen od približno 90% poštenih in normalnih v tej državi. Opravičeno.
Diškor
24. 04. 2015 21.27
-2
Koliko je stal celoten proces Patria? 25.736,98 evrov, v ta znesek pa niso vključeni stroški strank, torej tudi ne stroški odvetnikov. V NEMČIJI BI MORAL TO TOŽILCI IN SODNIKI PLAČAT, ŽAL NISMO PRAVNA DRŽAVA.
srebrnibreg
24. 04. 2015 21.29
+0
Nimaš točnega podatka. Govori se o nekih 2,8 milijona. Cia in Emil nekaj takega omenjajo.
Jaka 3.3.
24. 04. 2015 21.27
+1
še vsak ga je zapustil, tudi tisti najbolj ne globoki, ko so spoznali s kom imajo opravka...
Nightyfly
24. 04. 2015 21.27
+1
korintos23 24.04.2015 20:42:27 1 Tako velike shode je lahko samo Slobo vkup spravil!**********************************************kvaternik 24.04.2015 20:46:37Ti si na spisku.//////////////*****************clovek kar ne more verjeti . Domobranci delajo spiske kot leta 41-45 . pa se kasneje
srebrnibreg
24. 04. 2015 21.27
+1
Danes mi je najboljši post od enega janšista, ki pravi, da je njegov idol preskrbljen za celo življenje. Pa to mu že ves čas govorimo, da ima toliko denarja katerega ne bo mogel v svojem življenju potrošiti. Toliko denarja pa tudi zaslužiti ne moreš ampak lahko samo nakradeš.
Jaka 3.3.
24. 04. 2015 21.29
+1
tud krast morš znat... teli nabijajo kot da jim je Robin Hood in nakradeno deli med reveže...
Nightyfly
24. 04. 2015 21.26
+1
7. O krizi ste se sprenevedali Čeprav danes v imenu krize ustvarjate izredne razmere, ste si do konca svojega mandata pred njo zatiskali oči. Še septembra 2008 ste nam o opozorilih ekonomistov dejali, da je »bil in bo neposredni vpliv svetovne finančne krize na nas bistveno manjši, kot so nekateri napovedovali,« in da ni »nobenih resnih znakov, ki bi dajali osnovo za govorjenje o recesiji«. To ste ponavljali kljub opozorilom vladnega urada za makroekonomske analize. Kljub vsem opozorilom je Vaša družinska prijateljica in strankarska kolegica, tedaj zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič, osebno odhitela na še zadnja pogajanja s sindikati javnega sektorja in skupaj z Gregorjem Virantom z darežljivo predvolilno reformo javnih plač obremenila javne finance za leta vnaprej. Prve ukrepe vlade Boruta Pahorja ste novembra 2008 pospremili celo z besedami, da »če še nimate angine, ne jemljite antibiotikov«.
Nightyfly
24. 04. 2015 21.25
-1
6. Odpravljali ste socialno državo Kljub rekordno visoki gospodarski rasti se je število revnih in izključenih na koncu Vašega vladanja celo povečalo z 12,1 odstotka leta 2004 na 12,3 odstotka leta 2008. Razgrajevali ste solidarnost in odpravljali socialno državo, čeprav za to ni bilo potrebe. Z enotno davčno stopnjo pri dohodnini ste želeli z enakim bremenom obtežiti oboje, revne in bogate. Tiste z višjimi prihodki ste razbremenili z dohodninsko reformo, uvedli ste toliko olajšav, znižanj davkov in ukrepov za minimalno državo, da kljub rekordno visoki gospodarski rasti država ni zmanjšala dolga, ampak ga je celo povečala, le da ste to delno prikrili, ko ste dolg statistično prenesli z države na Dars. Nazadnje sta imela od visoke gospodarske rasti nenormalen dobiček predvsem gradbeništvo in finančna industrija. Leta 2007 je bila gospodarska rast rekordna, a Rdeči križ je moral pomagati 10 odstotkom več socialno ogroženih kot leto prej.
mbtukaj
24. 04. 2015 21.24
+0
Nam še Frančišek in Borut ne moreta več pomagat.
