Slovenija

Janša predstavil nove dokaze

Ljubljana, 05. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik SDS in nekdanji obrambni minister Janez Janša je pred nadaljevanjem sojenja v zadevi Depala vas predstavil nove dokumente iz časa afere. Dokumenti naj bi dokazovali, da gre pri sodnem postopku proti štirim nekdanjim pripadnikom specialne brigade Moris za političen proces.

Predsednik SDS in nekdanji obrambni minister Janez Janša je pred nadaljevanjem sojenja v zadevi Depala vas predstavil nove dokumente iz časa afere. Dokumenti naj bi dokazovali, da gre pri sodnem postopku proti štirim nekdanjim pripadnikom specialne brigade Moris za političen proces in da je šlo pri aferi Depala vas za dobro pripravljeno politično akcijo.

Janša dokument razume kot tajni načrt za državljansko vojno
Janša dokument razume kot tajni načrt za državljansko vojno FOTO: POP TV

Eden od dokumentov po Janševem mnenju dokazuje, da je bil takratni predsednik vlade Janez Drnovšek že decembra 1993 obveščen o domnevnih nezakonitostih na obrambnem ministrstvu, medtem ko je Drnovšek zagotavljal, da je bil o tem seznanjen šele v začetku leta 1994. Drugi dokument, ki je sicer označen kot osnutek, pa je okvirni načrt iz februarja 1994, ki ga je takratnemu notranjemu ministru Ivanu Bizjaku posredoval tedanji kriminalist Mitja Klavora. V skladu z načrtom naj bi na MNZ preprečili domnevne aktivnosti MORS, "katerih cilj naj bi bila ohranitev položaja ministra Janše v nasprotju z določili ustave in zakonov", je zapisano v dokumentu. Janša dokument razume kot tajni načrt za državljansko vojno. Načrt namreč med drugim vsebuje uporabo oborožene sile, zaporo meja, napad policije na objekte MORS, prevzem nadzora nad objekti vlade, parlamenta, predsedstva, televizije in radia s strani policije, tajno sledenje in prisluškovanje.

Janša tudi meni, da omenjeni dokumenti dokazujejo, da gre pri sodnem postopku proti štirim nekdanjim pripadnikom specialne brigade Moris za političen proces. Sicer pa je v dokumentih navedeno, da je policija uporabljala posebne metode in sredstva proti drugemu državnemu organu, medtem ko jih na MORS po Janševem zagotovilu niso uporabljali. Eden od dokumentov tudi dokazuje, da je bil sodelavec MNZ Milan Smolnikar pred dogodkom v Depali vasi v telefonskem stiku s tedanjim kriminalistom Dragom Kosom.

Drnovšek bi moral, po Janševem mnenju, že decembra 1993 pozvati k pojasnitvi domnevnih nepravilnosti na MORS, vendar se to ni zgodilo. Dokumenti, ki so nastali veliko pred 20. marcem, ko se je dogodila Depala vas, dokazujejo, da je šlo za dobro pripravljeno politično akcijo. Janša upa, da bo sodišče zavrnilo obtožnice proti nekdanjim pripadnikom MORS in da bo zadeva po skoraj devetih letih razčiščena.

Odzivi na Janševe trditve

Nekdanji prvi mož kriminalistične policije Mitja Klavora odločno zanika današnje navedbe predsednika SDS, da je februarja 1994 takratnemu notranjemu ministru Ivu Bizjaku posredoval okvirni načrt, v skladu s katerim naj bi na notranjem ministrstvu preprečili domnevne aktivnosti obrambnega ministrstva, "katerih cilj naj bi bila ohranitev položaja ministra Janše v nasprotju z določili ustave in zakonov". Obenem pa Klavora javno sprašuje sedanjega generalnega direktorja policije Marka Pogorevca, kako je možno, da so policijski dokumenti prišli v roke zasebniku.

Pravosodni minister Bizjak je dejal, da o tem ne more govoriti, ker sodni proces o primeru Depala vas še ni zaključen, v kabinetu sedanjega notranjega ministra Rada Bohinca pa so se izgovorili, da naj trditve komentirajo tedanje akterji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3