Slovenija

Šrot: Janša vlada avtokratsko

Ljubljana, 09. 07. 2008 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Boško Šrot trdi, da ga premier Janez Janša sili v prodajo Dela. Svetoval naj bi mu daljše počitnice v tujini in mu celo grozil z aretacijo. Vlada Šrotove trditve označuje kot ''nesramno laž''.

Šrot je Delu stopil v bran.
Šrot je Delu stopil v bran. FOTO: Dare Čekeliš
Izjave Boška Šrota, da naj bi ga premier Janez Janša po kurirjih pozival, naj se odreče Delu, sicer bodo konec avgusta na vrsti aretacije ter da mu svetuje daljše počitnice v tujini v času pred volitvami, odločno zanikamo. Boško Šrot si je namreč privoščil nesramno laž. Kabinet predsednika vlade

Predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot naj bi trdil, da predsednik vlade Janez Janša prek kurirjev nanj pritiska, naj proda časopis Delo. Janša naj bi mu celo grozil z aretacijo, ki bi se lahko zgodila avgusta, če časopisne družbe ne bi prodal, in mu svetoval daljše počitnice v tujini, na katere bi odpotoval še pred volitvami, piše Delo. V vladnem kabinetu ''izjave Boška Šrota odločno zanikajo''. ''Privoščil si je nesramno laž,'' so dodali. Šrot je v odzivu na vladni odziv dejal, da je Janševa "reakcija popolnoma razumljiva". "Glede na avtokratski (oblastni, samovoljni, op.a.) stil vodenja, ki ga prakticira Janez Janša, je težko verjeti, da ni seznanjen z ravnanjem njegovih podrejenih."

Dela ne prodajajo?

Šrot je obenem zanikal navedbe, da pivovarna prodaja časopisno družbo Delo. Po neuradnih informacijah naj bi časnik namreč nameravali prodati Nacionalni finančni družbi (NFD) ali pa nemškemu koncernu Waz. Šrot naj bi bil trdno odločen, da ne bo popustil in da bo časnik ''ostal neodvisen od politike''. Prepričan je, ''da je Janševo napadanje medijev in njihovih lastnikov posledica tega, da mu ni uspelo uresničiti ambicij po obvladovanju celotnega medijskega prostora v Sloveniji''. "Pivovarna Laško ni lastninila Dela. Kupila ga je tako kot vse druge naložbe in svoj delež ji je prodala tudi vlada Janeza Janše. Janša Dela ni plačal, temveč je želel brezplačno razpolagati z njim," je dejal. Dodal je, da je Delo eden redkih neodvisnih medijev, ki si jih Janša ni podredil. "Njegove zadnje izjave jasno kažejo, da so njegovi apetiti po Delu še večji kot prej."

Namige o prodaji Dela je zanikal tudi šef NFD Stane Valant. "Nič ne vem, da bi kupoval Delo. O tem se nisem z nikomer pogovarjal,“ je zatrdil. Zanikal je tudi, da bi bil pripravljen kupiti Delo in ga dati v upravljanje vladi, če bi mu ta pomagala pri izpeljavi nekaterih poslov, kot je na primer združitev Abanke in Gorenjske banke. "Jaz se s takimi posli ne ukvarjam, tako da ta informacija ne drži," je bil odločen.

Soršak: Političnih pritiskov ni

Na zadnji spor med Šrotom in Janšo se je odzval tudi varuh konkurence Jani Soršak, ki je pojasnil, da je postopek zoper Mercatorjeve lastnike, ki ga vodi Urad za varstvo konkurence, odvisen od zakona. "Vlada nima nobenih možnosti, ne procesnih ne neformalnih, da bi ustavila postopke v teku," je zatrdil. Zgodba o kupčiji med največjo vladno stranko SDS, ki jo vodi Janša, in Pivovarno Laško, s katero bi vlada dobila vpliv nad Delom v zameno za opustitev določenih postopkov državnih organov zoper Mercatorjeve lastnike, je po Soršakovih besedah bizarna in nima nobene zveze z uradom za varstvo konkurence.

Postopek zoper večje lastnike Mercatorja (gre za Pivovarno Laško, Infond Holding, Pivovarno Union, Radensko in Istrabenz) se sicer interno končuje. Kot je povedal Soršak, je treba napisati povzetek relevantnih dejstev in ga poslati vsem strankam v postopku, ki imajo nato 45 dni časa za odgovor. "Zato bo nekaj časa postopek v procesnem smislu še tekel," je pojasnil. Zatrdil je še, da vlada nima nobenih možnosti, da bi ustavila postopek, prav tako doslej sam ni bil deležen kakršnih koli političnih pritiskov. Pojasnil je tudi, da o morebitni ustavitvi kakšnega postopka odloča senat treh oseb na Uradu za varstvo konkurence in ne on.

Spomnimo:

Urad za varstvo konkurence je decembra lani sprožil postopek proti Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski, Infond Holdingu, Centru Naložbe in družbi Kolonel zaradi presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence, ker naj bi skupaj pridobile nadzor nad družbo, česar pa v roku niso priglasile. Februarja letos je varuh konkurence ustavil postopek in obenem začel nov postopek zoper večino omenjenih družb in Istrabenz. Postopek je sprožil zoper Infond Holding, Pivovarno Laško, Pivovarno Union, Radensko in Istrabenz, saj naj bi ugotovil, da so omenjene družbe vzpostavile skupni nadzor nad Mercatorjem in gre za koncentracijo, ki je podrejena določbam zakona o omejevanju konkurence. Urad je vsem omenjenim družbam prepovedal odsvojitev in obremenitev delnic Mercatorja brez predhodnega soglasja urada zaradi zadrževanja učinkovanja koncentracije. Vsem družbam je urad tudi določil, da lahko uresničujejo glasovalne pravice na skupščini iz števila delnic, ki so jih imele na dan izdaje tega sklepa, vendar le na podlagi in v obsegu predhodnega soglasja urada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (437)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nocomment24kur
12. 07. 2008 21.38
@pajtlerblanka Kdor leta 2008 govori o komunistih v trenutni politiki, je BOLAN ali pa ga je že zdavnaj povozil čas.
killi-123@hotmail.com
12. 07. 2008 21.34
hakihak, pusti ga, človek je revček v duši.
hakihak
12. 07. 2008 21.18
oprosti exim, smo ti že povedali da slovenija ni tvoja cepec. prav zanima me kje si se skrival 91-ga. al pa si že predstavljaš, da si ti tajkun. butnglavc
Buena Vita
12. 07. 2008 07.40
res imamo leve strokovnjake,teške titove fundamentaliste,nikakor ne morejo dojeti da že tretje desetletje gnije,najraje bi kar z njim legli v tisti luknjo totalka so pozabili da je njihova južna dežela z rdečim pasportom doživela bankrot,da so se zapirale fabrike Triglava do Gevgelije,da smo imeli enormno inflacijo,da se v industrijo ni vlagalo,nič se ni razvijalo,bila je popolna stagnacija gospodarstva že daljnjega leta 1982.da vsi ukrepi jugo-sistema niso prinašali nobenega napredka,le zaostanek se je povečeval,da smo morali plačevati depozit za čez mejo,da ni bilo benzina kljuB močnim porastom avtomobilske in OIL INDUSTRIJE V SVETU,1984.LETA NISMO CELO MLEKA IMELI V HOTELIH ZA TURISTE,DA SMO JIH FUTRALI Z AVIACIJO(piščanci) slavni meniji---piščanc,grah,pomfri ajvar,2.dan--ajvar,piščanc,grah pomfri,3. dan--pomfri,piščanc .ajvar .grah....itd.itd.itd zvrti se človeku v glavi,ko pomisli kaj zagovarjajo fundamentalisti alla tito sicer če pogledaš svet,arabien derivat,tam si bombe na pas vežejo,se vam zdijo naši kaj pametnejši ja,so, naši nahujskajo za groba dejanja tiste ki nimajo koles v glavi
exim@t-2.net
11. 07. 2008 17.46
