Slovenija

Pahor: Osredotočimo se na vprašanja, ki so danes aktualna za rešitev obstoječe krize

Rovte, 25. 08. 2013 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
G.G./STA/N.S.
Komentarji
2909

Potem ko je predsednik SDS Janez Janša ob 70. obletnici domobranstva kot največje zlo 20. stoletja označil komunizem in nacizem, je predsednik države Borut Pahor pozval vse, ''ki imajo odgovornost, zlasti v slovenski politiki, da se zavedajo zelo težkih nalog, s katerimi se slovenska država ukvarja ta hip in katerih rešitev je pomembna za našo prihodnost''.

Vprašanje slovenske preteklosti je legitimno politično vprašanje in v demokratičnem dialogu je vedno mogoče o njem diskutirati, je ocenil predsednik republike Borut Pahor. Ob tem je pozval vse, da se osredotočijo na vprašanja, ki so danes aktualna za rešitev obstoječe krize ter bodo odločilna za to, kako bomo vsi skupaj živeli jutri.

S temi besedami se je Pahor odzval na izjave ob današnji slovesnosti ob 20. obletnici postavitve farne plošče, 70. obletnici domobranstva ter Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Rovtah pri Logatcu.

Pahor poziva, naj se osredotočimo na vprašanja, ki so aktualna za rešitev obstoječe krize.
Pahor poziva, naj se osredotočimo na vprašanja, ki so aktualna za rešitev obstoječe krize. FOTO: POP TV

Slovenci smo, tako Pahor, lahko leta 1991 ustanovili lastno državo tudi zato, ker smo se po desetletjih razkola spravili med seboj, zato, da smo interese prihodnosti vzeli kot prednostno obveznost in odgovornost takrat vladajoče politike, ki je s soglasjem dovolj navdihnila ljudi, da so na referendumu za ustanovitev lastne države tudi glasovali, je spomnil predsednik.

"Zato bi rad pozval vse, ki imajo odgovornost, zlasti v slovenski politiki, da se zavedajo zelo težkih nalog, s katerimi se slovenska država ukvarja ta hip in katerih rešitev je pomembna za našo prihodnost," je povedal Pahor.

Kot je pojasnil, je v skoraj četrt stoletja svojih političnih izkušenj prišel do spoznanja, da nobena tema v demokraciji ne sme biti tabu, da je mogoče in treba vsakemu dovoliti, da izpove svoje stališče, če le ni žaljivo ali hujskaško, da pa so nekateri zgodovinski trenutki – in ta je zdaj tak, ko je zelo pomembno, da je slovenska politika sposobna osredotočiti svojo energijo na ukrepe, potrebne za izhod iz nehvaležnih gospodarskih in socialnih okoliščin, v katerih smo se znašli.

Predsednik republike Borut Pahor je na Twitterju pozval k osredotočanju na probleme sedanjosti in prihodnosti.

Po Pahorju je zdaj tak trenutek, ko potrebujemo, kolikor je mogoče, politično enotnost in sodelovanje, da se bomo izvili iz teh težav. "Že pogledi na to, kako naj se izvijemo iz te krize, so zelo različni, če pa zdaj tem različnim pogledom dodate še tradicionalno različne poglede glede preteklosti, lahko tvegate – in jaz apeliram, da se to ne bi zgodilo –, da pride do nevarnosti, da potrebne politične enotnosti in pripravljenosti za soglasje za to, da bi se izkopali iz aktualnih težav, ne bo," je dejal.

Pahor je še pozval, naj se posvetimo vprašanjem, ki ta hip skrbijo skoraj vse, da bi imeli prihodnost, ko bo v takih okoliščinah toliko laže strpno diskutirati o vseh temah, tudi tistih, ki so tradicionalno povezane z različnimi pogledi na preteklost.

Janša: Nobeno zlo ni propadlo brez odpora

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji slovesnosti v Rovtah pri Logatcu dejal, da so državljansko vojno med 2. svetovno vojno povzročili komunisti. Kot veliko zlo 20. stoletja je označil komunizem in nacionalsocializem. Ob tem je zavrnil prepričanje nekaterih, da je "eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro".

"20. stoletje v Evropi je rodilo dva velika zla. Nacionalsocializem in komunizem. Na stotine milijonov ljudi je trpelo zaradi obeh. Slovenski človek je močno trpel zaradi obeh, še prej pa so naši primorski rojaki izkusili jarem fašizma," je povedal prvak največje opozicijske stranke in dodal, da sta "oba velika zla posnemala drug drugega in tekmovala med seboj v grozodejstvih."

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

"Nacizem oziroma uradno nacionalsocializem se je učil od marksizma in komunizma. Uničevalna koncentracijska taborišča so si nacisti ogledali v Sovjetski zvezi in jih nato posnemali," je spomnil Janša in faktično dodal, da je v petek minilo 74 let od formalnega zavezništva, ki sta ga sklenila Stalin in Hitler.

Kot vemo, je to zavezništvo propadlo in Janša pravi, da je nato "eno zlo napadlo drugo." "V Sloveniji nas želijo nekateri prepričati, da je eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro," interpretira Janša in pravi, da to ni res, saj "zlo je zlo zaradi svojega značaja in posledic svojih ravnanj".

Janša tako meni, da tisti, ki "so že pred okupacijo dve leti kolaborirali tako s Stalinom kot s Hitlerjem, nimajo nobene moralne pravice drugim očitat kolaboracijo." In tako, pravi Janša, so "slovenski komunisti šele po dveh letih dvojne kolaboracije postali Hitlerjevi nasprotniki".

Zakaj so nekateri prestopili na protikomunistično stran

Odpor kateremu koli zlu je bil in je legitimen. Spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v teh odporih, si zaslužijo dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko nekoč v prihodnosti trajna osnova narodne sprave Slovencev. Predsednik SDS Janez Janša

In kje vidi Janša korenine "državljanske vojne" med 2. svetovno vojno. "Jugoslovanski in slovenski komunisti so že na svoji 5. konferenci leta 1940 sklenili, da je zanje boj proti okupatorju sprejemljiv samo, če ga bodo lahko izrabili za prevzem oblasti. Takšna odločitev je bila zločin proti narodu sam po sebi. S pobijanjem svojih dejanskih ali namišljenih političnih nasprotnikov so pričeli hkrati z okupatorjem. Povzročili so takšen teror, da se je marsikateremu domoljubnemu slovenskemu človeku okupator zazdel manjše zlo. Na tisoče Slovencev, ki so se na začetku pridružili partizanom, se je temu terorju uprlo in prestopilo na protikomunistično stran," je še povedal Janša.

Sprava mogoče šele po razgradnji monopolov

V dokaj dolgem govoru je še izpostavil, da pri osamosvajanju Slovenije "naš glavni nasprotnik ni bila JLA, temveč slovenski komunistični vrh", ki naj bi po padcu Demosove vlade začel obnavljati Jugoslovansko konfederacijo. Te sile kontinuitete naj bi v Sloveniji držale monopol v vseh oblastnih sferah, zato Janša pravi, da bo "šele po razgradnji teh monopolov mogoča tudi sprava v narodu. Še pred njo se morata prej zgoditi resnica in pravica."

"Nobeno zlo ni propadlo brez odpora. Ta je danes nujen. Zla ni mogoče premagati z njegovim orožjem, sicer se vsaka razlika zabriše. To pa ne pomeni, da je mogoče z odporom odlašati še nekaj let, mesecev ali dni. Ne. Začeti se mora takoj. Danes. In vsak naj naredi tisto, kar more," je sklenil Janša.

Proti poskusom rehabilitacije domobranstva

Jože Pirjevec
Jože Pirjevec FOTO: POP TV

V bližini Rovt, ob partizanskem spomeniku na Židovniku, pa so se zbrali predstavniki stranke Solidarnost, Odbora za pravično in solidarno družbo, Koordinacijskega odbora kulture Slovenije in Demokratične stranke dela. Opozorili so, da domobranci niso bili branitelji domovine, pač pa nacizma. Zato so odločno proti poskusom rehabilitacije domobranstva.

Zgodovinar in predstavnik stranke Solidarnost Jože Pirjevec meni, da ni mogoče reči, da so bili domobranci zares branitelji naše domovine. "Domobranci so bili branitelji tretjega rajha in če bi nacizem zmagal, bi bilo konec slovenskega naroda," je dejal.

Slovesnosti se je po navedbah obrambnega ministra Romana Jakiča v uniformi Slovenske vojske udeležil tudi kaplan vojaškega vikariata Milan Pregelj. Kot je na Twitterju zapisal Jakič, ga to preseneča, posebej po tistem, ko se je, kot navaja, vojaški vikar Jože Plut odločil, da ne gre v Rovte. O Pregljevi udeležbi na slovesnosti je Jakič, kot je zapisal, že govoril z načelnikom generalštaba Slovenske vojske in do jutri zahteval poročilo oziroma pogovor.

Tudi predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek meni, da se domobrancev in partizanov ne more enačiti. Sicer pa se mu zdi zanimivo, da nemška kanclerka Angela Merkel hodi po koncentracijskih taboriščih, "pri nas slavimo tiste, ki so v ta taborišča pošiljali ljudi". ''Domobranci so pomagali pri holokavstu," je poudaril Hanžek. Zato meni, da je slavljenje domobranske vojske kaznivo dejanje.

Pravi boj je boj proti "marionetni vladi Alenke Bratušek"

Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja sporoča, da jih ne zanimajo ideološke delitve. "Ne ukvarjamo se več z rdečo zvezdo, niti z domobranstvom, niti s partizanstvom. To da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, je na meji norosti. To je pot nadaljnje delitve naroda na rdeče in črne, medtem ko nam trenutna kvazilevičarska vladna koalicija jemlje dostojanstvo s skorumpiranim načinom kadrovanja, s tem da se pripravlja, da bo strošek gnile politike in strošek bančnega pohlepa v obliki slabe banke prenesla na prebivalstvo in s tem, da bo namesto vizije reševanja slovenske države pripravila nove varčevalne ukrepe in nove davke," so besede VLV.

Vstaja v Ljubljani - 1
Vstaja v Ljubljani - 1 FOTO: Damjan Žibert

Zato pozivajo ljudi, da se organizirajo in da ustvarijo pritisk proti obstoječi politiki in ne proti dogajanju v prvi polovici prejšnjega stoletja. To pa je "boj s korupcijo, klientelizmom in nepotizmom, boj za delovna mesta, boj za slovenski zrak in zemljo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2909)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
28. 08. 2013 11.17
-1
Pri Logatcu so razbili partizanski spomenik! Hočejo spremeniti zgodovino. Ah, za to pa mora najprej Nemčija zmagat drugo svetovno vojno.
ulrich_snow
27. 08. 2013 20.15
-1
Borut Borut Pahor...
DeBill
28. 08. 2013 11.15
-1
Adalbert-Mišo Koren
26. 08. 2013 19.52
+3
Javno pozivam sodne oblasti naj opravijo svoje delo in kazensko ovadijo JJ!zaradi krsitev kazenskega zakonika,ki je naveden v koment-kopulacijski!zupan Logatca pa bi moral odstopit!sramota za Logatec-kdo jih vodi!tud moj dedek je bil partizan!pa nikoli ni bil v partiji!ampak z.vern clovek!toda bil je PARTIZAN !na kar smo v familiji bili vedno ponosni!in zato z vso pravico v spomin dedku recem SMRT fasizmu!
Bojan Mehle
28. 08. 2013 08.45
Se popolnoma strinjam ! Na sliki desno od zgrbljenega poje domobransko himno Jerajeva,kandidatka za županjo mesta heroja Ljubljane !!! Levo od JJ pa je dvotrupec Logaši cevovodar ! Logatčani kaj ste mislili, ko ste ga volili ??
Adalbert-Mišo Koren
26. 08. 2013 17.37
+10
G.predsednik!vam pa samo to-NIMATE HRBTENICE!in zato vas ne spostujem kot 1.moza drzave!ko ste bili sef vlade niste imeli jajc da bi pometli s temi ljudmi-zdaj se manj-da bi obsodli to pocetje!!!!hvala za tako predsedovanje-ki se boji reci bobu bob!
Gaja Bobek
26. 08. 2013 18.50
+5
samo da misli, da je lep, samo to mu je važno
Adalbert-Mišo Koren
26. 08. 2013 19.36
+3
Ja kaj on misli nevem-toda ce je on lep,kako te grdi zgledajo?
ZivelaRevolucija
26. 08. 2013 19.43
+2
Borut je copata, to ve še njegov lastni pankrt!
Žiga Selko
26. 08. 2013 16.35
+21
Sami hinavci! Gospod Janša, ste pozabili kako ste leta 75 kot zagrižen komunist obiskali politično šolo v Kumrovcu in nosili majico človeka, po katerem Vi in vaše ovčke pljuvajo? Ali je to spet teorija zarote ''vaših stricev iz ozadja''? Kar se pa tiče proslave, bi bile potrebne sankcije. Kam smo prišli, da se spominjamo ljudi, ki so izdali svoj narod in so pobijali svoje ljudi v imenu nacizma? Pa ne mi govorit o nekem uporu proti komunizmu. Moj stari oče je bil med partizani pa ni kasneje nikoli vstopil v partijo. Prav zaradi takih riti, ki so bili v partiji samo zato, da so imeli korist. Danes pa zvesto hodijo v cerkev in pljuvajo po nekdanjem režimu. SRAMOTA!!!
Žiga Selko
26. 08. 2013 16.39
+8
Mogoče bi bilo včasih treba prebrati kakšno tujo knjigo, pa bi videli da piše čisto enako, kot so nas učili v šoli.
Adalbert-Mišo Koren
26. 08. 2013 17.39
+8
Se to-stranki sds pa priporocam da iz kratice izbrisejo D!bomo vsaj direkno vedli kam spadajo!
Adalbert-Mišo Koren
26. 08. 2013 19.55
+2
Cudno-nobenga komentarja od S(d)S.ovcev!ocitno vas je prevec sram kakega vodjo imate!ja tud jaz bi se v zemljo pogreznil!
slavujzuzek
30. 08. 2013 06.27
+3
Največji hinavec je Kučan, ki se je iz komunista prelevil v svoje nasprotje - velekapitalista!
KopulacijskiO
26. 08. 2013 16.25
+10
Kazenski zakonik, 297. člen: (1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let. (2) Enako se kaznuje, kdor javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, omalovažuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost. (3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja se kaznuje tudi urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena, razen če je šlo za prenos oddaje v živo in dejanj iz prejšnjih odstavkov ni mogel preprečiti. (4) Če je dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno s prisilo, grdim ravnanjem, ogrožanjem varnosti, sramotitvijo narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let. (5) Če stori dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali pravic, se kaznuje z zaporom do petih let. So naši organi pregona spet zatajili?
tyulny
26. 08. 2013 16.05
+3
Kdo je ta tip,ki si podpira glavo z roko?
rew333
26. 08. 2013 15.50
+3
...domobranci so se zbrali v nekih Rovtah.....heheh, vsaj kraj je bil res pravšnji....
Adalbert-Mišo Koren
26. 08. 2013 20.33
+1
Saloreich
26. 08. 2013 15.46
-3
Skrajno otročje od "Solidarnosti", da se gredo zbirat na neki kontra proslavi, kao protest.. isto kot, če bi se SDS zbirali na kontra proslavi takorat, ko bi bile Dražgoše... dvolični levičarji bi potem v luft skakali.. primitivno..
pesnitev
26. 08. 2013 18.35
+1
Stari "spreobrnjeni" komunisti pa bi stali v prvih vrstah v cerkvi, ne, in imeli roke v žepu, saj ne vedo kam z njimi, saj nikoli niso verovali v boga isusa
Josip Kmet
26. 08. 2013 21.15
Bojan Mehle
28. 08. 2013 09.21
+1
Andrecc- SDS bo se namesto v Rovtah morala zbrati na centralnem stadionu v Ljubljani. Tam jim je mesto ! Firerja pa že tako imajo !
24vohomurckov
26. 08. 2013 15.04
+0
...pahi!....titofilna ultralevica te bo okrcala zaradi mlačnosti!!!
Transformerji
26. 08. 2013 14.05
+10
G. Pahor - v volitvenimi kampaniji za predsednika države ste izjavili - kot predsenik vlade sem delal, napake, za kar se iskreno opravičujem. Če smo državljani vedeli, kaj vlada naklepa, ste vedeli tudi vi (v primerju Luke Koper), pa ni bilo nobene vaše izjave. Ste še vedno tako zaupljivi, naivni ali pa tudi pokvarjeni, da niste prej reagirali, če že predsednica vlade ni? Izgovor bo jasno tak - kot predsednik države nimam takih pooblastil. Torej lahko spremenimo tudi to - predsednika države sploh ne potrebujemo, če ga pa že moramo imeti, naj ima večja pooblastila, to pa pomeni, da še malo spremenimo ustavo RS!
Terezinka
26. 08. 2013 14.09
+10
Ne kliči Pahorja na odgovornost. Pokliči na odgovornost tiste, ki so to Luko Koper potonili
Transformerji
26. 08. 2013 14.43
+9
Ne kličem Pahorja na pomoč - hočem povedati, da ga ne potrebujemo, tako kot ne potrebujemo Janše in Jankoviča in vseh tistih, ki ne doumejo, da politika navedenih ni rešitev za slovensko gospodarstvo. !!
andisej
26. 08. 2013 15.09
+4
svet ne potrebuje politikov, niti kapitalistov pa so med nami in vedno tudi bodo
Bojan Mehle
28. 08. 2013 08.57
Pahor je stalno govoril, da prevzema nase vso odgovornost ! Se spominjate ? V čem je odgovornost naših politikov ? Jamčijo z svojo imovino ? Jamčijo z svojo dobro plačano službo ? Dejensko so to pogrebci te države !
M_teorija
26. 08. 2013 13.56
+9
Kako priročna je ta kriza, a ne predsednik. Vsako svinjarijo ali neugodno problematiko lahko na ta račun spregledamo. Celo tako veliko packo, ki se je zgodila nekje v rovtah!?
Saloreich
26. 08. 2013 15.30
-5
Pa packarijo kot je vsakoletno hujskanje v Dražgošah tudi a ne?! :)
Terezinka
26. 08. 2013 17.08
+1
Ni isto, Drašgoše in Kočevje so spomin na padle
slavujzuzek
30. 08. 2013 06.37
+1
Spomin na padle vaščane, ki so jih Nemci pobili, ker so se partizani sramotno umaknili! To ni bila največja bitka ampak največja partizanska blamaža!
Terezinka
26. 08. 2013 13.45
+13
Gospod predsednik, ne glede na to, da te nisem volila si pač moj predsednik zato apeliram nate, da zahtevaš, da se neha delati razdor med narodom in da nekdo, ki spodbuja med narodom sovraštvo, razdor in jezo ter poziva na odpor s vsemi sredstvi za taka dejanja sovražnega govora odgovarja.
