Slovenija

Janša: Novinarji krivi

Ljubljana, 19. 11. 2007 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci v svojih vprašanjih premierju Janši niso mogli mimo glasovanja o zaupnici.

Školč je premiera vprašal o posameznikih, ki posredujejo napačno sliko o Sloveniji v tujino
Školč je premiera vprašal o posameznikih, ki posredujejo napačno sliko o Sloveniji v tujino FOTO: POP TV

Še pred glasovanjem o zaupnici vladi premiera Janeza Janše je predsednik vlade ob začetku rednega novembrskega zasedanja odgovarjal na poslanska vprašanja, večinoma povezana z zaupnico. Premier je v svojih odgovorih kot razlog za nastale razmere in podobo Slovenije v tujini večkrat izpostavil novinarsko peticijo, ki ga obtožuje medijske cenzure.

Na vprašanje Jožefa Školča (LDS) o natančnih podatkih o "centrih moči iz ozadja in posameznikih, ki posredujejo napačne podatke in posledično napačno sliko o Sloveniji v tujino", je Janša omenil novinarsko peticijo, ki ga obtožuje medijske cenzure. "Te iste obtožbe so bile izrečene tudi doma v političnih razpravah, zelo precizno so definirane v oceni stanja stranke Socialnih demokratov. Gre praktično za isto besedilo, isto terminologijo," je dodal premier.

Mediji so po mnenju premierja Janše škodili ugledu Slovenije v tujini.
Mediji so po mnenju premierja Janše škodili ugledu Slovenije v tujini. FOTO: POP TV

Mirana Potrča (SD) je zanimalo predvsem, ali lahko po izglasovani zaupnici pričakujemo še kakšne poteze, "ki bodo brez potrebe vnašale politično nestabilnost, odvračale pozornost vlade od nalog, ki so v njeni pristojnosti, in poskušale kritično prikazovati aktivnosti opozicije, ki so njeno normalno delovanje in sestavni del demokratičnih odnosov v parlamentarni demokraciji."

Janša je dejal, da zaupnica ni vezana na razmere v koaliciji in "tudi ni vezana na razmere, ki bi jih s svojim ostrim parlamentarnim bojem povzročala opozicija v tej državi." Po njegovih besedah namreč opoziciji "v državi, kjer 570 ošiljenih peres vsak ukrep vlade pričaka na nož, in če to ni dovolj, vlado blati še v tujini, ni treba kaj dosti početi." Janša je še povedal, da je za vsako opozicijo v parlamentarni demokraciji normalno, da kritizira vlado, da se poskuša prikazati kot boljša, ponuja svoje programe in poskuša dobiti zaupanje volivcev. "Zelo nenormalno pa je, da če vlada ponudi svoj odstop, opozicija naenkrat spremeni govorico in pravi, da vlada ne sme odstopiti."

Tanka zanimala povezava politike in medijev

Poslanska skupina SNS od predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija zahteva javno opravičilo zaradi "ponižujočega norčevanja ob težavah z glasovalno napravo" poslanke SNS Barbare Žgajner Tavš ob začetku današnje seje.

Tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je poslansko vprašanje vezal na sliko države v tujini. Novinarska peticija zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje, ki jo je podpisalo 571 novinarjev, namreč obtožuje Janšo omejevanja medijske svobode. Zato je Tanka zanimalo, kakšne so dejanske politično kapitalske povezave v medijih, iz katerih prihajajo podpisniki in v katerih se "domnevno izvajajo cenzura, ter odpuščanja, šikaniranja in drugi domnevni pritiski na novinarje."

