Slovenija

Janša: Predvidena je bila tudi uporaba sile

Ljubljana, 05. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Z./E.P.
Komentarji
0

<slika_1>S predsednikom SDS in nekdanjim obrambnim ministrom, Janezom Janšo, smo se pogovarjali o novih dokumentih in obtožbah, ki jih je predstavil v zvezi z afero Depala vas.

Obtožbe, da je notranje ministrstvo leta 1994 pripravljalo državljansko vojno, so najhujše doslej. Ali je ta osnutek nekega dokumenta dovolj za tako hude obtožbe?

V glavnem sem iz dokumentov citiral tisto, kar piše, kopije dokumentov pa smo razdelili tudi na novinarskih konferencah. Dokumente bo zelo težko zanikati, še posebej tega ključnega, kjer je tudi rokopis njegovega avtorja, gospoda Klavore. Verjamem, da so zelo redkobesedni, ker si nihče od tistih, ki so pod temi dokumenti podpisani, nikoli, tudi v najbolj morastih sanjah, ni predstavljal, da bo to kdaj prišlo v javnost.

Mitja Klavora, ki naj bi sporni dokument sestavil, je zanikal, da bi policija pripravljala državni udar. V kabinetu predsednika Drnovška, ki naj bi za spor med obrambnim ministrstvom in MNZ vedel že pred Depalo vasjo, pravijo, da je predsednik že vse pojasnil. Kako to komentirate?

V tem dokumentu res ne piše, da gre za policijski ali državni udar, vendar pa je na začetku navedeno, da bo moralo ministrstvo za notranje zadeve z uporabo posebnih metod in sredstev dokazati, da ministrstvo za obrambo nekaj naklepa in zadevo sproducirati. V nadaljevanju so navedeni ukrepi, ki jih bodo morali sprejeti, ko se bo to zgodilo. Gre za zelo odkrit dokument. Navedeni ukrepi pa govorijo o tem, da bodo tudi z oboroženo silo zasedli ministrstvo za obrambo in druge pomembne državne ustanove, zaprli mejo, uporabili prisluškovalna in vsa ostala sredstva, skratka klasične ukrepe policijske države. Deset dni so veliko izmed teh dokumentov tudi dejansko izvajali, kar izhaja iz drugih dokumentov. Izvajali so vse razen uporabe orožja.

Kako to, da so dokumenti s tako hudo vsebino, ki ste jih predstavili, prišli na plano šele zdaj, po toliko letih? Kje ste jih dobili?

Teče sodni postopek, farsa pa je, da sodni postopek teče proti navadnim vojakom in častnikom, ki so izvajali ukaze, in ki so branili zakon. Tisti, ki pa so ukaze kakorkoli dajali, vključno z mano, pa v teh postopkih nismo, kar je čudno že samo po sebi. Noben postopek ni bil sprožen proti meni, ki se mi je devet let nekaj očitalo, sodijo pa navadnim vojakom. Organizirala se je obramba in preko tega je prišlo do teh dokumentov. To je legitimna pravica tistih, ki so obtoženi.

Rekli ste tudi, da gre za politični proces…

V vsakem primeru, saj, ko preberete to obtožnico, vidite, da se skuša navadnim vojakom naprtiti neke zadeve, ki nimajo nikakršne zveze s tistim, kar se je dejansko dogajalo. Mi pa smo zdaj prišli do dokumentov, ki dokazujejo ravno nasprotno.

Ali vaše obtožbe morda napovedujejo novo zaostrovanje na domači politični sceni?

Teh afer ni več, od kar na MNZ ni več Klavore in Kosa. Zaradi tega je nastala tudi možnost, da so nekateri od teh dokumentov prišli v javnost. Po devetih letih pa se zaradi znane razsodbe ustavnega sodišča v petek sodni postopek proti navadnim vojakom začne znova. Po mojem je prav, da se stvar na tej točki tudi sodno dokonča, saj bo drugače na njih vedno ostala obtožba, da so storili nekaj, kar seveda niso. Vendar pa je absurdno, da se sodi nekim vojakom, ker naj bi prekoračili pooblastila pri aretaciji policijskega vohuna pred devetimi leti, hkrati pa imamo ljudi, ki kradejo milijarde, recimo v SIB banki in se mirno sprehajajo naokoli.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3