TvojaMamica
24. 04. 2015 21.24
+4
Sprane ovce...
Nightyfly
24. 04. 2015 21.24
+0
5. Omogočili ste tajkunizacijo V času Vašega mandata je bilo izpeljanih več kot 200 menedžerskih prevzemov, za katere ste odgovorni tudi Vi. Na ministrstvu za gospodarstvo so prenovljeni zakon o prevzemih, ki je sporne menedžerske prevzeme »za en evro« prepovedoval, pripravili že leta 2004, a zakona Vaša vlada ni sprejela. Čeprav so deževala opozorila o spornih prevzemih, čeprav so Vam pisma pisali ekonomisti, čeprav je javnost vedela, kdo je dejanski lastnik Pivovarne Laško ali Istrabenza, čeprav je Vaš generalni sekretar vlade iz SDS Božo Predalič tudi sam sedel v nadzornem svetu Istrabenza v času menedžerskega prevzema, ste molčali. Zakonodaje nato niste popravili zaradi izčrpavanja podjetij, ampak šele 28. novembra 2007 ali tri leta prepozno in deset dni po znani izredni seji v parlamentu, ko ste se javno razšli z Boškom Šrotom zaradi kritičnih člankov, objavljenih v »njegovem« Delu.
Diškor
24. 04. 2015 21.24
+0
Je razveljavitev sodbe zaradi procesnih napak "vredna manj" kot vsebinska razveljavitev sodbe? Ne, pravno ima oboje enako težo. Sicer pa je Jurij Toplak z mariborske pravne fakultete pojasnil, da se ustavno sodišče ne ukvarja niti s procesnimi niti z materialnimi določbami, ampak se ukvarja s kršitvami ustave, ki so nad procesnimi in materialnimi. Ustavno sodišče se je ukvarjalo samo z vprašanjem, ali je bila kršena ustava.
Diškor
24. 04. 2015 21.25
+0
SRAMOTA, 3 SODIŠČA Z MASLEŠOM NA ČELU, NE POZNAJO USTAVE, SRAMOTA.
srebrnibreg
24. 04. 2015 21.27
-2
To pa, da ni kriv pa tudi ustavni niso povedali. Prej nasprotno.
Diškor
24. 04. 2015 21.31
KAY JE ŠEYTAN, SO STRUP MOJI KOMENTARJI, KO TE PIČIM, TE VNIČIM.
TvojaMamica
24. 04. 2015 21.23
+2
Katastrofa to naše sodstvo... Zdej bodo še odškodnino dobili....
Nightyfly
24. 04. 2015 21.24
+0
Nightyfly
24. 04. 2015 21.21
+0
4. Niste izpeljali strukturnih reform Kljub obljubam niste izpeljali ne pokojninske, ne zdravstvene, ne reforme dela. Zapravili ste odlično priložnost v času visoke gospodarske rasti. Ne samo domači, tudi tuji strokovnjaki in celo tuje mednarodne institucije so Vas že od leta 2004 opozarjali na nujnost pokojninske reforme. Evropska komisija še pred uvedbo evra, Mednarodni denarni sklad in drugi potem še večkrat po prevzemu evra. Pokojninsko reformo ste sicer pripravljali za zaprtimi vrati, a ste jo potem zamrznili, saj, kot je priznal Vaš bivši reformator Jože P. Damijan, naj bi z njo preprosto »preveč razburkali javnost«.
VSEZNALECno1
24. 04. 2015 21.21
+0
Kok pa so stala pravna mnenja ....to da so vsi bili pol pametni od Zakona, Ustave in US.
Brakedirt
24. 04. 2015 21.26
-2
vprasaj se raje koliko so stali jansevi odvetniki in od kje mu ta denar.