Slovenija

FOTO: Pahor in Josipović zadovoljna s podpisom

Mokrice/Ljubljana/Bruselj, 11. 03. 2013 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janša in Milanović sta podpisala memorandum, da bosta državi vprašanje prenesenih deviznih vlog LB rešili v okviru nasledstva. Janša je zavrnil strahove, da bi bila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe lahko ogrožena, če Bratuškovi ne bo uspelo pravočasno sestaviti nove vlade.

Gre za spor, ki se vleče od leta 1995, znova pa je prišel v ospredje, ko je hrvaška vlada bankama aprila lani pooblastilo obnovila. Vlada v Zagrebu je prvič leta 1995, nato pa še 2001 namreč pooblastila Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb (PBZ), da v njenem imenu vodita več kot 20 postopkov izterjave izplačila dolgov LB, ki jih je v 90. letih prenesla v javni dolg, nato pa prek omenjenih bank izplačala delu hrvaških varčevalcev LB Zagreb. Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva gre za okoli 272 milijonov evrov. Slovenija je ves čas trdila, da so tožbe v nasprotju s sporazumom o nasledstvu, izpostavljala pa je tudi, da so hrvaška podjetja Ljubljanski banki Zagreb dolžna veliko več.

Premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Zoran Milanović sta danes na Mokricah podpisala memorandum glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke v okviru nasledstva. Janša je po podpisu dejal, da memorandum rešuje še zadnje odprto vprašanje, ki je stalo na poti ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU.

Ratifikacija memoranduma predvidoma že v sredo

Kot je na skupni novinarski konferenci po podpisu memoranduma povedal slovenski premier, ki opravlja tekoče posle, bo slovenska vlada memorandum ratificirala predvidoma že v sredo in še ta teden v DZ poslala predlog zakona o ratifikaciji pristopne pogodbe. Pri tem je še izrazil prepričanje, da bo DZ pogodbo ratificiral še do konca meseca, če bo seveda hrvaška vlada opravila svoj del posla in tudi sama ratificirala danes podpisani memorandum.

Ratifikacija ne more biti ogrožena

Janša je tudi zavrnil strahove, da bi bila ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe lahko ogrožena, če mandatarki Alenki Bratušek do roka ne bo uspelo sestaviti nove vlade. Kot je zatrdil, lahko slovenski parlament deluje praktično vse do nastopa novega, tudi če bodo predčasne volitve. Poleg tega se je njegova odhajajoča vlada o vsebini memoranduma še pred podpisom posvetovala z odborom DZ za zunanjo politiko in dobila soglasno podporo vseh poslanskih skupin.

Današnji podpis zelo pomembno dejanje

Janša in Milanović sta danes podpisani memorandum ocenila za zelo pomembno dejanje in za rešitev, s katero dobivata obe strani. Milanović je tudi zagotovil, da se bo delo zdaj nadaljevalo v okviru nasledstva in da bosta hrvaška država in njegova vlada izpolnjevali obveznosti iz danes podpisanega memoranduma.

Bodo sodni postopki po dveh letih znova zaživeli?

Memorandum je za Janšo tudi zadostno zagotovilo, da po dveh letih, kolikor po hrvaški zakonodaji lahko mirujejo sodni postopki, ne bo prišlo do njihove oživitve. "Gre za besedo, ki je in še bo dodatno z ratifikacijo verificirana," je dejal. Z ratifikacijo tega memoranduma s strani obeh vlad bo memorandum postal del pravnega reda obeh držav, je pojasnil.

Do sporazuma prišli brez posrednikov

Janša je še izpostavil pomen, da sta Slovenija in Hrvaška do rešitve prišli brez posrednikov. To dokazuje njuno zrelost, da sta sposobni reševati odprta vprašanja, je poudaril.

Brez preostalih treh držav naslednic – Srbije, BiH in Makedonije – sicer ne bo šlo, a sta Slovenija in Hrvaška optimistični glede reševanja vprašanja v okviru nasledstvenega sporazuma, je poudaril Milanović in izrazil pričakovanje, da bo vprašanje "rešeno v razumnem roku in v obojestransko korist".

Vprašanje se ne bo vleklo "200 let"

Tudi Janša je izrazil prepričanje, da se to vprašanje nasledstva ne bo vleklo "200 let", ampak da se bo rešilo sorazmerno hitro, še posebej ob vstopu naslednic v EU, ko bodo, kot je dejal, odpadle številne ovire, ki zdaj preprečujejo rešitve.

Kako do mirovanja sodnih postopkov?

Janša in Milanović sta s podpisom zadovoljna.
Janša in Milanović sta s podpisom zadovoljna. FOTO: Aljoša Kravanja
Predsednika Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Ivo Josipović sta v skupnem sporočilu izrazila zadovoljstvo ob podpisu memoranduma o LB. Prepričana sta, da bo to dejanje omogočilo slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v Sloveniji. "Poudarjava najino odločenost, da bomo vstop Hrvaške v EU 1. julija 2013 izkoristili za poglobitev vsestranskega sodelovanja med našima narodoma in državama, v kontekstu skupne evropske prihodnosti," sta zapisala. K temu naj bi prispevalo tudi prvo uradno srečanje predsednikov v Zagrebu, ki bo kmalu po ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v DZ.

Kako bo hrvaška vlada konkretno dosegla mirovanje sodnih postopkov, ki jih po pooblastilu hrvaške vlade proti LB oz. NLB vodita Zagrebška banka in PBZ, ne da bi hrvaška vlada umaknila pooblastila, je Milanović dejal, da je to jasno določeno v hrvaškem zakonu o pravnem postopku, kjer je določen tudi institut mirovanja, in da sta se obe vladi z memorandumom zavezali, da bosta vplivali na stranke v pravdi. S kakšnim pravnim aktom bo hrvaška vlada to storila, še ni znal pojasniti, vendar po njegovem mnenju to ni tako pomembno.

Je pa opozoril, da sodni postopki proti LB potekajo tudi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu. Vendar to teče mimo hrvaške države in nima povezave z danes podpisanim memorandumom, je poudaril Milanović.

"LB je bila zaupanja vredna banka"

Hrvaški premier je tudi izrazil obžalovanje, da LB zadnjih 20 let ni bil prisoten na hrvaškem tržišču. "To je bila zaupanja vredna banka," je dejal hrvaški premier in poudaril, da je imela prihranke v LB tudi njegova družina. "Če bi bili ti problemi rešeni, bi Ljubljanska banka lahko kot prva vstopila na hrvaški trg in bi zaslužila milijarde. To se ni zgodilo in zato se mi zdaj po dolgih 20 letih tu pogovarjamo," je dejal.

NLB bi rad tudi na hrvaški trg

NLB na Hrvaškem še vedno ni prisoten ravno zaradi nerešenega vprašanja LB. Hrvaška centralna banka je to vse do zdaj preprečevala. Janša je glede tega izrazil pričakovanje, da bo do vstopa NLB na hrvaški trg prišlo po vstopu Hrvaške v EU 1. julija, ko bo vstopila na enotni evropski trg, kjer velja prost pretok ljudi, blaga in kapitala.

"Enaka pravila, kot veljajo za bančno poslovanje v kateri koli drugi članici EU za slovenske banke, bodo veljala tudi na Hrvaškem," je dejal Janša.

Memorandum je napisan v angleškem jeziku

Janša in Milanović sta podpisala memorandum v angleškem jeziku. V dokumentu sta državi zapisali, da bosta vprašanje prenesenih deviznih vlog poiskali na podlagi sporazuma o nasledstvu, in sicer priloge C tega sporazuma, ki določa, da naslednice nekdanje Jugoslavije vprašanje jamstva federacije za stare hranilne vloge rešijo na pogajanjih pod okriljem Banke za mednarodne poravnave (Bis).

Zavezali sta se, da bosta čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja, zato bosta aktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj pod okriljem Bis. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu in za račun Hrvaške na hrvaških sodiščih, kot tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada se v memorandumu zavezuje, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.

Erjavec je vesel

Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić
Erjavec in njegova hrvaška kolegica Vesna Pusić FOTO: Aljoša Kravanja

Podpisa memoranduma se je razveselil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Izrazil je veselje, da je prišlo do podpisa. "Zlasti pa sem zadovoljen, ker je podpisano natančno tisto, kar sva se s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić dogovorila na februarskem srečanju na Otočcu," je danes v Ljubljani dejal Erjavec.