Premier je odgovoril, da nima v nobenem nacionalnem mediju večinskega deleža, niti nima takšnih deležev v regionalnih medijih. Janša je dodal, da je v zadnjih dneh 'dobil osebno več sporočil' podpisnikov peticije. Ti po njegovih besedah niso vedeli, da bo šla 'obtožba' v tujino. "Z nami so manipulirali. In drugič. Morali smo podpisati, ker nismo v rednem delovnem razmerju. Bili so pritiski na novinarke in novinarje, vendar ne z vladne strani," je osebna sporočila povzel Janša.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fmunih@email.si
23. 11. 2007 11.36
Slovenija je z vstopom v EU le lokalna entiteta EU. Meje so izven EU članic. Slišali pa smo že, da med novinarji velja solidarnost. V čem je torej problem?
pahor?ek
20. 11. 2007 08.23
Marsikdo drug bi lahko zahteval opravičilo glede obnašanja omenjene poslanke, še več, celotne poslanske skupine SNS!
Dejc Staffbull
20. 11. 2007 07.43
Ja Bojan1,kaj smo videli pa iz koalicijskih vrst,resnično ti povem nič pametnega,le laž,blatenje drugih politikov in novinarjev,nasploh pa blatenje in ponižanje državljanov Slovenije!Od kar spremljam politiko si to dovoli le Janša in njegovi koalicijski kolegi,ter nihče drug.In to naj bi bil zate pravi politik,kriminalec in dojenček,ki ga še v jasli ne bi sprejeli,ker tolk joka (Janša)!Verjetno imaš veliko od te vlade bojan1,vendar še ne veš,da se ta vlada počasi poslavlja in bo padel tudi tvoj dobiček v minus.
bojan1@mail386.com
20. 11. 2007 01.11
aloys9 na za tvojo sanacijo. bi tudi PSIHIATR se moral precej namučiti
bojan1@mail386.com
20. 11. 2007 01.06
iz opozicijskuh vrst smo lahko videli en sam idiotizem... in hihče, niti ni poskušal demantirati novinarje ali kakorkoli jih ...
DNK
20. 11. 2007 00.12
Baraba tale Tonček Balonček | 19.11.2007 | 19:48 Menim, da anksiozni ljudje ne bi smeli voditi slovenske vlade, še manj pa predsedovati EU! Kaj o tem menijo psihiatri in drugi strokovnjaki? Ne bi bilo slabo če bi kakšno strokovno združenje o tem poslalo peticijo tudi v tujino, imajo pravico vedeti!!! ČE KDO RABI PSIHIATRA SI TO PRAV GOTOVO TI BALONAR.
lana.rocca@gmail.com
19. 11. 2007 22.57
diskredirtacija vlade in novinarjev=DIKTATURA janez janša politični tajkun! Podpiram vlado, da izgubi še teh 35% podpore!
Variatio delectat
19. 11. 2007 21.13
POP TV, zgrešili ste s tem naslovom. Poslušal sem celotno Janševo izvajanje, zato vem, da ni bila nikjer omenjena kakšna splošna krivda novinarjev, na kar namiguje ta naslov. S takim naslovom dokazujete svojo neprofesionalnost! Janša je tudi že vnaprej napovedal, da se bo to zgodilo.
lucasa
19. 11. 2007 20.00
Če ni notranjega sovražnika, si ga omisli, ga naredi, ustvari.... Vas na kaj spominja?
Matej Rojc
19. 11. 2007 19.59
Ja, verjetno je kriv tisti pasji drek :)))
Tonček Balonček
19. 11. 2007 19.48
Menim, da anksiozni ljudje ne bi smeli voditi slovenske vlade, še manj pa predsedovati EU! Kaj o tem menijo psihiatri in drugi strokovnjaki? Ne bi bilo slabo če bi kakšno strokovno združenje o tem poslalo peticijo tudi v tujino, imajo pravico vedeti!!!
lucasa
19. 11. 2007 19.47
Gnila država. Zamenjati bo potrebno novinarje, delavce, upokojence.... skratka vseee, le on ostaja JANEZ JANŠA.