Gaja Bobek
26. 08. 2013 13.57
+13
tudi mojega glasu nimaš, gospod predsednik, vse bolj dokazuješ, da imam prav. Hodiš po lokalnih veselicah, kaj se dogaja z državo, ti je pa figo mar - nočeš ali ne upaš povedati jasno in glasno, da tvoja vlada s strankami ne dela prav? Zakaj?
Terezinka
26. 08. 2013 14.10
+11
SLObunkeljn
26. 08. 2013 14.13
+9
Predsednik, kot moralna avtoriteta bi naj "rekel bobu bob", pa očitno tudi on špekulira in kalkulira komu in do katere mere se lahko zameri .... Hvala lepa za tako moralno avtoriteto!
Terezinka
26. 08. 2013 14.15
+8
Upam, da bo narod tudi to ocenil in mu vrnil, ker ni posredoval in umiril žogice
Saloreich
26. 08. 2013 15.40
-2
terezinka, kako pa to glede na to, da si na volitvah oddala glas Danilotu sedaj apeliraš na predsednika; "..da zahteva, da se neha delati razdor med narodom in da nekdo, ki spodbuja med narodom sovraštvo, razdor in jezo .." ??!?!
Terezinka
26. 08. 2013 17.10
-1
Spoštujem demokracijo in izvoljen predsednik je pač kljub temu, da ni imel mojega glasu izvoljen. To je predstavnik države izvoljen na način kot je predpisan. Tudi takrat, ko je bil JJ predsednik vlade je pač bil regularno izvoljen. Naredil je pač nekaj taktičnih potez toda bil je zakonito na oblasti. državne organe in predstavnike pa spoštujem tudi, če jih kritiziram
pesnitev
26. 08. 2013 18.38
+0
No, regularno JJ ni bil izvoljen, poslužil se je zvijač!
slavujzuzek
30. 08. 2013 06.40
Največji zvijačnež je Zoki! Slovenija pa Bantustan! Kje ste pa videli, da lahko kdo 14 dni pred volitvami naredi stranko in potem zmaga?
ArkaMast
26. 08. 2013 13.15
+28
Cerkev je izdala slovenskega človeka. Cerken nikdar ni bila na strani slovenskega človeka. Če ne bi Trubar ponorel nad tedanjo duhovščinol, bi še danes maševali v nemškem jeziku. Če se ne bi partizani borili bi pa danes slovenski jezik zagotovo uml. Našo zemljo v katero bi nas zagrebli bi pa teptali nemci,
ArkaMast
26. 08. 2013 13.16
+9
ArkaMast
26. 08. 2013 13.18
+17
Samo danes poglejte koliko je oropala lastne vernike. Zvon 1 in 2. Ropa tudi nas vernike, ki zavračamo SDS, Nsi in vodstvo cerve in sicer s tem, ker ne plačuje davke.
ArkaMast
26. 08. 2013 13.19
+12
Oropala nas je narodne zavesti. Izgubila je legitimnost, moralo,......pa se še vedno obnaša vzvišeno. Po Jezusu se prav gotovo ne izgledujejo. Je bil preskormen in prepošten za njih.
ArkaMast
26. 08. 2013 13.22
+11
Kolikor gorja je strorila RKC skozi celo njihovo zgodovino, ni primerjave z dejanji slovenskih partizanov in s peščico komunistov med njimi.
slavujzuzek
30. 08. 2013 06.41
In potem je PEŠČICA komunistov vodila Jugo in Slovenijo 64 let?
SLObunkeljn
26. 08. 2013 12.54
+9
Oglasili so se tudi v gibanju Vseslovenske ljudske vstaje, po mnenju katere je to, da politična elita toliko energije usmerja v dogodke izpred več desetletij, na meji norosti. "To je pot nadaljnje delitve naroda na rdeče in črne, medtem ko nam trenutna kvazilevičarska vladna koalicija jemlje dostojanstvo s skorumpiranim načinom kadrovanja, s tem, da se pripravlja, da bo strošek gnile politike in strošek bančnega pohlepa v obliki slabe banke prenesla na prebivalstvo in s tem, da bo namesto vizije reševanja slovenske države pripravila nove varčevalne ukrepe in nove davke," so opozorili. Državljane ob tem pozivajo, naj nezadovoljstva ne usmerijo več v paradiranje Janeza Janše "na neki domobranski proslavi", ampak v boj proti trenutni vladi, ki je po njihovem mnenju dokazala svojo nesposobnost in pohlep. "Janez Janša ni na oblasti. Na oblasti je marionetna vlada Alenke Bratušek," so dodali.
M_teorija
