Slovenija

Janša: Cenimo prispevek Clevelanda

Cleveland, 08. 07. 2006 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Janša se je v Clevelandu srečal z ameriškimi Slovenci. Zahvalil se jim je za podporo pri osamosvajanju Slovenije.

Premier Janša je v Clevelandu izpostavil pomembno podporo ameriških Slovencev pri nadaljnji demokratizaciji Slovenije
Premier Janša je v Clevelandu izpostavil pomembno podporo ameriških Slovencev pri nadaljnji demokratizaciji Slovenije FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša, ki se mudi na večdnevnem obisku v ZDA, je na novinarski konferenci v mestni hiši v Clevelandu poudaril, da ceni prispevek in pomoč ameriške zvezne države Ohio in mesta Cleveland pri osamosvajanju Slovenije. Tamkajšnji Slovenci so po njegovih besedah dali ključni prispevek k priznanju samostojnosti države s strani ZDA.

Janša je sodelovanje med Slovenijo in ZDA ocenil za dobro, čeprav ni povsem zadovoljen z gospodarskim sodelovanjem. Po njegovih besedah obstaja še veliko odprtih možnosti, Slovenija pa si želi predvsem večjih investicij ameriških podjetij.

Janša se je sicer danes zjutraj sestal z zveznim senatorjem slovenskega rodu Georgeom Voinovichem ter županom Clevelanda Frankom Jacksonom. Voinovich je Janšo označil za "pravega borca za svobodo" in spomnil, da je njegova aretacija leta 1988 "sprožila iskro" ter demokracijo in svobodo v Slovenijo.

Voinovich je dodal, da je Janša leta 2004 oblikoval koalicijo in dokazal, kako zna držati koalicijo skupaj, Slovenija pa postaja vse bolj uspešna. Senator je tudi poudaril, da je bil zanj zelo velik dan, ko je bila Slovenija sprejeta v zvezo NATO, za kar si je tudi sam prizadeval. Za pomembno pa je označil tudi dejstvo, da bo Slovenija leta 2008 kot prva med novimi članicami EU prevzela predsedovanje uniji.

Janez Janša med ameriškimi Slovenci
Janez Janša med ameriškimi Slovenci FOTO: POP TV

Po novinarski konferenci v clevelandski mestni hiši, nad katero zaradi iztekajočih se slovenskih dnevov ob 15. obletnici samostojnosti še vedno plapola slovenska zastava, se je Janša v slovenskem Narodnem domu srečal s predstavniki slovenskih ustanov.

Sledil bo obisk Slovenske Pristave pri Clevelandu, nato pa še pot v Pensilvanijo, kjer se bo Janša z delegacijo udeležil tradicionalnega praznovanja Slovenefest v rekreacijskem centru Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v Enon Valleyju. Janša bo tam izročil priznanje muzeju kulturne dediščine ter se srečal z vodilnimi predstavniki SNPJ in drugih organizacij.


Janša obiskal cerkev ter clevelandske Slovence

Glavne teme ponedeljkovih pogovorov pri ameriškem predsedniku Georgeu Bushu bodo stabilnost na območju JV Evrope ter perspektiva članstva držav z območja v zvezi NATO in EU, je dejal Janša. Omenjena perspektiva bo tudi ena izmed prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem EU, je poudaril. Predsednik vlade je tudi potrdil, da bo na srečanju z Bushem beseda zagotovo tekla tudi o energetiki. Slovenija je namreč odvisna od uvoza nafte in plina, diverzifikacija energetskih virov je tako v interesu Slovenije kot ZDA in Slovenija je zainteresirana, da pride čim ceneje do različnih virov energije.

Premier Janša je v petek z delegacijo, v kateri je med drugimi tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, pripotoval v Cleveland, kjer je začel svoj uradni obisk ZDA z ogledom cerkva Sv. Marije vnebovzete in Sv. Vida, v domu upokojencev pa je upokojenemu profesorju Ediju Gobcu podelil priznanje urada za Slovence po svetu.

Še pred Janševim prihodom v Cleveland je veleposlanik Samuel Žbogar v enem od mestnih parkov svečano odkril spominsko ploščo, ki opozarja na dejstvo, da je pisec ameriške deklaracije o neodvisnosti Thomas Jefferson dobival ideje tudi iz tradicije ustoličevanja karantanskih knezov.

Slovenski premier se bo v ponedeljek srečal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem. Janša zagotavlja, da v pogovorih ne bo šlo za nikakršna pogajanja
Slovenski premier se bo v ponedeljek srečal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem. Janša zagotavlja, da v pogovorih ne bo šlo za nikakršna pogajanja FOTO:

Premiera Janšo so v cerkvi Sv. Marije vnebovzete pričakali župnik John Kumshe, ki mu je razkazal cerkev, in clevelandski Slovenci, med katerimi mu je eno od deklet v narodni noši prebralo tudi pozdravno pesem, ki jo je napisal Edi Gobec. Janševa delegacija se je nato preselila v cerkev Sv. Vida, kjer jo je pričakal župnik Jože Božnar in po ogledu cerkve je sledila slovesna podelitev priznanja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu profesorju Gobcu za "dolgoletno aktivno, predano ter znanstveno in raziskovalno delo v kulturno in narodnostno dobrobit slovenstva v ZDA in prispevek k osamosvojitvi in priznanju Republike Slovenije".

Profesor Gobec, ki praznuje 80 let, je poudaril, da je še posebej vesel, da je priznanje prejel iz rok nekdanjega oporečnika, ki ima izjemne zasluge za osamosvojitev Slovenije in ob tem Janši izročil priložnostno darilo. Gobec je opisal tudi, kako je potekalo delo ob iskanju podpore za priznanje samostojne Slovenije in med drugim posebej pohvalil generalnega konzula Zvoneta Žigona in ga označil za najboljšega slovenskega konzula v ZDA nasploh.

Podelitev je potekala v domu za ostarele Sv. Vida, kjer so Janševo delegacijo tudi pogostili z večerjo. Janša se je zbranim zahvalil za vso podporo pri osamosvajanju Slovenije in pridobivanju priznanja državnosti s strani ZDA. Dejal je, da so ameriški Slovenci zaslužni za to, da je resnica o osamosvajanju Slovenije prišla do tistih, ki odločajo. Prav tako se jim je zahvalil za podporo pri demokratizaciji Slovenije in za vstop Slovenije v zvezo NATO.

Pohvale je bilo slišati tudi na svečanem odkritju spominske plošče v parku na aveniji Lakeside, kjer je Žigon skupaj s predsednikom Sklada slovensko ameriške dediščine (Slovene American Heritage Foundation) Tonijem Hitijem odkril obnovljeno spominsko ploščo o Slovencih, Jeffersonu in ameriški deklaraciji o neodvisnosti, ki je bila prvič postavljena leta 1976, vendar so jo vmes uničili vandali.

Za clevelandske Slovence ta spominska plošča po besedah člana ameriške zvezne komisije za ohranitev kulturne dediščine na tujem Avgusta Pusta predstavlja konkreten vir ponosa. Na svečanosti so poleg Žbogarja spregovorili tudi mestna svetnika Joe Cimperman in Michael Polenšek, ki sta oba poudarjala pomen tega, da je Slovenija edina med vsemi tujimi državami v Clevelandu ohranila svoj konzulat.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
21. 10. 2020 16.33
+2
PV se klati po svetu, doma pa vse v razsulu! Ampak voha volitve na katerih pa bi brez bele diaspore še bolj pogorel kot sicer bo! Za pomoč na kolenih prosi ljudi ki naj bi bili Slovenci že če znajo dve slovenski besedi in Slovenije še na globusu ne najdejo ....
mihahribernik@hotmail.com
08. 07. 2006 23.59
+0
Seveda, njegov komentar je smesen. Zal pa tudi vecina ostalih. :) Pa brez zamere!
hillya
23. 07. 2016 18.19
+1
Variatio delectat
08. 07. 2006 23.49
Kolega Hribernik bi najbrž rad spet kak SZDL ali kaj, da bi vsi delali enako. Preprosto pripovedujem, da nekatere slovenske politike v tujini drugače sprejemajo kot druge. In tudi vem zakaj. Delitev na rdeče in črne je iz arzenala neke zelo znane retorike, a ne? Za tujino je smešno sploh problematizirati obisk maše, kot je začel Esfflight.
mihahribernik@hotmail.com
08. 07. 2006 23.31
+0
Pa vi resno niste vec normalni...clanek o obisku predsednika vlade v ZDA spremenite v kreganje med rdecimi in crnimi. To je ze zalostno, niti smesno ni vec.
hillya
23. 07. 2016 18.20
+0
Variatio delectat
08. 07. 2006 23.24
O, Albertinum! Prebiram tvoje tekste vsepovsod. Rešuješ izbrisane, potem pa še tule malo pomodruješ. Malo smo si res podobni. Ti pa povem, da se mi partijski sekretarji, ki se jim zunaj posmehujejo, prav nič ne smilijo. Znaš definirati sploh, kaj pomeni beseda pamflet? Pa lahko noč.
albertinum@excite.com
08. 07. 2006 23.12
groselj, vidim, da si eden tistih zategnjencev, ki je komaj čakal, da črni pridejo na oblast in da se lahko maščujete za vse storjene krivice. božje zapovedi so vas lepo naučile: maščuj se bližnjim, želi jim slabo. bog bo že poračunal z vami, če vaša črna vest ne bo. by the way, kolikor se spomnim, je bil tudi janša partijc in to ne tako nepomemben. še danes si lahko prebereš katerega od njegovih partijskih pamfletov.
Variatio delectat
08. 07. 2006 22.56
Dragi Esfflight, ko bo kdo od vaših v ZDA tako sprejet kot Janez Janša in Dimitrij Rupel, se pa spet javi. Zavist je huda bolezen. Te pa razumem, ker se tudi en mojih "frendov" dandanes obupno trudi, da bi bil veljal, kot da je demokrat že od vekomaj. Je bil pa fant zadnji partijski sekretar v firmi in ljudje nekako nočejo tega pozabiti. To so res travmatične stvari, posebno če greš v tujino.
esfflight
08. 07. 2006 22.13
+0
Ja gospod Jansa, k masi bi ziher sel vendar so cerkve tudi v Sloveniji, ni treba zato iti v Ameriko. Pa leukemicni zunanji minister ni niti najmanj v ponos nase dezele. Res bi se oba morala zavedati, da sta predstavnika naroda. Vsaj po svetu nas ne obrukati, ce ze doma pocnete to. ....vremena Kranjcem bodo se zjasnila....
hillya
23. 07. 2016 18.22
+0