prisoten@email.si
19. 11. 2007 19.45
bogi JJ. novinarji so krivi. kaksen blef je to. preverja zaupnico. pa kaj mas preverjat zaupnico od koalicije. ce mislis odstopiti te odstopi.
romy.zup@gmail.comm
19. 11. 2007 19.41
Pravkar je J.J. razlagal kako ga moti kako ga čakajo novinarji, oziroma fotografi (LEŽIJO NA TRAVI). To je pa res podn od podna. Pri takšni situaciji, povedali so sindikati v soboto, se naš Janez ukvarja z pozami fotografov, pa še na fotografiranje se ne spozna.
tadeja.krapez@gmail.com
19. 11. 2007 19.23
Paše kako pomenbno je kaj ve 180 miljonov brazilcev o nas. Lahko si mislijo še ena država, ki še bolj krši človekove pravice kot pa naša država.
ivan.horvat2@siol.net
19. 11. 2007 19.20
Ne bom polemiziral-le nekaj bi rad pripomnil na vse to "prepucavanje"..Če bi res radi videli pravo sliko in izvedeli pravo mnenje nas Slovencev..izberite naključno enega kmeta,enega delavca,enega brezposelnega,enega študenta,družino v stiski..in NE novinarjev in direktorjev..in verjemite-odgovor bo kristalno jasen!! Je ta vlada ok ali ne? In poleg vsega je to glas ljudstva,ki ga imajo vsi polna usta..
Tonček Balonček
19. 11. 2007 19.13
Vse je razvidno, "sredi noči in brez baterije!" Kaj vedo Brazilci o Sloveniji niti ni pomembno! Kaj pa mi vemo o Braziliji drugega, kot da na desetine milijonov živi v predmestjih Sao Paola in Ria pod nekimi plehi, ne vemo pa, kako so dobri nogometaši!
tadeja.krapez@gmail.com
19. 11. 2007 18.40
Večkrat gledam tuja poročila na nacionalnih televizijah. Gledam tudi poročila na nacionalni brazilski televiziji. Slovenija tam skoraj nikoli ni omenjena. Omenbo Slovenija , če sem natančna sem zasledila dvakrat. Prvič, ko so naši vrli nogometaši naredili škandal na svetovnem prven, stvu in drugič, ko se je na osrednjih poročilih pojavila slika družine Strojan in v prispevku je bilo rečeno, da je Slovenija majhna bivša Jugoslovanska republika znotraj EU, ki bo v prvi polovici leta 2008 predsedovala EU in v kateri so preselili celotno romsko populacijo kar je za 21 stoletje nedopustno. Toliko o blatenju Slovenije v svetu. Kdo jo blati pa presodite sami.
mike99
19. 11. 2007 18.37
Janez CAR!!! jozajoza a ti nism ze enkrat reku da moras tud popoldne jemat persene in ne samo zjutrej, al pa pejt nazaj v psihiatricno-Lj-Polje.
kleopatra-1
19. 11. 2007 18.31
mal mi gre pa že na živce, da vsi tolčete čez komunizem in socializem - sistem je čudovito zastavljen, ljudje smo preveč primitivni in egoistični, da bi lahko tak sistem deloval. Je pa zelo pravičen. Preberite si Marxov Kapital. Ideja je čudovita, problem je v glavah ljudi. In lepo prosim, ne mi rečt, da je pa zdaj kapitalizem enkratna zadeva. Kapitalizem ljudem odvzema še tisto malo, kar je humanega v nas, ker se moramo prekleto boriti za vsakdanji kruh, Po ideji komunizma, ki je predvsem povezan s poštenostjo do sočloveka, je na tej zemlji vsega dovolj za vse. Pa ne mislim samo na hrano - vsi so imeli službe, stanovanja, dopuste, šolstvo in zdravstvo je bilo enkratno urejeno...in vse to smo si uničili zaradi egoizma, zaradi tega, ker vsak, ko pride h koritu, poskrbi za svojo rit...razmislite malo in se začnite osveščati