26. 08. 2013 13.06
+5
Malo morgen?! Danes na priprta stranska vrata, jutri pa na glavna. Nč ne bo!
gape1
26. 08. 2013 12.53
+14
Joj kako je bilo luštno v Rovtah. Najprej smo imeli mašo, kjer so gospod župnik tako lepo govorili. Potem je pa še največji slovenski domoljub in demokrat ivan janez janša povedal pravo resnico. Kar zemlja se je tresla pod težo njegovih besed. Ja Bog že ve zakaj nam je poslal tega velikega moža in skozi njegova usta se širi evangelij in demokracija. Potem smo šli pa nekaj pojest. Bilo je tudi veliko lepih in postavnih fantov, Eden v uniformi se je nerodno muzal in grabil za mošnjo. Ivan janez nas je nato povabil k župniku domov kjer smo se igrali igrice in prepevali domobranske koračnice. Ivan janez je tako nežen in lepo boža. Malce ima zadaha vendar se to pri človeku takega kalibra spregleda. Najraje je grizljal mojo mošnjo in me ščipal v zadnjico. Tale ivan janez je pa navihan.
Bojan Mehle
28. 08. 2013 09.26
Vide sem tudi bodočo županjo naše Ljubljane. Oh kako lepo je pela našo himnico !!
Nejimverjet
26. 08. 2013 12.45
+16
J.J. povej koliko belčkov je bilo deportiranih v taborišča, koliko jih je tam pomrlo, SRAM te bodi ko klatiš neumnosti, ko zagovarjaš sodelovanje z okupatorjem. Hvala bogu od mene nikoli nisi dobil glaseka. Raje svojemu ljudstvu pojasni, OROŽARSKO AFERO, PATRIO (to je zate partija, kjer ti nasujejo denarja), kovčke denarja, uničenje MERCATROJA ect... Da se pojavi takle stvor, ki nam soli pamet to pa presega vse normalne meje a bo treba spet začet z novo revolucije, ne iščite jo, ker bo spet brat klal brata, a se to vam splača; kaj pa klerikalci bodo spet iskali v klerofašizmu svoje zavezništvo in udinjali nacifašizmu, ki je klavrno propadlo.
štajerc61
26. 08. 2013 12.26
+17
To je pravi in zvesti navijač domobrancev. Še dobro da jim ni uspelo, Sicer bi Rovtah imel "slavnostni govor " Johann Janscha na povsem drugo temo. Sicer pa le naj govori v spomin tistim, ki so za svoje ideje izdali Slovenski narod. Pač spada v isti trop.
prpa24
26. 08. 2013 11.56
+9
Juhant: "Malokdo si je mogel predstavljati, da se bo slovenska zgodovina po nemškem napadu na Jugoslavijo razvijala v tako strahovitih razsežnostih..." ______ Malokdo si je mogel predstavljati, da se bo slovenska zgodovina po osamosvojitvi razvijala v tako strahovitih razsežnostih. Takrat Rožman in Ehrlich, danes Rode in Štuhec. ______ Juhant: "Brezvestni stroj jim je začel uničevati življenja in imovino. Kdo bi bil lahko danes pameten in bi jim odrekal, da branijo svoj dom in rod?" ______ G. Juhant, pozabili ste omeniti obrambo Boga in domovine. Domobranci so nastopali pod geslom "Za Boga, narod in domovino". Morda je to zajeto v obrambi doma in imovine (cerkvene). Vendar gre za izdajo domovine, kakršnakoli je že bila. Obramba svojega roda pa tudi ni obramba naroda, bolj obramba družine. Če družina ni bila domobranska, pa je bila dolžnost domobranca, da člane take družine izda, prijavi okupatorju (po navodilih Cerkve za zaščito lastne družine in imovine). Danes pa nam je vsem Cerkveni stroj začel uničevati življenja in imovino. Kdo bi bil lahko danes pameten in bi nam odrekal zahteve po vračilu kapitala in denacionaliziranega cerkvenega premoženja v Sloveniji? ______ V vaši maniri obtoževanja in podtikanja prof. Juhant: V Cerkvi ste spletkarji, ki zase in za svoje privilegije teptate resnico, pravičnost, človekovo dostojanstvo in celo vero! Resnico o konkordatu (Vatikanskem sporazumu) in verski svobodi pa lahko preberemo v dokumentu: Kdo potrebuje SOVO, avtor Bojan Pristavec.
M_teorija
26. 08. 2013 11.51
+5
A Zek ne bo nič povedal iz prve roke, kako je potekala ta sramota!?