Ojojojoj, kakšen strokovni razgovor med PrvoBorcem, Biofrutkom, killijem123, hakihakom, praškom in se bi še kdo našel. Grozljivo.- in to so državljani moje Slovenije. Ojojojojoj
Prvo Borec
10. 07. 2008 21.04
Biofrutek ne pijem piva in moja žena je ljubosumna LOL Še kaj ???
Biofrutek
10. 07. 2008 20.45
Ah se vid da se je vlada zamenala. Komunistki ste vsi brezposelni in smetite tlele po forumih. Sam da je omenjena politika kdo piše največ? Prvo Borec. Pa dobr...lepo vas prosim...GET A LIFE!! Od te politike se vam bo še skisal. Hladen pirček v senci prav paše. Pa lp.
Prvo Borec
10. 07. 2008 20.39
Zdravo Killi soparno v samih gatah sem LOL
killi-123@hotmail.com
10. 07. 2008 20.13
Kdor ni z nami, je proti nam? PrvoBorec živjo, uživaš?
Prvo Borec
10. 07. 2008 20.08
To pa res ni težko !! LOL Čao manjakranjc sem se že odločil LOL
manjakranjc@hotmail.com
10. 07. 2008 19.27
Prašek, Se bo treba odločiti, z mano ali z brankosrbijanko. Tako to gre. M.K
hakihak
10. 07. 2008 16.17
prašek pa saj je napisal,da ne more pasti na ta nivo, torej je treba gor iti. letos bo pa boj na volitvah, ma kakšen boj, tudi mesarsko klanje ne, MASAKER!!!!!!
Prvo Borec
10. 07. 2008 16.06
brankasrbijanka saj te dva mačota čuvata LOL !!
brankasrbijanka
10. 07. 2008 15.49
OOOOO... nesramneži, sedaj sem pa sama ostala! :´(
killi-123@hotmail.com
10. 07. 2008 15.34
exim, tudi mi gremo domov.
exim@t-2.net
10. 07. 2008 15.27
Kako nizek nivo levakov. Jaz se ne grem več, to je nivo, na katerega ne morem pasti.
brankasrbijanka
10. 07. 2008 15.07
Glej ga fanta. Danes je Admin strikten. Bravo! Le tako naprej (ta zadnji stavek me spominja na osnovno šolo ;D ) Grem si usta umit, ker sem grdo besedo rekla (zapisala). Super, da imamo ločila (pike, vejice, ....)
Prvo Borec
10. 07. 2008 15.06
Samo , da me ni, pa že serje MK. Saj sem rekel, da so v Sloveniji sami agentje CIa, kot Dimsi na primer. MK povej univerzo, da vidimo, če si jo sploh obiskovala LOL Dimsi je ni !! Fantje To je Slovenija in niso se naši dedje borili za to, da nam nekakšni "falirani" študentje trosijo neumnosti. Manja malo sem se pozanimal pri upokojencih in sem jim rekel, da pobiram podpise za podporo Janši !! Moram se skopat, ker sem popljuvan in dolžni ste mi paket piva, da sem jih potolažil, da nisem VAŠ. LOL
brankasrbijanka
10. 07. 2008 15.05
Živjo!!! Vidim da AFTER PARTY še traja... Je trajal, da sem se prebila skozi ... Uffff Juhu HERE I AM.. Najprej naj vas vse objamem - leve in ostale levake ... KLASIK 10.07.2008, 10:00- I LOVE YOU.... ;) PRVOBOREC_čuvaj srčka ;) DARTH REVAN_ požiganje, ja valjda da je diktatorsko, in to na grmadi... "vsaka podobnost z..... je zgolj naključna..." Sicer pa se naša draga MK drži pravila zaveznikov DONT S.H.I.T. WHERE YOU EAT... Zato ji ni zamerit, duši izgubljeni... TITOVKA_kje si? Vroče?
killi-123@hotmail.com
10. 07. 2008 14.55
MK, ti govoriš o pranju možganov? No za konec naj vam povem, kaj bi bilo dobro univerzalno pravilo ravnanja s socialisti oz. komunisti. To sta sicer že postavila, velika moža, borca za svobodo, borca za spoštovanje človekovega dostojanstva John Foster Dulles in Joe Ray McCarathy. Takole gre: "Never piss out with the skunk (komunisti), never hear the leftists, never take a pink, but always torch them down." Jup, McCarthy je imel še kako prav." Veš ,Manja,nekomu so prali možgane 50 let,toda tako kot so jih tebi oprali v cca 6 letih američani,je neverjetno. Tipična ameriško antirusko podpihovanje in strašenje lastnega naroda.