Slovenija

Janša odprl sejem v Gornji Radgoni

Gornja Radgona, 27. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janša je odprl 43. kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni, na katerem se predstavlja 1490 razstavljavcev.

Sejem v Gornji Radgoni je izjemen promocijski dogodek za slovensko kmetijstvo in vso Slovenijo (Foto: POP TV)
Sejem v Gornji Radgoni je izjemen promocijski dogodek za slovensko kmetijstvo in vso Slovenijo (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Po besedah premiera Janeza Janše je sejem kot ugledna in mednarodna prireditev pomemben ne le zaradi dolgoletne tradicije in združevanja sodobne tehnologije z znanjem in izkušnjami, pač pa tudi zato, ker je to izjemen promocijski dogodek za slovensko kmetijstvo in vso Slovenijo.

Danes je kmetijstvo ena najpomembnejših panog v državi, kljub globalni povezanosti pa je vsak narod vitalno povezan in odvisen od proizvodnje lastne hrane in proizvodov, ki mu omogočajo preživetje, je povedal Janša. Bistvenega pomena za prihodnjo uspešnost kmetijstvu je po njegovih navedbah poglobljeno partnerstvo vseh udeležencev v agroživilski verigi, od pridelave in odkupa prek predelave do prodaje končnemu potrošniku.

Sejemske prireditve bodo v času sejma potekale vsak dan od 9. do 19. ure, zadnji dan pa do 18. ure.

Zadnjih nekaj let je pozornost v Sloveniji namenjena spremembam, ki jih je prinesla vključitev v evropski prostor. Prestrukturiranje poteka tudi v smeri temeljnih ciljev kmetijstva, ki so zagotavljanje varne hrane, varovanje okolja, ohranjevanje kulturne krajine in zagotavljanje poseljenosti v celotnem slovenskem prostoru. Te temeljne cilje bomo po Janševih besedah uresničevali še dolgo v prihodnje.

Prihodnje aktivnosti vlade in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo skladne z razvojem in prioritetami ter akcijskim načrtom strategije razvoja Slovenije. Kot je danes opozorila kmetijska ministrica Marija Lukačič, so za kmetijsko pridelavo in predelavo nastopile nove razmere, zato je velik del naporov usmerjen k usklajevanju z novimi razmerami gospodarjenja in nastopanja na skupnem evropskem trgu.

"Pri nakupih usmerjamo pozornost na cene in reklamna sporočila, pri tem pa nas premalo zanima, kako je bilo živilo pridelano, kakšna je njegova kakovost in od kod prihaja," je poudarila ministrica. Ob tem pa je opozorila kmete, da si je treba resno prizadevati za nadaljnje znižanje stroškov pridelave, za boljšo kakovost pridelkov, boljšo organizacijo dela, predvsem pa boljše in bolj poglobljeno povezovanje v agroživilski verigi.

Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec je v nagovoru povedal, da želi biti sejem svež in inovativen usmerjevalec razvoja slovenskega kmetijstva, gornjeradgonski župan Anton Kampuš pa je izrazil zadovoljstvo, da sejem - ki bo odprt do 2. septembra na 20.000 notranjih in 22.000 kvadratnih metrih zunanjih razstavnih prostorov - pridobiva na pomenu.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja