Slovenija

Janša predstavil nove dokumente

Ljubljana, 05. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik SDS in nekdanji obrambni minister Janez Janša je pred nadaljevanjem sojenja v zadevi Depala vas predstavil nove dokumente iz časa afere. Dokumenti naj bi dokazali, da gre pri sodnem postopku proti štirim nekdanjim pripadnikom specialne brigade Moris za političen proces in da je šlo pri aferi Depala vas za dobro pripravljeno politično akcijo.

Eden od dokumentov po Janševem mnenju dokazuje, da je bil takratni predsednik vlade Janez Drnovšek že decembra 1993 obveščen o domnevnih nezakonitostih na obrambnem ministrstvu, medtem ko je Drnovšek zagotavljal, da je bil o tem seznanjen šele v začetku leta 1994. Drugi dokument, ki je sicer označen kot osnutek, pa je okvirni načrt iz februarja 1994, ki ga je takratnemu notranjemu ministru Ivanu Bizjaku posredoval tedanji kriminalist Mitja Klavora. V skladu z načrtom naj bi na MNZ preprečili domnevne aktivnosti MORS, "katerih cilj naj bi bila ohranitev položaja ministra Janše v nasprotju z določili ustave in zakonov", je zapisano v dokumentu.

Janša dokument razume kot "v bistvu tajni načrt za državljansko vojno". Načrt namreč med drugim vsebuje uporabo oborožene sile, zaporo meja, napad policije na objekte MORS, prevzem nadzora nad objekti vlade, parlamenta, predsedstva, televizije in radia s strani policije, tajno sledenje in prisluškovanje. V dokumentu je še zapisano, da naj se v primeru odkrite protiustavne dejavnosti MORS aktivira akcija Atlas "zaradi krize v BiH in poteka ultimata Nato".

Tudi omenjeni dokumenti dokazujejo, tako Janša, da gre pri sodnem postopku proti štirim nekdanjim pripadnikom specialne brigade Moris oziroma Varnostnega organa ministrstva za obrambo (VOMO) za političen proces. Sicer pa je v dokumentih navedeno, da je policija uporabljala posebne metode in sredstva proti drugemu državnemu organu, medtem ko jih na MORS po Janševem zagotovilu niso uporabljali. Eden od dokumentov tudi dokazuje, da je bil sodelavec MNZ Milan Smolnikar pred dogodkom v Depali vasi v telefonskem stiku s tedanjim kriminalistom Dragom Kosom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja