Slovenija

Janša: Türk je neposredno kršil ustavo

Ljubljana, 14. 12. 2009 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša vidi Ertla kot simbol kršenja človekovih pravic, Türkovo dejanje pa je zanj simbolno zaničevanje človekovih pravic. Napoveduje resno razpravo v parlamentu, možna je tudi ustavna obtožba predsednika.

Janša na tiskovki SDS
Janša na tiskovki SDS FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik stranke SDS Janez Janša je dejal, da je bilo ob 20. obletnici akcije Sever veliko možnosti, kako to zaznamovati, z izbiro Tomaža Ertla za odlikovanje pa je bila izbrana ravno oseba, ki je pravzaprav najbolj škodljiva za same udeležence te akcije. Po mnenju SDS je predsednik republike Danilo Türk odlikoval osebo, ki predstavlja simbol kršenja človekovih pravic, pri tem pa je cinično dejal, da je bila ta odločitev dobro premišljena. "To njegovo dejanje predstavlja dejanje simbolnega zaničevanja človekovih pravic, predstavlja negativno sporočilo državljanom Slovenije in predvsem mladim generacijam ter izdatno škodi mednarodnemu ugledu Slovenije," je dejal Janša. Tako po njegovem mnenju negativni odzivi, ki so prišli iz Evrope, niti ne presenečajo.

Tomaž Ertl
Tomaž Ertl FOTO: POP TV

Janša pravi, da je Ertl dokazljivo – obstaja podpis, obstajajo dokumenti, obstaja izjava, obstajajo žrtve – kršil večino človekovih pravic, ki jih danes varuje drugo poglavje naše ustave. Konkretno so bili po Janševih besedah kršeni členi od 14 do 65, s podelitvijo priznanja pa je predsednik tudi sam neposredno kršil ustavo. "In to dejanje zahteva resno razpravo v državnem zboru in tudi v vseh drugih institucijah, katerih naloga je varovanje človekovih pravic," je dejal Janša.

Janša je poudaril, da so vsi, ki imajo politično ali javno funkcijo, dolžni spoštovati ustavo in narediti vse, da ustavne pravice tudi zavarujejo. "Po našem mnenju so v tem primeru ogrožene temeljne ustavne pravice," je dejal Janša in nadaljeval, da bodo o "konkretnih korakih govorili v parlamentu". Znotraj poslanskih skupin opozicije se bodo v tem tednu odločili, kako naprej. "Odprte so vse možnosti, ki jih dajeta ustava in zakon," je dejal Janša. Ni izključil možnosti za pobudo ustavne obtožbe predsednika republike, ki ga lahko pred ustavnim sodiščem obtoži državni zbor, če meni, da je kršil ustavo. Ustavno obtožbo mora z dvetretjinsko večino podpreti tudi ustavno sodišče, da bi predsedniku republike lahko odvzeli mandat.

Se vladi toži po komunističnih časih?

Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da odločitev za Ertlovo odlikovanje ni bila v rokah vlade, pač pa je bila v domeni predsednika republike Danila Türka, ki je svojo odločitev tudi utemeljil. Predsedniku države, ki so ga ljudje izvolili na neposrednih volitvah, pa je po Pahorjevih besedah treba pustiti, da v okviru svojih pristojnosti odloča po svoji vesti.

Tudi poslanska vprašanja niso minila brez problematiziranja odlikovanja Ertla. Tako je poslanka SDS Eva Irgl dejala, da v zadnjem času opažajo nevaren trend zniževanja demokratičnih standardov, in znova poudarila, da je za njeno stranko odlikovanje Ertla nedopustno. Prepričana je, da se v Sloveniji znova poveličujejo komunistični simboli. A predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da je bila to odločitev predsednika države, ne pa vlade. Pahor je ob tem poudaril, da vlada nima nobene nostalgije po komunističnem sistemu. "Niti ne vzpostavljamo nobenih pogojev za to, da bi se kakor koli sistematično kršile človekove pravice, kot so se v prejšnjem sistemu," je dejal Pahor.