Van Rompuy: Dogovor o LB znak zrelosti in zgled za vso regijo

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške čestital za podpis memoranduma o Ljubljanski banki. Način reševanja problema LB in meje je "znamenje zrelosti" in zgled za celotno regijo, je poudaril. "Naj vam čestitam za odločitev o podpisu memoranduma o soglasju, katerega cilj je najti rešitev za vprašanje Ljubljanske banke," je zapisal v sporočilu za javnost. Današnja slovesnost je po njegovih besedah pomemben trenutek za odnose med Hrvaško in Slovenijo ter tudi za odnose obeh držav z EU.

Pri politiki gre za spopadanje z izzivi in pri evropski politiki gre za skupno spopadanje z njimi; z izbiro poti dialoga in kompromisa ste zmogli rešiti izziv kot člani Unije, je še zapisal Van Rompuy. "Vaš konstruktivni pristop k reševanju dvostranskih vprašanj, kot sta spor o meji na morju in zdaj Ljubljanska banka, je znamenje zrelosti. Način spopadanja z njimi je zgled za celotno regijo," je poudaril.

Poleg tega je današnji podpis po Van Rompuyevem mnenju jasno sporočilo, da je mogoče rešiti tudi probleme, ki se zdijo dolga leta nepremostljivi. "Dobri sosedski odnosi in učinkovito regionalno sodelovanje so možni," je še poudaril in zatrdil, da Unija upošteva svoje širitvene zaveze. Današnji podpis je po Van Rompuyevih besedah za Hrvaško "pomemben korak" na poti v EU. Predsednik se zdaj veseli naslednjih korakov: zadnjega poročila Evropske komisije in končanja ratifikacijskih postopkov v vseh nacionalnih parlamentih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (579)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
12. 03. 2013 19.39
+1
Iz Slovenije sta štalo naredila Peterle (švicar) in strašni poslovnež Janša. Ta dva bi morala prva na odgovornost glede namenskega uničevanja države.
Brabus
12. 03. 2013 16.18
+1
Ko bodo pa HR v EU, bodo pa z vsemi topovi udarili po SL, tako , kot vedno.So že veliko stvari obljubili in podpisali, pa se tega niso držali. Takšni so in pika.
TROIKA
12. 03. 2013 15.50
+1
..sta zadovoljna s podpisom.....naredila sta vsak svoj križec....
JanezNovakJohn
12. 03. 2013 11.08
+2
Očitno nekateri slabo poznajo Hrvate. Radioaktivne odpadke iz Krške nuklearke smo pa pometli pod preprogo. Ne se hecat. Pri denarju se vse neha. Če pospravimo prej ali sproti, takoj, direktno, SMO LAHKO VELIKI PRIJATELJI, sicer bo še ŠTALA:
JanezNovakJohn
12. 03. 2013 16.16
+1
Kdo je kriv, da ni Slovenija pospravila sproti in takoj ? Enako diletantsko se je prva vlada obnašala do izbrisanih, privatizacije, ukinjanja SDK, zdravstvenega sistema, tudi drodajo družbenih stanovanj, sindikalnih počitniških kapacitet in še mnogo tega.
JanezNovakJohn
12. 03. 2013 16.18
+1
Da o mejnem prehodu Dragonja ne govorimo. Nismo bili jasni direktni načelni.
JanezNovakJohn
12. 03. 2013 16.21
+1
In nato toleranca do barabij politikov. Nismo bili takojšni, direkni, dosledni. Sedaj imamo štalo ki jo imamo. Vemo pa kdo nas je v tej nenačelnosti vodil. A, je tako G. Peterle in janša? Dosledni so bili inso le pri grabljenju.
Jaka Planinc
12. 03. 2013 09.18
-1
Tisti ki ZATRJUJEJO DA BO POLITIKA POŠTENA SO BUTLNI,SANJAČI,UTOPISTI itd. V POLTIKI PREVLADUJE,PREMETENOST,NADMUDRIVANJE,STRATEGIJA,KDO BO KOGA. NIKOLI NISO VSI ZADOVOLJNI,VEDNO MORAŠ NEKAJ ŽRTVOVATI,za dosego NEKEGA USPEŠNEGA REZULTATA IN USPEŠNEGA KONCA POGAJANJ. BISTVO JE,DA SO SE DOGOVORILI IN NAŠLI POT NAPREJ IZ TE GODLJE,ZAGATE.
Pivojevoda
12. 03. 2013 06.23
