Slovenija

Janša: Proračun vodi stran od krize

Ljubljana, 22. 10. 2012 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša se zaveda, da je omejevanje mase plač v javnem sektorju skrajno nepopularen ukrep. Toda po njegovem mnenju je nujen, saj je javni sektor lahko velik samo toliko, kot si lahko država privošči. Minister Šušteršič pa je zavnil očitek, da želi vlada obračunavati z mediji.

Janša je opozoril, da je vlada predlog proračuna sprejemala v izjemno zahtevnih okoliščinah.
Janša je opozoril, da je vlada predlog proračuna sprejemala v izjemno zahtevnih okoliščinah. FOTO: Reuters

Premier Janez Janša in finančni minister Janez Šušteršič sta predstavila predlog proračuna za prihodnji dve leti.

V opoziciji so kritični, saj menijo, da vladi ne bo uspelo nabrati 8,6 milijard evrov in da bo proračunska luknja še za milijardo večja.

Po besedah premierja predstavlja predlog jasen signal domačim in tujim partnerjem, da se je Slovenija lotila ukrepov resno in preudarno. V predlog so vključene nujne kratkoročne prilagoditve, ki bodo Sloveniji omogočile izpolnjevanje zavez v okviru postopka presežnega primanjkljaja, na prvem mestu pa je treba nadaljevati s konsolidacijo javnih financ in dolgoročno zajeziti javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). "To je dokument, ki vodi stran od krize, na pot ponovne rasti," je prepričan Janša.

Boleči ukrepi bodo prizadeli javni sektor

Med predlaganimi ukrepi je nekaj bolečih, je dodal Janša. Vlada se zaveda, da je omejevanje mase plač v javnem sektorju skrajno nepopularen ukrep, je načrtovano petodstotno znižanje obsega sredstev za plače zaposlenih v javnem sektorju pojasnil prvak SDS. A ta ukrep je nujen, javni sektor namreč doslej krize ni občutil tako drastično kot gospodarstvo. Predsednik vlade tako obljublja, da bo vlada vsa svoja prizadevanja usmerila v to, da se bo zmanjševanje mase sredstev za plače nadomestilo z rastjo investicij. Z restriktivno politiko zaposlovanja je treba v prihodnjih dveh letih zmanjšati maso plač, javni sektor pa prilagoditi na racionalno raven.

Obseg sredstev za investicije se tako v predlogu proračunov za prihodnji dve leti bistveno povečuje, kar je po Janševih besedah posledica dejstva, da je Slovenija v času, ko bi jih nujno potrebovali, slabo investirala razpoložljiva evropska sredstva. Veliko teh sredstev je še na voljo, je pojasnil predlagano rast obsega sredstev za investicije.

Brez sanacije bank ne bo rasti

V prihodnjem letu še ne moremo pričakovati hitrega gospodarskega okrevanja, je opozoril Janša. Še vedno namreč zaustavljamo padec, ob tem pa obstaja precejšnja verjetnost, da se bodo morala vsa svetovna gospodarstva zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu ponovno soočiti z dvigom cen energentov, kar bo še dodatno poslabševalo gospodarske napovedi

Brez sanacije bančnega sektorja, ki se po Janševih besedah sooča s problemom kapitalske neustreznosti in šibkim kapitalom, si rasti ne moremo obetati. Dosedanje reševanje teh težav se je izkazalo za neučinkovito, banke pa kljub dokapitalizacijam še vedno ustvarjajo izgubo, je dejal. Hkrati s sanacijo bank pa mora potekati tudi sanacija ostalega gospodarstva.

Nikoli nismo predlagali višje stopnje DDV samo za tiste časopise, ki nam gredo kdaj na živce. Dvig davka, če bo seveda sprejet, bo prizadel vse časopise in revije, ne samo tiste, ki so nam simpatični ali nesimpatični. Janez Šušteršič, minister za finance

Finančni minister Janez Šušteršič pa je pojasnil, da vlada predlaga sprejem proračunov za leti 2013 in 2014 ob predpostavki, da bodo predlagani pokojninska reforma in ukrepi na trgu dela sprejeti ter da se bo lahko z vso možno hitrostjo lotila reševanja problema bančnih terjatev.

Vlada tudi predlaga zvišanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za nekatero blago in storitve z zdajšnjih 8,5 odstotka na splošno, 20-odstotno stopnjo. To velja predvsem za nekatere storitve na področju javne higiene, hrano za domače živali, časopise in revije, frizerske storitve in prodajo rezanega cvetja, je naštel minister. Vlada predlaga še uvedbo prometnega davka na finančne storitve, zaostritev pogojev pri davku na bilančno vsoto bank, vrsto sprememb pri okoljskih dajatvah ter večjo obremenitev zmogljivejših motornih vozil.
 

Vlada je predlog proračunov za prihodnji dve leti sprejela 4. oktobra.
Vlada je predlog proračunov za prihodnji dve leti sprejela 4. oktobra. FOTO: Miro Majcen

Vlada je predlog proračunov za leti 2013 in 2014 sprejela 4. oktobra, ko je napovedala zmanjšanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda že prihodnje leto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ironi
23. 10. 2012 09.38
-1
Novinarji, priznajte si, da ste neobjektivni, mnogo kje, kot vam je včeraj očital dr. Šušteršič, da nočete pisati o objektivnih delih vlade. In to že počnete vseskozi od kar vlada (kao) desna vlada. Pomislite malo na svoj obstoj, ker tako osovraženih časopisov do te vlade, vlada ne rabi. Dosti je objektivnosti, poročajte o tem, in ne tiščite glave v pesek. Uprite se, ukazovalcem iz ozadja, ki vam nalaga, da sesuvajte janševo vlado za vsako ceno, saj smo vas mi nastavili.
prašek
23. 10. 2012 10.10
+3
Hmmm , ti "ukazovalci" iz ozadja , to je slovensko ljudstvo ! Samo kot skromno pojasnilo !!!
ironi
23. 10. 2012 10.20
-1
Prašek;ob 10:10:15; prav imate, kaj pa drugega?! Hočem le, da ni delitev na naše/vaše itd. in da imamo vsi nekaj od sistema, saj smo tudi vsi davkoplačevalci in ne samo neka petina prebivalstva. Ideološka in neideološka opredelitev je tudi ustavna kategorija, a ne?!!
Sputnik
23. 10. 2012 08.58
+1
ok janez zdej pa povej koga vodi stran od krize? tebe? verjamem ja. kaj pa nas ki nas ne vidiš? poglej dol ker smo zate premajhni in preveč nepomembni vključno s tvojimi volilci! torej koga vodi kaj in kam?
butro
22. 10. 2012 22.34
+0
Kaj je komunajzerčki. Se vas loteva panika. Janši zopet uspeva. Vstajenje na Murglah. He,he.Fuj.
savinjon
22. 10. 2012 23.03
+3
Sputnik
23. 10. 2012 08.57
+2
ce.ce.
22. 10. 2012 22.23
+4
o kako lepa slika...grem odvajat..
Sputnik
23. 10. 2012 09.02
+2
avtor ga sigurno ne mara zato pa daje tako grde slike. sicer pa grdega tipa ne moreš nikakor slikat da bo lep tko da kaj hočeš... takega mamo belega komunista
lnterReflections
22. 10. 2012 22.07
+6
5 krat NEEE na referendumu: - pokojninski reformi (da bomo mladi lahko delali) - reformi trga dela (da preprečimo odpuščanje) - slabi banki (da ne bo narod prevzel nikoli vrnjene tajkunske kredite) - slovenskemu državnemu holdingu (da ne prodajo tujcem vodovoda, elektrarn, pristanišč, avtocest, letališč, itd.) - dvigu DDV-ja (da preprečimo propad obrtnikov) Vmes pa gremo Novembra na ulice, da preprečimo odpuščanje v javnem sektorju in zahtevamo odstop vlade!!!