 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 12. 2009 16.45
Skrajni čas je že, da za Janšo najdejo eno dobro plačanos lužbo in se ga znebimo. Seveda pa mora prej iti na tečaj angelščien!
titopartija
15. 12. 2009 16.03
janša revanšist
coyoteugly82@gmail.com
15. 12. 2009 14.36
đejđej ne bo zmagal na volitvah... desničarji so samo glasni, kak pa znajo petam dat vetra ko je to potrebno, pa so pokazali leta 1945 :)))
comment123
15. 12. 2009 14.33
NE SERITE, PREDSEDNIK IMA SVOJE PRISTOJNOSTI, AL BI MORAL ZA VSE VPRAŠATI IN PROSITI ZA DOVOLJENJE, PREDVSEM BELČKE??? IZVOLILI SMO GA IN NAŠ JE.
netscaper
15. 12. 2009 14.08
Kaj se že volitve bližajo da janša kaj turka pol pahorja pol ostele klasika... In še zmagu bo nakonc kukr smo slovenci znani!
Drejc MB
15. 12. 2009 13.35
JJ je tak kot je in ne bo se spremenil. Lahko samo Slovenija enkrat postane pravna država i JJ spravi tja kamor sodi oz tja kamor ga je žal samo za kratek čas spravil povsem legitimno prejšnji režim. To ga je pa potem lansiralo v vrh slovenske politične elite. V bistvu mu je prešnji režim naredil veliko uslugo. dejansko so ga pa povsem korektno ocenili in ugotovili kam ljudje, ki tako hlepijo po oblasti spadqajo. Poskušajte v Ameriki ukrasti tajne dokumente njihovim oboroženim silam in dnevno svetlobo boste do konca življenja zelo redko videli. Tako pač je,.... Če pa pogledam njegovo izbranko pa še vedno velja tista Šifrerjeva, da leoa dekleta ljubijo barabe....
resslovenka
15. 12. 2009 13.25
Klasik In res je tako, kot si napisal. Novodobni politiki bi nam radi nekaj dokazali. Da nam je danes bolje? Tisti časi so bili dosti bolj pravični in prijazni do ljudi.
Marko Varga
15. 12. 2009 13.23
njegovi vnuki so rojeni pod srečno zvezdo,ko bodo odrasli in šli svojo pot,njihovega dedka ne bo več med živimi,kar je seveda temelj za zdravo prihodnost,ostali jim bodo le njegovi miljončki,ki so sicer naši,ampak naj si privoščijo..
M-teorija
15. 12. 2009 13.11
CVIKEL15.12.2009, 12:580 ~za njegovo dobro in dobro celotnega Slovenskega naroda bi moral ta stari ata oditi v pokoj in čuvati vnuke,oni bi ga mogoče še poslušali....~ Seveda da bi ga moral, kaj pa je ena tožba gor al pa dol.
M-teorija
15. 12. 2009 13.08
CVIKEL 15.12.2009, 12:56 Zate je bilo prej. Sem pozabu napisat.
M-teorija
15. 12. 2009 13.06
Hja, poznamo antropocentizem, eko/biocentrizemt. Pa Heliocentrični in geocentrični model. Zgleda, da imamo tudi Janezov pogled na svet in Janšev model, verjetno nove Republike. Seveda je vse drugo treba tožiti ali kakorkoli preganjati."Inkvizicija, zažiganje knjig in prižiganje grmad" v malem, prilagojeno času in prostoru.
Marko Varga
15. 12. 2009 12.58
za njegovo dobro in dobro celotnega Slovenskega naroda bi moral ta stari ata oditi v pokoj in čuvati vnuke,oni bi ga mogoče še poslušali....
Marko Varga
15. 12. 2009 12.56
že nekaj časa spremljam politično situacijo pri nas in zmeraj se tale Janša obrača v preteklost,okoli njega so samo sovražniki in vse se vrti okoli nekezarote,človek kadar pomisli,da se zemlja vrti okoli njega in ne okoli sonca.....še nikoli ni jasno kaj povedal ali predlagal,kaj šele res naredil dobro za naš narod..od prvaka opozicije bi pričakoval poglede v prihodnost in neke konkretne akcije,ne le prodajanje megle....
M-teorija
15. 12. 2009 12.56
Pred njegovimi tožbami, je zgleda varna le njegova Urška. Sicer pa vprašanje, naj ne bo preveč sigurna.
hakihak
15. 12. 2009 12.06
a ni ertl častni občan jesenic? ali mu niso ta naslov podelili SDS svetniki. dejte že enkrat utihnt s tem, če je zaprl janšo in če je bil udbovc še ni rečeno da ni naredil kaj dobrega za slovenijo. saj je bil tudi janez janša komunist!!!!
Marko Varga
15. 12. 2009 11.55
hvala lepa,nisem kritičen ampak govorim samo resnico in lahko ti rečem,da nas je vsak dan več takih,ki smo prišli do spoznanja,da nas taki prevaranti ne smejo več voditi in prihodnost naše države je v novih ljudjeh in ne v tistih,ki so jih že v prejšnjih režimih zapirali,vseeno pa ti želim čim kvalitetnejše in dolgo življenje v naši oropani državici..
Karmen Sedlar
15. 12. 2009 11.33
CVIKEL,hvala bogu, da se vsaj nekdo (poleg mene!) upa reči bobu bob! Moje spoštovanje! Janša je bil (tudi) takrat kriminalec, zato je Ertl ukrepal tako, kot je bilo takrat potrebno. Kar se tiče orožja, ki ga omenjaš, pa tole. Imela sem prijatelja, ki je še vedno zaposlen v specialni enoti slovenske policije. Večkrat je javno povedal, da je za Janšo vozil na Hrvaško orožje. Če ne bi imeli vsi politiki ''masla na glavi'' in če bi bila Slovenija pravna država, bi se to že zdavnaj sankcioniralo in Janša bi lahko pluval tudi po njih, haha! Imam raka na obeh pljučnih krilih, ki se ga ne da zdraviti, lahko mi samo daljšajo življenje. Prava figa, kdo si pa v taki ku...državi v taki bedi sploh še želi živeti? Jaz že ne! Upam, da boš ostal tako kritičen, kot si sedaj! Moje spoštovanje!
Marko Varga
15. 12. 2009 10.09
zelo zanimiva je slikica deklice nad sliko velikega Janše,ki je v prometni nesreči zgubila očeta,jaz osebno tudi poznam eno tako deklico,sedaj seveda že gospo,ki je ravno tako izgubila očeta v nesreči,njemu so odpovedale zavore,ker ni bil za prodajo orožja Hrvatom...lepa povezava..
Marko Varga
15. 12. 2009 10.05
včeraj ko sem tako na kupu videl Janšo,Rupla,Žerjava in Novakovo iz odpadle NSI,sem pomisliol kako beden je Slovenski narod,da ga vodijo taki nesposobni ljudje,desničarji pa se mi kar malo smilijo....
Marko Varga
15. 12. 2009 10.02
sicer pa Janša dobro pozna komunizem,saj je bil zelo zagrižen član partije,zaprli pa so ga,ker je že v tistem času mešetaril z nekimi tajnimi dokumenti in s to prakso je nadaljeval tudi v prihodnosti,višek je bil sigurno zaklepanje interpolovih dokumentov v predale za leto in pol,ki so dokazovali,da je bila naša takratna vlada skorunpirana..