+1
V času osamosvajanja, sem bil začasno zaposlen na NLB, kjer smo vnašali v računalnike stare dobre čekovne blankete, s katerimi smo lahko včasih plačevali račune in kupovali stvari na kredit, preden so uvedli magnetne kartice in bankomate. Skupaj z Jugoslavijo je razpadal tudi federacijski bančni sistem, kar je ogromno ljudi s pridom izkoriščalo, ljudje so na počitnicah plačevali s čeki, ti pa se večkrat sploh niso vrnili v Slovenijo kjer bi jim odtegnili zapravljeni denar iz njihovih računov. Preprosto si šel čim dlje iz Slovenije in dvignil ves denar, do limita, čeki pa so se vrnili šele čez pol leta ali nekateri celo nikoli in ti je torej na računu ostal ves denar. Enako so hodili posvečeni tujci zapravljat k nam, to je bil tudi čas hiper inflacije, poznal se je vsak dan zamika. Potem so si prišli gor in so omejili število čekov, s katerimi je bilo mogoče dvigovati denar le še na poslovalnicah iste banke, zaposleni smo to seveda zvedeli in smo se prvega, ko smo dobili plače, vsedli na vlak in peljali v Zagreb, kjer smo na poslovalnici NLB lepo dvignili cele plače in se s kešem v torbi vrnili domov, doma pa nam je ostala še enak znesek na računu. Zato se sprašujem, če nisem mogoče tudi sam med varčevalci Zagrebške NLB, ker se ne spomnim več, če so mi sploh kdaj odtegnili tiste zneske. Plače smo imeli pa tistih nekaj mesecev na banki bajne, dobrih tisoč mark mesečno, pa še neke bonuse so nam delili, čeprav smo bili zgolj začasni uslužbenci, preden so za čeke kupili par optičnih čitalcev in nas kakšnih sto poslali domov. Upam, da nisem komu pokvaril zaupanja v bančni sistem, brez skrbi, naši direktorji se sploh niso sekirali za ves tisti drobiž, je šlo med stroške poslovanja, pričakovane izgube, tveganja ali nekaj takega...pa to... :)
Pivojevoda
11. 03. 2013 22.33
Mogoče še na hitro gole osnove bančništva, kaj se zgodi, če samo jaz položim v neko banko 100 evrov, recimo za en mesec in za ta čas dovolim lastniku banke, da lahko razpolaga z mojim denarjem. Banka jih bo posodila nekomu, ki jih rabi, vendar bo od stranke zahtevala nek procent dobička, ker mi zastonj ne morajo čuvati denarja in moram tudi jaz nekaj zaslužiti, saj sem jim za en mesec posodil svoj denar. Ampak obstaja samo 100 evrov, če jih banka posodi nekomu drugemu, kako lahko ta potem vrne 110 evrov? Finta je, da ne more, banka mora zato natisniti dodatnih 10 evrov in jih zato torej sedaj obstaja 110, ne več le 100, torej je posamezen evro manj vreden, ker se zdaj ista vrednost deli na 110 kosov. Po enem mesecu, banka pobere recimo 5 evrov, meni pa jih izplača 105, ker je mojih 100 evrov zaradi kreditiranja izgubilo na vrednosti in ker moram tudi jaz nekaj zaslužiti. Mogoče je treba zato paziti na denar, ker vsaka nova nepremišljena vrednost generira tudi manjo vrednost denarja in posledično blaginje državljanov, predvsem pa ne gre pozabiti, da so za vse izgube krive nepopolne informacije. Ampak Hrvati vendar ne lažejo, mar ne?
HulaGula
12. 03. 2013 00.13
In kaj se zgodi , če vmes ti pogruntaš , da svoj denar rabiš in ga želiš pobrat ven .. a glej ga zlomka, banka ga je že posodila naprej.. jaoo, težka bo tale, bankirj pa knedl v grlu Američani vedo kako je treba.. in ker si posodil za mesec .. kaj pa za nedoločen čas?? ..saj veš kaj ti hočem povedat, mar ne
Pivojevoda
12. 03. 2013 03.54
+1
HulaGula, tisoč ljudi plačuje avtomobilsko zavarovanje, od teh se jim 950 v enem letu ne zgodi nobena nesreča, 30 jih utrpi poškodbe v višini okoli 100 evrov, 12 v višini do 1.000, 8 pa jih naredi precejšnjo škodo. Teoretično torej 950 ljudi plačuje zavarovanje za 50 nesrečnikov, pa še tem zavarovalnica izplača denar šele čez nekaj mesec po nesreči.
odpisan2x
11. 03. 2013 21.29
+3
združeno kraljestvo je po poročanju akanala narročolo raziskavo koliko je bilo ukradenega denarja v slo,prišli so do 10 miljard ,mi pa vema ,da jih je vsaj 20 -zatobanda spelte se ali pa bores dobil vsak vuporabo ruizak patronov
Pivojevoda
11. 03. 2013 22.16
Neznane osebe, ob nezanem času, na neznanem kraju, neznano vsoto denarja, če je sploh šlo za denar?
daredare1
11. 03. 2013 21.22
John Lennon - Imagine ----sanjaški...
Jovan Kernej
11. 03. 2013 20.46
+0
"FOTO: Pahor in Josipović zadovoljna s podpisom" Čestitke fantoma za lep podpis.
Jovan Kernej
11. 03. 2013 20.47
+4
PS: JJ je treniral na sklepih vlade o zaposlitvah.
Pivojevoda
11. 03. 2013 20.37
+1
Vlada ljudstva, od ljudstva in za ljudstvo, to so sveta načela demokracije, zato je moje vprašanje legitimno, prosim, naj nekdo pojasni, kaj ne razumem in kje sem se zmotil, sicer lahko kar se mene tiče, tudi uradno razglasimo diktaturo, saj demokracija zagotovo nismo. Nikamor ne bom pisal, smo na javnem mediju in postavil sem javno vprašanje, pričakujem javni odgovor, sicer takšnih medijev ni mogoče jemati resno. Opozarjam tudi na sodno prakso, pod nobenim pogojem ne morejo biti pogoji neke interesne skupine drugačni kot veljajo za vse ostale državljane, tako kot se je država odločila v primeru Hrvaškega naroda, se mora odločiti tudi v primeru vseh Slovenskih državljanov, sicer obstaja za Hrvate poseben zakon in določila v Ustavi, pravljice o višjih interesih in prisili EU lahko teroristi pravijo komu drugemu. Kako je torej potoval denar Hrvaških varčevalcev, v kakšni obliki in kje je končal keš, zahtevam jasen in natančen odgovor, sicer bo problem. Pa ne se sedaj znašati nad mano, zgolj prenašam sporočilo, ki vam ga bo pojasnil vsak ekonomist ter strokovnjak za mednarodno pravo. V članku teh stvari ne piše, tudi nikjer drugje v medijih, če torej tudi ostali ne veste odgovora, potem je menda jasno, da nam ga naša lastna vlada prikriva nekaj zelo hudega in usodnega za narod ali pa dejansko ne vedo kaj delajo in jih je treba takoj razglasiti za opravilno nesposobne.
daredare1
11. 03. 2013 21.32
+2
tako kot se je država odločila v primeru Hrvaškega naroda, se mora odločiti tudi v primeru vseh Slovenskih državljanov----slo državljanom so vrnili denar,zakaj hrvaškim niso?Odnos banke in firm nima nobene zveze z odnosom banka navaden delavec-varčevalec
Pivojevoda
11. 03. 2013 22.20
Odvisno, kje je ostal denar, če je ostal na Hrvaškem, zakaj se še vedno vodi kot naš knjigovodski dobiček?
Pivojevoda
11. 03. 2013 22.24
Govorimo namreč o dveh NLB, enba je bila Jugoslovanski finančni kolhoz in so si jo torej solastili tudi Hrvati, kot mi njihove, druga je naša nacionalna banka, ki ne more razpolagati z nobenim premoženjem, ki je pod sukcesijo oziroma tuja last. V banko namreč deponiramo svopjo lastnino, da jo hrani za nas, za kar ji plačujemo dolčeno varščino, vendar od banke pričakujemo tudi nekaj dobička, saj ji dovolimo, da upravlja z našim kapitalom za določen čas in pod natančno določenimi pravili. Zato še enkrat, kako se je lahko tuja stvar beležila kot naša lastnina in kdo je z nakradenim plenom ustvarjal dobiček, za koga?
Pivojevoda
11. 03. 2013 20.28