ki?ibleko
22. 10. 2012 21.29
+3
večja je laž bolj ljudje verjamejo in to janša dobro ve :)
savinjon
22. 10. 2012 22.04
+1
komarec
22. 10. 2012 21.00
+11
Največja kriza za Slovenijo je Janša.
donat323
22. 10. 2012 21.29
+4
?ole Skopušnik
22. 10. 2012 18.40
+8
Ta vlada "predvideva" proračun tako,kot jaz,ki sem dva krat igral Loto in "predvideval",da bom zadel sedmico. In kolikšne so možnosti za končni "uspeh " ?:))
korintos1
22. 10. 2012 19.09
+2
botjabotja
22. 10. 2012 19.48
-3
Sputnik
23. 10. 2012 09.00
sej se pol zmotijo za nekaj sedem-mestnih števil ali kako je že bilo nedavno... ali je bilo celo osem-mestno sej ne vem točno. se je šuštek zakalkuliral pri 2+1=10+100=več zame manj zate
lnterReflections
22. 10. 2012 18.35
+9
5 krat NEEE na referendumu: - pokojninski reformi (da bomo mladi lahko delali) - reformi trga dela (da preprečimo odpuščanje) - slabi banki (da ne bo narod prevzel nikoli vrnjene tajkunske kredite) - slovenskemu državnemu holdingu (da ne prodajo tujcem vodovoda, elektrarn, pristanišč, avtocest, letališč, itd.) - dvigu DDV-ja (da preprečimo propad obrtnikov) Vmes pa gremo Novembra na ulice, da preprečimo odpuščanje v javnem sektorju in zahtevamo odstop vlade!!!
xlady
22. 10. 2012 18.52
+7
lnterReflections
22. 10. 2012 18.59
+6
HooplaToopla
22. 10. 2012 19.13
+7
Vodovoda, elektrarn in drugih takih zadev, ki zagotavljajo konstanten priliv, verjetno ne bodo prodali tujcem, ampak si jih bodo razdelili med sabo. Gre za preveč donosne stvari, tako da bodo morebitni zunanji kupci le fasada, da bodo lahko nazaj v državo plasirali prej pokraden denar. Seveda ne v razvoj in podobne neumnosti, marveč le v take, ki zagotavljajo takojšen in reden priliv. Elektriko in vodo moramo pač mesečno vsi plačevati, če ne nam jo izklopijo. Nato pa bodo redno in zanesljivo kot smrt kasirali, dokler ne bo šlo vse k vragu, saj se jim bo zdelo škoda metati sredstva za vzdrževanje. Takrat nam bodo pa povedali, da smo sami krivi, ker ne znamo paziti na stvari.
gregor1222
22. 10. 2012 21.56
-1
Sploh neveš zakaj se gre: - pokojninska: uravnotežejnje javnih financ - trg dela: mladi bodo končno lahko dobili službo - slaba banka: kredite bo narod prevzel v vsakem primeru, vsaj dokler bodo banke pod državo, tako kot je do sedaj. Preberi si kaj sploh to pomeni. - slovenskemu državnemu holdingu: tukaj ni veze s prodajo, poleg tega imajo drugačen te enote drugačen pravni status. Take infrastrukture se ne prodaja. - dvig DDV: osebno sem tudi proti, naj rajše varčujejo pri javni porabi, dvig DDV bo najbolj usekal po žepih revne in delavce v gospodarstvu, ki jih je kriza že tako in tako prizadela. Naj se rajše zmanjša obseg JS, saj so strokovne ocene da je 20-30% preobsežna. Seveda greš na ulice, ker delaš v JS. V gospodarstvu te noben ne vpraša, greš dobesedno na cesto. Če si višek si višek, ne delaj še nam strošek. V JS pa rajši pustite, da gospodarstvo crnke, čeprav bo zaradi tega obseg javne porabe manjši. Kot da bi žagali vejo na kateri sedite. 4 miljarde vsako leto ne padejo z neba. Tako da 4xDA, 1xNE, če pa nebo tako se bo pa javna poraba morala še bolj zmanjšati, gospodarstvo bo pa šlo, bodo pa potem rezi večji. Škoda edino, ker bi lahko to omilili.
savinjon
22. 10. 2012 18.20
+7
dejtemu eno kuglco...nej si človek pomaga,že če drugi ne smejo...
yarrick
22. 10. 2012 18.15
+5
kolko se bo povečala registracija za patrije ali pa za 6x6 ki si jih lasti vojska? ma naši vrli parlamentarci niso nič boljši kot otroci v vrtcu, ko se kregajo kdo ima prav in kdo ne...skratka, njihove predpostavke za finančni plan 2013/2014 ne držijo ! oni še vedno razmišljajo o tem, da se kriza končuje in ne poglablja(kar kažejo svetovbni in domiači kazalci), torej verjetno nisovnesli potrebnih negativnih parametrov v tale predlog...rezultat bo tak, kot so bili dosedaj: rebalans proračuna, višjidavki iz leta v leto, čedalje hujša kriza..na koncu pa še kaj hujšega kot navijaški izgredi...kako prav je imela katarinca ko je razmišljala o vodnih topovih hehe ;)
intel1
22. 10. 2012 18.12
+3
Kar naj pridejo drugi pa nam nardijo red, saj slovenčki so dobri samo hlapci , gospodarji pa tko0 vidke kaki smo. sramota
lukeeeeeec
22. 10. 2012 18.18
-4
jap. V času fantastičnih podvojili puf. Iz države odščlo 30.000 MIO Ojrotov! Res fantastični! Ni čudno da se je starčkom tako smejalo!
lukeeeeeec
22. 10. 2012 18.22
-5
Čudno. če terjaš nekaj kar nekdo trdi! Ti total levaki (lastniki dveh levih rok) Popajo minuse. Verjamem, resnica je boleča. So pa trenutno na doškolovanju v štetju do 46!
korintos1
22. 10. 2012 19.10
+0
Lukec, največji levak, komunist prostovolec Janša ve dobro šteti.
Mirsad Miro Muharemovi?
22. 10. 2012 18.03
+3
admin,človek z več obrazi,ali pri narodu je bre-obrazen,tuga,velika,za zjokat..kaj teb ni jasno,ti narišem če ne zastopiš,ali tudi tam rabiš tutora
lukeeeeeec
22. 10. 2012 18.10
-8
lukeeeeeec
22. 10. 2012 18.26
-3
Lukeeeeec 22.10.2012 18:22:24 Čudno. če terjaš nekaj kar nekdo trdi! Ti total levaki (lastniki dveh levih rok) Popajo minuse. Verjamem, resnica je boleča. So pa trenutno na doškolovanju v štetju do 46!
Bojan-F
22. 10. 2012 18.02
+6
Skoraj resno! Zaželeli smo si lastne države in jo imamo. Pravilno! Toda: - nerealno je za pričakovati, da bo delež javnih uslužbencev predvsem pa upravnih primerljiv z velikimi državami (takimi nad 10.000.000 državljanov) ... in posledično poenostavljeno rečeno imeli manjše davke in bili zaradi tega zanimivi za tuja vlaganja - vsi se med seboj poznamo v dobrem in slabem in to je problem a hrati dejstvo - "nel mezzo del cammin di nostra vita" smo dodatno naleteli še na največjo krizo kapitalizma ... katere posledice niso niti približno enakomerno porazdeljene Terapija: - preglednost javnih financ in izpostavljenost javnemu nadzoru - zaostriti odgovornost vsakega z javnimi pooblastili ... kršitelji morajo doživljensko (!) izgubiti javna pooblastila - z lastnim zgledom (močno zategnjen pas, ne-nepotizem, pregon gospodarskega kriminala, etika, ..) politiki dajo zgled civilni družbi (najmanj sindikati izgubijo legitimiteto vztrajati v poziciji out-out) Mimogrede 1: države z manjšimi davki niso na vrhu svetovnih lestvic, ki merijo kvaliteto življenja (razen Singapura) Mimogrede 2: pred mnogimi leti so bili Italiji ("pa i šire") zgled naše šolstvo in zdravstvo
lukeeeeeec
22. 10. 2012 18.10
-2
In potem se pojavi grupa ki že desetlja prejema penzijo za zasluge. Baje je najmlajši star 75 let! In kako je s tistimi, ki so s 40 leti šli v penzijo! kako naj bo preglednost, če so še vedno prisesani. verjetno črna bukva ne ve odgovora! Resnica je izredno težka.
Bojan-F
22. 10. 2012 18.55
-2
Za nerazgledane: - kot veteran DOSP (prve tri izvedbe v Tolminu, Postojni in pri Sv. Ivanu v Trsti) sem se v onih časih pogovarjal z zamejskimi sotrpini ... znali so povedati, da njihovi profesorji gredo v penzion s 40 leti ... to je nekoliko starejši kot nekateri uslužbenci SDV, ki jih je garibaldinsko karbonarsko jakobinska oblast 20 let kasneje takoj po osamosvojitvi poslala v penzijo - z današnjim dnem je ga. Minetti Nicole poslanka Berlusconijeve PdL v Lumbardskem parlamentu dobila pravico do penziona (t.i. vitalitzio) v višini 1.300 evrov neto. Gospa ima 27 let. ... torej v kapitalizmu penzija pri 40-tih in manj ni nekaj neobičajnega. Za to smo se namreč borili, mar ne? Mimogrede: odkar ima ZPIZ računalnike (40 let) in obstaja vsaj lutus1-2-3 (25 let) preglednost ni več vprašljiva
mamica55***
22. 10. 2012 17.52
-14
rdečkoti slišim eno samo rdeče jokanje v dolini Šentflorjanski!
Mirsad Miro Muharemovi?
22. 10. 2012 18.01
+4
mami,eni moji prijatelji opravljajo vse vrste dela,torej
Mirsad Miro Muharemovi?
22. 10. 2012 18.01
+0
donat323
22. 10. 2012 21.33
+1
mami, a si v belih cujnah, kd duh oz. domobranka. IZGANJALEC DUHOV te išče.
pinocio
22. 10. 2012 17.51
+13
g jj a misliš da ti še kdo vrjame????
metallover
22. 10. 2012 17.50
+7
Lahko bi kar za polovico zmanjšali poslance, saj itak samo dvigajo roke za svoje poslanske leaderje in tako delajo kot jim je rečeno, sploh ne mislijo s svojo glavo.....tam sedijo malo pljuvajo med seboj in vsak podpira svojega.
Matjaž Zvan
22. 10. 2012 18.16
+2
Jup, tu bi se lahko pričelo krčiti javno upravo. Solidarno še sedeže zmanjšat.
BattleBeast
22. 10. 2012 17.47
+7
upam da se JJ zaveda, da so v parlamentu pa na ministrstvih tud javni sektor in da bo tud njim zmanšu plače,... malo sutra
botjabotja
22. 10. 2012 19.46
Tudi oni spadajo v ta koš,z njimi se ravna enako
malaraja
22. 10. 2012 21.59
rekapaka
22. 10. 2012 17.46
+16
Janezek se je hotel včlaniti v SDS in preverjali so njegovo poreklo. \"Kaj je bil tvoj oče?\" \"Član SDS!\" \"Pa stari oče?\" \"Tudi član SDS!\" \"In praded?\" \"Tudi član SDS!\" \"Lažeš, Janezek, takrat še ni bilo SDS!\" \"Kako da ne, saj se je že takrat kradlo!\"
Skdesni
22. 10. 2012 17.42
+11
Janša tvoj proračun ja moj ne.