+3
Tudi ni jasno, kdo je komu kaj dolžan, NLB je bila Jugoslovanska banka, kot vse ostale, to ni sporno, zanimivo je, da nihče ne zna povedati, kje je končal keš, ki naj bi ga varčevalci prinesli k nam, kje je ostal ta denar, v Zagrebu ali Ljubljani? Ker, če so ga prinesli v kovčkih k nam, potem so naše banke delale z njim dobiček, mogoče so denar Hrvaških varčevalcev posojale Hrvaškim podjetjem, ki so nam zdaj dolžni nekaj milijard, mogoče pa smo ga posojali komu drugemu ali s Hrvaškim denarjem celo plačevali recimo Nemcem, da smo lahko posodobili vozni park z njihovimi vozili ali opremili naša podjetja z njihovo industrijsko tehnologijo, ne vem, ker o tem nihče ne govori, čeprav se da denarju natančno slediti, kje točno se je kdaj nahajal kateri bankovec in kovanec. Če pa je denar ostal na Hrvaškem, potem je bil vložen v Hrvaško ekonomijo, ne SLovensko in je torej njim prinašal neposredno korist, ne glede kateri lopov pri nas je razglašal, da je ta denar njegov, ker to očitno ni res, sicer se mandatar v odstopu in narodni heroj Ivan Janša - Janez danes ne bi dogovarjal z njimi, marceč bi tega lopova pri nas peprosto zaprl, mu pobral nakradeno in vrnil njihovo last pravim lastnikom Hrvatom. Tega ni storil, zato sklepam, da se nekdo obnaša, kot da je denar Slovenskega ljudstva v bistvu njegov privatni kapital, s katerim lahko počne kar hoče, kar pa v tem primeru mne more biti res in je to najmanj veleizdaja ter zločin, ne pa politika in posel kot običajno.
Pivojevoda
11. 03. 2013 20.27
+3
Ekonomija vsake dežele funkcionira približno takole, narod prevrednoti vrednost vsega kapitala v deželi in na podlagi teh ocen izda neko količino denarja, ki kroži med državljani namesto raznih dejanskih dobrin. Teoretično ves čas kroži ista količina denarja, če ga država natisne več, je ves denar v obtoku pač manj vreden in obratno, če denarja kroži manj, je preostali vreden več. Mi pa kupujemo drago in zanič Hrvaško hrano in vsako leto zapravimo večino prihrankov pri njih na morju, torej je pri nas denarja vse manj, njihova vsota pa se ustrezno poveča. Razen, če potem tudi oni kaj kupijo od nas, s čimer se količina denarja v obeh državah spet izravna, oni nam nudijo morski turizem, mi pa njim nekaj drugega, v enaki vrednosti. Posebej velja omeniti še, da so Hrvaška podjetja visoko zadolžena pri nas, pomeni, naši prihranki se nahajajo na Hrvaškem, zato je pri nas denarja v obtoku ustrezno manj. Država to počne, ker računa na visoke obresti zadolževanja, Hrvati so menda za kredite naše nacionalne banke pripravljeni plačati večji procent kot mi, zato se banki bolj splača posojati njim. Ne vem, če vsi razumete to logiko, ampak osnove ekonomije so jasne, vse razlike, vsi dolgovi med obema državama morajo na koncu znesti natančno nič, sicer ena od strani razpolaga z denarjem druge. Sedaj pa vas sprašujem kaj Hrvati kupujejo pri nas, da je vredno ogromnih dolgov njihovih podjetij, vse hrane, ki jo kupujemo od nih in ves denar, ki jim ga pustimo tam čez počitnice?
daredare1
11. 03. 2013 21.27
ni tko enostavno....ne prodajamo samo hrvatom in ne kupujemo samo od hrvatov,in hrvati ne kupujejo samo od slovencev in ne prodajajo samo slovencem....ali zadolžujejo ali karkoli...
Pivojevoda
11. 03. 2013 20.26
Skrbi me tudi zato, ker Hrvaška je dežela Hrvatov, Slovenija pa srbohrvatov oziroma smo narod, ki ga sestavljajo predvsem Hrvati in Srbi. Ne znam bolj naravnost napisati, kaj so nam naredili nacisti, ampak najbrž si bomo vsi prej ali kasneje prišli gor, odkod izvirajo vse današnje delitve med Slovenci, od kod nam nekateri stereotipi in čudne ideje, ki temeljijo na domnevah in očitnih neumnostih, pa jih vseeno razglašamo kot svete resnice. Ne ves čas, od konca 80.tih pa jih kar naprej ponavljamo, kot da so z nami vse od nastanka sveta. Hecno, v Jugoslaviji smo bili vsi levi, ker nas je vodila ena sama partija, odkod potem naenkrat desni, a nismo desničarjem včasih pravili kar verski fanatiki, konzervativci ter celo fašisti in ustaši?
Pivojevoda
11. 03. 2013 20.23
Memorandum je napisan v Angleškem jeziku, škoda, ker zdaj ne eni in ne drugi ne bomo vedeli, kaj dejansko piše oziroma kako se da razumeti besedilo. Kdo ga je pa sestavljal, mogoče Angleži, sicer ima pa tudi Slovenija precej hrvaških strokovnjakov, ki so diplomirali na opatijski akademiji in nam z veseljem pomagajo. Že 20 let, še sreča, da je tudi veliko naših največjih političnih direktorjev po poreklu Hrvatov in jim torej menda lahko zaupamo, ker so tako vredi ljudje in so nas še pred razpadom Jugoslavije obveščali o velikosrbskih težnjah, ki so se sicer pokazale za navadne laži, vendar je nenazadnje v njihovih rokah tudi usoda naše domovine in življenja naših potomcev, s čimer pa se ti vplivni benevolentni posamezniki, polslovenci oziroma polhrvati, kakor kdaj, zagotovo ne bi šalili.
krtaca15
11. 03. 2013 19.57
+0
moj podpis je sigurno lepsi od njunih.....
YONSON
11. 03. 2013 19.47
+4
Vsa ta neslavna medsosedska zgodovina vključno z resnično srednjeveško zgodovino vred, nam je bila načrtno zamolčana v smislu enačenja in bratenja vseh jugoslovanskih državljanov. Slovence kot narod z boljšo izobrazbo, večjo inovativnostjo, samostojnostjo, podjetniškim duhom, bolj prozahodnimi kulturnimi vrednotami, predvsem pa z bolj veličanstveno srednjeveško zgodovino so morali zatolči in spraviti v uravnilovko z ostalimi jugoslovanskimi brati. Zato vsa resnica nikakor ni smela priti na dan! Nažalost v Sloveniji dandanes premoremo še veliko neizobraženega prebivalstva, ki še vedno naseda lažem iz srbohrvaške kuhinje in nekaterim hrvaškim ksenofilom iz slovenske politične kuhinje, vendar je k sreči le-teh z vsakim dnevom čedalje manj.
daredare1
11. 03. 2013 20.27
Slovenci so slovani,ne germani PIKA. Poglej Tovšakovo,Zidar Ivana,
daredare1
11. 03. 2013 21.03
+1
V bivši yugi je Slo imela veliko tržišče,je bila priznana,imela kvalitetne izdelke,z njimi tudi služila.Iz juga pridobila poceni rude-jih predelovala in izvažala dražje končne izdelke. In sedaj?Zadnjič sem hotel kupiti sekljalnik za sadje,gorenje-ker je gorenje zame bila prva liga-sem pogledal malo bolje---od spodaj piše """""izdelano na KITAJSKEM !!!!!!! """""seveda nisem kupil.Kupil se BOSHevega ker od spodaj piše izdelano v SLO. Ali misliš da bojo SLO izdelki izdelani na kitajskem imeli šanse za preboj na EU tržišče?ko so delavci Gorenja na zavodu za zaposlovanje?
daredare1
11. 03. 2013 21.21
John Lennon - Imagine ---to bi bilo zelo lepo,,,,brez meja,deliti celi svet...
Jožajoža
11. 03. 2013 19.45
+4
janša podpisoval s figo v žepu, milanoviču je pa šlo na smeh, saj ve, da je janša slovenski "sanader".
Jeanus1
11. 03. 2013 22.14
+2
Mislim, da je Sanader revček proti njemu.
Kukulkan
11. 03. 2013 19.43
+2
če sta oba zadovoljna potem je vse jasno dnar si bosta med seboj razdlila
masai mara
11. 03. 2013 19.32
+1
vazno da je Pahor zadovoljen...